Close

21 Aylık Bebek Gelişimi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

21 Aylık Bebek Gelişimi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

21 Aylık Bebek Gelişimi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Günden güne büyüyen bebeğiniz 21 aylık olduğunda, onun gelişimi ile ilgili sahip olduğunuz soru işaretlerinin artması oldukça normaldir. İşte size, bebeğinizin büyüme sürecine en sağlıklı şekilde adapte olabilmeniz için 21 aylık bebek neler yapar, neler konuşur, dil ve zeka gelişimi nasıldır, uyku ve beslenme düzeni nasıl olmalıdır gibi soruların cevapları işte bu makalede sizler için derlendi.

21 Aylık Bebek Gelişimi Konusunda En Önemli Faktör: Uyku

Uzmanlara göre uyku, bebeklerin gelişiminin en önemli parçalarından biridir. Düzenli bir uyku bebeklerin zihinsel ve fiziksel gelişimi için oldukça gereklidir. Bebeğin gün içerisinde öğrendiklerinin kalıcı hale gelmesini sağlar. Sağlıklı bir uyku düzenine sahip bebeklerin öğrenme becerileri de gelişir.

   21 Aylık bebek sahibi olan ebeveynlerin en çok sorduğu sorulardan bir tanesi de 21 aylık bebek uyku düzeninin nasıl olması gerektiği yönündedir. 21 aylık bir bebeğin uyku düzeni artık tamamen oturmuş olmalıdır. Bu yaştaki bebekler ortalama 11 saat gece uykusu, 2 saat gündüz uykusu uyumalıdır. Gündüz uykuları çift uykudan tek uykuya indirilmelidir.

 21 Aylık Bebek Uyku Eğitimi Nasıl Verilir
21 Aylık Bebek Uyku Eğitimi Nasıl Verilir

 21 Aylık Bebek Uyku Eğitimi Nasıl Verilir?

21 aylık bebek sahibi ebeveynlerin internette en çok araştırdığı, uzmanlara en çok danıştığı konulardan biri de bebeklere nasıl uyku eğitimi verileceği ile ilgili sorulardır. Bu konu hakkında yapılan birçok gözlem ve araştırma, oluşturulan birçok eğitim metodu mevcut. Bu sebeple anne ve babaların aklı hayli karışık. İşte sizin için derlediğimiz, en fazla kullanılan 3 eğitim metodu.

Tracy Hogg Uyku Eğitimi: Yatır – Kaldır Metodu

Tracy Hogg, yıllarca birçok anneye yardımcı olmuş bir bebek hemşiresidir. Tracy Hogg’un eğitim modeline göre, bebeğinizi uyku saati geldiğinde yatağına yatırmalısınız. Bebeğiniz ağladığında kucağınıza alıp, sustuğunda tekrar yatağına bırakmalısınız. Bu şekilde bebeğiniz uyuyana kadar devam etmelisiniz. Birçok anne tarafından uygulanan bu yöntem, en az ağlatan bebek uyku eğitimi metodu olarak da bilinir.

Kim West Uyku Eğitimi Metodu: Bir Yatak Bir Sandalye

Bu uyku yöntemini uygulamak için bebeğinizi uyku saati geldiğinde yatağına yatırmalısınız. Yatağının yanına bir sandalye koyarak oraya oturmalı ve daha sonra bebeğinizi ufak temaslar ile okşayarak ağlamasını engellemelisiniz. Bu yöntemi uygulamaya karar verdikten sonra, her gün sandalyenizi bebeğinizden biraz daha uzaklaştırmalısınız. En son aşamada bebeğiniz sizinle aynı odada olmadan uyumayı öğrenecektir.

Dr. Sears Uyku Eğitimi

   Dr. Sears, düzenli bir uyku rutinine ulaşmanız için her gün uyumadan önce aynı aktiviteleri yapmanız gerektiğini söylüyor. Örneğin belirli bir müziği açmak, kitap okumak, diş fırçalamak bu aktivitelerden birkaçı olabilir. Dr. Sears daha sonraki aşamada, bebeğinizin yanından ayrılarak huzursuz olmasına ve ağlamasına neden olmak yerine onunla birlikte uyumanızı öneriyor. Bu yöntemi uyguluyorsanız, ancak bebeğiniz derin uykuya geçtiğinde yanından ayrılabilirsiniz.

21 Aylık Bebek Dil Gelişimi Süreci Nasıl İlerler?

Bebeklerin konuşma kabiliyetini edinme süreci genetik ve çevresel faktörlere göre farklılıklar gösterir. Yapılan araştırmalara göre kız bebeklerin erkek bebeklere oranla daha hızlı ve daha akıcı konuştuğu gözlemlenmiştir. Ayrıca bulunduğu evde birden fazla dil kullanılan bebekler bu dilleri kavramaya çalışırken bulunduğu evde tek dil konuşulan diğer bebeklere göre daha yavaş gelişim gösterebilir. Bebeklerin dil gelişimini yavaşlatan bir diğer öğe de bebeğin abla veya abisinin olmasıdır. Evdeki abla veya abi figürü bebeğin ihtiyaçlarını ebeveynlere iletmekte yardımcı olacağı için bebeğin konuşma ihtiyacı azalır ve konuşma süreci etkilenir.

21 aylık bebekler genellikle 3 ile 50 kelime arasında konuşabilirler. İki üç kelimeden oluşan kısa cümleler kurabilirler. Bu cümleler bebeğin en fazla ihtiyaç duyduğu şeylerdir. Örneğin 21 aylık bebek “Anne su ver.”, “Baba gel.” Gibi cümleler kurabilir.  Ancak yukarıda bahsedildiği gibi her bebeğin konuşma kabiliyetini kazanma süreci farklı şekilde görülür. 21 aylık bir bebeğin 50 kelime kullanabilmesi oldukça doğal olduğu gibi, 21 aylık bir diğer bebeğin 10 kelime kullanabilmesi de doğaldır.

21 Aylık Bebeğimin Konuşma Sürecini Nasıl Desteklerim
21 Aylık Bebeğimin Konuşma Sürecini Nasıl Desteklerim

21 Aylık Bebeğimin Konuşma Sürecini Nasıl Desteklerim?

Yukarıda bahsedildiği gibi her bebeğin konuşma süreci farklı etkenlere bağlı olarak değişkenlik gösterir. Kimi bebekler konuşma yeteneğini daha erken dönemde daha fazla geliştirirken kimi bebekler ise konuşmayı biraz daha geç kavrayabilir. Bebeğinizin konuşma seviyesinde doktorunuz tarafından tespit edilen bir gerilik yok ise endişelenmeniz gereken bir durum da yoktur.

Bunun yanı sıra bebeğinizin konuşma sürecini desteklemek için uygulayabileceğiniz birtakım yöntemler bulunmaktadır. Bu uygulamaların en başında bebeğiniz ile birlikte düzenli olarak kitap okumak vardır. Siz kitap okurken bebeğiniz yeni kelimeler öğrenecek ve zamanla bu kelimeleri kullanmaya başlayacaktır.

Bir diğer yöntem olarak bebeğinize, bebeklerin konuşma kabiliyetini geliştirmeyi amaçlayan oyuncaklardan satın alabilirsiniz. Bunlar çoğunlukla sesli oyuncaklar ya da eğitici kartlardır. Ayrıca bebeğinizi diğer bebekler ile bir araya getirerek sosyalleşmesini sağlarsanız konuşmayı öğrenme sürecine destekte bulunmuş olursunuz. Çünkü diğer konuşan bebeklerin yanında sizin bebeğiniz de konuşmak isteyecek ve bunun için çabalayacaktır.

21 Aylık Bebeğin Boy ve Kilosu Nasıl Olmalıdır?

Bebeğinin üzerine titreyen ebeveynler tarafından 21 aylık bebeğin boy ve kilosunun nasıl olması gerektiği bir merak konusu. Aşağıdaki tablodan incelediğinizde daha net şekilde anlayacağınız gibi, 21 aylık kız bebeğin ortalama kilosu 11.6 iken, ortalama boyu 83 cm’dir. Bunun yanında 21 aylık erkek bebeğin ortalama kilosu 12.7 iken, ortalama boyu 84 cm’dir.

Kız (Ortalama) Erkek (Ortalama)
Boy 83 cm 84 cm
Kilo 11.6 12.7

21 Aylık Bebek Nasıl Beslenmelidir?

21 aylık bebek, artık püre besinlerden ziyade normal yemekler yemeye başlamış olmalıdır. Günde yaklaşık 1000 kalori almalıdır. Günde üç porsiyon süt grubu, üç porsiyon et grubu, 200 gr kadar sebze, üç porsiyon meyve, dört porsiyon ekmek ve üç porsiyon yağ grubu ürünü tüketmelidir. Aşağıdaki örnek beslenme listesini inceleyerek bebeğiniz için uygun beslenme düzenini oluşturabilirsiniz. Unutmayın ki bebekler için besinlerin çeşitliliği de önemlidir.

Sabah Kuşluk Öğle İkindi Akşam Gece
Fırında omlet 2 porsiyon meyve 2 tane ızgara köfte 1 çay bardağı kefir Buğdaylı yoğurt çorbası 1 çay bardağı süt/ anne sütü/ devam sütü
1 tam ceviz içi Sebze yemeği 5 adet çilek ½ dilim tam buğday ekmeği
½ dilim tam buğday ekmeği

21 Aylık Bebek Ağız ve Diş Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Bebeklerde ilk dişler genellikle doğumdan 5-6 ay sonra görünmeye başlar. Ağız ve diş bakımı yetişkinlerde olduğu kadar bebeklerde de oldukça önemlidir. Bebeğinizin diş bakımını ilk dişi göründüğünden itibaren yapmaya başlamalı, bebeğiniz biraz büyüdükten sonra ona ağız ve diş bakım rutinine alıştırmalısınız.

21 aylık bebeğinizi, bebekler için tasarlanmış yumuşak diş fırçaları ile diş fırçalama alışkanlığı kazandırabilirsiniz. 21 aylık bebeklerin en büyük rol modeli anne ve babasıdır. Bundan dolayı siz dişlerinizi fırçalarken bu aktiviteyi bir oyun haline getirerek onun da size eşlik etmesini sağlamanız etkili olacaktır.

21 aylık bebeklerin dişleri, artık yetişkin insanların yediği yemekleri tüketmeye başladıkları için günde üç kere fırçalanmalıdır. Uzmanlar diş macununu, sıvıları ağız yolu ile çalkalayıp tükürebilme kabiliyeti gelişmiş bebekler için önermektedirler. Bu da yaklaşık 3 yaşındaki bebeklerin kazanabileceği bir kabiliyettir.

21 Aylık Bebek Zeka Gelişimi Nasıl Desteklenir?

Çağımızda bulunan çoğu ebeveynin son derece bilinçli olmasının bir sonucu olarak “Bebeğimin zeka gelişimini nasıl desteklerim?” gibi sorular da sıkça sorulmaya başlamıştır. Her konuda olduğu gibi bebek bakımında da emek ve özveri ile oldukça iyi dönütler alınabilir. Bebeklerin zeka gelişimini desteklemek için de elbette ki ebeveynlerin yapabileceği birtakım uygulamalar mevcuttur.

Bunun için en önemli uygulama sağlıklı bir uyku düzeni oluşturmaktır. Uyku sırasında salgılanan hormonlar bebeğinizin zeka gelişimine katkıda bulunmanızı sağlayacaktır. Bunun yanında birlikte yapacağınız bazı 21 aylık bebek aktiviteleri de size bu konuda yardımcı olur. Örneğin su oyunları, puzzle, boyama, müzik aletleri ile ilgilenmek bebeğinizin hayal gücünü geliştirir.

21 Aylık Bebek Aktiviteleri

   Bebeğiniz ile kaliteli vakit geçirmenin sizin için ne kadar değerli olduğunu hiç şüphesiz ki bir gerçektir. Uzmanlara göre anne ve bebek arasındaki güvenli bağlanmanın oluşması için kaliteli ve doğru şekilde aktiviteler yapılması büyük önem arz eder. Bu yüzden bebeğiniz ile birlikte yapabileceğiniz 4 adet 21 aylık bebek aktivitesi sizler için bir araya getirildi.

21 Aylık Bebekler İçin Su Oyunları
21 Aylık Bebekler İçin Su Oyunları

21 Aylık Bebekler İçin Su Oyunları

Bebekler için akan bir suyu ya da suda yüzen bir oyuncağı yakalamaya çalışmak, parmakları ile sıkıştırmaya çalışmak motor becerilerinin gelişmesi için oldukça faydalıdır. Aynı zamanda suda oynanan oyunlar bebeklerin denge ve kuvvetlerini arttırmaya yardımcı olur. Su ile oynamak olduğu kadar yüzmek de bebekler için yararlı bir aktivitedir. 21 aylık bebek yüzüyor iken diğer bebekler ile aynı ortama gireceğinden hem iletişim ve sosyalleşme açısından hem de spor ile daha aktif ve dinç olma açısından etkilerini görür.

Oyun Hamurları İle Bebeğinizin Hayal Gücünü Geliştirin

Oyun hamurları, bebeğinizin hayal gücünün gelişmesi için bir numaralı oyunlardan biridir. Renk ve şekiller ile ilgilenerek tamamen içinden geldiği gibi, özgür şekilde benliğini dışa yansıtır. Aynı zamanda oyun hamuru ile oynarken odaklanma becerisini geliştireceği için gelecekteki öğrenim hayatında başarılı olmasını sağlar.

Bebeğiniz Ve Sizin İçin Eğlenceli Bir Oyun: Saklambaç

Bebeğinizle onun zihinsel gelişimini destekleyecek oyunlar oynamak istiyorsanız saklambaç oynayabilirsiniz. Bebekler için nesneler yalnızca görebildiği ve dokunabildiği maddeler ile sınırlıdır. Örneğin bir bebek annesini görmediğinde annesinin kaybolduğunu düşünerek ağlayabilir.

Bu sebeple bebekleri nesneleri ya da insanları aramaya teşvik etmek onların hayal güçlerini geliştirmelerini sağlar. Bu beceri, ilerideki yaşantılarında problem çözme kabiliyetine sahip olmalarını sağlar.

Bebeğinizin Hayal Gücünü Boyama Yaparak Farkına Varın

Boyama yapmak, bebeğinizin hayal gücünü yansıtmasını ve hislerini ortaya koymasını sağlayacağı gibi kas gelişimine de katkıda bulunur. Diğer birçok bebek oyunu gibi odaklanma yeteneğinin gelişmesine de yardımcı olur. Ayrıca düzenli olarak boyama yapan bebekler, nesneleri ve renkleri düzenli boyama yapmayan bebeklere göre daha kolay şekilde ayırt eder.

Bebeğiniz İle Parka Gidin

Bebeğiniz ile parka gitmek bebeğinizin özgüven oluşumunu son derece destekleyecek bir aktivitedir. Bu aktiviteyi yaparken bebeğinizin sizden biraz uzaklaşarak bağımsız şekilde oyun oynamasına müdahale etmemeniz gerekir. Bu sayede tek başına bir birey olarak onun bağımsızlığına saygı duyduğunuzu hissedecektir.

Aynı zamanda parkta diğer çocuklar ile birlikte sosyalleşmesi bebeğinizin iletişim gücünü geliştirmesi için büyük bir fırsattır. Bu fırsatı bebeğinize sunarken yalnızca tehlikeli durumlarda bebeğinize müdahale etmeyi unutmayın ve özgürce bebekliğinin tadını çıkarmasına müsaade edin.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top