Close

Amputasyon

Vücuttaki uzuvların hasarlanması ve hastalık olmasına bağlı olarak vücuttan cerrahi müdahaleler ile uzaklaştırılması yani kesilmesine amputasyon denir. Amputasyon kendiliğinden bazı uzuvların canlılığını yitirmesi ile uygulanabilir. Parmaklar, ayaklar veya bir uzvun kendiliğinden canlılığını yitirmesi oto-amputasyon adını alır. Cerrahi müdahale sırasında uzuv kemikle birlikte kesilir. 

Amputasyon, hastanın tüm ameliyatsız iyileşme denemelerinden sonra karar verilen bir cerrahi müdahaledir. Bu durumda kişinin ciddi sağlık sorunu ve ölüm riski taşıması durumunda amputasyon kaçınılmaz hale gelebilir. Amputasyon yaptırmak istemeyen kişiler, psikolojik destek alarak bu duruma alıştırılabilir. Aileleri bu zorlu kararda kişinin en sağlıklı şekilde tedavi olması için destek sağlamalıdır.

Amputasyon Hangi Durumlar Yapılır?

Amputasyon işlemi zor karar verilen bir durumdur. Kişiler canlılığını yitirmiş bir uzvundan kolay kolay vazgeçmek istemeyebilir. Fakat bazı durumlarda bu işlem yapılmaz ise sonuç daha kötü noktalara gidebilir. Bu sebeple amputasyon yapılacak durumlar;

-Kişinin bir uzvunda ciddi derecede mikrop oluşumu gözlendiğinde ve durum her geçen gün şiddetlenerek devam ettiğinde, mikrop kemiğe kadar varlığını sürdürür ve ciddi uzuv kayıplarına yol açabilir,

-Uzuvda oluşan mikroplar damarları tıkaması sonucu farklı organlara zarar vermeye başladığı durumlarda,

-Uzuvda bulunan mikrop hastanın kan dolaşımına nüfuz ettiği zamanlarda kişinin ölüm tehlikesi durumlarında,

-Ameliyatsız tedavi ile uzvu kurtarmak istendiğinde, fakat bu durumun kişinin ölmesine kadar gidebileceğinden dolayı,

-Ameliyatsız uzvu kurtarma çalışmalarında, uzvu kurtarmaya çalışırken daha büyük sorunların ortaya çıkması sebebi ile amputasyon kararı verilebilir. Bu karar doktor tarafından verilmesi zor bir karar olduğu gibi hastaya tüm detayları anlatarak birlikte bir ortak noktaya varılır.

El ve Parmak Amputasyonları

El ve parmak amputasyonları hastalar için büyük önem taşır. El ve parmaklar hayat kalitesi için olmazsa olmaz uzuvlar olarak görülebilir. El ve parmak amputasyonu verilmesi zor bir karar olmakla birlikte bazı durumlarda yapılması gerekli bir hal alabilir. Bu durumlar;

-Travmalar,

-Kazalar,

-Yanıklar,

-Doğuştan gelen yapı bozuklukları,

-Kanser veya buna bağlı bazı hastalıklardan dolayı el ve parmak amputasyonu yapılabilir.

Dirsek Amputasyonu

Dirsekte yapılacak amputasyonlar kazalar sebebi ile veya damar bozuklukları enfeksiyonu sebebi ile yapılabilir. Kanserler türleri, yanıklar ve enfeksiyonlar sonucunda da dirsek amputasyonu yapılır.

Omuz Amputasyonu

Omuzdan yapılacak olan amputasyonlar sıklıkla karşılaşılmayan durumlardır. Sebebi ise kanserdir. Kansere bağlı enfeksiyonlar sebebi ile omuz amputasyonları yapılabilir.

Ayak Bileği Amputasyonu

Ayak bileği amputasyonu kanser ve türleri sebebi ile, kemik iliği enfeksiyonu sebebi ile ve diyabetik ayak yaralarından meydana gelebilir. Ayrıca bu durum doğuştan gelmiş olabilir.

Diz Amputasyonu

Diz amputasyonu işlemleri sıklıkla yapılan işlemlerdendir. Diz ekleminden başlanarak yapılır. Doğuştan gelen bir durum olabilir. Aynı zamanda kaza, travma veya kanser türleri sebebi ile diz işlevini kaybettiği durumlarda yapılabilir.

Kalça Amputasyonu

Kalça kemiğinden bacağın komple alınması ile gerçekleştirilir. Kalça amputasyonu kanser sebebi ile yapılabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top