İçindekiler
Anne sütü bebekler için olmazsa olmaz besinlerin başında gelir. Anne sütü sayesinde bebeklerin hem sindirim hem de bağışıklık sistemleri sağlıklı bir şekilde gelişimini tamamlar. Çalışan bir anneyseniz ya da herhangi bir sebepten dolayı sütünüzü saklamanız gerekiyorsa; sütünüzü sağarak bebeğinizin anne sütüyle beslenmesini sağlayabilirsiniz. Siz çalışırken bebeğinizin beslenmesi için sağdığınız sütünüzü nasıl saklayacağınız konusunda kararsızlık yaşıyorsanız, sütünüzü saklamanın yollarını bu yazıdan öğrenebilirsiniz.
Anne Sütü Nasıl Sağılır?
Sütünüzü saklamanız için önce sağmanız gerekir. Sütünüzü sağmak çok zor bir işlem değildir. Sütünüzü sağmaya geçmeden önce ılık bir duş almanız ya da ılık bir şeyler içmeniz son derece iyi olur. Sütünüzü sağmaya başlamadan önce ellerinizi mutlaka yıkayın. Sessiz ve temiz bir ortamda daha rahat edebilirsiniz.
Sütünüzü nasıl sağacağınızı aşama aşama aşağıda görebilirsiniz:
- Rahat edeceğiniz bir yere oturarak sırtınızı yaslayın. Memenizin kahverengi kısmının çevresine baş ve işaret parmağınızı koyun. Önce parmaklarınızı birbirinden uzaklaştırın ve göğüs duvarına doğru bastırın. Ardından parmaklarınızı yaklaştırarak memenizi sıkıştırın.
- Bu işlemi farklı yönlerden yineleyin. Memenizi sıkma ve serbest bırakma işlemini düzenli olarak yinelemeniz gerekir. Bu işlemin hızını, basıncını ve ritmini isteğinize göre ayarlayabilirsiniz.
- Bebeğinize yetecek sütü boşaltabilmek için parmaklarınızı memenizin kahverengi bölümünün çevresinde hareket ettirin. Ara sıra memenize masaj yapabilirsiniz. Böylece, memenize süt dolabilir. Ayrıca, sütün dolmasını sağlamak için memenize hafif fiskeler vurabilirsiniz.
- Memenizi ilk sağmaya başladığınızda sütünüz damla damla gelebilir. Sütünüzü çekmeye başladıkça süt miktarı artacaktır. Memeniz yapısı gereği çok hassas bir doku olduğu için ovma ve sert el hareketlerinden kaçınmanız daha iyi olacaktır.
- Başlarda sütünüzü sağmanız bebeğinizi emzirmekten daha uzun sürebilir. Bu süre yarım saat veya 1 saat civarında olabilir.
Bebeğinizin Sütünü Nasıl Saklamalısınız?
Öncelikle, sağdığınız sütünüzü saklamanız gereken kapları iyi seçmeniz gerekir. Bebeğiniz için sağdığınız sütünüzü biberonda, süt saklama poşetlerinde ya da cam kaplarda depolayarak buzdolabında veya derin dondurucuda muhafaza edebilirsiniz.
- Sağdığınız sütünüzü muhafaza ettiğiniz süt saklama poşetlerinin, biberonun veya cam kapların üzerine sütünüz sağdığınız tarihi ve saatini yazmak size kolaylık sağlar.
- Bebeğinizin sütünü muhafaza ettiğiniz kapları buzdolabının ya da derin dondurucunun en soğuk olduğu arka bölüme konumlandırın.
- Savurganlığı önlemek adına bebeğinizin bir öğünde bitirebileceği kadar süt koyun.
- Ani gelişebilecek durumlar için daha küçük miktarlarda yedek süt saklayın.
- Anne sütü donduğu zaman genleşir. Dolayısıyla süt koyduğunuz kapları ağzına kadar doldurmamalısınız.
Anne Sütü Saklama Koşulları Nasıl Olmalıdır?
Bebeğiniz için sağdığınız anne sütünü bozulmadan muhafaza etmek saklama yönteminize bağlıdır.
- Eğer, sütünüzü yeni sağdıysanız 19-26 dereceye kadar olan oda ısısında güneşten uzak olması şartıyla 3 saat kadar saklayabilirsiniz.
- 3 saat içinde kullanmayacaksanız buzdolabında veya derin dondurucuda saklayabilirsiniz.
- Taze sağdığınız sütünüzü içinde buz kalıbı bulunan termoslu bir soğutucuda 1 gün boyunca muhafaza edebilirsiniz.
- Eğer, sütünüzü buzdolabında saklamayı düşünüyorsanız, 4 derece sıcaklıkta, 3 gün boyunca muhafaza edebilirsiniz.
- Uzun süre saklamak istediğiniz anne sütünü derin dondurucuda -18 derecede 3 ay boyunca muhafaza edebilirsiniz.