Close

1 Yaşındaki Bebeğin Gelişimi

 

Hızla gelişen bebeğiniz; 12. ayını doldurup 1 yaşına geldiğinde, fiziksel gelişiminin başlangıç aşamalarını tamamlamıştır. 12 ayını sağlıklı bir şekilde dolduran bebeğinizin bu zamandan sonraki gelişimi, yetişkinlik hayatı için en gerekli becerileri edinmeye başlayacağı son derece kritik bir dönemdir. Bu dönemi bebeğiniz için en verimli şekilde geçirmenizi sağlayacak bazı ipuçlarını derledik. Uyku ve beslenme düzeni, fiziksel ve sosyal aktiviteler gibi temel taşlara dikkat ederek çocuğunuzun 1 yaşını maksimum verim alarak geçirmesini sağlayabilirsiniz.

1 Yaşındaki Bebeğim Neler Yapabilir?

Bebekten bebeğe farklılık görülse de birçok bebek bu dönemde yürüme denemelerine başlar ve ilk adımlarını atabilir. İlk 12 aya göre artık bebeğiniz çok daha fazla hareketlidir ve çevresiyle aktif bir şekilde iletişim kurmaya çalışır. Bu iletişim; karşılıklı konuşma çabasından ziyade, dünyayı dokunarak öğrenme isteğidir. Yürümeye başlamasının getirdiği öğrenme açlığı, ev içerisinde geniş bir alana ihtiyaç duymasına sebep olur. Önceleri mama sandalyesi ve yatağından ibaret olan yaşam alanı, 1 yaşına geldiğinde yürüyerek ulaşabildiği tüm odaları kapsar. Bu dönem boyunca ebeveynlere düşen; bebeğinizin, içinde özgürce hareket edebileceği bir keşif alanı oluşturmaktır. Bu alan, sizin görüş alanınızın içinde olmalı ve bebek için tehlike oluşturabilecek eşyalar içermemelidir. Bu eşyalara örnek olarak; kırılabilen nesneler, küçük parçalı oyuncaklar ve köşeleri sivri veya keskin mobilyalar verilebilir. Oluşturduğunuz alan içerisinde özgürce keşif yapabilen bebeğinizin gözlem ve algılama yeteneği artacak, olaylar arasında neden sonuç ilişkisi kurma becerisi gelişecektir. Bu aşamada çocuğunuzun yardıma ihtiyaç duyduğunu düşünüyorsanız, oyun alanı içerisinde ona eşlik ederek cesaretini artırabilirsiniz. Yavrunuz 1 yaşına geldiğinde, fiziksel gelişim gözlenen yerlerden biri de dişleri olacaktır. Birçok bebekte 12. aya gelene kadar ön dişler çıkar. Bu dönemde diş doktoru mutlaka ziyaret edilmeli, diş oluşumu ile ilgili genel bir kontrol yapılmalıdır. Olağan dışı bir durum olmadığı sürece doktorunuz, gelişimin normal seyrinde devam etmesi yönünde dönüş yapacaktır. Sabah ve akşamları birer kez su ile ıslatılmış bez kullanarak bebeğinizin dişlerini silebilirsiniz. Temizlik için kesinlikle diş macunu kullanmamalısınız. 1 yaşına gelmiş olan bebeğiniz; diş gelişimini büyük ölçüde tamamlaması ile beraber, birkaç kelimeden oluşan cümleleri rahatlıkla kurabilir. Bu da sizinle karşılıklı iletişim kurmaya çalışacağı anlamına gelir. Sosyal zekanın gelişiminde çok önemli bir rol üstlenen konuşma becerileri, ebeveynler tarafından desteklenmelidir. Çocuğunuz sizinle konuşmaya çalıştığında ciddiye alarak onu dinlemeli, tane tane ve anlaşılır bir şekilde ona karşılık vermelisiniz. Konuşmalarınız sırasında jest ve mimiklerinizi sıklıkla kullanarak bebeğinizin gözlem yeteneğinin gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

1 Yaşındaki Bebeklerde Uyku ve Beslenme

Bebeğiniz 6 ayını doldurana dek yalnızca anne sütü ile beslenmeli, 6. aydan sonra sıvı kıvama yakın ek gıdalara geçiş yapılmalıdır. Bu aydan itibaren anne sütünün yanında verilecek bir miktar ek gıda ile beslenmeye alışan bebekler, 12. aya geldiklerinde aynı şekilde beslenmeye devam ederler. Sütünüz kesilmediği sürece bebeğinizi 2 yaşına kadar emzirmeye devam etmeniz tavsiye edilir. 1 yaşını doldurmuş olan bebeğinizde ek gıda çeşitliliğini artırarak katı formdaki bebe bisküvisi gibi mamaları kullanabilirsiniz. Beslenmenin yanı sıra uyku düzeni de üzerinde durulması gereken bir konudur. 12 aylık bebeğiniz, 18 aylık olana dek ortalama olarak geceleri 11 saat, gündüzleri ise 2,5 saat uykuya ihtiyaç duyar. Gündüz uykuları 2 parçalı olabilse de mümkün olduğunca tek bir gündüz uykusu yapılması tavsiye edilir. Gece 19:00-20:00 civarında yatırdığınız bebeğinizin sabah 06:00-07:00 gibi uyanması normal olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top