İçindekiler
Uzun süre ayakta kalmak ya da zorlayıcı bir antrenman sonrası oluşan ayak kasılması, bazı durumlarda yetersiz beslenme nedeniyle de ortaya çıkabilir. Aslında vücuttaki magnezyum seviyeleri ile sıkı sıkıya ilişki içinde olan ayak kasılması daha çok ayağa kramp girmesi olarak da bilinir.
Tıbbi olarak ayak kasılması ya da kramp girmesi olarak bilinen olay, çizgili kaslara ait hücrelerde meydana gelen aşırı zorlama sonucu uyaranların üst üste binmesi ile oluşur. Bu uyaranlara tıp dilinde “tetani” adı verilir. Oluşan tetani, kandaki kalsiyum ve magnezyum oranı ile doğrudan ilişkilidir. Bu nedenle kanında kalsiyum ve magnezyum oranı düşük olan kişilerde, sinir uçlarındaki iletim daha çok artacağı için ayak kasılması denilen olay daha fazla meydana gelecektir.
Ayak kasılması ya da kramp girmesi, istem dışı meydana gelen bir olaydır ve yaşayan kişiye ciddi anlamda acı verir. Yaşa, kiloya ya da boya göre değişiklik göstermez. Ancak yaşlı kişilerde, gençlere oranla daha sık görülür. Bu durumun nedeni, genç kişilerin daha çok hareketli ve aktif olmasıdır. Ayak kasılması genellikle birkaç saniye sürer. Ancak bazı durumlarda 2-3 dakika sürdüğü de görülmüştür. Ayak kasılması, bazı gecelerde hareket edildiğinde de meydana gelebilir. Aşırı stresli durumlarda yaşanan kasılmalar, ayaktaki acıyı artırır.
Ayak kasılması yaşayanlar genelde sakat kalmaktan ya da başka ciddi bir problem çıkmasından korkar. Ancak sakat kalma riski, neredeyse hiç yoktur. Fakat kasılmalar giderek sıklaşıyor ve günlük hayatınızı etkiler seviyeye geliyorsa mutlaka doktora görünmeniz gerekir.
Ayak Kasılmasının Nedenleri Nelerdir?
- Ayak kasılması genellikle kandaki vitamin eksikliği ile hormon düzensizliğinden kaynaklanır.
- Bazı ayak kasılmaları vurma, çarpma gibi kazalar sonucunda ayak kaslarında ezilme ya da zedelenme sonucu meydana gelebilir. Bu hasarların nedeni olarak bazı dokularda kasılma ve kramplar oluşabilir.
- Kandaki kalsiyum, sodyum ve mineral oranları yeterli seviyede değilse de ayak kasılması görülebilir.
- Bazı olaylar sonucu aşırı stres yaşamak da ayak kasılması başta olmak üzere vücudun diğer bölgelerinde kramp ve kasılmalara neden olabilir.
- Çok fazla kafein tüketmek, sigara kullanmak ve rahat olmayan ayakkabı kullanımı da ayak kasılmalarının nedenleri arasındadır.
Ayak Kasılmalarında Ne Yapılmalıdır?
- Ayak kasılmaları başladığı anda, kan akışını düzenlemek için 20-25 dakika boyunca sıcak su içinde ayaklarınızı bekleyebilirsiniz. Halen azalma olmadıysa, 20 dakika ara verilip bir süre sonra tekrar aynı işlemi uygulayabilirsiniz.
- Ayak kasılması yaşandığında, tam olarak kasılmanın meydana geldiği nokta tespit edilebiliyorsa, o bölgeye avuç içi ile baskı uygulanmalıdır. Ağrının artmasına paralel olarak baskı şiddeti de artırılmalıdır. Bu sayede kasılma aniden son bulabilir.
- Ayak kasılmalarında dolaşım önem taşıdığı için bol su içilmeli ve mümkünse magnezyum alınmalıdır.
- Ayak kasılmalarının sık yaşandığı dönemde kalsiyum ve magnezyum açısından yüksek besinler ile meyve, sebze tüketilmesi gereklidir. Böylece kanda düşmüş olan mineral seviyeleri tekrar eski haline gelecektir.