Close

Aşı Takvimi – Hangi Aşı Ne Zaman Yapılır?

Aşı Takvimi - Hangi Aşı Ne Zaman Yapılır

Aşı Takvimi - Hangi Aşı Ne Zaman Yapılır

Bebeğinizin aşılarını bebeğiniz henüz dünyaya gelmeden hamilelikte aşı takvimi sayesinde öğrenebilirsiniz. Bebek aşı takvimi, bebeğinize yaptırmanız gereken aşıların zamanını göstermeye yardımcı olan bir planlama tablosudur. Bebeklerin aşı takvimi düzenli olarak takip edilmeli ve bebeğe yaptırılması gereken aşılar zamanında yaptırılmalıdır. Bebeklerde aşı takvimi T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından ortaya konulmuştur. Bebeğin doğumundan itibaren olması gereken aşılara bu takvimden ulaşılabilir. Ayrıca sağlık bakanlığı gebelikte aşı takvimi de hamileliğiniz boyunca yaptırmanız gereken aşıların bilgisini gösteren bir planlamadır.

Yeni doğan bebek aşı takvimi, bebeğinizin dünyaya geldikten sonra ve hastaneden taburcu olmasından önce yaptırmaya başlayıp, ilk altı aylık dönemdeki süreci gösteren takvimdir. Güncel aşı takvimi her aile tarafından belli aralıklarla kontrol edilmelidir. Bazı aşıların yapılma yerleri değişiklik gösterebilir. Bebek asi takvimi uygulanmadığı takdirde bebeğinizin mikrop kapma ve hastalıklarla mücadele etme olasılığı son derece yüksektir. Bu yüzden aşi takvimi hastalıklarla mücadele etmemek ve ileride olası hastalıklara yakalanmanızı önlemek için takip edilmesi gereken bir şablondur. Örnek olarak;

  • Su çiçeği aşı takvimi sayesinde olmanız gereken su çiçeği aşısının toplamda iki doz olduğunu göreceksiniz.
  • Tetanoz aşı takvimi sayesinde ise belli aralıklarla tetanoz aşısı olmanız ve bunun on senede bir tekrarlanması gerektiğini göreceksiniz. Tetanoz aşısı takvimi yardımıyla bu aşıyı hangi aylarda rutin olarak uygulamanız ve pekiştirme dozunun ne zaman yapılması gerektiği bilgilerine kolaylıkla ulaşabileceksiniz.

Aşı ne zaman yapılır diye merak edenler elbette var. Bebeğiniz doğduktan sonra olan aşılar bir yana, bir de gebelikte aşı dönemi vardır. Bu aşılar annenin sağlıklı bir bebek dünyaya getirebilmesi ve bebeğin hayata tutunabilmesi için yapılması gereken aşılardır. Her aşının kendine uygun bir zamanı vardır. Merak edilen aşı ne zaman yapılır sorularına gelmek gerekirse;

  • Kızamık aşısı ne zaman yapılır sorusunun cevabı on ikinci ayda ve ilköğretim birinci sınıf olarak cevaplanabilir.
  • Tetanoz aşısı ne zaman yapılır sorusunun cevabı ise pekiştirme dozlarıyla birlikte on senede bir yapılması tavsiye edilir. Tam tarih olarak tetanoz aşısı ne zaman derseniz ise; ikinci, dördünce, altıncı ve on sekizinci ayların yanı sıra 4-6 ya da 11-12 yaşlar arasında da vurulunabilir.
  • Su çiçeği aşısı ne zaman yapılır sorusuna verilecek cevap da on üç aylıkken olacaktır.
  • Bebeklerde hepatit b aşısı, doğumdan sonra geçen 72 saat içerisinde olması önerilen aşıdır.
Bebek Aşıları ile İlgili Bilmeniz Gerekenler
Bebek Aşıları ile İlgili Bilmeniz Gerekenler

Bebek Aşıları ile İlgili Bilmeniz Gerekenler

Bebek aşısı hayata gelen her bebeğin düzenli olarak vurunması gereken, bebeğe özel aşıdır. Yeni doğan bebek aşıları, anne karnından çıkıp dünyaya gözlerini açtığı andan itibaren ilk olarak vurunacağı aşılardır. Doğum aşısı olarak bilinen Hepatit B, bebeğin hastaneden çıkmadan önce illaki vurunması gereken bir aşıdır. Yeni doğan aşıları, hepatit A, hepatit B, BCG, beşli karma, kabakulak, çocuk felci, suçiçeği, kızamık ve kızamıkçık olarak biliniyor. Bebek aşıları ilk aydan itibaren on sekizince aya kadar, bazı aylarda tekrarlar ile birlikte vurulması gereken aşılardır. Bebeklerde aşı meselesi aileleri zorlayacak ve sürekli takip gerektirecek bir konu gibi dursa da hemşirelerin kontrolü bu süreçte daimi olacaktır. Bebeğin ilk aşısı doğumdan sonra mutlaka yaptırılmalıdır. Mümkün oldukça hastaneyi terk etmeden yapılmalıdır. Bebek ilk aşı olarak Hepatit B aşısı olmalıdır. Aşı olan bebekler bazen huzursuzluk çıkarmakla birlikte gayet keyifleri yerinde bir şekilde hayatlarına devam da edebilirler. Bebeklere yapılan aşılar sağlık bakanlığı tarafından karşılanmaktadır. Siz herhangi bir ücret ödemeden sağlık merkezine gidip bebeğinize aşı vurdurabilirsiniz. Aşı olan bebekler enfeksiyon ve virüs riskinden korunacağı için geleceğine daha sağlıklı adımlar atacaktır.

Dabt İpa Hib Aşısına Dair Bilmeniz Gerekenler

Dabt ipa hib aşısı nedir bilmeyen ve isminden anlamayan birçok anne vardır. Bu yüzden hangi aşıları barındırdığı da bilinmemektedir. Dabt-ipa-hib; boğmaca, çocuk felci, difteri, tetanoz ve hib’den meydana gelmektedir. Dabt ipa hib aşısı, beş hastalığa karşı etkilidir. Bu ölü bakteri, karma ve virüs aşısı olarak bilinir. Dabt aşısı yapıldıktan sonra bebeklerde ister istemez yan etkiler görülebilir. Bu her bebeğin bünyesine göre değişiklik gösterir. Dabt ipa sonucu kızarıklık, aşı yerinde şişiklik ve huysuzluk gibi en bilinen yan etkilere rastlanabilir. Dabt aşısı; difteri, tetanos ve aselüler boğmacayı içerir. Dabt ipa aşısı ise ek olarak inaktif polio ve çocuk felci aşısının eklenmesiyle bu adı almıştır.

Bebeklerin Ay Aşıları
Bebeklerin Ay Aşıları

Bebeklerin Ay Aşıları

Bebeklerde 1 ay aşısı Hepatit B olarak bilinir ve ihmal edildiği takdirde önemli enfeksiyon hastalıklarına yol açabilir.

Bebeklerde 2 ay aşısı verem, pnömokok ve karma aşı olarak bilinmektedir. Yani bebeğinizin bu ayda üç farklı aşı olması gerekmektedir. Bebeklerin 2 aylık aşısı diğer aylara oranla daha fazla olacaktır. Bu ay bebeğiniz için biraz ağlamalı geçebilir. Hatta 2 aylık bebek aşısı sonrası bebeğinizin kolunda büyük ihtimalle bir iz de oluşacaktır. 2. ay aşıları sonrası bebeğinizi rahat ettirecek şekilde yatırmaya ve çok hırpalamamaya özen göstermelisiniz. 2. ay aşısı ardından bu saat aralıklarını da geçen ve devam eden bir ateş durumu yaşandığında doktora başvurmalısınız. İkinci ay aşısı sağlık bakanlığının takviminde yer alan en önemli aşılardan biri olarak bilinir. Bebeklerde ikinci ay aşısı kas ağrısının yanı sıra yemesini etkileyecek şekilde iştahsızlık da yapacaktır. 2.ay aşısı sonucu vücut birçok hastalığa karşı bağışıklık kazanmış olacaktır. 2 ay aşısı kaç saat sonra ateş yapar diye merak ediyorsanız 48-72 saat aralığına kadar ateş ihtimali vardır denebilir.

Bebeklerde 3 ay aşısı için  BCG olarak bilinen aşı vurulmaktadır. Bağışıklık sistemini güçlendirmesiyle bilinir. 3 ay aşısı özellikle bebeğinizin tüberküloza karşı yenik düşmemesi için yapılan bir aşıdır.

Bebeklerde 4 ay aşısı evvelki aşılarının ikinci dozlarını alabilmeleri için vurulmaktadır. Buna sadece verem aşısı dahil değildir. 4.ay aşıları beşli karma aşı ve KPA olarak bilinir. 4 ay aşısı bacaktan vurulması gereken bir aşıdır ve kas içerisine enjektesi sağlanır. 4.ay aşısı bebeklerde ateş sorunuyla sonuçlanabilir. Bebeğinizin ateşine yirmi dört saat boyunca dikkat etmelisiniz. 4. ay aşısı sonrasında bebeğin banyo yapmasında herhangi bir sakınca yoktur. Aksine bu bebeği daha da rahatlatabilir. 4. ay aşıları bebeklerin hastalıklara karşı direnç ve dinginlik kazanması için yapılması gereken aşılardandır. O yüzden zamanında aksatılmadan yapılmasında fayda vardır. Bebeklerde 4 aylık aşısı yapıldıktan sonra ateşi çıkmasa bile huysuzluk meydana gelebilir. Bu da ortalama bir ya da iki gün içerisinde geçecektir. Bebeklerde 4 aylık aşı serüveni onlar için çok ağrılı geçmeyecektir. Çoğu aşısı gibi bunu da kolaylıkla atlatabilecektir.

5 ay aşısı ise DIP, TET, PEA, IPV, HIB, HBV aşılarının ikinci dozu olacak şekilde vurulabilir.

Bebeklerde 6 ay aşısı doz tekrarı şeklinde gerçekleşir. Hepatit B ve beşli karma aşısının üçüncü dozları vurulur. Bebek 6 ay aşısı ile yepyeni bir sürü aşıya merhaba diyecektir. Bazı aşılar öncesinde vurunduğu aşıların tekrarıdır. 6. ay aşısı sırasında olacağınız inaktif polia bebeğin ağzından verilerek vücuduna işlenen bir aşı türüdür. Bunun dışında yapılan 6. ay aşıları ya bacaktan ya da koldan vurularak yapılır. 6. ay aşısı sonrasında bebeğinizin aşı yerlerinde kızarıklıklar ya da şişlikler meydana gelebilir. Bu yine de düşük bir ihtimaldir. 6.ay aşıları sonrası bebeğinizin uyku düzeninde bozulmalar, değişimler ya da huzursuzluklar görmeniz muhtemeldir. Bebeklerde 6. ay aşısı aynı zamanda baş ağrısı, iştahsızlık ve kas ağrısı gibi problemleri de meydana getirebilir. Bebeklerin 6 aylık aşı serüveni sizi ve bebeğinizi, etkileri yüzünden diğer aşı dönemlerine göre daha fazla etkileyebilir. 6 ay aşıları nelerdir sorusuna da kısaca hepatit b, beşli karma aşı, kpa, opa ve ipa denebilir. 6 ay aşısı nerede yapılır diye merak ediyorsanız bunun cevabına bağlı bulunduğunuz sağlık ocağını söyleyebiliriz. 6 ay aşısı kaç gün ateş yapar sorusuna da ortalama iki gün denilebilir.

9 ayda hangi aşı yapılır diye soracak olursanız, kızamık – kızamıkçık – kabakulak üçlüsünün yapıldığını bilmelisiniz. Bebeklerde 9 ay aşısı genellikle kol ve bacak bölgesinden deri altına doğru yapılıyor. Bebeklerde 9.ay aşısı sonucu ciddi bir yan etki görmezsiniz. Her aşıda olabileceği gibi ateş ya da huzursuzluk ihtimali de yok değildir. 9.ay aşıları yapılmadığı takdirde çevrede hapşıran ya da öksüren biri olduğunda hastalık bulaşma ihtimali çok yüksek olacaktır.

12 ay aşısı zatürre olarak bilinen KPA aşısının son ve rapel dozunun uygulandığı bir aydır.

18 ay aşısı önceden yaptırılan aşıların tekrar dozunun vurulduğu bir aşıdır. Beşli karma aşının son ve rapel dozu uygulanıyor. 18.ay aşısı ile aynı zamanda bir sene kadar önce yapılan OPA aşısının ikinci dozu uygulanıyor. 18 aylık aşıları ilk defa vurulacak olan bebekler Hepatit A aşısının da ilk dozunu vurulacaktır. 18 ay aşısı kaç gün ateş yapar sorusu içinse 7-12 günlük ortalama bir süre söyleyebiliriz.

1 yaş aşısı olarak bilinen zatürre, bebeklerin bir yaşına girmesi ile birlikte koldan ya da bacaktan yapılır. 1 yaş aşıları sonrası bebekte ateşinin yükselmesi yan etki olarak görülebilir. Bu ortalama yirmi dört ya da yetmiş iki saat aralığında gidip gelir. 1 yaş aşısı kaç tane yapılır diye soranlara ise farklı dozları olduğu için dört cevabını vermek doğru olacaktır.

1.5 yaş aşısı ile beşli karma aşısının son ve rapel dozu bu dönemde vurulur. Opa dozu da bu yaşta tekrar eder. İlk defa Hepatit A aşısı olunur.

2 yaş aşısı nedir sorusuna bir diğer adı olan Hepatit A aşısıdır diyebiliriz. 2 yaş aşısı ile öncesinde de olunan Hepatit A aşısının ikinci dozu vurulur.

Karma Aşı Nedir
Karma Aşı Nedir

Karma Aşı Nedir?

Karma aşı nedir sorusuyla başlamak gerekirse; difteri, aselüler boğmaca, tetanoz, inaktif polio ve hemofilus influenza tip B aşısını içeren bir aşıdır diyebiliriz. Karma aşı; 2.- 4.- 6.- 18.  aylarda yapılmakla birlikte 4-6 yaş aralığında da yapılıyor. 4 lü karma aşı difteri, boğmaca, tetanoz ve çocuk felci aşılarını içine almaktadır. 5 li karma aşı ise

difteri, tetanoz, asellüler boğmaca, polio ve rotavirüs aşılarını içine almaktadır.

Aşılara Dair Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar

Bir sürü aşı ve aşı tarihi olduğu için aileler bunları çocuk aşı tablosu sayesinde akıllarında tutabilirler. Aşı zamanı ne zaman gelecek diye hesaplamalarınızı herhangi bir yere yazıyor olabilir ve aşı olduktan sonra tarihleri karıştırıyor olabilirsiniz. Aşı kartı sayesinde bu karışıklıklara son verilebilir. Bebek asi takvimi düzenli olarak uyulması gereken bir şemadır. Çocuk aşıları zamanında burada yapılmış aşılara göre yenilenebilir veya yapılmayabilir. Cocuk asilari yanlış yapıldığı takdirde sağlığınızı çok kötü şekilde etkileyecek sonuçlar doğurabilir.

Aşılar Hakkında Merak Edilen Bazı Sorular

En çok sorulan sorularda biri menenjit aşısı sağlık ocağında yapılır mı oluyor. Bu özel bir aşı olduğu için hastanede yaptırmanız şarttır. Buna dair bir diğer soru da menenjit aşısı koldan mı yapılır şeklinde. Öncelikle kol, olası bir durumda ise bacak tercih edilebilir.

Başka bir soru ise tetanoz aşısı aç karnına mı yapılır oluyor. Aç veya tok olmanız aşınızı etkileyen bir durum değildir.

Hamilelikte sağlık ocağında yapılan aşılar nelerdir diye merak eden kişiler de oluyor. Bu süreçte tetanoz, difteri, boğmaca ve influenzaya karşı aşılanmalarınızı sağlık ocağında tamamlayabilirsiniz. Bunlar dışında canlı aşılar nelerdir ve canlı aşılar hangileri konusuna değinmekte de fayda var. Canlı aşılar genellikle bakterilerin ve yaban virusun zayıf hale getirilmesiyle üretiliyorlar. Canlı aşılar hangileridir sorusuna cevap olarak da BCG, OPA, KKK ve suçiçeği aşılarını örnek gösterebiliriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top