Close

Bağırsak Gazı Sebepleri

 

Sağlıklı her birey günlük olarak gaz çıkartır ve bu sağlıklı bir durumdur. Fakat karında yaşanan şişlik, hazımsızlık ve besinler yüzünden oluşan gazlar sancılı bir duruma dönüşebilir. Gaz çıkarma tam olarak sindirilmemiş gıdaların kalın bağırsağa iletilerek gaz formunda çıkmasıyla gerçekleşir. Bebek, yetişkin, genç veya yaşlı tüm insanlar günde belli bir miktar karbondioksit, hidrojen ve metan gazı bileşiğinden oluşan gaz çıkarırlar. Bu gayet normal ve olması gereken bir durumdur. Vücudu alınan her besin sindirim kanalında ayrışarak boşaltım sistemlerine iletilir. Bazı gıdaların sindirimi sonucu da gaz oluşur. Bağırsak gazının sancılı ve zor olması durumlarının en başında bağırsak sisteminde olan bakteriler gelir. Bu durum hem sanıcılı bir gaz oluşumuna hem de gazın kötü kokmasına sebep olur. Kadınların regl dönemlerinde gaz sorunları daha da artar.

Bağırsak Gazı Neden Artar?

Bağırsak gazı her insanda oluşan ve sağlıklı olarak kabul edilen bir durumdur. Yalnız bağırsak sorunları oluşmaya başladığında hayat kalitesi de düşer. Kişilerde şişkinlik, hazımsızlık ve kramp şeklinde kendini gösteren gaz artışları büyük bir sorun haline gelir. Bağırsakta biriken gazlar iki yolla dışarı çıkar. Bunlardan birisi makat ile oluşan yani yellenme diğeri ise geğirme durumudur. Gazın oluşma sebebi kişilere göre değişebilir. Gaz problemleri şu sebeplerden olabilir:

  • Gıdaları yeterince çiğnememek,
  • Fazla miktarda lifli gıda tüketimi,
  • Dengesiz beslenme,
  • Mide de karaciğer, böbrek veya farklı kronik rahatsızlıklar sebebi ile sıvı toplanması,
  • Obezite,
  • Sindirim sistemi sorunları,
  • Sindirim sisteminde oluşan tümörler.

Bağırsaktaki bakteri artışı da gaz sorunu yaratabilir. Bağırsaktaki bakteri artışları kişilerde gaz sorunlarının yanında farklı sorunlara da sebebiyet verebilir. Bağırsaktaki bakteri artışı ile kişilerde karın ağrısı, yemekten sonra oluşan hazımsızlık, kabızlık, kronik ishal, halsizlik, depresyon, kilo kaybı, kansızlık gibi sorunlara da yol açtığı gibi  kişilerin hayat kalitesinin düşmesine de neden olur. Bu gibi sorunlar yaşıyorsanız bir hekime danışmanız sağlığınız açısından önemlidir.

Bağırsak Gazı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Gaz sancısı geğirme ve yellenme yoluyla atılamadığı zamanlarda bazı yöntemlerle bu sorundan kurtulabilirsiniz. Fakat uzun zamandır bu sorunla uğraşıyorsanız ve artık bu durumdan olumsuz etkileniyorsanız mutlaka vakit kaybetmeden uzman bir hekime başvurmanız önerilir. Bağırsak gazının önüne geçmek için şu yöntemler denenebilir:

  • Öğün sayısını artırarak sık ve az yemek yiyerek beslenilmelidir.
  • Süt eğer aşırı gaz yapıyorsa bu durumda içindeki laktoz yüzünden sorun yaşandığı düşünülmeli ve süt tüketeceğiniz zaman laktozsuz olan sütlerden tercih etmelisiniz.
  • Yoğurt tüketerek gaz miktarını azaltabilirsiniz.
  • Kendinizi bazı gıdaları yedikten sonra gözlem altına alarak hangi besine karşı duyararlığınızın olduğu saptayabilirsiniz. Bu sebeple fasulye, mercimek, soğan, havuç vb. Ürünler bazı kişilerde aşırı gaz sorununa neden olabilir. Bu besinleri yediğinizde sorun yaşıyorsanız bu besinleri daha az tüketmeyi deneyebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top