Close

Bağışıklık Sistemi Varsa Güven Var

Bağışıklık Sistemi Varsa Güven Var

Bağışıklık Sistemi Varsa Güven Var

İnsan vücudunda bulunan bulunan sistemlerden biri olan bağışıklık sistemi, özellikle vücudun hastalıklarla savaşında önemli bir rol üstlenmektedir. Özellikle bebeklerde bağışıklık sistemi oldukça önemlidir. Hastalıklarla henüz yeni yeni tanışan bebeğinizin bağışıklık sistemi ne kadar kuvvetli olursa hastalığı atlatması da o kadar kolay olur. Bebeklerde bağışık sistemi  zayıflığı, vücudunu hastalıklara karşı savunmasız bir hâle getirir. Bebeğinizi sürekli hastaneye götürmek yerine bağışıklık sistemini desteklemek hem sizin açınızdan hem de onun hastalıkla savaşı açısından çok daha kolaydır. Bebeği için her zaman en iyisini isteyen ve düşünen ebeveynler “Bebeklerin bağışıklık sistemini güçlendirmek için ne yapılmalı?” sorusunu da sıklıkla sormaya başladı. Gelin cevabına daha yakından bakalım…

Özellikle salgın dönemlerinde bebeğinizin bağışıklık sistemini normal seviyede tutabilmeniz oldukça önemlidir. Bebeklerde bağışıklık sistemini güçlendirmek, herhangi bir sağlık sorunu yoksa oldukça kolaydır. Çeşitli besinler ve takviye edici gıdalar ile bebeğinizin bağışıklık sistemini güçlendirip, hastalıklara karşı her zaman bir adım önde olmasını sağlayabilirsiniz. Bebeklerde ve çocuklarda bağışıklık sistemini güçlendirmek bir günde gerçekleşebilecek bir olay değildir. Çocuğunuza ihtiyacı olan besinleri düzenli olarak verir ve bazı prensipler edinirseniz, onun artık hastalıklara karşı ne kadar dirençli olduğunu sizler de gözlemleyebilirsiniz.

Bağışıklık Sistemi Nedir Ve Nasıl Çalışır?

İmmün sistem de denilen bağışıklık sistemi, herhangi bir canlıda oluşabilecek ya da gelişebilecek hastalıklara karşı vücudu koruyan hayati bir sistemdir. Bağışıklık sistemi dışarıdan alınan virüs ve bakteriye bağlı enfeksiyonları önlediği gibi kontrolsüz mitoz bölünme sonucu oluşan tümör ve kanser hücrelerini daha henüz başlangıç aşamasında yok etmektedir. Vücudun bağışıklık sistemi, vücuda batan yabancı bir cisimden tutun kanınıza karışan besinleri tümüyle tanıyarak güvenli olup olmadığıyla ilgili fikir üretebilir.

Bağışıklık sistemi o kadar hassas olarak çalışır ki ancak laboratuvar ortamında hassas analizlerle birbirinden ayırt edilebilecek yapıları bile kolaylıkla birbirinden ayırarak zararlı gördüğü yapıyı kolaylıkla yok eder. Anne karnında pasif halde bulunan, bebeğin doğumu ile birlikte aktif hâle geçen bağışıklık sistemi, zayıflaması ile birlikte hastalıklara yenik düşme oranını da aynı ölçüde artırır. Her alanda bulunan gözle görülemeyecek kadar küçük olan mikroorganizmalar bağışıklık sistemi zayıflığını fırsat bilerek vücuda ağız, burun ve kulak gibi duyu organlarını kullanarak yerleşmeye çalışırlar. Yerleşmeyi başarabilen mikroorganizmalar, vücudun çeşitli yerlerinde enfeksiyona yol açarak bağışıklık sisteminin daha da düşmesine sebep olurlar. Özellikle yeni doğan bebeklerde bağışıklık sistemini güçlendirmek, oldukça önemli bir olaydır. Daha yeni yeni besinler ve hastalıklarla tanışan bebeğiniz için bunu yapmanız, bebeğinizle birlikte daha az hastaneye gideceğiniz anlamına gelmektedir.

Mikroorganizma demişken günlük hayatta adını sıklıkla duyuran virüs ve bakteriler hakkında bilgi sahibi olmak, hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı açısından bazı yorumlar yapabilmenizde oldukça önemlidir.

Virüs Nedir?

Eskiden canlı olarak kabul edilen fakat günümüzde bilim adamlarını bile fikir ayrılığına düşüren virüsler ne canlı ne de cansız bir varlıktır. Bazı özellikleri kendisini canlı bir varlık olduğuna inandırırken bazı özellikleri de virüsün cansız bir varlık olarak kabul edilmesine yol açmıştır. Beslenme, üreme ve hareket gibi canlılık özellikleri göstermeyen virüsler çoğalabilmek için ancak bir canlının RNA’sını kullanırlar. Bazı virüslerin yol açtı hastalıklar şunlardır: AIDS, grip, su çiçeği, kızamık, kuduz..

Bakteri Nedir?

Bakteriler virüslerden farklı olarak bilim dünyasında canlı olarak kabul edilmektedir. Tek hücreleri prokaryot hücre yapısına sahip olan bakteriler, yapısında yalnızca hücre zarı, sitoplazma ve bazı genetik materyaller bulundururlar. Yararlı ve zararlı olarak ikiye ayrılan bakterilerin zararlı olanları solunum yolu enfeksiyonu ve vereme yol açarken; yararlı olanları yoğurt, peynir, ekmek ve sirke yapımında kullanılır.

Anne karnında hiç olmadığı kadar güvende olan bebeğin bağışıklık sistemi aktif olarak çalışmaz. Ancak bebek daha doğmadan bağışıklık sistemi dış dünya için hazır bir konumda bulunmalıdır. Akıllara hemen “Bebeklerde bağışıklık sistemi ne zaman gelişir?” sorusu geliyor. Gelin sorunun cevabına daha yakından bakalım:

Bebeklerde Bağışıklık Sistemi Ne Zaman Gelişir
Bebeklerde Bağışıklık Sistemi Ne Zaman Gelişir

Bebeklerde Bağışıklık Sistemi Ne Zaman Gelişir?

Bebeklerde tüm sistemlerde olduğu gibi bağışıklık sistemi de anne karnında gelişimine devam eder. Fakat boşaltım, sindirim, dolaşım gibi sistemler anne karnında denenmeye devam ederken, bağışıklık sistemi anne karnında pasif durumdadır. Bebeklerde verniks kazeoza yapısı, anne karnında ve doğumdan sonraki 24 saat boyunda bebeği korur. Doğumdan sonraki 24 saatin sonunda verniks kazeoza zelliğini kaybettiğinden bebek korumasız kalır. Burada bebeği koruma görevini bağışıklık sistemi üstlenir. Bağışıklık sistemi bu görevi üstlendikten sonra bebeğin kalan hayatı boyunca çalışmaya devam eder.

Her yönden gelişime açık olan bebeklerin bağışıklık sistemini güçlendirmek, ebeveynler açısından oldukça kolay bir durumdur. Bağışıklık sisteminin görevini yerine getirebilmesi için bazı organların ve yapıların doğru bir şekilde çalışması gerekmektedir. Dalak, lenf bezleri, akyuvarlar, timus bezi, kemik iliği ve akyuvarların sistematik bir şekilde çalışmasıyla bağışıklık sistemi düzgün ve kararlı bir şekilde çalışır. Bu organların, bezlerin ve hücrelerin herhangi birinde oluşacak hastalık, bağışıklık sisteminin görevini yerine getirmesine engel olacaktır.

Başta anne sütü olmak üzere bebeklik döneminde alınan besinler, yapılan aşılar bağışıklık sisteminin düzgün bir şekilde çalışmasına olanak sağlar. Bunlarla birlikte geçirilen her hastalık sonunda bağışıklık sistemi bu hastalığı nasıl yendiği ile ilgili genetik bilgiyi içerisinde saklar. Tekrar bu hastalıkla karşılaşmasına halinde ilk karşılaştığı zamana göre daha hızlı bir şekilde hastalığa neden olan mikroorganizmaları yok eder. Bebeğiniz ne kadar çok hastalık geçirirse o kadar çok hastalığın savunmasına  karşı bilgi sahibi olur. “Bebeklerin bağışıklık sistemi nasıl güçlenir? Bebeklerde bağışıklık sistemini güçlendiren besinler nelerdir?” sorularının cevaplarına gelin birlikte bakalım:

Bebeklerin Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlenir
Bebeklerin Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlenir

Bebeklerin Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlenir?

Bebeklerin güçlü bir bağışıklık sisteminin olabilmesi için sağlıklı bir vücuda sahip olması gerekir. Bebeğin ve çocuğun bağışıklık sistemini güçlendirmek için;ilk 6 ay yeteri miktarda anne sütüne, dengeli ve düzenli beslenmeye, düzenli uykuya ve hijyen kurallarına uygun bir ortamda yaşamaya ihtiyacı vardır. Özellikle bebeklerde gelişim için gerekli hormonlar uykuda salgılandığından, uyku bebeklerde bağışıklık sisteminin gelişiminde önemli rol oynamakatdır. Unutmayın ki bebeğinizin bağışıklık sistemi henüz daha gelişim aşamasında olduğundan, bebeğiniz hastalıklar açısından risk grubunda yer alır. Anne ve babanın, bu dönemlerde yapması gereken en önemli şey ise bebeklerinin bağışıklık sisteminin gelişimi için ona destek vermektir.

“Bebeklerde bağışıklık sistemi nasıl güçlenir?” sorusunun birçok cevabının olduğunu söylemiştik. Gelin hem bebeğin hem çocuğun bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir? madde madde bakalım:

  • Gelişim Anne Karnında Başlar!

Diğer sistemler gibi bağışıklık sisteminin de gelişimi anne karnında başlar. 9 aylık süreçte sadece göbek bağı sayesinde beslenen bebeğiniz için sizin aldığınız besinler, sizin uyku düzeniniz gibi faktörler oldukça önemlidir. Bunun yanında annenin gebelikte geçirdiği hastalıklar ve stres faktörü bebeğinizin bağışıklık sisteminin gelişiminde olumsuz rol oynayacaktır. Gebelik döneminde doktorunuzun size vereceği diyet programına uyarak, stresten uzak durarak ve dengeli bir uyku düzenine sahip olarak; bebeğiniz daha doğmadan onun bağışıklık sisteminin gelişimine katkı sağlayabilirsiniz.

  • Yetersiz Beslenme Ve Hastalıklar

İlk 6 ay bebeğinize düzenli bir şekilde süt vermeniz, onun bağışıklık sisteminin gelişmesi için yeterli olurken, 6 ay ile 24 ay arası vereceğiniz süt yine onun bağışıklık sisteminin gelişmesine büyük ölçüde katkı sağlayacaktır. Çocuklarda bağışıklık sistemini güçlendiren yiyecekler arasında yer alan doktorunuzun uygun gördüğü yiyecekler yine bebeğinizin bağışıklık sisteminin gelişiminde önemli rol oynar. Bazı hastalıklar sonucu bebeğinizin bağışıklık sistemi yeterince gelişmemiş olabilir. Bu bebeklerde bağışıklık sistemi zayıf olduğundan hastalıklara karşı dirençleri düşüktür. Bağışıklık sistemi normal düzeyde olmayan bebekler belli bir süre doktor kontrolünde olmalıdır.

  • Vitamin Takviyesine Özen Gösterin!

Vücutta depo edilebilen A, D ve E vitaminlerinin yanında vücutta depo edilemeyen C vitamini insanın hayati fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için mutlaka gerekli vitaminlerdir. Vitaminlerin yanında çinko, demir ve selenyumun bebeğin ihtiyaç duyduğu mineraller arasındadır. Bebeklerde bağışıklık sistemini güçlendiren yiyecekler arasında yer alan sarı ve koyu yeşil renkli meyve ve sebzelerde bol miktarda A ve C vitamini bulunur. Kavun, portakal, mandalina gibi meyveler, bunlara örnektir. Ayrıca “Bebekler grip olunca ne yapmalı?” sorusunun cevabı da bu meyvelerde saklıdır. Grip dönemlerinde bu meyvelerin suyunu bebeğinize verebilirsiniz.

Çocukların yiyebileceği yiyecek türleri bebeklere göre oldukça geniş olduğundan çocuklarda bağışıklık sistemini güçlendiren besinler de farklıdır. Bunlar süt, yumurta, zeytin ve et gibi besinlerdir.

 

Çocuklarda Ve

Çocuklarda Ve Bebeklerde Dengeli Beslenme Nasıl Olmalıdır
Çocuklarda Ve Bebeklerde Dengeli Beslenme Nasıl Olmalıdır

Bebeklerde Dengeli Beslenme Nasıl Olmalıdır?

İlk 6 ay anne sütü yeterli olsa da 6 ayın sonunda bebeğiniz farklı gıdalara da ihtiyaç duyacaktır. Doktorunuzun fikrini alarak, bebeğiniz için ek gıdalara başlayabilirsiniz. Bu ek gıdalar doğal meyve suları ve çok fazla çiğneme gerektirmeyen yiyecekler olabilir.

Bebeğinizin bağışıklık sisteminin yanında hareket sistemi de bu dönemlerde geliştiğinden kas güçlendirici yiyecekler bebeğiniz için oldukça faydalı olacaktır. Bebeklerde kasları güçlendiren yiyecekler şunlardır: et, tavuk, balık, yumurta, süt ve süt ürünleri. Bebekler 6. Aydan sonra bu besinler azar azar yiyebilirler. Bebeğinizin bu besinleri kolayca sindirebilmesi için çiğnenmiş olarak verebilirsiniz.

Çocuklar bebeklere göre daha fazla besinden faydalanabilir. Çocuğun bağışıklık sistemini güçlendirmek bitkisel birçok yöntemle çok kolay hâle gelmektedir. Bazı bitkiler onların bağışıklık sistemlerini düzenlemek için yaratılmıştır. Çocukların bağışıklık sistemini güçlendiren bitkiler şu şekildedir: brokoli, kuşburnu, pazı, kereviz…

Belkide anneleri en çok endişelendiren durumlardan biride hastalıklardır. Özellikle grip hastalığı ilk 6 ay oldukça sık olarak bebeklerde görülür. Daha yeni olarak tanıştığı bu hastalık beraberinde “Yeni doğan bebek grip olursa ne yapılmalı?” sorusunu da getiriyor. Birçok bebeğin hayatındaki ilk hastalığı grip olmaktadır. Grip hastalığına yakalanan bebeğinize ne yapmanız gerektiğini düşünmeden önce bebeğinizin hasta olduğunu hangi belirtilerden anlayacağınızı bilmeniz gerekir. “Bebeğimin hasta olduğunu nasıl anlarım?” sorusunun cevabını sizler için derledik:

Bebeğimin hasta olduğunu nasıl anlarım?

Bebeklerin hastalık anında yetişkinlerden en büyük farklılığı hastalığının ne olduğunu söyleyememesidir. Sizin bebeğinizi hem çok iyi tanıması hem de çeşitli hastalık belirtileri hakkında bilgi sahibi olmanız gerekmektedir. Yeni doğan bebek grip olursa yapmanız gereken sakin olarak kalmak ve doktorunuza bu konu hakkında bilgi vermektedir. Elbette bebeğiniz ateşlenebilir, kusabilir ve çeşitli belirtiler gösterebilir. Hastalık anında bebeğinizde gözlemleyebileceğiniz bazı belirtiler şunlardır:

  • İshal
  • Kusma
  • Ateş
  • Kabızlık
  • Pişik
  • Gözde akıntı

Gripte ne yapılması gerektiği en çok 1 aylık bebek sahibi ebeveynler tarafından sorulur. “1 aylık bebek grip olursa ne yapılmalı?”…Bebeğiniz grip olursa belirtiler ile birlikte doktorunuza durumu anlatarak, uygulayacağı tedavi planına uymalısınız. Bebeği için endişelenen ebeveynler, “Grip bebeklere ne iyi gelir?” sorusunu da sıklıkla sormaya başladı.

Grip Bebeklere Ne İyi Gelir?

Grip bebeklerde ay ay gribe karşı uygulayacağınız yöntemler farklıdır. 1 aylık bebek bebek grip olursa anne sütünü daha fazla vermeniz gribi kolay atlatabilmesi için yeterlidir. 3 aylık bebek grip olursa yine aynı şekilde anne sütü yeterlidir. Fakat 6 aylık bebekte grip olursa anne sütünün yanında elma suyu ve bitkisel çaylar bebeğinizin sağlığı için yararlı olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top