Close

Bebeklerde İshal Nasıl Geçer?

 

İshal yeni doğan ve 1-2 yaş aralığında bulunan bebeklerde sıkça karşılaşılan bir durumdur. Bebeğiniz cıvık veya değişik renkli dışkı yapıyorsa ve bununla birlikte günlük dışkı sayısı artarsa bebeğiniz ishal olmuş demektir. Bebeğiniz artık katı besinler almaya başlamadı ise ve anne sütüyle devam ediyorsa sık sık emzirmenin faydası çok fazla olacaktır. İshalle birlikte fazla sıvı kaybettiği için bu sıvıyı anne sütüyle karşılamış olursunuz. Bebeğinizle temas etmeden önce sık sık ellerinizi yıkamanız çok büyük önem taşımaktadır. Çünkü çocuklar dış etkenlerden çok çabuk etkilenebilirler. Bağışıklık sistemleri dolayısıyla olası bir mikroorganizmanın bebeğinizin vücudunda yer edinmesi halinde bebeğiniz ishal olabilir. 

Bebeklerde İshale Sebep Olan Durumlar

Bebeklerin ufak bedenleri dünyaya alışma süresince bazı sıkıntılar yaşayabilirler. Bebeklerin bağışıklık sistemi ve diğer sistemleri tam olarak yetişkinler kadar gelişmiş olmadığı için kolaylıkla hasta olmalarına sebebiyet verebilir. Bebekte ishale şu durumlar yol açabilir:
Çeşitli Virüsler:Genelde mide gribi olarak adlandırılan ve viral gastroenteritin neden olduğu bir virüs çocuklarda çok sık görülen bir durumdur. Rotavirüste çocuklar üzerinde çok zararlı olan bir virüstür ve çok acil şekilde aşısının yapılmaması durumunda çok tehlikelidir. Coxsackievirus isimli virüs gibi yazları ortaya çıkan bazı virüsler vardır ve bu virüslerde çocukların ishal olmasına sebep olur.
Zararlı Bakteriler: Çok fazla ishale yol açan bakteri bulunmaktadır. Bu bakteriler bebeğinize nüfuz eder etmez saatler içerisinde ishale sebebiyet verebilirler. Gıda zehirlenmesi gibi durumların baş kahramanı olabilirler.
Parazit: Giardiasis ve cryptosporidiosis isimli parazitler genellikle bebeklerde ishale neden olan parazitlerin başını çekerler. Bu parazitler normal insanlarda da olabilir fakat ishal olacak kadar tepkimeye giremeden yetişkin bağışıklık sistemine yenik düşerler.
Katı Besine Geçiş:
Bebeğiniz yeni besinlerle tanışma evresinde, ishal ve hafif karın ağrıları ile karşı karşıya kalabilir. Çok hassas olan bedenleri yeni besinlerle tanışırken biraz zorlandığı için ishal olarak geri dönüş alabilirsiniz. Merak etmeyin bu durum sürekli olmayacaktır. Ancak ishal olan bebeğin kaybettiği sıvıyı su ve anne sütüyle geri kazandırmalısınız.

Bebekte İshal İçin Evde Uygulanabilecek Yöntemler

Bebeğiniz ishalinin geçmesi için evde uygulanabilecek belli başlı yöntemler vardır. Yöntemler bitkilerin yardımıyla ve doğal olmalarından ötürü bebeğiniz için faydalı olacaktır. Her ihtimale karşı doktora da danışmanız tavsiye edilir. Bebeklerde çeşit çeşit alerjen durumlar olabilir. Bu nedenden dolayı doktorunuzun gözetiminde uygulamanız çok daha iyi olacaktır.

–  İshale yakalanan bir bebek için en önemli detay hijyen konusudur. Ellerinizi ve yüzünüzü sık sık yıkamanız büyük önem arz ediyor.

– Anne sütü bebek için en önemli besin kaynağıdır. Bebek anne sütünün vücutlarına verdiği yardım sayesinde mikroplarla savaşır ayrıca sıvı kaybının da önüne geçer.

– Elma ve muz ishalin baş düşmanlarıdır. Sebzeler arasında patates ishalin önüne geçmekte çok önemlidir. Patatesi haşlayarak, püre şekline getirilir ve yedirirseniz bebeğinizin ishalini kesecektir.

– Halk arasında da bilinen bir diğer yöntem ise siyah çaydır. Bebeğinizi az miktarda şekersiz çay içirip ishalin ve sıvı kaybının önüne geçebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top