Close

Güçlü Bir Bağışıklığın Altın Anahtarı: Hijyen

Güçlü Bir Bağışıklığın Altın Anahtarı Hijyen

Güçlü Bir Bağışıklığın Altın Anahtarı Hijyen

Bağışıklık sistemleri oldukça zayıf ve ciltleri oldukça hassas olan bebekleriniz için hijyen vazgeçilmezdir. Çok fazla hijyenin bebeklerin sağlığı için doğru bir şey olduğunu da söylemek yanlıştır. Hijyenin aşırıya kaçması bebeğinizin sağlığını olumsuz yönde etkiler. Hijyenin altın kuralı yıkanmaktan geçer. Bebeğinizi düzenli olarak yıkamanız onun vücut hijyenini büyük ölçüde sağlayacaktır. Aslında oldukça kolay bir işlem olan bebek yıkama, bilgisi olmayan ve bebeğin hassas cildinden korkan ebeveynler için zor bir iş gibi görülür. Bebek temizliği konusunda en çok sorulan sorulardan biri olan “Bebek tek başına nasıl yıkanır?” sorusunun cevabı sizler için derlendi.

Büyümeye ve gelişmeye devam eden bebeğinizin özellikle bağışıklık sistemi henüz yeni dünyayı yabancılar. Bağışıklık sistemi çeşitli hastalıklar ile daha yeni yeni tanıştığından hastalıkların önlenebilmesi ya da bebeğinizin hastalığı daha rahat atlatabilmesi için bebek hijyeni oldukça önemlidir. Bebeğinizi ve bebeğinizin bulunduğu ortamı devamlı temiz tutabilmek yalnızca ebeveynlerin elindedir. Bebeğinizi bulaşıcı hastalıkların yanında pişik gibi cilt hastalıklarından korumak için hem vücut hem de ortam hijyenini maksimum seviyede tutmanız gerekir.

Banyo Zamanı

Bebeğinize haftada 2 ya da 3 sefer banyo yaptırmanız genel hijyeni sağlamak adına yeterli olacaktır. Tek başına bebek yıkamak, anneler için çoğu zaman zor bir bir işlem gibi görünse de aslında bazı kurallara dikkat edildiği sürece oldukça kolay bir hâl almaktadır. Madde madde “Bebek nasıl yıkanır?” sorusunun cevabı şu şekilde verilebilir:

  • Bebeğinizin küvetini içerisinde kimyasal ve zararlı madde barındırmayan temizlik malzemeleri ile yıkayın. Bunun için en uygun malzeme sirkedir. Sirke doğal bir temizleyici olduğundan hem bebeğinizin cildine bir zararı olmaz hem de bakterilere karşı koruma sağlar.
  • Küveti iyice yıkadıktan sonra 5 ile 8 cm arasında küvetinizi ılık su ile doldurun.
  • Bebeğinizi küvetin içine dikkatlice yerleştirdikten sonra bebeğinizin üşümemesi için üzerine devamlı olarak ılık su dökün.
  • Bebeğinizi yıkarken kullandığınız sabunun içerisinde ağır kimyasallar ve parfüm bulundurmamaya özen gösterin. Mümkünse bebekler için özel olarak üretilen doğal sabunlardan kullanın. Bebeğinizin cildi hassas olduğundan sabun seçimi bu noktada çok önemlidir.
  • Bebeğinizin kafa bölgesini yıkarken çok fazla bastırmamalı, yavaş hareketler ile yıkamalısınız. Kafa bölgesi için göz yakmayan ve bebekler için üretilen şampuanlardan kullanın. Yine sabun için geçerli olan ölçütler şampuan için de geçerlidir.
  • Banyo bitiminde yumuşak dokulu havlu yardımıyla bebeğinizi iyice kuruladıktan sonra cildin nem dengesini sağlaması açısından bebek losyonu kullanabilirsiniz. Kullandığınız bebek losyonu, bebeğinizin cildinin kurumasını engelleyecektir.

Bazı dönemlerde bebeğinizin ne zaman yıkanacağı önemlidir. Yeni doğan bebeklerde henüz göbek bağı daha vücuda bağlı olduğundan özellikle bu dönemde bebeğinizi nasıl yıkamanız gerektiğini bilmelisiniz. “Bebeğin göbek bağı düştükten sonra ne zaman yıkanır?” sorusu bu dönemlerde sıklıkla sorulur.

Bebeğin Göbek Bağı Düştükten Sonra Ne Zaman Yıkanır
Bebeğin Göbek Bağı Düştükten Sonra Ne Zaman Yıkanır

Bebeğin Göbek Bağı Düştükten Sonra Ne Zaman Yıkanır?

Doğumdan sonra yaklaşık 2 hafta ile 3 hafta arasında göbek bağı, göbek deliği ile birleşik olarak kalır. Bu sürenin sonunda göbek bağı yavaş yavaş kuruyarak göbek deliğinden ayrılarak düşer. Göbek bağı ayrılmadan önce bebeğinizi küvette yıkamanız doğru değildir. Göbek bağı düşene kadar bebeğinizin hijyenini yumuşak bir sünger yardımıyla sağlamalısınız. Doğumdan sonraki 3 hafta sonunda göbek bağı düşünce artık bebeğinizi küvete yatırabilir ve o şekilde yıkayabilirsiniz.

Göbek bağı düştükten sonra bebeğinizi yıkarken dikkat etmeniz gereken konu; göbek bağının bulunduğu bölgeyi dikkatlice kurulamanızdır. Henüz yeni düşen göbek bağı dolayısıyla göbek deliği su geçirebileceğinden  kurulama işlemi oldukça önemlidir. Göbek bölgesini daha hızlı kurulayabilmeniz için saç kurutma makinasını en düşük ayarında kullanabilirsiniz.

Yeni anneler tarafından en çok merak edilen konulardan biri de yeni doğan bebeğin doğumdan ne kadar sonra yıkanabileceğidir. Özellikle ilk defa o duyguyu tadan anne adaylarından “Bebek doğduktan sonra ne zaman yıkanır?” sorusu sıklıkla duyulmaya başlandı.

 

Bebek Doğduktan Sonra Ne Zaman Yıkanır?

Yapılan en büyük hatalardan biri doğumdan hemen sonra bebeği yıkamaya götürmektir. Bebek doğumdan sonraki 2 gün içerisinde annenin göğsünde olmalı kesinlikle banyo ile ilişkisinin olmaması gerekir. Bu şekilde bebek annenin kokusunu daha yakından alabilir ve annenin sesini daha net bir şekilde duyabilir. Bebeğinizi doğumdan hemen sonra yıkamak bebeğinizin sizi hissetmesini olumsuz yönde etkileyecektir.

Yeni doğan bebeklerde banyodan önce anne ile temasının olması önemlidir. Bebeğiniz bu durumda kendini daha güvende hissederek; meme ile kendisi arasında bir bütünlük sağlayacaktır. Yeni doğan bebek doğumdan 2 gün sonra yumuşak dokulu sünger yardımıyla göbek bağıyla sıvı temasından kaçırılarak yavaş hamleler ile yıkanmalıdır.

Bebek Yıkanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

  • Bebek yıkanırken su sıcaklığının ılık olmasının yanında oda sıcaklığının da 24 derece civarında olması gerekir. Aksi halde bebeğiniz üşüyecek ve hasta olma şansı da yükselecektir.
  • Mutlaka bebekler için özel olarak üretilen, hassas ciltlere extra koruma sağlayan ürünlerden kullanın.
  • Bebeğinizi yıkarken ve kurularken daha henüz yumuşak olan bıngıldağına dikkat edin.
  • Bebeğiniz suyla yeni tanıştığında ağlayabilir bu gayet normaldir. Banyo süresini kısa tutarak bebeğinizin ilk önce suyla barışık olmasını sağlayın.
  • Banyo sonrasında bebeğinizin vücuduna masaj yapın. Bu onun kaslarının toparlanmasını ve kan dolaşımının hızlanmasını sağlayarak ona rahatlık hissi verecektir.
  • Banyo süresini 10 ile 15 dakika arasında tutun.
  • Bebeğinizi köpüklerden iyice arındırmak için bol su kullanın.

Banyo yaptırırken az da olsa ısı kaybına maruz kalan bebeğinizde, vücut daha tam olarak ısıl dengeyi sağlayamadığından el ve ayaklarda soğuma gözlemlenebilir. Banyodan hemen sonra bebeğin ellerinin soğuk olması normaldir. Banyodan hemen sonra bebeğinizi iyice kuruladıktan sonra daha fazla ısı kaybı yaşamadan hemen kıyafetlerini giydirin.

Bebeklerde hijyen yalnızca banyo ile bitmiyor. Devamlı tuvaletini yapan bebeğinizin bezini değiştirmek ve bunu yaparken de bazı şeyler dikkat etmek oldukça önemlidir.

Bebeklerde Bez Değişimi Nasıl Yapılır
Bebeklerde Bez Değişimi Nasıl Yapılır

Bebeklerde Bez Değişimi Nasıl Yapılır?

Özellikle ilk defa anne olanlar için bez değişimi kimi zaman bir kabus haline gelir. Bunu önlemenin anahtarı tabi ki bebeğinizin bezini sık sık değiştirmekten geçiyor. Bu şekilde hem beze yaptığı tuvaletini birikmeden almış olur hem de bebeğinizin cildinin tahriş olmasının önüne geçmiş olursunuz. Poposu yeteri kadar hava almadan bir bezle kaplanan bebeklerin cildini temizleyeceğiniz ıslak mendile de dikkat etmelisiniz. Islak mendil kesinlikle bebekler için özel olarak üretilmeli ve parfümsüz olmalıdır.

Bebeğinizin poposunu temizlerken, aşağıdan yukarı yumuşak hareketlerle hijyen sağlamalısınız. Özellikle kız bebekler için temizleme şekliniz oldukça önemlidir. Kız bebeklerde eksik ya da yanlış temizlenme sonucu cinsel organa giren dışkı, enfeksiyona neden olabilir. Kız bebeklerin hijyenine daha çok dikkat etmelisiniz.

Kirli bezi bebeğinizin vücudundan ayırdıktan hemen sonra bebeğinizden ve olası kötü kokuyu engelleyebilmek için mümkünse odadan uzaklaştırın. Eğer bebeğinizde daha önceden pişik oluşumu varsa ya da pişikten şüpheleniyorsanız, ölçüsünce kremi bebeğinizin cildine masaj yapıyor gibi yavaş hareketler ile uygulayın. Eğer pişik kremlerinin bebeğinizin cildini olumsuz yönde etkilediğini düşünüyorsanız, fısfıs şişesinin içerisine az miktarda ılık su doldurarak popo çevresine sıkabilirsiniz. Bebeğinize yeni bezini takmadan önce mutlaka birkaç dakika bekleyin. Çünkü bebeğinizde pişiğe neden olan dışkı değil bebeğin poposunun yeteri kadar hava alamamasıdır. Bunun yanında devamlı ıslak kalan ciltte yine pişik oluşumu gözlemlenir.

Bebeklerde Bez Değişimi Günde Kaç Kere Yapılır?  

Bebeğinizin bez değişiminin günde kaç kere olması gerektiği ay ay değişiklik göstermektedir. Özellikle yeni doğan bebeklerde anne daha bebeğin tepkisini ölçmekte zorlandığından bez değiştirme zamanlarını da fark edemeyebilir. Yeni doğan bebeklerde günlük bez değiştirme sayısı günlük 6 ile 7 kere yani ortalama olarak 3.5-4 saatte bir değiştirilir. Bu değiştirme sayısı yeni doğan bebekler için yeterlidir. Bebeğinizin gece uykusunu bölmemek için gece altını değiştirip daha sonra uyutabilirsiniz.

Özellikle 6. Aydan sonra bebeğiniz anne sütü içmek dışında farklı gıdaları da yemek isteyecektir. Bu gıdaların neden olduğu dışkı farklılaşması, pişik gibi sorunları da beraberinde getirir. Bu aylarda bebeğin bez değişimini daha sık ve ıslak mendille temizleme işlemini düzgün bir şekilde yapmalısınız. Özellikle 6. Aydan sonra kız bebeklerinin hijyenin extra dikkat edin.

Bebeğin Altı Değiştirilirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

  • Bebeğiniz 6. Aydan sonra daha hareketli olacağından eğer altını değiştirirken yatak gibi yüksek bir yerde bulunuyorsa onu yalnız bırakmayın. Bu şekilde bebeğinizin kontrolsüz hareketlerinden doğabilecek kazaların önüne geçmiş olursunuz.
  • Bebeğiniz vücudun ısıl dengesini henüz daha tam olarak sağlayamadığından ufak soğuklardan bile etkilenir. Bu yüzen bebeğinizin altını mümkünse sıcak bir odada değiştirin.
  • Yeni doğan bebeğinizin altını suda iyice kaynatılmış bir pamuk ile temizleyebilirsiniz.
  • Yeni doğan bebeklerin altını uzun süre açık bırakmayın. Devamlı ve hızla çalışan boşaltım sistemi bebeğin etrafını bir anda ıslatmasına neden olabilir.

Bebeğin kişisel temizliğinin yanında, yaşadığı ortamın da temiz olması hijyen açısından oldukça önemlidir. Her ne kadar bebeğinizin cildini temiz tutsanız da yaşadığı ortam pis ise bebeğiniz yine dışarıdaki hastalıklarlar ile iç içe bulunur. Ortam temizliğini çok sık yapmanız yine ortamın pis olması kadar zararlı bir durumdur. Bebeğiniz bazı mikroorganizmalarla tanışmalı, bağışıklık sistemi için uzun yıllar kullanacağı verileri toplamalıdır. Bebeğin kendinden büyük bir kardeşine ya da evde bulunan diğer çocuklara hijyen eğitimi verilmelidir.

Ortam Temizliğinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

  • Bulaşıcı hastalıkların çoğu hava yoluyla geçtiğinden bebeğin bulunduğu ortam sık sık havalandırılmalıdır. Fakat bunu yaparken bebeğinizi üşütmemeye özen gösterin.
  • Yerler belirli aralıklar ile silinmelidir. Burada kullandığınız deterjanın kimyasal ağırlıklı olmamasına dikkat edin.
  • Bazı halı türleri çok fazla toz barındırdığından yerlerde toz tutmayan halılar ya da örtüler kullanın.
  • Bulaşıcı hastalığı sahip kişiler ile bebek yakın temasta bulundurulmamalıdır.
  • Değerlerinin bebekler için uygun olduğu kanıtlanmış suları, bebeğinize verebilirsiniz.
  • Bazı parazitler iç çamaşırı yardımıyla birbirine geçebileceğinden bebeğinizin kıyafetlerini mümkünse ayrı olarak yıkayın.
  • Bebeğinizin bulunduğu beşik gibi yerleri silerken mümkünse tek kullanımlık olan ıslak mendil ve kağıt havlu gibi temizleyicileri seçin.
  • Evde toz barındırabilecek eşyaların olduğu ortamlardan bebeğinizi uzak tutun.
  • Banyo nemli ortamı sayesinde mikropların üremesi için en müsait ortamdır. Bebeğinize banyo yaptırmadan önce mutlaka banyo temizliği yapın.
  • Yerleri ve eşyaları tozdan arındırmak için düzenli olarak elektrikli süpürge ile temizlik yapın.
  • Evde bir evcil hayvanınız varsa, düzenli bir şekilde aşılarını ve bakımlarını yaptırın. Eğer ara ara saldırma huyu varsa evcil hayvanınızı bebeğinizden uzak tutun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top