Close

Bebeklerde İshal

bebeklerde-ishal-3

bebeklerde-ishal-3

Sindirim kanalındaki sıvı dengesinin bozulmasıyla ortaya çıkan ishal özellikle bebekler için ciddi bir problem haline gelebilir. Dışkının sulu olması ve dışkı yapma sıklığının artması ishal olarak tanımlanır. Bu sağlık problemi genellikle iyi ve yeterli beslenemeyen çocuklarda görülür. Bebeklerde ishal problemi yaşanmaması için beslenme alışkanlıkları dengeli ve sağlıklı şekilde düzenlenmelidir. Ayrıca bebeğin ishal belirtileri gösterip göstermediği de sürekli takip edilmelidir. Sağlıklı bir bebeğin dışkısı yumuşaktır ve ilk aylarda dışkının rengi farklı olabilir. Bebeklerde görülen ishalin süresi genellikle kısadır. Bu kısa süreli ishaller virüs kaynaklı olabilir ve tedavi gerektirmez. Bebekteki besin alerjisi, anne sütü döneminde annenin beslenme şeklini değiştirmesi ya da bebeğin antibiyotik alması ishale neden olabilir.

Bebeklerde İshalin Nedenleri Nelerdir?

Peki bebekler neden ishal olur ? Bebeklerdeki ishalin en önemli etkenlerinden biri beslenme alışkanlıklarıdır. Bağırsakta meydana gelen enfeksiyonlar, beslenme bozukluğu, besin alerjisi, zehirlenmeler ve yanlış antibiyotik kullanımı ishalin başlıca sebepleridir. Süt çocuklarında uygulanan beslenme yönteminin, bebeğin yaşına ve ihtiyacına uygun olmaması da ishale neden olur. Bebeğin gereğinden fazla besin tüketmesi ve ek gıdaya geçiş süreci de nedenler arasındadır. Antibiyotik kullanımı da ishal için bir diğer etkendir. Eğer anne, bebeği emziriyorsa ve bu sırada antibiyotik kullanmaya başladıysa bebekte ishal görülmesi olasıdır. Ayrıca anne değil de bebek antibiyotik kullanıyorsa bebeğinizi ishal belirtileri bakımından takip etmelisiniz. Bakteriler, virüsler ve parazitler bebeğinizde ishale neden olan enfeksiyonlar oluşturabilir. ”Mide gribi” olarak da bilinen viral gastroenterit, ishal ve kusmaya neden olur. Belirtileri birkaç gün devam edebilir. Rotavirüs ise sulu ishale neden olan ve genellikle kreş gibi toplu kullanılan yerlerden bulaşan bir hastalıktır. Rotavirüs aşısını yaptırarak bebeğinizi bu hastalığa karşı koruyabilirsiniz. Yaz aylarında da enterovirüse karşı dikkatli olmalısınız. E.coli, salmonella gibi bakteriler bebeğinizi enfekte edip ishale ve kusmaya neden olabilir ve gıda zehirlenmesinden de şüphe ettirebilir. Bebeklerin seyahat etmesi ve diş çıkarması da ishalin etkenleri arasındadır. Diş çıkarma direkt olarak ishale neden olmaz. Ancak bebek diş çıkarırken her şeyi ağızlarına soktukları için mikroplar vücuduna girerek ishale neden olabilir. Ayrıca besin zehirlenmelerine karşı da çok dikkatli olmalı ve besinleri bebeğinize vermeden önce bozulup bozulmadığını kontrol etmelisiniz. Aksi takdirde çok uzun süre bekleyen besinlerdeki mikropların oluşturduğu toksinler bebeğinizde hızlı kusma ve ishale neden olur.

Bebeklerde İshalin Belirtileri

Bebeklerde görülen ishal belirtileri her bebeğin yaşadığı probleme göre değişiklik gösterebilir. İshal nedeniyle sıvı kaybı yaşayan çocuklarda susuzlukluk problemi görülürken, durumu daha ciddi olan çocuklarda ağızda kuruluk, huzursuzluk gibi belirtiler görülür. Bebeklerde genel olarak görülen ishal belirtileri ise halsizlik, ateş, karın bölgesinde ağrı, susuzluk, aşırı dışkılama, bulantı ve kusmadır. Bebeğinizin ağzı kuruysa, gözyaşı yoksa koyu renkli idrarı ve yeşil renkte dışkısı varsa bunlar bariz bir şekilde ishal belirtisi olabilir. Ayrıca ishalle birlikte kusma, ateş ve karın ağrısı da varsa bebeğinizi bu belirtiler bakımından takip etmeli ve hekiminize danışmalısınız.

Bebeğinde İshal Belirtileri ile Karşılaşan Ebeveyn Ne Yapmalıdır?

İshalle birlikte kusma ya da ateş gibi belirtilerin olması bebeklerde çok yaygın bir durumdur. Peki bebeklerde ishal nasıl geçer ve böyle bir durumda ebeveynler neler yapabilir?

Bir ebeveyn böyle bir durumla karşılaştığında öncelikle sakinliğini korumalı ve bebeğini gözlemlemelidir. Öncelikle bebeğin beslenme düzeni gözden geçirilmelidir ve öğün miktarlarının yaşına uygun olup olmadığı kontrol edilmelidir. Ayrıca ishal belirtileri başladığında beslenme düzeninde eğer bir sorun yoksa bu düzene devam edilmelidir. Çünkü ishalle birlikte kusma da gözlemlenirse ciddi bir sıvı kaybı yaşanabilir. Anne sütü ile beslenen bir bebeğin gün içinde 5 veya 6 kez idrar yapması normal bir durumdur. İshal belirtileriyle birlikte idrar yapma sıklığında azalma gözlemlenebilir. Bunun yanı sıra aşırı kusma, huzursuzluk ve dışkısını yapmadaki artış gibi durumlarda mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Bebeklerde ishalin değerlendirilmesi dışkının analizi ile yapılır. Normalden daha fazla tuvaletini yapan ve yüksek ateşi olan bir çocuğun doktor tarafından muayene edilmesi dışkı tahlilinin yapılması gerekmektedir. Bebeğiniz normalin üstünde seyredecek şekilde dışkısını yapıyorsa, bunun yanı sıra idrar miktarı azaldıysa, bezi diğer zamanlara göre daha kuruysa ve hem ağzında hem de damağında kuruluk problemi yaşıyorsa kesinlikle bir doktor tarafından kontrol edilmesi gerekir.

Doktor kontrolünde gözetilen problemler için gerekli tedbirler alınmalı ve daha fazla artmadan önüne geçilmelidir. İshalin vermiş olduğu olumsuz belirtiler engellenerek bebeğinizin huzurlu günler geçirmesi sağlanmalıdır.

Bebeklerde İshalin Tedavisi
Bebeklerde İshalin Tedavisi

Bebeklerde İshalin Tedavisi

Bebeklerde ishale ne iyi gelir diyorsanız gelin birlikte göz atalım…

Bebek ishal olduktan sonra ciddi bir sıvı kaybı yaşamadıysa ve yüksek ateş, kusma ve şiddetli karın ağrısı gibi problemler görülmediyse uygun bir beslenme planı ve  bolca sıvı alması yeterli olacaktır. Ateş varsa doktor tavsiyesiyle ateş düşürücü ilaç kullanılabilir. Ayrıca yararlı bakterileri içeren probiyotik ve prebiyotikleri besin takviyesi olarak bebeğinize verebilirsiniz. Probiyotik ve çinko desteği bebeğinize ishal konusunda büyük fayda sağlayacaktır. Bebek, anne sütü içiyorsa anne sütüne ara verilmeden devam edilmesi gerekir. Anne sütünde yer alan vitaminler, probiyotikler ve mineraller bebeğinizin bağırsaklarını güçlendirerek bu süreci kolaylıkla atlatmasına yardımcı olur. Yaşanan ishal problemlerinin başlıca sebebi virüslerdir ve bu virüslere antibiyotikler etki etmez. Bu nedenle antibiyotik kullanımına dikkat etmeli ve bu konuda doktorunuza danışmalısınız.

Bebeklerdeki İshal Nasıl Kesilir ?

İshal, bebeklerin büyüme sürecinin kaçınılmaz bir parçasıdır. Peki bebeklerde ishali ne keser ? Bebeğiniz eğer 6 aydan küçükse ve anne sütü ile besleniyorsa emzirme aralıklarını sıklaştırabilirsiniz. Ek besine geçilmemiş olsa bile ishal problemi için kaynatılıp soğutulmuş ılık suyu bebeğinize verebilirsiniz. Böylece çocuğunuzun vücudundaki sıvı dengesini düzenlemiş olursunuz. Bebeğiniz ek gıda tüketiyorsa her sıvı şekilde dışkı yapmasından sonra bolca sıvı tüketmesini sağlayabilirsiniz. 2 yaşın altındaki çocuklar için 1 çay bardağı, daha büyük çocuklar için ise 1 su bardağı sıvı idealdir. Ek besin alan bebeklerinizi yoğurt, çorba ve taze sıkılmış meyve suyuyla besleyebilirsiniz. İshal problemi yaşayan çocuklarınızın dışkısı normale dönse de en az iki hafta sıvı tüketimine dikkat etmelisiniz. Bebeğin az ve sık aralıklarla, 6 öğün olacak şekilde beslenmesi önemlidir. İshal rengi önemli olmasa da sulu dışkılama 3 günden uzun sürdüyse ve bebeğinizin dışkısında koyu lekeler, bebeğinizde ise kusma gözlemlediyseniz bu durumda mutlaka acil sağlık müdahalesi yapılmalıdır. İshal tedavisinde anne sütü çok önemli bir yere sahiptir. Böyle durumlarda anne sütüne kesinlikle devam edilmelidir. Eğer bebeğiniz  6 aydan büyükse evde yapabileceğiniz pirinç lapası, ev yoğurdu, muz püresi ve patates püresini bebeğinize gönül rahatlığıyla verebilirsiniz. İshal döneminde çocuklara çok şekerli ve yağlı besinler vermekten kaçınmalısınız. Evde yapabileceğiniz doğal ve ishale iyi gelebilecek besinleri tercih ederek bebeğinizin iyileşme sürecini hızlandırabilirsiniz. Ayrıca doktor onayı almadan antibiyotik ya da diğer ilaçları kesinlikle kullanmamalısınız. Bebeğinizin besin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak ve hekiminize danışarak bu süreci kolayca atlatabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top