Close

Yeni Doğanların Gaz Sorunu İçin Gaz Masajı

Yeni Doğanların Gaz Sorunu İçin Gaz Masajı

Yeni Doğanların Gaz Sorunu İçin Gaz Masajı

Yeni doğan bebeklerin sürekli ağlamaları ya da sürekli huzursuz olmaları ebeveynler tarafından korkuyla karşılanır. Dünyaya yeni gelen bu bebeğin isteklerini ve ihtiyaçlarını anlamak bazen sanıldığı kadar kolay olmayabilir. Çığlığa varan ağlamalar, saatler süren yüksek sesli bağırışlar gibi endişe uyandıran durumlar; ebeveynlerin en zorlu zamanları olarak kabul edilebilir. Bebekleri emzirirken ya da uyutmaya çalışırken karşılaşılan güçlü ağlamaların sebebini araştırırken genellikle ebeveynler bebeğe bir şey olduğunu sanabilir. Bebeğin neden ağladığını bilmeyen ebeveynler, yenidoğan gaz sancısı belirtilerini öğrenmelidir ki bebekleri gaz sancısından dolayı huzursuzluk yaşadığında onlara doğru şekilde yardım edebilsinler.

Bu yazıda birçok ebeveynin yeni doğan bebeklerle yaşadığı en büyük sorunlardan biri olan bebeklerde gaz sancısı problemine ilişkin detaylı bilgilendirme ve yardımcı olabilecek tavsiyeler yer almaktadır. Bütün bebek sahibi ebeveynlerin bilmesi ve uygulaması gereken bebek gaz giderici masaj tekniklerinin yanı sıra bebek gazı için ne yapılır, gazı olan bebeğe ne yapmalı gibi merak edilen tüm soruların cevapları da bulunmaktadır. Öncelikle bebeklerde gaz sorunu olup olmadığını nasıl anlaşılacağı öğrenilmeli.

Bebeklerde Gaz Problemi Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

Yeni doğan bebeklerde gaz sancısını gidermek için yapılacaklara geçmeden önce bebeğinizin gazı olup olmadığını nasıl tespit edebileceğinize dair bazı bilgiler aşağıda yer almaktadır. Bebeğinizin yaşadığı problemi daha iyi anlayabilmek ve ona yardımcı olabilmek için bazı rahatsızlıkların belirtilerine hâkim olunması gerekir. Yaygın rahatsızlıkların belirtilerini bilen ebeveynler bebekleriyle yaşadıkları problemlere karşı daha soğukkanlı davranabilirler. Örneğin bebeklerde gaz problemi yaşandığında görülen yüksek sesli ve uzun soluklu ağlamalar anneyi ve babayı korkutabilir. Ancak rahatsızlığın belirtilerini bilen ebeveynler bebeğin yaşadığı huzursuzluğun tedavisine yönelik hareket edebilirler. Bebeğin yaşadığı sıkıntıyı daha hızlı bir şekilde giderebilmek için bilinmesi gereken yenidoğan gaz sancısı belirtileri şunlardır:

  • Yüksek sesle aşırı ağlama
  • Ayakları karına doğru çekme
  • Ayaklarını karnına doğru germe
  • Ayakların kasılması
  • Karın şişliğinde artma
  • Bağırsak seslerinin duyulması
  • Kabızlık ya da sık kaka yapma
  • Kusma

Eğer bebeğinizde bu belirtilerden birkaçı görülüyorsa yenidoğan gaz sancısı yaşadığı söylenebilir. Bu tarz davranışlar sergileyen bebeğin gaz sancısı çekiyor olma olasılığı yüksektir. O yüzden bebeğinizdeki belirtileri daha kötü hastalıklara yorup endişelenmenize gerek yoktur. Sadece onu rahatlatmanız gerekmektedir. Gaz sıkıntısı yaşayan bebekler, dışkılama sonrasında bir rahatlama yaşayabilir ancak bu rahatlama uzun süreli ve kalıcı olmaz. Gazı olan bebek genellikle 2 – 3 saatlik ağladıktan sonra yorgun düşer ve susar. Yenidoğan bebekte gaz sancısı ilk aylarda daha çok yaşanır ancak bebeğin metabolizması düzene girdikçe, dördüncü ayın sonunda gaz şikâyetleri ve belirtileri kendiliğinden azalır veya ortadan kalkar.

Bebeklerde gaz problemi ne zaman biter diye merak eden ebeveynlere verilebilecek ortalama süre dördüncü ay olabilir. Ancak bebekten bebeğe değişen metabolizma özelliklerinin de göz önünde tutulması gerekir. Gaz probleminin yanı sıra bebeğin dışkısının da kontrol altında tutulması gerekmektedir. Gaz problemi ile yakından ilişkili olan dışkılamanın yeni doğan bebeklerde nasıl olması gerektiğini merak ediyorsanız yazıyı okumaya devam etmelisiniz.

[custom-related-posts title=”Benzer Yazılar” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]

Bebek Gaz Sancısı ve Dışkılama

Yenidoğan gaz problemleri ile dışkılama ve anne sütü arasında bir ilişki vardır. Bebekler ilk doğduğunda uzun bir süre sadece anne sütü ile beslenir. Bu yüzden ilk haftalarda bebeklerin dışkısı sulu ve yeşil renkte olur. Bu yeşil kaka anne karnından dış dünyaya geçiş kakası olarak değerlendirilebilir. Bebek anne karnındayken bağırsaklarında safra salgısı birikir. Bu safra salgısı ve yeşil-siyah renkteki mekonyumun birleşimi ile yeni doğanın kakası meydana gelir. Doğumdan sonra bir süre bu renkte kaka görülür. Ancak haftalar geçtikçe bebeğin sindirim organları gelişir ve bağırsaklardaki emilim artar. Bu gelişmelerin sonucunda ise kaka yapma sıklığı azalır. Anne karnı dışındaki yaşama alışan bebeğin artık içtiği sütün büyük bir kısmı bağırsakları tarafından sindirime hazır hale getirilir. Anne sütünün emilimi ve sindirimi ile birlikte artık bebeğin kakasının rengi altın sarısı, kıvamı ise kremsi olur.

Bebeklerin Gaz Sorunu Neden Olur?
Bebeklerin Gaz Sorunu Neden Olur?

Bebeklerin Gaz Sorunu Neden Olur?

Doğduğu anda tam olarak gelişmiş bir sindirim sistemine sahip olmayan bebeklerin gaz sorunu yaşamaları oldukça doğaldır. Sürekli pasif bir şekilde yatar pozisyonda bulunmaları ve sadece anne sütüyle besleniyor olmaları ise gaz problemlerine zemin hazırlar. Sindirim sistemleri gelişim sürecinde hazım bakterileri oluşumunu sürdürür. Bebeklerde gaz problemine sebep olacak bir diğer etken ise emme sırasında hava yutmasıdır. Hava yutmalarını önlemek için genellikle bebeğin sırtına yavaşça vurularak gazın dışarı çıkması sağlanır. Ancak bağırsağa geçen hava kabarcıkları gün içerisinde birikerek akşam saatlerinde sorun çıkarmaya başlar. Yutulan hava kabarcıkları birleşerek büyük bir hava baloncuğuna dönüşür ve kalın bağırsakta herhangi bir noktaya takılır. Bağırsağa takılan hava baloncuğu burada sıkışır ve şiddetli spazmlara sebep olur.

Peki yutulan hava kabarcıklarından dolayı yaşanan spazmları önlemek ya da geçirmek için neler yapılabilir? Birçok ebeveyn için oldukça endişe verici olan gaz spazmları bazı küçük önlemler ile hafifletilebilir ya da spazm yaşanırken bebeğin huzursuzluğu hafifletilebilir.

Bebeklerin Gaz Sorunu ve Spazmı İçin Neler Yapılabilir?

Bebeklerde gaz giderici olarak tavsiye edilen ilk önlem genellikle masaj olur. Ancak gaz sıkışması sırasında bebeğin karın duvarı gergin ve sert olur. Bebeğinizin karın duvarı gergin ve sertken masaja başlarsanız bebeğinizin canı daha çok yanabilir ve bu durum daha şiddetli ağlamalara yol açabilir. Bu yüzden masaja başlamadan önce bebeğinizi kucağınıza yatırıp bacaklarınızla onu hafifçe sallamalısınız. Bu sallama sırasında ise ellerinizi birbirine sürterek avuçlarınızın ısınmasını sağlayın. Avuçlarınız ısındığında ise ellerinizi bebeğinizin karnına kapatın. Bu hareketle bebeğinizin karnını biraz ısıtmış ve spazmı biraz hafifletmiş olursunuz. Bazı durumlarda sadece bu ısıtma işlemiyle dahi bebeğinizin huzursuzluğunun gittiğini görebilirsiniz. Ancak şiddetli spazmlarda ısıtma sürecinden sonra masaja geçmelisiniz.

Gazlı Bebek Masajı Nasıl Yapılır?
Gazlı Bebek Masajı Nasıl Yapılır?

Gazlı Bebek Masajı Nasıl Yapılır?

Bebeğinizin yaşadığı şiddetli ağlamaların ve gerilmelerin sebebinin gaz sıkışması olduğunu düşünüyorsanız; öncelikle yukarıda bahsedilen masaja hazırlık hareketlerini yapmanız gerekir. Bu hareketlerin ve ısınmanın ardından bebeğinizin yaşadığı huzursuzluk devam ediyor ise bebek masajına geçebilirsiniz. Peki bebeklere gaz masajı nasıl yapılır?

Bebek yağı ile yağladığınız sıcak ellerinizi göğüs kafesinin altından kasıklara doğru karnı boşaltıyormuş gibi çekerek masaj yapabilirsiniz. Buna ek olarak ellerinizi saat yönünde çevirerek de masaj yapabilirsiniz. Bu hareketleri ritmik ve yavaş bir şekilde uygulayarak bebeğinizi rahatlatabilirsiniz. Bu hareketleri yapmaya devam ettikçe bebeğinizin bağırsaklarını uyarmış olursunuz. Uyarılan bağırsaklar ise harekete geçecektir. Göğüs altından kasıklara doğru karın boşaltma ve saat yönünde çevirme hareketlerini 10 kere uyguladıktan sonra bebeğinizin bacaklarını iterek egzersiz de yaptırmalısınız. Bu uygulamalar sırasında bebeğinizin dışkılamasını ve gaz çıkartmasını kolaylaştırıp rahatlamasını sağlayacaksınız.

Bebeklerde Gaz Masajı Adımları

Gaz problemi yaşayan bebeğinize yapabileceğiniz masaj hareketlerinden kısaca bahsedilmiştir. Şimdi ise bebeğinize yapabileceğiniz masaj hareketlerinin detaylarına ve sürecine ilişkin bilgiler aşağıda aktarılacaktır. Masaj öncesi ısınma hareketlerinden başlayarak anlatılacak olan bu rehberdeki adımları tek tek takip ederek bebeğinizi rahatlatmanız mümkündür.

Öncelikle bebeğinizi masaja hazırlamak ve bebeğinizin masaj hareketlerinden duyabileceği acıyı azaltmak için spazm şiddetini biraz düşürmelisiniz. Spazm şiddetini düşürmek için ise ısınma hareketleri yaptırmalısınız. İlk olarak bebeğinizi kucağınıza alıp bacaklarınızla onu yavaşça sallayın. Bu sırada ellerinizi birbirine sürterek avuç içlerinizi ısıtın. Isınan avuçlarınızı bebeğinizin karnına kapatın. Bu kapatma işlemi ile amaçlanan sonuç bebeğin karnının ısınması ile spazmın hafifletilmesidir. Bu ısıtma eğer bebeğinizin tamamen rahatlamasını sağlamadıysa masaj manevralarına geçiniz.

Masaj manevraları bebeğinizin bağırsaklarındaki hava baloncuklarını homojenize ederek bebeğin dışkılamasını ve gaz çıkarmasını sağlar. Masaj sürecinde her manevra altı kez tekrarlanır. Manevraların arasında ise 10’a kadar sayılarak bebeğin dizleri karın kısmına itilir. İnce bağırsağı uyaran manevraları yaparken ellerinizin rahat hareket edebilmesi için yağ kullanmalısınız.

İlk hareket bebeğin göğüs kafesinin altından kasıklara doğru sanki karın kısmı boşaltılıyormuş gibi yapılır.

Manevralar kalın bağırsağın üzerine uygulandığı için kalın bağırsağın hareketlerine uygun şekilde masaj yapılmalıdır. Kalın bağırsağın hareketleri saat yönünde olduğu için bebeğinizin karnında bir saat olduğunu hayal edebilirsiniz. Daha sonra sol elinizi saatin 6 noktasına yerleştirin. Bu 6 noktasından sol elinizle saat yönünde ilerleyin. Bu şekilde devam ederseniz bebeğinizin karın kısmında saat yönünde daireler çizdiğinizi fark edeceksiniz. Sol eliniz bunu yaparken sağ elinizi de saatin 10 noktasından 5 noktasına doğru hareket ettirin. 10 noktasından 5 noktasına doğru oluşan yarım daireleri 6 kez tekrarlamalısınız. 6 kez tekrarladıktan sonra 10 saniye boyunca bebeğinizin dizlerini karnına doğru itme hareketi yapınız.

Son olarak iki baş parmağınızı bebeğinizin tam karın deliğinin üzerine koyup diğer parmaklarınızı karnının yanlarına doğru çekiniz.

Bahsedilen manevraları 6 kez yapıp ardından 10 saniye diz itme şeklinde tekrarlayarak bebeğinizin karnını yumuşatabilirsiniz. Karnı yumuşayan bebek kakasını kolayca yapacak ve gazdan duyduğu rahatsızlık azalacaktır.

Bebeğinize gaz masajı yaparak rahatlatabileceğiniz gibi gaz sıkışmasını önleyerek de ona yardımcı olabilirsiniz. Örneğin bebek, annenin sütünü içtiği için annesinin yediği gıdalardan etkilenir. Bu şekilde bakıldığında annenin gaz yapan gıdalardan kaçınması bebeğin gaz rahatsızlığını da önleyecektir.

Bebeklerin Gaz Sorunu İçin Alınması Gereken Önlemler
Bebeklerin Gaz Sorunu İçin Alınması Gereken Önlemler

Bebeklerin Gaz Sorunu İçin Alınması Gereken Önlemler

Gaz sıkışması gerçekleştiğinde masaj ile bebeğinizi rahatlatabilirsiniz. Ancak bebeğinizde gaz sıkışması olmaması için de alabileceğiniz önlemler mevcut. Bunların başında ise annenin beslenmesine dikkat etmesi gelmekte. Annenin yedikleri sütünü etkiler ve anne sütüyle beslenen bebek de bundan etkilenmiş olur. Bu yüzden annenin gaz yapan besinlerden uzak durması oldukça faydalıdır. Ancak bebeğin gaz oluşumunu engellemek adına annenin yedikleri konusunda aşırı endişeye düşmemesi gerekir. Faydalı olduğunu bildiği besinleri tüketmeli ve sağlıksız gıdalardan uzak durmalıdır. Anne yediğinde gaz oluşumuna sebep olabilecek sebzeler ise şunlardır: kereviz, pırasa ve brokoli. Bu gıdaların haricinde, bilindiği üzere kuru fasulye gaz sancısına sebep olan yemeklerin başında gelir. Ayrıca greyfurt, limon ve portakal gibi meyvelerin de gaz sancısına sebep olduğu bilinir. Faydalı olsa dahi gaz oluşumuna sebep olabilen bu gıdaların emzirme döneminde tüketimine dikkat edilmesi gerekir. Sebze ve meyvelerin yanı sıra yüksek miktarda kafein içeren veya gazlı içecekler de annelerin tüketirken dikkat etmesi gereken ürünler arasındadır. Gaz sıkışmasının dışında bebekte huzursuzluk ve gerginlik yapabilen kafein maddesini annenin mümkün olduğunca az tüketmesi gerekir. Gaza sebep olan maddelere ek olarak alerjen besinlere de dikkat edilmesi gerekir.

Annenin beslenmesiyle önlenmeye çalışılsa bile gaz sancıları yaşanabilir. Şiddetli gaz sancılarında ise yukarıda yazılan adımları takip ederek bebeğinizi rahatlatabilirsiniz. Yeni doğan bebeklerin sindirim sisteminin gelişimine bağlı olarak yaşanan bu gaz spazmlarının 4, 5 ay sürmesi oldukça doğaldır. Bu yüzden spazmlar yaşanırken endişelenmeyin ve bebeğinize yumuşak masajlar yapın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top