Close

Yenidoğan Cilt Bakımı ve Özellikleri

Yenidoğan Cilt Bakımı ve Özellikleri

Yenidoğan Cilt Bakımı ve Özellikleri

Yenidoğan cildi dış dünya ile en çok temasta bulunan yerdir. Aynı zamanda yenidoğan cildi oldukça hassas ve korumasızdır. Çabucak tahriş olabilir, enfeksiyon kapabilir. Bebeğin cildi kendini koruyacak bariyerleri oluşturana kadar onun cildini korumak siz ebeveynlerine düşer.

Yenidoğan Cildinde Nelere Dikkat Edilmelidir?
Yenidoğan Cildinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Yenidoğan Cildinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Yenidoğan bebeklerin cildi oldukça hassas bir yapıya sahiptir. Belli bir döneme kadar düzenli bakım yapılmalı ve en önemlisi ise hijyene dikkat edilmelidir. Peki yenidoğan cildinde nelere dikkat edilmelidir?

1- Yenidoğan banyosu

Yenidoğan bebeğin cildine en zarar gelebilecek zamanlardan biri banyo zamanıdır. Suyun sıcaklığının ve kullanılan sabunların bebeğin cildine zarar verme olasılığı yüksektir. Peki banyo esnasında nelere dikkat edilmelidir?

Bebeğiniz doğduktan sonra ilk 3-4 gün asla banyo yaptırmayın. Çünkü bu dönemde bebek cildi koruyucu tabakayı emer. Eğer hemen banyo yaptırılırsa bu tabak kaybolur ve bebekte cilt problemleri çok sık görülür. Bu yüzden yenidoğanda cilt problemlerinin en çok görülmesinin başlıca sebebi ilk günlerde banyo yaptırmaktır.

Yenidoğan cildi oldukça hassas bir yapıya sahiptir. Vücut sıcaklıkları sabit olmalıdır en ufak soğukluk ciltte çatlama ve kuruluk, sıcaklık ise ciltte tahrişe sebep olabilir. Bu yüzden banyo esnasında su sıcaklığı aşırı soğuk veya sıcak olmamalı, cildi yakmayacak ve üşütmeyecek şekilde ılık sıcaklıkta olmalıdır. Suyun ısısı, ön kol iç yüzünü yakmayacak şekilde olmalıdır.

Banyo esnasında kullanılan sabunlar yenidoğan cildine zarar verebilir. Aşırı sabun kullanmaktan kaçınılmalıdır. Cildi kurutan sabunlar değil pH’ı düşük cildi kurutmayan hatta yenidoğan cildinin nemini koruyan sabunlar tercih edilmelidir.

Banyo küveti ve banyoda kullanılan oyuncakların Yenidoğan cildine zarar verecek yapıda olmamasına dikkat edilmelidir. Ve düzenli aralıklarla temizliği yapılmalıdır.

Yenidoğan banyosu haftada en az iki kere yapılmalıdır. İdeal olan günde bir defa banyo yaptırmaktır fakat havanın kötü olduğu zamanlarda ya da uygun ortam sağlanamadığı durumlarda bir havlu ve ılık su ile silme banyosu yapılabilir.

Banyo sonrası kullanılan havlunun pamuk olması çok önemlidir. Yenidoğan cildini kurularken aşırı derece baskı uygulanmamalı, nazik ve yavaş hareketler ile kurulamaya dikkat edilmelidir. Yenidoğan cildinin nemli kalması o bölgede mikroorganizmaların oluşmasına neden olmaktadır.

2- Göbek bakımı

Yenidoğan cilt sorunlarının en çok görüldüğü yer ise göbek ve çevresidir. Peki göbek bakımı yapılırken nelere dikkat edilmelidir?

Yenidoğanın altı değiştirilirken göbek kordonunun alt bezinin içinde kalmamasına dikkat edilmelidir. Alt değiştirme bezi göbek bağının altından bağlanarak göbek kordonunun idrar ve dışkı ile teması önlenmelidir. Yenidoğanın göbek bağı, bezin içinde kaldığı takdirde idrar ve dışkıdan dolayı enfeksiyon oluşabilir ve yenidoğan cildi kızarır ve akıntı olabilir.

Yenidoğanın göbek bağı düştükten sonra hafif kanama görülebilir. Bu normaldir. Ama göbek bağı düştükten sonra o bölgenin nemli kalması sonucu yenidoğan cildi kızarır. Bu yüzden cildi nemli bırakılmamasına dikkat edilmelidir. Herhangi bir enfeksiyon kapma durumu olmaması için yenidoğanın göbek kordonu düşene kadar ılık su ile silme banyosu yapılması önerilir.

3-Alt bakımı

Yenidoğan cildinde oluşan problemler en çok bez bölgesinde meydana gelmektedir. Dışkı ve idrara uzun süre maruz kalması ciltte sorunlar meydana getirmektedir. İlk aylarda bebeğin alt temizliği mümkünse suyla yıkayarak yapılmalıdır ve daha sonra iyice kurulanmalıdır. Yıkamanın mümkün olmadığı durumlarda yumuşak ve ılık suyla ıslanmış bir bez veya pamuk ile yapılabilir. Peki alt bakımında nelere dikkat edilmelidir?

Kız bebeklerde dış üreme organları ilk aylarda tam gelişmemiş durumdadır. Ve bu nedenle açık haldedir. Bu yüzden kız bebeklerde alt temizliği ıslak pamukla ve önden arkaya doğru yapılmalıdır. Pamuk bu şekilde kullanılıp aynı bölgeye tekrar uygulanmamalıdır yoksa kir bütün popoya dağılır ve popoda kızarıklık meydana gelir.

Erkek bebeklerde her kısım ayrı ayrı temizlenir. Her işlemde farklı temiz bir pamuk kullanılmalıdır. Aynı pamuk her yere bulaştırılırsa yenidoğan cildi tam anlamıyla temizlenmiş sayılmaz ve ciltte tahriş ve kızarıklık meydana gelir.

Alt bakımın düzgün yapılmaması sonucu yenidoğan poposunda pişik meydana gelmektedir. Yenidoğan cildinde pişik oluşmasının önüne geçmek için bebeğin bezi sık sık kontrol edilerek değiştirilmelidir. 3 veya 4 saatte bir değiştirilmesi en uygunudur fakat bebek çok sık idrar yapıyorsa 2 veya 3 saatte bir olarak değiştirilme yapılmalıdır. Yenidoğan poposunun çok sık idrara maruz kalması sonu ciltte kızarıklık ve tahriş meydana gelir. Bu da bebekte rahatsızlık hissi yaratır ve ağlama nöbetlerine sebep olur. Bebek kakasını yaptığı zaman genital bölge yıkanmalı ve kurutulmalıdır. Islak mendil gibi alkol içeren ürünler kullanılmamalıdır. Bu gibi ürünler yenidoğan cildini tahriş eder ve hassasiyet oluşturur. Eğer yıkanmak mümkün değilse sabunlu ılık su ile silinip daha sonra durulanarak kurutulmalıdır. Silme işlemi sert şekilde yapılmamalıdır. Yavaş ve nazik hareketlerle yapılarak cilde zarar verilmemelidir. Eğer ıslak mendil kullanma durumunda kalınırsa alkolsüz ve kokusuz olmamasına dikkat edilmelidir. Kokulu mendiller katkı maddeleri içerdiğinden yenidoğan cildinde alerji yapılabilir.

4- Yenidoğan giysilerinin özellikleri

Bebek cildi çok hassastır. Sebebi ise yağ tabakasının az olması ve buna bağlı olarak cildin dış etkenlere karşı koruyucu tabakasını tam olarak gelişmemiş olmasıdır. Bu sebeple uygun olmayan giysiler yenidoğan cildinde kızarıklık ve hassasiyet yapabilir. Aynı zamanda kimyasal içerikli temizlik malzemeleri ve deterjanlar  yenidoğan cildinde aynı olumsuz etki yaratır.

Bebeğin giysisi en başta onu sıcaktan ve soğuktan korumalıdır. Daha sonra ise kullanılan giysileri kumaş türü cilde alerji yapan içerikte olmamalı ve cildi tahriş etmeyecek şekilde olmalıdır. Pamuklu giysiler ve emici özelliği fazla olan malzemelerden yapılmış giysiler tercih edilmelidir. Bunun sebebi ise bebek tere fazla maruz kalırsa cildinde tahriş ve pişik meydana gelir. Aynı zamanda çok dar giysiler tercih edilmemelidir. Çünkü giysi giyip çıkarılırken yenidoğan cildinde sürtünmeden kaynaklı tahriş ve kızarıklıklar meydana getirebilir. Bol ve rahat giysiler tercih edilmeli aynı zamanda emici özelliği sahip olan kumaşa sahip olması da dikkat edilmelidir.

[custom-related-posts title=”Benzer Yazılar” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]

Yenidoğanlardaki 5 Cilt Problemi
Yenidoğanlardaki 5 Cilt Problemi

Yenidoğanlardaki 5 Cilt Problemi

Yenidoğan cildinde sık karşılaşılan problemler pişik, isilik, egzama, yenidoğan eritemi ve yenidoğan aknesi şeklindedir.

1-Pişik

Pişik, genellikle çocuk bezinin temas ettiği bölgelerde, kapalılık, nem ve tahriş sonucu oluşan döküntülere denir. Vücutta tahriş oluştuğunda, o bölgede aşırı bir duyar gelişir ve yenidoğan cildi en ufacık bir dokunuşta dahi aşırı ağrı ve tepki gösterir. Yenidoğan cildinde en çok karşılaşılan problemlerden biridir. Genellikle karın alt bölgesinde, genital bölgede ve gluteal bölgede görülür. Kısacası en çok bebek bezinin temas ettiği alanlarda gözükür. Aynı zamanda terlemeye bağlı olarak koltuk altı, sırt, boyun, çene, yanak ve bacak gibi vücudun herhangi bir yerinde de oluşabilir.  Pişik, farklı derecelerde meydana gelmektedir. Bebeklerin cildinin hassasiyet durumuna göre bazen hafif bir kızarıklık bazen de akıntılı ve kabuk bağlayan yaralar şeklinde meydana gelmektedir.

2-İsilik

Bebeğin fazla sıcak tutulması kat kat giydirilmesi sonucu ter bezlerinden yeterince ter atılamamasına bağlı olarak gelişen kırmızı, kabarık veya sivilce şeklindeki döküntülere isilik denir.

Sıcak döküntüleri olarak da bilinen isiliğe yenidoğan cilt problemleri arasında sıkça rastlanır. Çünkü bebekler yetişkinlere göre daha küçük cilt gözeneklerine sahiptir.  Bundan dolayı teri vücuttan atmaları daha zordur ve bu yüzden gözenekler tıkanır ve isilik oluşur. Yenidoğan cildinde özellikle sıcak yaz aylarında isilik daha sıklıkla görülür.

İsilik bebeğin yüzünde yani alın, yanaklar, göz kapakları ve burunda oluşur.  Ayrıca özellikle vücudun kıvrım yerlerinde ve bez nedeniyle bel ile göbek bölgelerinde de sıklıkla rastlanır. İsilik yenidoğan cildinde kaşınma ve hafif yanma ile bebeği rahatsız edebilir. Genellikle koltuk altları, kasıklar, boyun ve ense dar ya da kalın giysiler nedeniyle daha çok terlemekte ve uzun süre nemli kalmaktadır. Bu da yeni doğan cildinde isilik oluşmasına neden olur. Bebeği sıkıca saran kıyafetler isilik çıkan yerlerde daha fazla sürtünmeye neden olarak yenidoğan cildinin durumunu daha da kötüleştirebilir. İsilikler yenidoğan cildinde küçük deri döküntüleri şeklinde olabileceği gibi biraz daha ağır seyreden kaşıntılı ve su toplayan deri lezyonları şeklinde de olabilir bu nedenle yenidoğan cildi sürekli kontrol altında tutulmalı ve eğer isilik meydana gelirse gerekli önlemler alınmalıdır.

Peki isiliği önlemek için neler yapılabilir?

  • Bebek sıcak havalarda her gün ya da gün aşırı mutlaka yıkanmalıdır.
  • Dar giysiler yerine bol giysiler tercih edilmelidir.
  • Giysilerin pamuklu ve ince olmasına özen gösterilmelidir.
  • Bebek terli bırakılmamalıdır.
  • Sıcak havada yenidoğan cildin serin tutulmalıdır.
  • Üst üste çok fazla ve yoğun nemlendirici kullanılmamalıdır.
  • Bebeğin alta sık sık değiştirilmelidir.
  • Bebek gereğinden fazla giydirilmelidir.
  • Yıkanırken pH’ı uygun bebek şampuan ve sabun kullanılmalıdır.

Eğer yeni doğan cildinde hafif seyreden bir pişik durumu mevcut ise bebek sık sık banyo yaptırılır ve serin tutulur. Ancak yenidoğan cildinde iltihaplanma ve kaşıntı varsa doktorun önerdiği krem ve losyonlar aksatılmadan kullanılmalıdır.

3- Egzama

Egzama, bebeklik döneminde yenidoğan cildinin alerjiye maruz kalmasından dolayı ciltte oluşan kırmızı döküntülerdir. Yaygın olarak sabunlar, deterjanlar ve ağır kokulu losyonlar yenidoğan cildinde egzamaya sebep olur.

Yeni doğan cildinde egzama meydana geldiği zaman ciltte aşırı kuruluk sorunu oluşur. Bu da bebekte hassasiyet oluşmasını sağlar. Bununla beraber yeni doğan cildinde kırmızı ve kahverengi lekeler meydana gelir.  Özellikle geceleri ortaya çıkan aşırı kaşıntılar yenidoğan cildinde duyarlılık oluşur. Bilhassa ellerde, ayaklarda, ayak bileklerinde, bileklerde, boyunda, göğüste, göz kapaklarında, dirsek ve dizlerin içinde ve yüz ile kafa derisinde meydana gelmektedir. Yenidoğan cildindeki bu egzamalar kaşındığında hafif sıvı şeklinde akıntılar meydana gelebilir. Aynı zamanda ciltte döküntülü bir görüntü oluşur.

Peki egzamanın önüne geçmek için ne yapılabilir?

  • Rahat kıyafetler tercih edilmeli,
  • Yeni kıyafetleri giyilmeden önce mutlaka yıkanmalı,
  • Kaşınmadan kaynaklanacak ek zararı önlemek için tırnaklar kısa ve düz tutulmalıdır.
  • Geniş spektrumlu ultraviyole (UV) koruyucu güneş koruyucu kullanılmalı,
  • Yüzme havuzlarında ve plajlarda bulunan çeşitli kimyasallara maruz kalmayı azaltmak ve gidermek için yüzmeden hemen sonra banyo yapılmalıdır.

4- Yenidoğan eritemi

Yenidoğan cildinde genellikle görülen bir problemdir. Korkulacak herhangi bir şey yoktur. Nedeni tam bilinmez.  Yenidoğan eritemi doğumdan hemen sonraki günlerde sıklıkla gövdede görülür. Kırmızı kabarık ortalarında sarı ve beyazımsı bir bölge olan döküntülerdir. Tedavi gerektirmez ve birkaç haftada kendiliğinden düzelir.

5- Yenidoğan aknesi

Yenidoğan cildinde diğerlerine nazaran daha az görülen bir problemdir. Genelde küçük kırmızı yumru şeklinde olur ve çoğunlukla yanak, burun veya alın bölgesinde görülür. Yenidoğan aknesi sıklıkla doğumdan sonraki ilk 2-4 haftada gelişir. Hormonal değişikliklerin yağ bezlerini etkilemesine bağlı olarak görülür.  Yenidoğan aknesi erkek bebeklerde daha sık rastlanan bir cilt problemidir. Bebek ağladığı zaman yenidoğan cildindeki akneler daha da kötüleşebilir.

Yenidoğan cildindeki akneler sıklıkla kendiliğinden veya 4 ay içerisinde iz bırakmadan iyileşir. Yenidoğan cildini günde 2-3 kere ılık su ile yıkamak ve kurulamak yeterlidir. Bu akne problemine karşı ovalama ya da losyon kullanımı gibi yöntemler önerilmez.
Çünkü bu tip yöntemler yenidoğan cildine zarar vererek akneleri çoğaltabilir. Akneler asla sıkılmamalıdır. Bu, yenidoğan cildinin daha fazla tahriş olmasına ve enfeksiyon kapmasına neden olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top