İçindekiler
22 aylık bebek gelişimi, bebeğin psiko-motor gelişimi, ince motor gelişimi, uyku düzeni, diş gelişimi olarak farklı bölgelerde kendini tamamlar. Bebeğiniz 22. ayına geldiyse 2 yaşını doldurmasına az bir süre kaldığı anlamına gelir. Bu dönemlerde bebekler önceki aylara göre daha hareketlidir. Çünkü bebeklerin bu yaşlarda keşfetme duygusu artmaktadır. Fiziksel gelişimin yanı sıra bilişsel, sosyal ve duygusal alanlarda da gelişim süreci devam eder.
Bebeklerin cinsiyeti de gelişim süreçlerine etki eden nedenler arasındadır. 22 aylık bebek kız ya da erkek ise gelişme süreçlerini farklı sürelerde tamamlanır. Bebeklerin bu aylardaki gelişimi sağlıkları açısından çok önemlidir. Her bebeğin kendine özel bir gelişim süreci vardır. Yine de bebeğin sağlıklı gelişimi için ebeveynlerin bebeklerini düzenli doktor kontrolüne götürmesi gerekir. Böylece sağlıklı büyüme daha kolay takip edilmiş olur. Aynı zamanda bebeğin belli becerileri kazanıp kazanmadığı da doktor kontrolleri ile anlayabilirsiniz.
22 aylik bebek diş gelişimi de belirgin olarak kendini gösterecektir. Önceki dönemlerde bebeğin ön, yan ve birinci azı dişleri patlamıştır. Aynı zamanda bu aylarda köpek dişleri de çıkmaya başlar. Bu nedenle, bebeğiniz diş çıkarırken, ateşi yükselebilir. Fakat diş çıkarırken, bebeklerin ateşlenmesi geçici bir durumdur.
22 Aylık Bebek Zekâ Gelişimi
Bebeklerin, 0-3 yaşa kadar olan süreci, beyin gelişimleri için kritik bir dönemdir. Bu nedenle, anne babaların bebeklerin bilişsel gelişimini destekleyici oyuncaklar seçmesi gerekmektedir. Yani 22 aylık bebeğin gelişimi birazda anne babaların yardımı ile başarılı bir şekilde tamamlanmaktadır. Bu dönemde, bebekler, sembolik düşünme becerisine sahiptir. Dolayısıyla 22 aylık bebeğin beyinsel ve zihinsel becerilerinin arttığı gözlemlenecektir. Bebekler, 22. ayına geldiğinde daha komplike düşünmeye başlar. Yani plan yapabilmeyi öğrenerek, akranlarıyla koordinasyon sağlar.
22 aylik bebek gelisimi ile bebeklerin neden sonuç ilişkisi kurabilme becerileri artar. Aynı zamanda hafıza yetenekleri gelişme gösterir. Bu sayede bebeğiniz, bütün olayları ve sonuçları hatırlayacaktır. Örneğin, bebeğiniz bu dönemlerde basit puzzle oyunlarını rahatlıkla oynayabilir. Sizlerde bebekleriniz için yardımcı olabilecek eğlenceli puzzle oyunları tercih edebilirsiniz. Bu durum, 22 aylık bebek psikolojisi üzerinde de etkilidir. Yani mutlu bir bebeklik geçiren çocuklar, zihinsel gelişimini daha kolay tamamlayacaktır.
22 Aylık Bebeğin Dil Gelişimi Nasıl Olur?
22 aylık bebek dil gelişimi, bebeğin bilişsel gelişimi ile paralel olarak ilerler. Çünkü 24 aya kadar bebekler, kelime haznelerini genişletmeye devam eder. Böylece iki kelimelik kısa kısa cümleler kurabilirler. Yani bebekler, bu dönemde kendini yavaş yavaş ifade etmeye başlarlar. Bebeğinizin sözcüklerinin anlaşılır olup olmadığını gözlemleyerek, gelişimini kontrol edebilirsiniz. Bebekler bu dönemde bazı söyledikleri kelimeleri kendileri anlamayabilirler. Fakat çoğu kelimeyi anlayarak ve bilerek konuşurlar. Bu durum, gelişim sürecinde normal karşılanmaktadır.
Bebek gelişim sürecini tamamlarken, dil gelişimi farklı sebeplere bağlı olarak etkilenir. 22 aylık bebek konuşması; genetik, fiziksel, ruhsal, fizyolojik, çevresel faktörler ile anne ve babadan da etkilenebilir. Bu faktörler, bebeği olumsuz yönde etkiliyorsa bebek dil gelişim sürecini geç tamamlar. Bebeğin, çevresinde yer alan bireyler ve bebekle irtibatta olup olmamaları da dil gelişimine etki eden faktörler arasındadır. Dil öğrenme hızı, her bebek için farklı sürelerde tamamlansa da genellikle 22-24 aylık süreçte bebek konuşmaya başlar.
Yapılan araştırmalara göre bebeklerin çevresindeki sözel uyarıcıların kaynağı oldukça önemlidir. Yani bu kaynakların zengin olması bebeğin dil gelişimine olumlu yönde etki edecektir. 22 aylık bebek konuşması, bebekle kurulan iletişimin sıklığına da bağlıdır. Bu dönemdeki bebeklerin dil becerileri arasında; 2 kelimelik cümleler kurması, söyleneni anlaması ve uygun tepkiler vermesi ve konuşurken yeni kelimeleri anlayıp öğrenmesi yer alır. Bu becerilerin yanı sıra 22 aylık bebekler, resimler üzerinde rahatlıkla anne ve babalarını tanıyarak gösterirler.
22 Aylık Bebeklerde Motor Gelişimi
Bu dönemlerdeki bebeklerin motor gelişimleri, kaba ve ince motor olarak ikiye ayrılmaktadır. 22-24 ay arasındaki bebekler, ince ve kaba motor gelişimlerini tamamlamıştır. Yani bebekler bu dönemde, zıplayabilir ya da yavaşta olsa merdiven çıkabilirler. 22 aylik bebek gelisimi, kaba motor becerilerinin net olarak görülebildiği bir süreçtir. Dolayısıyla, 2 yaşına yaklaşan bebekler çoğu şeyi tek başına yapabilmektedir. Örneğin, bu aylarda tek başına yürümekte güçlük çekmezler.
Kaba motor becerilerinin yanı sıra ince motor gelişim süreci de 22. aya kadar tamamlanmaktadır. Çünkü 22 aylık bebek aktiviteleri arasında, küpler ile kuleler yapma, boya kalemleriyle kağıt karalama, kaşık tutma ve yemek yeme gibi beceriler yer almaktadır. Yani bebek, 2 yaşına yaklaştığında kendi başına birçok işi yapabilir. Yine de tam olarak kontrollü bir şekilde yaptığı işi tamamlayamaz. Örneğin, yemeğini döke saça yiyebilir.
22 aylık bebek oyunları ile bebeğinizin motor gelişimine katkıda bulunmalısınız. Çünkü bebeğin kaba ve ince motor becerileri, psikolojik ve zihinsel gelişimle de ilişkilidir. Yani bebeğin yapacağı her hareket, beyninde kurgulayarak yaptığı işlemlerdir. Bu dönemlerdeki bebeklerde zihinsel bir problem varsa birçok hareketi yapamayacaktır.
22 Aylık Bebeklerin Yapabileceği Aktivite ve Oyunlar
22 aylık bebek psikolojisi için oyun vazgeçilmez bir unsurdur. Çünkü bebeğin çoğu beceri ve yeteneği oyun sayesinde kazandığını söyleyebiliriz. Bu sebeple, anne ve babaların muhakkak bebeklerinin yaşına uygun oyun türünü belirlemesi gerekir. 22 aylık bebeklere özel, farklı içeriklerde oyun ve aktiviteler bulunmaktadır. Bu oyunlar, bebeğin gelişim sürecini destekleyerek, farklı beceriler kazanmasına yardımcı olur.
Bebeğin, fiziksel ve zihinsel yönden gelişimi için oynayabileceği birçok oyun vardır. Bu oyunların, sembolik olması çok önemlidir. Çünkü 22 aylık bebekler, taklit oyunları oynayabilecek beceriye sahiptirler. Sembolik oyunlar, bebeğiniz için hem eğlenceli hem de öğretici olacaktır. 22 aylık bebek oyuncakları arasında resimli okuma kitapları yer alabilir. Kitapta yer alan resimleri bebeğinize göstererek, dikkat yeteneğini de artırmış olursunuz. Bu dönemde, küpler ile kule yapmak da ince motor gelişimi için oldukça etkilidir. Ayrıca oyuncakların ses çıkarması bilişsel yönden gelişim sürecine katkı sağlar. Görsel gelişim ve bebeğinizin neden sonuç ilişkisi kurabilmesi için puzzle oyunları da tercih edebilirsiniz.
Bebeğiniz, oynayacağı oyunlar ile sorgulamayı öğrenecektir. Böylece öğreneceği şeyleri kendine kendine keşfedecektir. Çünkü bu yaşlardaki bebekler, çoğu beceriyi kazandığı için kendini ve çevresini keşfetmeye başlar. Örneğin, iki kelimelik cümleler kurarak, “ Bu ne?” sorusunu sorabilir. Bunun yanı sıra çözüm bulma yeteneğini de yavaş yavaş geliştirmeye başlarlar.
22 Aylık Bebeklerin Beslenmesi
Bebekler büyüdükçe beslenme listesinde yer alan yiyeceklerde değişmektedir. Yeme alışkanlığı değişen bebekler, fiziksel yönden de büyümeye başlarlar. 22 aylık bebek beslenmesi ve alışkanlıkları belirli bir düzene oturmaya başlamıştır. Bununla birlikte sevdiği yiyecekler ve yemekler de belirginleşmiştir.
Bebeğinizin, sabah öğle ve akşam menüsü besleyici olmalıdır. Sadece fiziksel gelişimi değil zihinsel gelişime de katkı sağlayan yiyecekler seçmelisiniz. Örneğin, 22 aylık bebek kahvaltısı içinde süt, yumurta, peynir gibi temel besin gıdaları yer alabilir. Kahvaltı için peynirli omlet, tahıllı ekmekler ideal yiyeceklerdir. Eğer bebeğinizin özel bir durumu yoksa bu yiyecekleri yemesinde de bir sakınca yoktur. Bebeğinizin beslenme menüsünü hazırlarken, 3 ana 2 ara öğün şeklinde ayarlamalısınız.
22 aylık bebek beslenmesi, dikkatle hazırlanması gereken menülerdir. Çünkü bebeklerin, tam anlamıyla gelişim gösterebilmesi için kalsiyum, omega 3 ve 6, demir gibi vitaminleri alması gerekir. Aynı zamanda bebeğinizin gelişim sürecini normal tamamlayabilmesi için A,C, D ve E vitaminleri alması da önemlidir. Bebeğiniz için hazırlayacağınız yemeklerde, en az bir öğünde çiğ ya da pişmiş sebzelere yer vermelisiniz. Bu gıdalar, bebeğinizin vitamin alması ve lif ihtiyacının karşılanması için oldukça önemlidir.
22 Aylık Bebek Gelişimi İçin Yapılması Gerekenler
Bebekler için düzenli yapılan rutinler büyük bir öneme sahiptir. Gündelik alışkanlıklar ve rutinler, bebeğinizin güvende hissetmesine yardımcı olmaktadır. Çünkü birçok bebek, yemek yerken, giyinirken belli bir düzen beklemektedir. Bu düzenin bozulması, bebeğiniz için rutinin sapması anlamına gelmektedir. Örneğin, bebeğinizin alması gereken günlük öğün sayısı 3 olduğu için bu rutinden çıkılması 22 aylık bebek kilosu üzerinde olumsuz etkiler gösterir. Bebeğiniz, yeteri kadar beslenemediği zaman zayıflamaya başlayacaktır.
Bebeğinizin, kendi dünyasında ufak tefek şeylere yön veriyor olması kendisine saygı duyması açısından önemlidir. Bu nedenle, bebeğinizin rutinini bozmamanız gerekir. 2 yaşına yaklaşmış olan bebeğinizin boy kilo gelişimini de sürekli kontrol etmelisiniz. Çünkü 22 aylık bebek gelişimi boy kilo oranı, belli standartlara uygun olmalıdır. 22 aylık kız bebek, ortalama 11 kilo olmalıdır. Kız bebekler için ideal boy ise 85 cm dir. Erkek bebekler ise kız bebeklerden bir kilo fazla olmalıdır. Boy ise 86 cm olması ideal bir orandır. Bebeğinizin gelişimi için onu iyi beslemeli ve zihinsel gelişimine katkı sağlayan oyunları oynatmalısınız.
22 Aylık Bebeğin Uyku Düzeni Nasıl Olmalıdır?
Bu aylarda, sadece gündüz uykusu ya da gece uykusu olabilir. Yani bebeğinizin öğlen vakitlerinde uyumaması herhangi bir sorun teşkil etmez. Bu iki durum da 22 aylık bebekler için geçerlidir. Bebeğinizin, düzenli ve kaliteli bir uyku uyuması için uyku düzeninin oturmuş olması gerekmektedir. Aksi durumda, bebeğiniz uykusuzluk nedeniyle huysuz olabilir. Uyku düzeni 22 aylık bebek boy kilo düzeyini olumlu yönde etkileyecektir.
2 yaşına yaklaşan bebekler için önerilen uyku saati 12-13 saat aralığındadır. Genel olarak bebeğinizin uyku saatleri; gece 20’den sabah 7 buçuğa kadar olmalıdır. Yani bebeğiniz yaklaşık 12 saat uyumuş olacaktır. Gündüz uykusunda ise sabah 13’ten 14.30’a kadar (1.5 saat) uyuyabilir. Eğer bebeğiniz, gündüz uyumuyorsa gece uyku saatlerini uzatabilirsiniz. Bu uyku düzeni şekli bebeğinizin birçok yönden gelişimi için oldukça önemlidir. Çünkü 22 aylık bebek kilosu ve fiziksel gelişimi, aldığı kaliteli uykuya bağlıdır.
Uyku, beyin için en temel aktivitelerden bir tanesidir. Bebekler, 2 yaşına gelmeye başladığında uyanıklık süreci uyuduğu süreden fazla olmaktadır. Bu durumun nedeni ise bebeklerin yavaş yavaş hayatlarının hareketlenmiş olmasıdır. Hareketli yaşam tarzına dönen bebekler, uyumakta güçlük çekmektedir. Bu nedenle, bebeğinizi motive edici yaklaşımlar ile uyumasına yardımcı olabilirsiniz. Örneğin, bebek ninnileri ve hikayeler kaliteli bir uykuyu teşvik edecektir. Bebeklerin zihinsel gelişimi için uyurken, dinledikleri hikaye ve ninniler de çok önemlidir. Bebeğinizi, duygusal gelişimine katkı sağlayan ninniler ile uyutmalısınız. Böylece bebeğiniz sakinleşerek rahatça uykuya dalacaktır.
Bebeğiniz, uyku vakitlerine uymuyorsa belli bir huzursuzluğu vardır. Örneğin, yapmış olduğu işi bırakmak istememesi, oyun oynamaya devam etmek istemesi, yemek yemek istemesi gibi nedenler ile uyumak istemeyebilir. Bu gibi durumlarda bebeğinizin ne istediğini kendisine sorarak, uyku saatini birlikte kararlaştırabilirsiniz.