Close

Bebeklerde Burun Tıkanıklığı

bebeklerde-burun-tikanikligi-2

bebeklerde-burun-tikanikligi-2

Bebek sahibi olan ebeveynler onların sağlığı ve gelişimi konusunda çok hassastırlar. Bu nedenle en ufak bir rahatsızlık bile onların endişelenmesine sebep olabilir. Ufak rahatsızlıklardan biri olarak görülen burun tıkanıklığı, bebeklerin huzursuz olmasına ve onların durmadan ağlamasına yol açabilir. Burun nefes alıp vermeyi sağlayan, havayı kir ve bakterilerden arındırarak akciğere ulaştırmaya yardımcı olan bir organdır. Bazı durumlarda çevre etkileri, üşütme gibi nedenlerden ötürü burun tıkanabilir. Bu durum rahatsız edici sonuçlar yaratır. Bebeklerde kısa süreli ve daha uzun burun tıkanıklıkları sıkça görülebilir. Özellikle kış aylarında artan bu rahatsızlık, bebeklerin nefes almalarını olumsuz etkileyerek günlük yaşam kalitelerini düşürür. Halk arasında adı sıkça duyulan geniz eti burun tıkanıklığı yaygın sebepler arasında gösterilir. Bu tip bir durumda geniz etinin alınması kesin çözüm yolu olarak bilinir. Anne babaların bebeklerini özellikle uyku halindeyken dikkatlice gözlemlemeleri gerekir. Doğal yollarla bu sorunun ortadan kalkmasını destekleyecek yöntemler olmakla birlikte, şiddetli ve uzun sürece yayılan tıkanıklar için doktorunuza başvurabilirsiniz.

Bebeklerde Burun Tıkanıklığının Nedenleri Nelerdir?

Bebeklerde sıklıkla rastlanan bu sorunun nedenleri arasında; doğuştan gelen yapı bozukluklukları, dış etkenler, alerjik reaksiyonlar, iltihap, tümör, geçirilen kazalar yer alır. Doğuştan gelen bozukluk bebeklerde burun tıkanıklığı denilince akla ilk gelen nedenlerden biri de bebeğin burnunun doğuştan tam nefes almaya uygun olmamasıdır. Burun deliğinin dar olması, burnun yapısında oluşan bozukluk, kemik ve kıkırdakların bozuklukları gibi birçok etken bu rahatsızlığı tetiklemektedir. Dış etkenlerden kaynaklı bozukluk hava, toz, toprak, tüy gibi dıştan gelen maddelerin burnu tıkaması oldukça doğal bir durum olarak görülür. Özellikle havanın kuru olması, bu rahatsızlığın artmasına sebep olur. Bebeklerin alerjisi var ise ve alerjilerinin olduğu maddeyle temas kurdularsa burun tıkanıklığının meydana gelmesi gayet olası bir durumdur. Bebeklerde alerjik burun tıkanıklığı nasıl geçer sorusunun cevabını yazımızın devamını okuyarak öğrenebilirsiniz. Burunda ortaya çıkan ve oluşan iltihaplar da dış etkenlerden kaynaklı olabilir. Ayrıca geçirilen kazalar (burna sert darbe almak, burnun üstüne düşmek vb.) tıkanıklık üzerinde oldukça etkilidir. Kazalar burun tıkanıklığına yol açarak bebekleri ve ebeveynleri oldukça fazla huzursuz eder.

Bebeklerde Görülen Burun Tıkanıklığının Doğurduğu Sonuçlar

Bebeklerde belli nedenlerle ortaya çıkan burun tıkanıklığı; hem bebeğin hem de anne babasının yaşam kalitesini düşürmektedir. Nefes almak hayatta kalmak için yaptığımız en önemli görevlerden biridir. Nefes almada yaşanan zorluk günlük yaşamı olumsuz etkiler. Bebekte sıklıkla ağlama ve huzursuzlanma yaşanabilir. Erken tedavi edilmediğinde kronik hale gelerek bebeğin tüm hayatında böyle yaşamasına sebep olabilir. Bebeklerin yaşamlarındaki en önemli olaylardan biri uykudur. Bebek gelişimini etkileyen en önemli faktörlerin başında uyku gelir. Hem fiziksel, hem de ruhsal gelişimini tamamlayabilmesi için uykunun verimli olarak alınması zorunludur. Ancak yaşanan burun tıkanıklığı sonucu uyku verimi olumsuz etkilenir. Gece uykusunu tam olarak alamayan bir bebeğin gün içinde huzurlu ve keyifli olması mümkün olmaz. Burunda yaşanan en ufak sorun bebeğin huzursuz olmasına sebep olduğundan ağlamasına yol açar. Anne babalar da bu durum karşısında olumsuz şekilde etkilenir.   Ebeveynlerin de uyku kalitesinde düşüş gözlemlenir. Ayrıca horlama ve uyku apnesi sıklıkla burun tıkanıklığı sonucunda ortaya çıkmaya başlar. Erken teşhis her rahatsızlıkta olduğu gibi bu rahatsızlıkta da oldukça büyük önem taşımaktadır. Erkenden bir çözüm bulunmadığında daha büyük sorunlara ve hastalıklara yol açabilir. Bu nedenle bebeklerinize oldukça dikkat ederek, böyle bir sorunun varlığını kontrol etmelisiniz. Kötü sonuçlar doğurmadan uzman kişilere başvurabilirsiniz.

Uzun Süreli Burun Tıkanıklığında Yapılması Gerekenler

Eğer bebeğinizin sıklıkla zor nefes aldığını ve horlamaya başladığını fark ettiyseniz bebeğinizi KBB alanındaki uzman doktorlara göstermeniz oldukça faydalı olacaktır. Bazı durumlarda tıkanıklığın sonucu olarak, işitme kaybı da görülmesi olası bir durumdur. Kalıcı olmasının nedenin anlaşılması gerekir. Daha sonra bu neden ortadan kaldırılarak burun tıkanıklığı tedavi edilebilir. İlaç ya da ameliyat gibi yollardan hangisi gerekli ise geç kalınmadan bu yola başvurulmalıdır. Eğer geç kalınırsa tıkanıklık kalıcı hale gelerek çözümü oldukça zorlaşabilir. Sürekli hale gelen burun tıkanıklarında bebeklerde horlama ve apne denilen nefes durması görülebilir. Bu da tedavi edilmezse uzun vadede kalp yetmezliği gibi önemli hastalıkların önünü açmasına sebep olur.  Özellikle alerjik temelli burun tıkanıklıklarında akıntı, kaşıntı gibi durumlar da sıklıkla görülebilir.

Bebeklerde Burun Tıkanıklığı Nasıl Geçer
Bebeklerde Burun Tıkanıklığı Nasıl Geçer

Bebeklerde Burun Tıkanıklığı Nasıl Geçer?

Bebeklerde burun tıkanıklığı nasıl geçer sorusu merakla araştırılan konular arasında yer alır. Bebeklerin ve ebeveynlerin huzurla uyuması için bu rahatsızlığın ortadan kaldırılması şarttır. Öncelikle rahatsızlığın nedeni belirlenmeli ve ona göre uzman kişilerce belirlenen çözümler bebek üzerinde uygulanmalıdır. Eğer uzun süreli ise mutlaka bir doktora gitmeniz gerekir. Ancak kısa süreli ise belli yöntemler deneyebilirsiniz. Bu tip bir durumdan şikayetçiyseniz öncelikle yapmanız gereken bebeğinizin burnunu düzenli olarak temizlemenizdir. İçerde biriken mukus, kir gibi maddeler bebeğin rahat nefes almasına engel olarak tıkanmasına neden olur. Onların temizlenmesi direkt olarak sorunu ortadan kaldırabilir. Böylece herhangi bir tedavi yöntemine başvurmanız gerekmez. Alerjik burun tıkanıklığı nasıl geçer sorusunun cevabını arıyorsanız, öncelikle  alerjik reaksiyonların neye karşı geliştiği belirlenmelidir. Bu noktada bebeğinizin neye alerjisi olduğunu bilmeniz, onu bu durumdan korumanız için büyük önem taşır. Bebek maddeyle temas ettirilmemeli, onu solumamalı hatta ona yakın yerlerde bulunmamalıdır. Ancak havadan alınan polen, hava yüzünden gerçekleşen tıkanıklıklarda böyle bir durum söz konusu değildir. Bu tarz bir rahatsızlık söz konusu ise doktorunuzun önerdiği burun açıcı sprey gibi çözümleri deneyebilirsiniz. Eğer sprey ve temizleme işe yaramıyorsa ve tıkanıklık kötü bir hal alırsa doktor kontrolünde ilaç tedavisi uygulanabilir. Bir sonraki adımda ise sorun çözülmüyorsa yapısal bozukluklar, geniz eti gibi temellere dayanan rahatsızlıklar için ameliyat alternatifleri değerlendirebilir. Uzman doktorlarla görüşerek bebeğiniz için en iyisini yapmaya karar vermeniz oldukça iyi sonuçlar doğurur.

Bebeklerde Tek Taraflı Burun Tıkanıklığı Nasıl Geçer?

Özellikle burunda yapısal bozukluk, eğrilik ya da yanlış yatış pozisyonundan kaynaklanan tek taraflı burun tıkanıklığı oldukça rahatsız edici bir durumdur. Bebeklerin de yaşadığı rahatsızlıklardan biri olduğundan anne babalar bu durumdan sıklıkla şikayet etmektedir. Tek taraflı burun tıkanıklıklarının geçmesi için altında yatan nedenlere bakmak önemlidir. Burunda eğrilik var ise ameliyat ile düzeltilebilir. Yatış pozisyonundan kaynaklanıyorsa bebeğin yatışı kontrol edilerek ona göre önlem alınmalıdır. Evde bulunan alternatif çözümler de bazı durumlarda oldukça işe yarar olabiliyor. Özellikle tuzlu su burnu açmaya yardımcı olan en önemli maddelerden biri olarak görülür. Tuzlu suyu bebeğinizin burnuna çektirerek rahatsızlığın ortadan kalkması için ilk adımı atabilirsiniz. Buhar banyosu adı verilen bir çözüm de sıklıkla uygulanır. Bebeğinize belli çayların ya da nane yağının kaynamış suyla karıştırılmış karışımının buharını çektirerek bebeğinizin rahatça nefes almasına olanak sağlayabilirsiniz. Okaliptüs denilen madde de nane yağı kadar etkili bir çözüm olarak bilinmektedir. Bu rahatsızlığın geçirilmesi için yapılması gereken öncelikli şey altında yatan nedeni bulmaktır. Daha sonra nedene bağlı tedavi yöntemlerini deneyebilirsiniz.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top