İçindekiler
Bebek doğum tarihi hesaplama noktasında sistem üzerinde birbirinden çeşitli birçok yöntem mevcuttur. Gebelik hesaplama işlemi, hemen herkesin de bildiği üzere, son adet tarihi temel alınarak hesaplanır. Anne adaylarının özellikle merak etmekte olduğu en önemli hususlardan bir tanesi de bu oluyor. Doğum tarihi hesaplamaları, gebelik haftası hesaplamaları ile eş zamanı yapılmakta olup hamilelik süreci genel itibariyle 40 hafta olarak belirlenir. Bebek gelişimi noktasında bebek doğum tarihini otomatik hesap araçları aracılığıyla saptayabileceğiniz gibi son adet gününüzün başlangıç tarihine 7 gün ekleyerek ve 3 ay çıkararak da rahatlıkla bulabilirsiniz.
Kadınlarda gebelik olgusu bir hayli hassas bir durum olup genel itibariyle bu süreç hafta hafta takip edilir. Aylık olarak ifade edilmekte olan hamilelik dönemlerinde doğum genelde 9 ay 10 gün sonrasında gerçekleşir. Fakat kimi beklenmedik durumlarda veyahut erken doğumun beklendiği durumlarda ise 38. Veyahut 39. Haftada doktor eşliğinde doğum gerçekleştirilebilir.
Peki, gebelik sürecinde bebek doğum tarihini hesaplamak için neden son adet tarihi hesaplanır? Bu durumda gebelik tarihi hesaplamasından yola çıkarak net bir ayrıma varılabilir. Çünkü yumurtlamanın ne zaman gerçekleştiği hakkında net bir bilgiye sahip olmak her zaman mümkün değilidir. Bu yüzden de her zaman için gebelik sürecinde doğum günü hesaplamaları, son adet tarihinin ilk gününden başlamak üzere sayılır. Bu süreçten sonrası ise 40 haftaya yani neredeyse 28. güne tekabül etmektedir.
Hamilelik tarihi hesaplama noktasında özellikle tercih edilen bir diğer hesaplama yöntemi ise ilişki tarihini temel alarak yapılan gebelik hesaplamalarıdır. Günümüzde birçok anne adayı, hamilelik döneminin son ilişkinin ardından gerçekleştiği kanaatine varsa da durum öyle olmamakta, bunun aksine son ilişki günü gebelik oluşmaz. Gebelik süreci,son adet tarihi esas alınarak hesaplanmakta ve bu sayede en net bilgiye varılır. Sperm hücresi, cinsel ilişki esnasında 3-5 gün arasında canlılığını koruması sebebiyle gebelik aynı gün gerçekleşemeyebilir. Bunun yanında kadın vücudunda gelişen yumurta hücreleri de yumurtlama işlemini takip 24 saat boyunca canlılığını yani aktifliğini koruyabilir. Bu durum da anne adayları, cinsel ilişkinin ardındaki ilk 5 günü değerlendirememekte ve gebelik sürecinin kaçıncı günde başladığı konusunda net bir ayrıma varamayabilir. Bu özelliği dolayısıyla da dünyanın neresinde olursanız olun, adet tarihinin son günü esas alınmaktadır.
Gebelik Haftasını Temel Alarak Doğum Tarihi Hesaplamak Güvenilir Midir?
Daha önceki başlıkta da değinildiği üzere son ilişki tarihinde hamilelik gerçekleşmez. Gebeliğin oluştuğu hafta baz alınarak yapılan doğum günü hesaplamalarında, aylar değerlendirilmekte ve gelişim evreleri detaylı bir şekilde gözlemlenebilir. Fakat erken doğum diye nitelendirilen 37. Hafta doğumlarında bebek dış ortamda anne vücudundan ayrık bir şekilde yaşamaya uygun olacaktır. Bu hafta ve daha sonrasında doğumu gerçekleşen bebeklerde ileriki zamanlar için hiçbir tehlike oluşmaz. Bu nedenden dolayı da aslında 37.hafta ve daha sonraki haftalarda gerçekleşen doğumlara erken doğum demek mümkün değildir.
Gebelik tarihi baz alınarak yapılan hamilelikte doğum tarihi hesaplama genel itibariyle anne adayların kaç haftalık gebe olduğu anında tespit edilir. Fakat önemle üzerinde durulmalıdır ki ki son adet tarihi esas alınarak yapılan doğum tarihi hesaplamalarında 40 haftalık bebek gelişimi dikkate alınır. Ve bu da gebeliğin yaklaşık 280 gün üzerinden düşünülmesi demektir. Bu sebeple doğumun farklı birçok etkenden dolayı geç veyahut erken olması olağandır. Bu süreçte anne adayları genel itibariyle ne zaman doğum yapacağım tarzı sorularla kendini zaman zaman sorgular. 13 haftalık bebekler ise trimester olarak isimlendirilir. 13. haftanın ardından trimester dönemi son bulmakta ve 27. Haftaya değin 2. Trimester evre başlamaktadır. 27.Hafta ve akabinde doğuma kadar geçen süre ise doğum sürecine hazırlık yani 3. Trimester dönem olarak nitelendirilebilir.
Hamilelik sürecinin özellikle 3. Trimester sürecinde uzmanların sıklıkla üzerinde durmakta olduğu konulardan bir tanesi de anne adayının bol su tüketmesi ve elbette dengeli beslenmesidir. Bu sayede hem anne adayları güçlü hissedecek hem de bebekler, anne karnındaki gelişimlerini en doğal yollardan karşılayabileceklerdir. Öte yandan bu durum anne adaylarının rahat bir doğum geçirmelerine de kaynaklık edecek, büyük ölçüde ön ayak olur.
Hamilelik Sürecinde Aylık Gözlenen Değişimler
Hamilelik, özellikle kadınlar için hayatının değişim noktası olarak nitelendirilmekle birlikte aynı zamanda oldukça zorlu bir süreç olabilir. Kimi anne adayları bu süreçte uzun süreli uykusuzluklar, halsizlik ve duygu değişimine maruz kalabilmekte, süreci oldukça zor atlatabilir. Şimdi sizlerle birlikte hamilelik sürecinde ay ay gözlenen gelişmelere maddeler halinde değinelim.
-1.Ay gebelik: Sperm hücrelerinin yumurtayı döllemesi işlemi ile başlayan ve hamilelik sürecinin başladığının ilk sinyalleri olan süreçtir. Burada bebeğin rahim içerisinde yolculuğu sürerken önemli bir gelişme ve büyümeden söz edilemez. Blastosit olarak nitelendirilmekte olan bu hücre ilk aylık aşamada kadın rahim duvarına yerleşmekte ve büyümek için uygun ortamı oluşturur. Bu durum da bayanlarda yapılan gebelik testinin pozitif sonuçlanmasını sağlayacaktır. Bu süreçte anne adaylarının doktor tavsiyesi alması ve günlük aktivitelerine her zamankinden daha fazla önem vermesi hem bebe sağlığı hem de kendi sağlığı için oldukça önemli olacaktır.
-2.Ay gebelik: Bu ayda anne rahmine yapışık halde bulunan embriyo üzerinde ektoderm olarak nitelendirilmekte olan koruyucu bir katman oluşmaya başlar. Bu ayda bebeklerin deriler, saçları, tırnakları, diş minesi ve ter bezleri yavaş bir döngü halinde gelişmekte ardından ise orta katman olarak siz etmekte olduğumuz mezoderm katman oluşur. Bu süreçte de bebeğin kalp, akciğer, böbrek ve bu gibi daha birçok hayati fonksiyonları oluşur ve gelişmeye başlar. Bu dönemde embriyo yalnızca 2 gr ağırlığına ulaşır ve genel itibariyle parmak oluşumları başlar. Hamileliğin önemli evrelerinden olan 2. Ayda anne adaylarının tükettikleri besinlere son derece dikkat etmesi ve bebeğin içsel gelişimlerini ek maddelerle desteklemeleri oldukça önemli olur.
-3.Ay gebelik: Bu evrede bebe gelişimine devam etmekte ve kol, bacak, parmak oluşumları başlar. 3. Ay gebeliklerde fetüs genel itibariyle yalnızca 8 cm boyunca ve 14 gram ağırlığında olur. Fetüsün koruyucu üst katmanından rahatlıkla gözlenebilen omurgaları ile birlikte böbrek, kalp ve akciğer gibi hayati organları da yavaş yavaş tamamlanır. Yüz hatlarının belirlendiği ve ses tellerinin oluşmaya başladığı bu süreçte genital organ da şekillenir. Bu dönemlerde anne adaylarında şiddetli baş dönmeleri ve halsizlik durumları sıklıkla gözlenir. Bu gibi durumlarda kesinlikle doktorla irtibata geçilmeli ve süreç tamamıyla kontrol altında tutulmalıdır.
-4.Ay gebelik: Fetüs gelişimi için en önemli dönemlerden bir tanesi de 4. Ay olmaktadır. Hamileliğin bu sürecinde bebek yavaş yavaş göz kırpma, kaşlarını çatma ve parmaklarını emme gibi hareketleri gerçekleştirir. Aynı zamanda gebeliğin 4. Ayında bebeğin baş kısmı ve gövde kısmı aynı boyutta olur. Bu süreçte bebek ilk tekmesini attı demek için oldukça erken bir süre olsa da bebeklerin anne karnındaki küçük hareketlerini kolaylıkla gözlemlemek mümkündür. Aynı zamanda bu süreçte bebekler, tat alma duyularını hissetmeye ve geliştirmeye başlarlar. Burada özellikle üzerinde durulması gereken bir durum da ani ve sarsıcı hareketlerden uzak durmak ve kan basıncını sürekli olarak kontrol etme olacaktır. Çünkü bu dönemlerde bebekler, hem tat alma duyusunu geliştirmek hem de tat duygularını anlamlandırmak istemektedirler. Bu durum da anne adayları sıklıkla açlık durumu ile karşı karşıya kalabilir.
-5.Ay gebelik: Hamilelik sürecinin 5. Ayı itibari ile bebek, “verniks caseosa” olarak isimlendirilmekte ve bu süreçte bebekler, parmak emme çabasında olabilir. Öte yandan bu süreçte gelişen ve çoğalan tüyler de anne adaylarını rahatsız edebilir. Fakat bu gibi durumlarda kesinlikle endişeye kapılmamalı ve her zamanki gibi uzman desteği alınmalıdır. Saçları ve genel vücut tüylerinin oluşması ile birlikte beyin olağan hızı ile gelişir. Aynı zamanda gebeliğin 4. Ayın sonları, 5. Ayların başında cins,yetinin net bir şekilde belirlendiği tespit edilmektedir. Yani 5. Ay, bebek için yapılan alışverişlerde oldukça önemli olacaktır.
-6.Ay gebelik: Gebeliğin 6. Ayında bebek hareketleri, anne adayları tarafından rahatlıkla hissedilebilir. Bu süreçte bebek yumruk atma, tekme atma veyahut ani refleksler gösterme girişiminde olabilir. Bu süreçte bebek hormonları da olan hızla gelişmekte ve işlevini büyük oranda karşılar. 6. Ayda bebek, dış ortamdaki her türlü sese kulak kesilmekte ve anlamlandırma çabasında olur. Dış ortamdaki seslere olan hassasiyetleri nedeniyle bu süreçte stresli ve gürültülü ortamlardan kaçınmak, bebek gelişimini ve sağlığını önemli ölçüde etki edecektir. Bu süreçte anne adaylarına her zamankinden çok daha fazla dikkat etmesi gerekir.
-7.Ay gebelik:7. Aya giriş ile birlikte bebekler, kendilerini her yönden doğum sürecine hazırlamakta, nefes alış verişleri, kalp ritimleri ve tüm fiziksel hareketleri belirli bir sistem dâhilinde işlemekte, düzene girer. Bu süreçte uyuma, hıçkırma ve her türlü hareketlerde bulunan bebeğin cildinde yavaş yavaş yağ dokusu oluşumu görülür. Beyin dokusu ve beyin kıvrımlarının da tamamıyla oluştuğu bebek kafatasında da bir miktar büyüme gözlenebilir. Tüm hareketlerinin anne adayları tarafından kolaylıkla hissedilebildiği bu süreçte, kemikler de önemli ölçülerde gelişmekte ve sağlamlaşır. Görme duyusunun ve ayrıca kilo artışının da etkisi ile bebek 7. Ayın sonlarına doğru önemli ölçülerde gelişme gösterir. Bu nedenle de erken doğumların büyük bir kısmı da bu dönemlerde görülür.
-8.Ay gebelik: Bu süreçte bebek kemik gelişimini tam anlamı ile tamamlamamış olup, kemikler olması gereken sertliğe ulaşamamıştır. Bu durum da bebeğin anne rahmine kolaylıkla düşmesi ve doğumun kolay bir şekilde gerçekleşmesini sağlar. Bu durum anne adayları tarafından her ne kadar avantaj olsa da bebek gelişimi hususunda bir adım geriye düşülebilir. Bu süreçte doğumu gerçekleşen bebeklerde herhangi bir sorun gözlenmemekte, bebek büyük oranda gelişimini tamamlamış bulunur. Fakat bu nokta doğuma oldukça yakın olması sebebiyle de önemli olmakta, anne adaylarının son derece dikkatli olması gerekir.
-9.Ay gebelik: Bu süreçte bebekler son olarak akciğer gelişimlerini de tamamlamakta ve tamamıyla doğuma hazır hale gelirler. Doğduğu ilk andan bu yana bebeği koruma işlevi gören, vücut ısısını dengelemeye yardımcı olan yağ tabakası da bebeği önemli ölçüde etkiler. Özellikle bu dönemlerde anne adaylarının kaygı ve stresten uzak durması, bolca dinlenmesi gerekir. Kısaca özetlemek gerekirse gebeliğin 9. Ayındaysanız bebeğinizin ilk sesini ve minik parmakları ile ellerinizi sıkmanıza az kalmış demektir.