Close

Bebeklerde sıkça görülen yüksek ateş neden olur, yüksek ateşin sebepleri ve tedavisi nelerdir?

Close-up portrait of sweet newborn infant lying quietly on white bed serious looking away

Uyum sağlamaya çalıştıkları yeni ortamlarında bebekler sıklıkla hastalanabilir ve yüksek ateş problemi yaşayabilirler. Yaşadıkları her yeni deneyim onlar için uyum sağlamaya çalışmak demek. Peki yüksek ateşin sebepleri nelerdir, bebeğin ateşi yükseldiğinde ne yapmalıyız? İşte aklınızdaki tüm soruların cevapları…

BEBEKLERİN ATEŞİ NEDEN YÜKSELİR?

Savunmasız ve korunmaya ihtiyacı olan bebekler için dış dünyadaki pek çok etken hastalık anlamına gelebilir. Örneğin bebeklerin alıştığı ortamın değişmesi, ortam sıcaklığının değişmesi, havadaki, mikroplar bebeklerin ateşinin yükselmesine ve hastalanmalarına sebep olmaktadır. Soğuk hava ve çokça değişen sıcaklık farkları da bebeklerin ateşinin yükselmesine neden olan etkenler arasındadır. 

Ateş aslında bir savunma mekanizmasıdır. Bebeğin ateşlenmesi esasen vücudunda bir şeylerin yolunda gitmediğinin habercisidir. Ateş çoğu zaman vücuttaki enfeksiyonla verilen mücadele sonucunda yükselir. Bununla birlikte yalnızca enfeksiyon değil başka hastalıklarla mücadele de ateşin yükselmesine sebep olur.

 Ateş aslında bir uyarma ve savunma mekanizmasıdır. Bebeğiniz diş çıkarırken ya da farklı ortamlarda yaşadığı duygu değişimlerinde de yüksek ateş belirtisi gösterebilir. Bu zamanlarda yaşanan ateşlenme durumu normaldir fakat yüksek ateş her zaman takip edilmesi gereken bir durumdur. 

BEBEKLERİN ATEŞİ YÜKSELDİĞİNDE NE YAPILMALI?

Bebeğinizin ateşinin yükselmesinin ne anlama geldiğini öğrendik. Bebeklerde ateş genellikle gece saatlerinde yükselir. Bu sebeple doktora gitmek pek mümkün olamayacağından evde müdahale etmek gerekebilir. Fakat unutulmamalıdır ki bu müdahale bir tedavi değildir. Yalnızca yüksek ateşin zararlarından bebeğinizi korumak için yapmanız gerekenlerdir. 

Yüksek ateş bir problem belirtisi olduğundan düşmediği takdirde mutlaka bir doktora başvurulması gerekmektedir. Bununla birlikte müdahale şekli olarak antibiyotik kullanmak son derece yanlış bir yöntemdir. Antibiyotikler ateş düşürmediği gibi ne tedavi edici ne de önlem alıcı bir faydası olmayan ve bebeğinizin bağışıklık sisteminin güçlenmesine engel olabilecek ilaçlardır. 

Bebeğinizin ateşi yükseldiğinde yapmanız gereken ilk şey üzerini açmak ve kıyafetlerini soymak olmalıdır. Yarım saatin ardından ateşi hala düşememişse bebeğinize ılık bir duş aldırmak işe yarayabilir. Bunlara rağmen ateşi düşmüyor ve yüksek görünüyorsa vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır. 

BEBEKLERİN ATEŞİ YÜKSELDİĞİNDE DOKTORA SORMADAN İLAÇ KULLANMAYIN

Bebeğinizin ateşi yükseldiğinde bu ateşin sebebini bilmeden ilaç kullanmak ve doktor tavsiyesi almadan ilaç kullanmak son derece yanlış bir yoldur. Bununla birlikte eski ve geleneksel olarak kullanılan sirkeli su ve buzlu su ile ateş düşürme yöntemleri kısa vadede ateşi düşürebilmekte fakat bir süre sonra ateş eski seviyesine ve hatta daha yüksek seviyelere ulaşabildiğinden doktorlarca tavsiye edilmemektedir. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top