Close

Ağzınızdaki aft yarasını hafife almayın!

Aft bir çeşit ağız yarasıdır. Tıp dünyasında bir nevi doku bozukluğu şeklinde yorumlanır. Her ne kadar uçuğa benzetilse de uçuk ile aynı şey değildir. Ortası beyaz, gri veya sarı renktedir. Bakıldığında pamukçuk şeklinde gözlemlenebilir. Oldukça can yakıcı olan bu yaralar: ağız içinde, diş etlerinde, dilde, dudaklarda, yanakların iç bölgelerinde oluşur. Tek bir aftla başlayıp ağız içinin çeşitli bölgelerine doğru çoğalabilmektedir. Çoğu zaman 2 veya 3 tanesi aynı anda ağız içinde çıkabilir. Devamlı nüksetmesi sebebiyle bir nevi doğurganlık şeklinde yorumlanabilir.

Aftın tıp dünyasında kanıtlanan bir sebebi yoktur. Çoğu zaman bir hastalık sonrasında çıktığı söylenmektedir. Çoğu zaman ise günlük hayat şartlarına uyum sağlama sırasında oluşan stresin bir nevi dışa vurumudur.Günlük hayatımızda kullandığımız diş macunları, yediğimiz, içtiğimiz tüm gıdalar bile aft oluşumuna etki edebilmektedir. Tek bir aftla başlayıp çoğalabildiği kadar çoğalmaktadır. Kimi zaman doktora gitmeden bile çözülebilir. Ama bu daha önce aftı yaşamış insanlar için daha kolaydır. İlk defa aftla tanışan bir insan, doktor gözetiminde çeşitli ilaçlar sayesinde aftla başa çıkabilmektedir. Antibiyotik kullanımını gerektirmez. Boğaz spreyleri, gargara gibi ağız içi yaralarına iyi gelen ilaç kullanımı uygun görülmektedir.

Aft oluşumunda etkili olan faktörler:

  • Stres: Günlük hayatımızda karşılaştığımız zor anlar da, başa çıkamadığımız durumlarda bütün bedenimizin gerildiğini hissederiz. Stres sadece bedenen değil ruhen bile bir insanı etkileyebilmektedir. Aft, çok stresli insanlarda aniden ortaya çıkabilmektedir. Tabii bu durum insanın vücut yapısına göre değişkenlik göstermektedir.
  • Yiyecekler: Ağız yapısını tahriş eden, sirke, turşu, patates cipsi, tuzlu ve baharatlı yiyecekler aft oluşumunu hızlandıran önemli faktörlerden biridir. Bunların yanı sıra bazı bünyelerde: çikolata, süt, fındık, kabuklu deniz hayvanları, peynir,yumurta gibi yiyecekler de aft oluşumunu hızlandırırlar.
  • Diş macunu: Diş macunu yapımında kullanılan bazı kimyasal maddelerin ağız yapısını tahriş ettiğinden dolayı aft oluşumunun meydana geldiği gözlenmiştir.
  • Travma: Yanak,dil, dudak ısırma gibi bazı alışkanlıklar aftoluşumuna zemin hazırlamaktadır.

Aftlar genellikle herhangi bir tedavi uygulanmasa dahi 7 ile 10 gün içerisinde kendiliğinden iyileşmektedir. Bu süreçte asitli içecek tüketilmemeli, ağzı tahriş eden yiyeceklerden kaçınılmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top