Close

Bu hastalığı olanlar çamaşırlarını dışarıda kurutmamalı!

Rinit burun iltihabı demektir.Alerjik rinit ise: iltihabın alerji kaynaklı olmasıdır. Genellikle hapşırma,burun akıntısı, burun tıkanıklığı ve öksürme şeklinde belirti gösterir.Bunların dışında göz, burun ve damak kaşıntısı eşlik eder. Alerjik rinitli kişilerde diğer alerjik hastalıklar gelişmektedir. Örneğin astım en çok karşılaşılan bir hastalıktır.

Alerjik rinitin diğer adı saman nezlesi olarak bilinmektedir. Burun içinin iltihaplanmasıyla oluşan bu hastalık, alerjik yatkınlığı olan kişilerde daha çok görülmektedir. Çoğunlukla ömür boyu sürer,ancak ilerleyen yaşlarda şiddeti azalabilir. En sık görülme nedeni mevsim geçişleri ve polen zamanlarıdır. Bu durum insan hayatında büyük sorunlara yol açabilmektedir. Alerjik rinit yaşayan kişilerde sosyal ve psikolojik sorunlar daha sık görülmektedir.

Alerjik rinitin belirtileri:

  • Alerjik rinitli hastalarda hapşırık, burun akıntısı, burun kaşıntısı ve burun tıkanıklığı şikayetleri görülür.
  • Geniz akıntısı, öksürük, halsizlik ve koku almada güçlük çekebilirler. Bazı hastalarda damak ve kulak içinde kaşıntı görülebilir.
  • Gözlerde kaşıntı, sulanma ve kızarıklık görülür. Kaşıntı nedeniyle devamlı huzursuz olurlar.
  • Uyku bozukluğu, sinirlilik ve öksürük gibi çeşitli ataklar görülür.

Alerjik rinitin tedavisi:

  • Alerjik rinit,ilaçla tamamen yok olan bir hastalık değildir. İlaçlar sadece şikayetlerin giderilmesine yöneliktir. Fakat ileri derecede öksürük atakları başlayan hastalarda ağır antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Öksürük atağı olmayan sadece burun akıntısı, hapşırık, burun kaşıntısı ve burun tıkanıklığı gibi şikayetleri olan hastalarda astım ve alerjiye iyi gelecek gece hapları ve kortizon içeren burun spreyleri kullandırılır.
  • Alerjik rinitte kullanılan ilaçlar alerji tetiklemeden önce kullanılırsa daha çok etkili olduğu görülmüştür. Özellikle kaşıntı, akıntı ve hapşırma gibi belirtilerin giderilmesinde daha etkilidir.

Alerjik riniti olan hastalar, tozlu ve polenli ortamda bulunmamalı, bulunmak zorunda kalacaklar ise maske kullanmaları önerilir. Kapı ve pencerelerin kapalı olması gerekir. Çok ileri derecede alerjik riniti olan hastalar ıslak çamaşırlarını dışarıda kurutmamalıdır. Evde hayvan ve bitki beslemekten kaçınılması gerekir. Toz barındıran tarzda halı, kilim ve paspas gibi eşyalar kullanılmamalıdır.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top