Close

Çocuklarda Tuvalet Eğitimi

Çocuklarda Tuvalet Eğitimi

Çocuklarda Tuvalet Eğitimi

Çocuğun gelişiminde oldukça önemli bir yere sahip olan tuvalet eğitimi, sanılanın aksine çok da zor değildir. Her çocuğun tuvalet eğitimine başlama yaşı farklıdır. Bazı çocuklar 18 ila 24 aylıkken hazır olma belirtilerini gösterirken bazı çocuklarda bu belirtiler için 30 aya kadar beklemek gerekebiliyor. Çocuğun tuvalet eğitimine başlama zamanına işaret eden birkaç belirti vardır. Eğer çocuk, gündüzleri 1 ya da 2 saat boyunca kuru kalıyorsa ya da öğle uykularından kuru kalkıyorsa artık tuvalet eğitimine başlama zamanı gelmiş demektir. Tabii bazı çocuklarda belirti yerine direkt tuvaleti kullanma isteği de görülebilmektedir.

Tüm bunların yanı sıra, çocuğun eğitime başlamak için fiziksel özelliklerin yanı sıra duygusal olarak da hazır olması gerekmektedir. Eğer çocuklar, tuvaleti kullanmak istemiyorsa diretmenin pek bir anlamı yok. Yani eğer çocuğunuz tuvaleti kullanmayı reddediyorsa tek yapmanız gereken ona biraz daha zaman tanımak. Eğer zaman tanımayıp, çocuğu hazır olmadığı halde zorlayıcı bir tuvalet eğitimine sokarsanız, çocuk kendini direkt olarak kötü hissetmeye başlayacaktır. Ayrıca bu tarz diretmeler kabızlık gibi fiziksel sorunlara da yol açabilmektedir. Ev taşıma, doğum ya da ölüm gibi dönemlerde çocukların tuvalet eğitimine başlaması uygun değildir.

Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir
Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir

Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Tuvalet eğitimi süresi boyunca doğru kelimeyi seçmek çok önemlidir. Eğitim süresi boyunca süslü kelimelerden kaçınılmalı, aile içinde kullanılan basit kelimeler tercih edilmelidir. Yani çocuk ile aynı dilden konuşmanız gerekli. Eğer çocuğunuzun hazır olduğunu düşünüyorsanız, ona ilk önce bir lazımlık almanızda fayda vardır. Yani direkt eğitime başlamak yerine küçük hazırlıklar ile eğitime hazırlanmak, olumlu sonuç verebilir. Tabii lazımlık kullanırken de dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Çocukları asla oturmak için zorlamamalı, tuvaleti geldiğinde sizlere söylemesi için cesaretlendirmelisiniz. Ayrıca çocuk, tuvaletini yaptıktan sonra size haber verirse onu övebilirsiniz. Çocuk, lazımlığa alıştıktan sonra lazımlığı banyonun uygun bir yerine yerleştirerek daha sık kullanmasını sağlayabilir ve yavaş yavaş tuvalet kullanımına temel hazırlayabilirsiniz. Bazı çocuklar, ilk başlarda her ne kadar çişlerini yapmak için lazımlığı tercih etse de kaka için yine bezleri tercih edebilir. Böyle durumlarda ise yine zorlamamak gerekiyor. Çocuk her tuvaletini yaptığında onu överek lazımlığı kullanmasını sağlayabilirsiniz. Bir süre boyunca lazımlığı kullanan çocukların büyük bir kısmı, kısa zaman sonra tamamen tuvaleti kullanmaya başlamaktadır.

Tuvalet Eğitimi Ne Kadar Sürer?

Her çocuğun kapasitesi ve hazır olma durumu farklı olduğu için bu soruya kesin bir yanıt vermek mümkün değildir. Çocukların büyük bir kısmı, 3 ila 4 yaşları arasında kuru kalmayı başarabilmektedir. Tabii bu durum gündüzleri için geçerli. Geceleri kuru kalmak biraz daha zor olabilmektedir. Kız ve erkek çocuklarının bir kısmı geceleri kuru kalabilmektedir. Tabii yatak ıslatma durumu çocuklarda sık görüldüğü için bunu kontrol etmek genelde genetik etkenlere bağlıdır. Çocuğunuzda gördüğünüz yatak ıslatma durumlarında ona kızmamanız daha iyi olacaktır.

Bebekler Tuvalet Eğitimine Ne Zaman Hazır Olur
Bebekler Tuvalet Eğitimine Ne Zaman Hazır Olur

Bebekler Tuvalet Eğitimine Ne Zaman Hazır Olur?

Bebeklere verilen tuvalet eğitimi, her açıdan çok önemli bir yere sahiptir, özellikle psikolojik açıdan. Bebeğe tuvalet eğitiminin hangi yöntemle, nasıl ve ne şekil verileceği eğitimin başarı yüzdesini belirleyen bir etkendir. Bu eğitimin en temelinde bebeğin lavaboya götürülerek ihtiyacını gidermesi yatmaktadır. Çişi veya kakası gelen bebek, ebeveynler tarafından lavaboya götürülür ve sabırlı bir şekilde tuvaleti kullanması beklenir. Tabii bu tarz bir eğitime başlamadan önce çocuğun eğitime hazır olup olmadığını iyice kontrol etmelisiniz. Bu noktada ebeveynlere büyük bir görev düşmektedir çünkü ebeveynler, çocukların hazır olup olmadığını anlayabilmek için belirtileri iyice incelemelidir. Eğer ebeveynler, tuvalet eğitimine dair kilit bilgileri biliyorsa eğitime başlayabilir ve çocuğunun bez kullanmayı bırakmasını sağlayabilir.

Tuvalet eğitimine ne zaman başlanması gerektiği neredeyse her ebeveyn tarafından merak edilmektedir. Tabii her bebeğin hazır olma durumu farklıdır ve bu sebeple bu soruya kesin bir yanıt verilemez. Ebeveynler, genelde çocuk hazır olduğunda ona eğitim vermeye başlar ve süreç böyle ilerler.

Tuvalet Eğitimi Verilirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Her şeyden önce eğer ebeveynler, eğitimin başarılı bir şekilde tamamlanmasını istiyorsa süreç boyunca istikrarlı ve sabırlı olmalıdır. Eğer sabrınızdan ya da istikrarınızdan ödün veriyorsanız bu durum süreci olumsuz bir şekilde etkileyebilir. Eğer evinizde birden fazla banyo mevcut ise her birine lazımlık yerleştirerek tuvalet eğitimine başlayabilirsiniz. Tabii eğer seyahat etmeyi düşünüyorsanız yedek olarak bir adet lazımlık temin etmenizde fayda var. Tuvalet eğitimine başlamak isteyen ebeveynler, bu eğitime evde uzun süre geçirdikleri dönemlerde başlamalıdır. Yani kısacası, bu eğitim ile tuvalet, çocuğun günlük rutini haline gelmelidir. Çocuk her sabah gözlerini açtığında ilk olarak ihtiyacını gidermek üzere lazımlığa gidebilir. Yemek yemeden önce ve sonra da yine lazımlığa gidebilir. Eğer çocuğunuzda tuvaletinin gelmiş olmasına dair belirtiler görüyorsanız onları lazımlığa değil banyoya yönlendirebilirsiniz.

Tuvalet eğitiminde süreç ilerledikçe artık birtakım şeylerden vazgeçilmeye başlanmalıdır. Eğer çocuğunuz, eğitime uyum gösteriyorsa geceleri bez kullanmayı bırakmalıdır. Bunun sebebi ise geceleri bez kullanan çocukların rahatlıktan dolayı gündüzleri de kullanmayı istemesidir. Yani eğer çocuğunuzun bezden vazgeçmesini istiyorsanız işe geceden başlamalısınız. Eğer tuvalet eğitimi bittiyse ve çocuğunuz artık ihtiyaçlarını gidermek için tamamen tuvaleti kullanıyorsa bu durum maalesef ki eğitimin bittiği anlamına gelmiyor. Bunun nedeni ise bazı çocuklarda başarılı geçen tuvalet eğitiminden sonra bile yatağı ıslatma gibi sorunların görülmesi. Bu sorunlar genelde çocukların tuvalet yapma ve tutma işleminde kullandığı kaslar ile ilgilidir. Popo kasları gelişmeye başladıkça bu sorunların da ortadan kalktığı görülmüştür.

Yani çocukta görülen yatak ıslatma gibi sorunlar, ebeveynler tarafından normal olarak değerlendirilmeli ve sabır gösterilmelidir. Eğer çocuğa kızılırsa bu durum, gelişimi olumsuz bir şekilde etkileyebilir bu yüzden ebeveynlerin olabildiğince sabırlı olması gerekir. Yatak ıslatma sorunu, genelde çocuğun kaslarının olgunlaşması ile son bulur fakat istisnai durumlara da rastlanılabilmektedir. Bu gibi durumlarda bir uzmana danışmanızda fayda var.

Her şeyden önce tuvalet eğitiminde ilk olarak çocuğun hazır olup olmadığına bakılmalıdır. Eğer ebeveyn olarak çocuğunuza tuvalet eğitimi vermeye başlamak istiyorsanız ilk önce onun hazır olup olmadığını gözlemlemeniz gerekmektedir. Bunun yanı sıra çocuklarda tuvalet eğitimine başlama zamanı 30 aya kadar sürebilmektedir. Yani tuvalet eğitiminde meydana gelen olaylar, bebeğin kaç aylık olduğuna göre değişiklik gösterebilir. Her yaş için ayrı bir rehber bulunmaktadır. Sonuç olarak 30 aylık bir bebeğe tuvalet eğitimi verirken 18 aylık bebek için hazırlanan rehber ve tavsiyelerden faydalanmanız pek de doğru olmaz. Bu yüzden her yaşa ayrı olarak uzmanlar tarafından hazırlanmış çeşitli rehber, tavsiye ve kitaplar bulunmaktadır.

18 Aylık Bebeklerde Tuvalet Eğitimi
18 Aylık Bebeklerde Tuvalet Eğitimi

18 Aylık Bebeklerde Tuvalet Eğitimi

Çocuklarda tuvalet eğitimine genelde 18. aydan sonra başlanmaktadır. Tabii bu durum, çocuktan çocuğa değişiklik gösterebilir çünkü hazır olma durumu ile ilgilidir. Çoğu çocuk, 18. aydan sonra bile hazır olmayabilir. Eğer çocuğunuz 18 aylıktan biraz daha büyükse ve henüz tuvaleti kullanmak istemiyorsa zorlamamalısınız. 18 aylıktan biraz daha büyük olan çocukların büyük bir kısmı genelde hazır olamayacağı için tuvalet kullanmaya zorlanmamalıdır. Ayrıca ebeveynlerin bu konu hakkında sabırlı olması gerekmektedir. Çocuklarda tuvalet eğitimi 30. aya kadar devam edeceği için ebeveynlerin aceleci davranmasına gerek yoktur. Ne de olsa çocuk, 18. ayı geride bıraktığı gibi eğitime başlamak zorunda değildir.

21 Aylık Bebeklerde Tuvalet Eğitimi

Yapılan araştırmalara göre 21 aylık bebeklerin çoğu, henüz tuvalet eğitimi için hazır durumda değildir. Tabii bu durum bebekten bebeğe göre değişiklik gösterebilir. 18 aylıkken tuvalet eğitimine başlayan çocuk da vardır, 30 aylıkken de.  21. ay, genelde ebeveynler tarafından tuvalet eğitimi için erken görülür fakat eğer çocuğunuz hazır olma belirtileri taşıyorsa, eğitime başlamanızda hiçbir sakınca yoktur..

24 Aylık Bebeklerde Tuvalet Eğitimi

24 ay, bebeklerin artık yavaş yavaş lazımlığa alıştığı dönem olarak bilinir. Bu dönemde bebeklerin büyük bir kısmı, lazımlık ile olan anılarını geride bırakarak artık tuvalet kullanımına başlar. Tabii her ayda olduğu gibi bu ayda da eğitime başlamaya hazır olmayan bebekler de olabilir. 24. ay, ebeveynlerin en çok endişe duyduğu dönemlerden bir tanesidir çünkü birçok ebeveyn, bu dönemlerde  ‘’çocuğum eğitim için geç kaldı’’ gibi sözler kullanmaktadır. Bu düşünce tarzı tamamen yanlıştır çünkü çocuklarda tuvalet eğitimi 30, hatta bazen 36. aya kadar sürebilmektedir. Bu yüzden endişelenmeye hiç ama hiç gerek yoktur.

30 Aylık Bebeklerde Tuvalet Eğitimi

  1. ay, bebeklerin tuvalet eğitimine başlaması için en ideal zamanlardan bir tanesidir. Bu dönemlerde bebekler, artık tuvaleti kullanmak için yeteri kadar cesarete sahiptir. Bebeklerin büyük bir kısmı 24 ila 30. ay arasında tuvalet eğitimine başlamaktadır. Bebeğinizi 30. aya kadar tuvalet hakkında bilgilendirebilir, ona cesaret aşılayabilir ve bu sayede ileride tuvalet eğitimi için hazır olmasını sağlayabilirsiniz. Bebeklerin birçoğunda hazır olmama durumu genelde eksik cesaretten kaynaklanmaktadır. Bu yüzden anne ve babaların 30.aya kadar çocuklarına iyi derecede cesaret aşılaması ve artık yavaş yavaş lazımlığı bir kenara bırakması gerekir.

2 Yaşında Olan Çocuklar Eğitime Geç mi Kaldı?

Birçok ebeveyn, 2 yaşında olan ve hala tuvalet kullanmayan çocukları için geç kalma endişesi yaşamaktadır fakat araştırmalara göre tuvalet eğitimine başlama yaşı 2 ila 2.5 yaş arasındadır. Bu yaşlardaki çocukların büyük bir kısmı artık tuvalet eğitimi için tamamen hazır durumdadır. Ebeveynlerin bu dönemde oldukça sabırlı ve tutarlı olması gerekir. 2 yaşındaki çocuğun tuvalet eğitimi ebeveynler için biraz sancılı olabileceği için sabır unsuru çok önemlidir.

4 Yaş Tuvalet Eğitimi için Geç mi?

Yapılan birçok araştırmaya ve ünlü uzmanlara göre 4 yaş tuvalet eğitimi için bir hayli geçtir. Her ne kadar eğitimi reddeden çocukların zorlanmaması gerekse de 4. yaşa kadar eğitimi reddeden çocukların bir uzmana görünmesi gerekir. Eğer eğitime zaten daha önce bir kez başlandı ve çocuk bir tepki vermedi ise, ebeveynler sabırlı ve kararlı olmalıdır. Tuvalet eğitimi, kesinlikle 4. yaştan sonrasına bırakılmamalıdır. Eğer çocuğunuz bu yaşa kadar tuvalet eğitimi almamış ya da almış fakat bir tepki vermemiş ise kesinlikle akranları ile karşılaştırma yapılmamalıdır. Yapılacak herhangi bir karşılaştırmada çocuk üzülebilir ve tuvalet eğitimi daha da uzayabilir. Eğer böyle bir durumun içindeyseniz aslında yapılacak en doğru şey doğruca bir uzmanın yolunu tutmaktır. Tabii her ne kadar 4 yaş tuvalet eğitimi geç olsa da bu yaştan sonrasında da tekrar eğitim vermeyi deneyebilirsiniz. Eğer çocuk bu yaşta ilk kez eğitim alıyor ve tepki vermiyor ise ara vermeyi deneyebilirsiniz. Eğer daha önce denemişseniz ve tepki vermemişse, yeniden deneyebilirsiniz. Eğer son denemenizden de sonuç alamadıysanız bir uzmana görünmenizde yarar vardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top