Close

Bebekler Ne Zaman Oturur?

Bebekler Ne Zaman Oturur

Bebekler Ne Zaman Oturur

Bebeklerin gelişimi anne karnından başlayıp, ilk doğdukları andan itibaren yavaş yavaş gelişmeye başlar. Vücut yapıları büyüdükçe gelişmeye devam eder. Anne babalar da bu gelişimleri ay ay takip edip, merak ederler. Merak edilen konulardan birtanesi ise bebekler kaç aylıkken oturur sorusudur. Gelin bu yazımızda bebekler oturmaya ne zaman başlar, kaç aylık bebek oturur hep birlikte inceleyim…

Bebekler Ne Zaman Oturmaya Başlar?

Bebekler doğduğu andan itibaren çevresindekileri, özellikle de anne babalarını şaşırtmaya başlarlar. İlk 12 ay gelişimleri çok hızlı bir şekilde ilerler, gelişim hızı bazen anne ve babayı şaşırtsa da bu durum bebekler için de şaşkınlık vericidir. Hızlı gelişen kaslar, motor becerileri, büyüme atakları bebekler için de kolay olmayan bir durumdur. Destekli veya destek alarak bebek ne zaman oturtulur diye düşünebilirsiniz. Bu durum genellikle 4 veya 5. Aylarda gerçekleşir. Bir bebeğin oturabilmesi için en erken dönem genellikle 4.ay civarındadır. Bebeklerin bu aylarda tam olarak kasları ve dengede durma gibi eylemleri gerçekleşmediğinden dolayı oturduğu zaman düşme ihtimalleri oldukça yüksektir. Bunda endişelenicek birşey yoktur. Bu aylarda genellikle bebekler sizin desteğinize ihtiyaç duyarlar. Anne baba veya yakın çevrenizin desteğiyle bebeğiniz oturmayı başarabilir ve bu durumdan keyif alabilir. Oturmasına destek olmak için oturma yastıkları temin edebilirsiniz. Kucağınızda tutarken oturur pozisyonda tutabilirsiniz. Kısa süreli aralıklarla mama sandalyesinde oturtup onu gözlemleyebilirsiniz. Vücudunun yanlarına ve beline yastıklar koyup destekli oturması için onu teşvik edip destekleyebilirsiniz. Bebeğinizin tek başına oturabildiğinden emin olmadığınız takdirde onu kesinlikle tek başına bırakmamanız ve başka bir işle meşgul olmamanız gerekir.

Sizler de anne baba olarak bebekler ne zaman oturtulmalı diye düşünüyor ve bebekler kaçıncı ayda oturtulur diye merak ediyor olabilirsiniz. Gelişimini normal seyrinde tamamlamış, herhangi bir sağlık problemi olmayan, kasları yeterince gelişmiş sağlıklı bir bebek genellikle 6.ay itibariyle desteksiz bir şekilde oturmaya başlayabilir.

Hadi gelin erkek bebek kaç aylıkken oturur? Kız bebek kaç aylıkken oturur bir göz atalım…

Bebeklerin oturma zamanları cinsiyete göre çok değişkenlik göstermez. Erkek bebek daha erken oturur  ya da kız bebekler daha geç oturur diye bir kural veya kaide yoktur.

Bebekler Kaç Aylıkken Oturtulur?

Her bebek birbirinden farklıdır. Gelişim hızı, yapmış olduğu eylemler, boyu, kilosu ve daha bir sürü etken bu farklılıklardan birkaçıdır. Bir ebeveyn olarak diğer bebekler çok erken desteksiz oturuyor benim bebeğim neden oturamıyor diye düşünebilirsiniz. Bebek kaç aylıkken oturur, bebekler ne zaman oturur gibi düşüncelere kapılabilirsiniz. Bu aşamada bebeğinizi başka bebeklerle kıyaslamanız doğru olmayabilir. Bebekler ilk doğduklarında kas yapıları özellikle de ilk 3 aylık gibi bir süreçte boyun kasları yeterince gelişmemiş olduğundan dolayı kafalarını sabit tutmakta zorluk çekerler. Oturmayı sağlayabilecek dengeleri yoktur.

Bebekler Ne Zaman Oturur
Bebekler Ne Zaman Oturur

5 Aylık Bebek Oturur mu?

Bebekler ne zaman oturur pozisyonda tutulur sorusuna cevap niteliği taşıyan bu yazımızı birlikte inceleyelim… Bebeğinizin kaslarının gelişmesi için hafif hafif oturma alıştırmaları yapmaya 4.ay itibariyle başlayabilir. 5.aya girdiğinde ise destekli bir şekilde oturtabilir ve oturma pozisyonunda tutmaya devam edebilirsiniz. Onunla beraber aktiviteler yapabilirsiniz. Bebeğinizi yüz üstü yatırmak, karın sırt, bel ve boyun kaslarını geliştirmesi açısından oldukça önemlidir. Bebeğiniz yüz üstü pozisyondayken ilgisini çeken renkli oyuncaklara bakması için teşvik edebilirsiniz.

Bebekler ne zaman oturabilir derseniz de;

Bebeğiniz oturmak istediğinde size bunu yapmış olduğu hareketlerle göstermeye, kendini ifade etmeye ve artık ben hazırım demeye başlayabilir. Örneğin sırt üstü yatan bir bebek size doğru kalkmaya, oturmaya çalışabilir. Aynı şekilde yüz üstü yatan bir bebek kafasını yukarı doğru kaldırıp, onu kaldırmanız ve oturtmanız için ağlayabilir. Bebeğinizi oturttuğunuz zaman belinden aldığı güçle kendini öne doğru ittirip dengede durmaya çalışabilir. Ayaklarını iki yana açıp önüne dikkatini çekebilecek bir oyuncak koyduğunuzda oturabilme becerisini görmüş olursunuz. Önemli olan burada bebeğinize vermiş olduğunuz destektir. Zaten bebeğiniz kendini hazır hissettiği takdirde bunu size belli etmek için elinden gelenin fazlasını bile yapar. Bebek ne zaman oturursa otursun, bu dönemde onu iyice gözlemleyip, ona en güzel ve en güvenli desteği sağlamanız gerekir.

İlk zamanlarda oluşabilecek kazaları önlemek için bebeğinizi size sırtı dönük olacak şekilde bacak aranıza oturtup dengeyi sağlayabilir, ona destek olabilirsiniz. Bu serüvene alıştıktan sonra oturduğu yeri güvenli hale getirip, yastık veya minder kullanabilirsiniz. Oturmaya başlayan bir bebek ilk zamanlarda sağa sola, arkaya öne devrilse de zamanla bu duruma alışacak ve belki de iyice alıştıktan sonra yatmak bile istemeyecektir.

Oturmayı öğrendikten sonraki süreçte bebeğiniz emeklemeye başlarsa, emekleme pozisyonundan tekrar oturma pozisyonuna geçme süreci de arkasından gelecektir. Bebeğiniz yapmış olduğu her hareketle bu aşamalara sizin de ufak tefek desteklerinizle alışacaktır. Bebeğinizin rutin kontrolünde de hekiminizle görüşerek gereken bilgiyi alıp, bebeğinize bilinçli bir şekilde destek olabilirsiniz.

Yenidoğan Bebekler Yastık Kullanmalı mı
Yenidoğan Bebekler Yastık Kullanmalı mı

Yenidoğan Bebekler Yastık Kullanmalı mı?

Bebeğiniz doğdu, yavaş yavaş oturma aşamalarına geçtiniz, bebekler ne zaman yastık kullanmalı diye düşünebilirsiniz.

Yenidoğan bebekler için oturma yastığı kullanmak çok erken bir dönemdir. Uyurken bile kullanacağınız yastığın genellikle kusma ihtimaline karşı yüksek olması gerekir. Yenidoğan bebeklerin hareketleri kısıtlı olduğundan dolayı sağına ve soluna dönme becerilerinin gelişmesi zaman alacağından, yüksek bir yastık kullanmakta fayda vardır. Hatta yenidoğan bebekler için özel olarak üretilmiş reflü yatakları da mevcuttur.

Oturma yastığı kullanmanız gereken dönem genellikle 4.ay ve daha sonrasıdır. Bebeğiniz için en rahat olanını bulup ona göre seçim yapmanız gerekmektedir. Bebeğinizde yastığı kullanmadan önce kafasını tutup tutmadığından emin olun. Kullanacağınız yastığın yumuşak olmasına ve belini kavrayabilmesine dikkat edin. Bebeğinizi sabit tutacak, onu rahat hissettirecek yastıklar mevcuttur. Yastık seçimini bebeğinize göre yapmanız daha iyi olur. Bebeklerin aslında her dönemde olduğu gibi bu dönemde de güvenlerinin kırılmaması çok önemlidir. Unutmayın ki onlar kendilerine zarar verebilecek şeylerin farkında değildirler, siz ebeveynlere düşen görevler onları koruyup kollamak ve onun için en doğru olan, en korunaklı olan neyse onu yapmaktır.

Şimdi ise hep birlikte bebekler kaç ayda oturur ve kaç aylık bebek oturur? Göz atalım…

Bebeğiniz ilk doğduğu andan itibaren uzun bir serüven onu beklemektedir. Hiç birşey için aceleci olmamanız ve ufak şeylerde hemen telaşa kapılmamanız gerekir. Çünkü 9 ay boyunca anne karnında zaman geçirmiş olan bebeğiniz dünyaya ilk geldiğinde bu dünyaya adapte olmaya çalışır ve bazı şeyleri yapabilmesi için öncelikle keşfetmesi, öğrenmesi ve daha sonra da harekete geçmesi beklenir. İlk 3 ay içerisinde yavaş yavaş dünyaya alışmaya başlayan bebeğiniz yeterince güçlü kaslara sahip olmadığı için oturmasını ve emeklemesini beklemek yanlış olur. Bu konuda bebeği zorlamamanız her şeyin bir zamanı olduğunu unutmamanız gerekir. Bebekler çok hassas ama aynı zamanda çok zekidirler. Örneğin evinizde doktorunuzun da onayıyla evcil hayvan bulundurmanız gelişimine büyük oranda katkı sağlar. Aynı zamanda bebekler taklitçilerdir. İlk doğdukları andan itibaren gördükleri her şeyi hafızalarına kaydederler ve belirli bir aya geldikten sonra bunları taklit etmek isterler. Sizin ona en büyük desteğiniz bebeğinize iyi bir rol model olmaktır. Bebeklerin örnek alacağı ilk kişiler anne ve babalarıdır. Sabırlı olun, acele etmeyin ve bebeğe hiçbir şekilde müdahalede bulunup ona bir şeyleri zorla yaptırmaya çalışmayın. Bebeğinizi zorla oturtmaya çalışırsanız, bu bebeğinizde ters tepki yaratabilir ve belki uzunca bir süre oturmak bile istemeyebilir. Bu da kaslarının çalışmasına engel olur ve bebeğiniz bazı aşamalarda kasları gelişemeyeceğinden dolayı emeklemekte, oturmakta veya yürümekte daha da zorlanır.

Aylara göre gelişim ve oturma aşamalarını şu şekilde sıralayabiliriz…

0-3 aylık dönem: Bebeğiniz yeni dünyasına, annesine, babasına ve etrafa alışmaya çalışır. Boyun kasları güçsüz olduğu için kafasını hiç tutamaz ve destek alır. Çok hareketli olmadığı için gaz problemi olabilir. Gaz masajları ve egzersizler bu aylarda işinize yarayabilir. 2.ayda yüzüstü pozisyonda yatırıp gözlemleyebilirsiniz.

3-6 aylık dönem: Yavaş yavaş kafasını tutmaya başlayabilir. Hatta bazı bebekler 4.ayda yüz üstü yatarken ayaklarıyla kendini öne doğru ittirmeye çalışabilir. Yüz üstü yatarken kafasını kaldırıp size bakabilir, gösterdiğiniz bir oyuncağa bakmaya çalışabilir, aslında bu durum bile boyun kaslarının veya omuz kaslarının güçlendiğini bildirebilir. Büyüdüğü tüm dönem boyunca keşfetmeye hazır olan bebeğiniz, destekli bir şekilde oturabilir ama desteksiz olduğunda düşme ihtimali yine yüksektir.

6-8 aylık dönem: Bu dönemde 6.ayında desteksiz oturma aşamalarına geçmiş olan bebek oturma konusunda iyice gelişmeye başlamıştır. Yeterince gelişmiş olan kasları sayesinde 7.ayda tam olarak oturan bebeğiniz sayesinde bebekler kaçıncı ayda oturur sorusuna cevap alınır. Bu dönemde yine emekleme dönemi de yaklaştığı için dikkat etmeniz ve onu her zaman olduğu gibi bu yalnız bırakmamanız gerekir. Bebeğiniz artık daha çok hareketlenmiş durumdadır. Sağına soluna rahatça dönebilir fakat yatar pozisyondan oturma pozisyonuna geçmesi biraz daha zaman alır.

8-12 aylık dönem: Bebeğiniz bu dönemde artık çok rahat bir şekilde oturabilir. Onu karşınıza oturtup oyunlar oynayabilir, emekleme ve yürüme çalışmaları bile yapabilirsiniz. Her çocuğun gelişim aşamaları ve evreleri farklı olduğu için bu dönemde bebekler genellikle emeklemeye başlamış olur. Fakat bu durum da yine bebekten bebeğe değişiklik göstermektedir. Bu dönem bebeğiniz emekleme pozisyonundan oturma pozisyonuna geçebilir. Fakat yattığı yerden kalkması için yine biraz daha zaman vardır.

Kendilerini güvende hisseden bebekler, daha rahat daha huzurlu ve daha mutlu büyürler. Anne baba olarak onlara güvendiğinizi gösterin, onları yapmak istedikleri şeyler için cesaretlendirin ve tebrik edin. Gelişim süreçlerinde ebeveyn olarak daima yanlarında olmaya özen gösterin ve her adımlarını gözetmekten çekinmeyin… Maceraya devamlı açık olan bebeğinizin keşif sürecinde onu yalnız bırakmayın, her anına şahit olun…

İlk adımları, ilk konuşması ve ilk oturması dahil bütün ilklerini en sorunsuz şekilde gerçekleştirebilmesi için ona tam bir kılavuz olarak yaklaşın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top