Close

Bebeklerde 18 Ay Aşısı

 

Bebeklere, doğumlarından itibaren düzenli aralıklarla uygulanan bazı özel aşılar bulunur. Bu aşılar, büyüme sürecindeki minik yavrularınızı hastalıklardan korumak için üretilir. Anne karnından dünyaya ilk adımlarını atan bebekleriniz, hassas bünyeleri sebebiyle dışarıdan gelebilecek çeşitli hastalık ve mikroplara açıktır. Bu tehditlere karşı önlem almak amacıyla üretilen aşılar, farklı hastalıklara karşı farklı koruyucu maddeler içerirler. Bebeğinizin vücut gelişimi ve özel durumları da dikkate alınarak genel bir aşılama takvimi oluşturulur. Bu takvime göre; belli aralıklarla önceden belirlenmiş dozlarda koruyucu aşılar, farklı yollarla bebeğinize uygulanır.   

Bebeğinize Yapılacak Aşılar Hangi Maddeleri İçeriyor?

Ebeveyn olarak, yavrunuza uygulanacak aşıların içeriğini bilmek en büyük hakkınız. Fakat bu konuda endişe etmenize hiç gerek yok. Tıp dünyası tarafından yapılan derin araştırmalar; yapılan aşıların, bebeğinizin bedenini hastalıkları yenmek konusunda eğittiğini kanıtladı. Aşı içerisinde bulunan zayıflatılmış mikroplar sayesinde, bebeğinizin vücudu, ilgili hastalıkla etkili bir şekilde savaşmayı öğreniyor. Bir nevi, olası bir gerçek savaşın ön provasını yaparak düşman mikrobu yenmeyi öğreniyor. Ayrıca son derece güvenilir olan bu aşılar, yalnızca bebeğinize uygulandıkları ilk an ve devam eden birkaç gün boyunca vücutta tepkime gösteriyor. Bu süreç boyunca gözlenen yan etkiler atlatıldıktan sonra, bebeğinize aşının vereceği hiçbir zarar bulunmuyor. Halk arasında ‘18 ay aşısı’ olarak bilinen bu aşı paketi; bebek, doğumdan sonra 18. ayı doldurduğu zaman uygulanıyor. 18. ayın sonunda bebeğinize verilecek 3 farklı tür aşı bulunuyor. Bunlar:

  1. DaBT-İPA-Hib aşısının 4. dozu. 
  2. Çocuk felci aşısının (OPA) 2. dozu.
  3. Hepatit A aşısının 1. dozu. 

18. Ay Aşıları Bebeğinize Hangi Yollarla Uygulanıyor?

Hiçbir ebeveyn, bebeğini ağlarken görmeye dayanamaz. Bebeğinizin cildine verilecek zararı önlemek amacıyla, aşılar mümkün olduğunca ağız yolu ile verilmek istenir. Fakat bazı aşıların etkinlikleri, ancak enjeksiyon yöntemi ile kendisini gösterir. Böyle durumlarda da bebeğinizin bedeninde, hassasiyeti en düşük noktalar tercih edilir. Kol, bacak ve kalça bu noktalardan bazılarıdır. Bu bölgelerde; uygulama sonrasında kaşıntı, ağrı, kızarıklık gibi yan etkiler gözlenebilir. Bu rahatsızlık sebebiyle bebeğiniz, kendisini ağlayarak ifade etmeye çalışabilir. Böyle bir durumda, bebeğinizi sakinleştirmeye çalışarak dikkatini aşının uygulandığı bölgeden uzaklaştırmalısınız. Tüm bu tedbirlere rağmen bebeğiniz sakinleşmiyorsa, en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak uzman yardımı alabilirsiniz. 18. ay aşılarından; 

  • DaBT-İPA-Hib:   

Beşli karma aşı olarak bilinir. Bebeğinizin vücut ağırlığına göre, kol ya da bacaktan kas içine enjeksiyon yöntemiyle uygulanır.

  • OPA:

Bir diğer adı ile çocuk felci aşısı, damla olarak ağızdan uygulanır. 

  • Hepatit A:

Bu aşı, koldan kas içine enjeksiyon yöntemiyle uygulanır.

18. Ay Aşıları İle Bebeğimi Hangi Hastalıklardan Korurum?

İçerisinde bulunan zayıflatılmış mikroplar sayesinde aşılar, çocuğunuzun hayatı boyunca karşılaşacağı hastalıklara karşı koruma sağlar. Doktorunuz tarafından belirlenen aşı takvimine günü gününe uyduğunuz sürece, yüksek oranda etkinlik gösterir. Uygulanan aşılardan, DaBT-İPA-Hib aşısının son dozu olan 4. doz, 18. ayın sonunda uygulanır. Bu aşı ile bebeğiniz; difteri, boğmaca, tetanoz, hib ve çocuk felci hastalıklarından korunmuş olur. Bir diğer aşı olan çocuk felci aşısının (OPA) 2. dozu, 18. ayın sonunda uygulanır. Böylece bebeğiniz, çocuk felci hastalığının zararlı etkilerinden korunmuş olur. 18. ayda uygulanan son aşı ise Hepatit A aşısının ilk dozudur. Hepatit A hastalığına karşı bebeğinizde koruma sağlar. Doğru uygulandığı sürece bu aşılar, bebeği hastalık risklerinden uzak tutar. Fakat yine de, aşıların bedeni %100 koruduğunu söylemek yanlış olabilir. Aşı uygulamasının yanında, hastalıklara karşı diğer tedbirleri de almaya dikkat etmek gerekir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top