İçindekiler
Bebeğiniz doğduktan sonra geçireceğiniz en zor dönemlerden biri de onun diş çıkaracağı dönemdir. Bu dönem her ebeveyn açısından sıkıntılı geçer. Bebeğinizin diş çıkarma süreci nadir olarak 3. aydan başlasa da sıklıkla bu dönem 6 ay ile 12 ay arasına yayılır. Bebeğinizin süt dişleri doğumda çene yapısı içinde zaten vardır. Bebeğiniz 3 yaşına gelinceye değin 20 tane süt dişi çıkarır. Bebeğinizin sahip olduğu 20 süt dişi 6 ya da 7 yaşına kadar görev yapar. Daha sonra bildiğiniz gibi yetişkinlik dönemi için yeni dişlere sahip olur. Bebeklerin diş çıkarma süreci şaşkınlık yaratabilir. Çünkü, bazı bebekler dişlerinden birkaçı çıkmış olarak dünyaya gelir. Bunun yanı sıra bazı bebekler de 1 yaşına geldiği halde hala dişini çıkarmamış olabilir. Bebeklerin zorlu geçen diş çıkarma sürecinde hangi belirtileri gösterdiğini bu yazıda bulabilirsiniz.
Bebekler Diş Çıkarırken Neler Olur?
Genel kanı bebeklerin diş çıkarma belirtilerinin klasik ateş, huysuzluk gibi kendini gösterdiği olsa da bebeklerin diş çıkarma belirtileri değişmektedir. Bebekler bu süreçte ateş, ishal ya da burun akıntısı gibi diş çıkarma belirtileri belirtileri bebekten bebeğe değişir. Kimi bebekler farkında bile olmadan ilk dişini çıkarırken kimi bebekler bu süreci oldukça zor geçirirler. Eğer, diş çıkarma sürecinde bir bebeğiniz varsa, sıklıkla rastlanan şu belirtileri gösterebilir;
- Huysuzluk,
- Uyuyamama ya da normal uyku saatinde değişiklik,
- Bebeğinize mama vermeye çalıştığınızda biberonu veya mamayı reddetmesi,
- Bebeğinizin gözlerini,yanağını ya da kulaklarını devamlı ovalaması,
- Bebeğinizin diş etlerinde görebildiğiniz şişkin diş eti dokusu (Kimi zaman göremeyebilirsiniz),
- Bebeğinizin salyasında artış,
- Bu dönemde bebeğinizin katı objeleri ısırma veya çiğneme isteği,
- İştahsızlık,
- Kilo kaybı
- Ağız çevresinde döküntüler,
- Ateş
Bu maddeler arasına pek çok belirti eklenebilir ancak belirtiler bebekten bebeğe değişir. Mesela, kimi bebeklerde kabız ya da ishal de görülebilir.
Bebeğiniz Diş Çıkarırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Diş çıkarma süreci bebeğinizin fiziksel gelişiminde doğal bir durumdur. Bebeğiniz diş çıkarma sürecini büyük bir sıkıntıya neden olmadan doğal bir şekilde tamamlayacaktır. Eğer, bebeğiniz ateşlenirse veya dişin çıkacağı tarafta rahatsızlık ve şişkinlik gibi bir sorunla karşılaşırsanız bazı önlemler alabilirsiniz.
- Ellerinizi çok iyi temizledikten sonra bebeğinizin diş etlerine hafif bir masaj uygulayabilirsiniz.
- Bebeğinizin dişlerindeki kaşıntıyı azaltmak ve ağrılarını dindirmek için diş kaşıma halkası verebilir ya da ıslatmış olduğunuz bir bezi verebilirsiniz.
- Bebeğinize diş kaşıma halkası vermeyi düşünüyorsanız, içi sıvı dolu olanları tercih etmemeniz uygun olur. Bebeğiniz bu ürünü ısırdığında halka patlayabilir.
- Diş çıkarma sürecinde bebeğinizin ateşi bir miktar yükselirse endişelenmenize gerek yoktur. Düşük miktarda yüksek ateş doğal karşılanır.
- Bebeğiniz diş çıkarırken ateşini sürekli ölçmeli ve fazla yükselmesi durumunda bir çocuk hekimine müracaat etmeniz gerekir.
Bebeğe Diş Bakımı Yapılmalı Mı?
Bebeğinizin diş bakımını mutlaka yapmalısınız. Bebeğiniz 6 aylık olduğunda bebeğinizin beslenme düzeninde yeterli miktarda florür bulunması gerekir. Florür en çok içme suyunda bulunur. Bebeğinizin ek florür ihtiyacına gerek duyup duymadığını bir diş hekimine ya da çocuk doktoruna danışmalısınız. Bebeğinizin ilk dişini çıkarmasıyla birlikte bebekler için tasarlanmış diş fırçasıyla dişlerini günde iki kez fırçalamanız çok iyi olacaktır. Bebeğinizin dişlerini pirinç büyüklüğünde florür içeren bir diş macunuyla fırçalayabilirsiniz.