Close

Bebeklerde Büyüme Atakları

Bebeğinizin ortada ağlamak için hiçbir sebep olmamasına rağmen ağlamasını, uykuya dalamıyor olmasını ve iştahı değiştiğinde sebebini sorguladığınız olmuştur. Sorguladığınız bu durumlar, büyüme ataklarının göstergesi olabilir. Sıçrama olarak da adlandırılan büyüme atakları hakkında bilgi sahibi olmanız hem bebeğinize yardımcı olmanız açısından iyi olabilir, hem de sorgulamanızın sonucuna varabilirsiniz. 

Büyüme Atakları veya Sıçrama Nedir?

Bebekler 20 aylık döneme kadar tam olarak 10 adet sıçrama gerçekleştirirler. Harika haftalar olarak isimlendirilmiş bu sıçramalar, bebeklerin bedensel ve zihinsel olarak geliştiğinin işaretçisidir. Sıçrama haftaları takvimi belli olsa bile bebeklerin bazılarında takvimin dışına sarktığı olmaktadır. Prematüre bebeklerde sürece doğduğu güne göre değil doğması planlanan güne göre bakılır.

Büyüme Atakları Ne Zaman Olur?

Bebeklerde büyük ihtimalle 5 haftalıkken başlayan bu süreçte yaşadıkları büyüme ataklarını dönem dönem ayırırsak muhtemelen büyüme ataklarının yaşanacağı harika haftalar işte sırasıyla bunlardır:

●  5. Hafta: Duyuların gelişimi
●  8. Hafta: Hareketlerin artması

● 12. Hafta: Yumuşak geçiş dönemi

● 19. Hafta: Güçlenme ve tepki zamanı
● 26. Hafta: Ailesel bağın kuvvetlenmesi
● 37. Hafta: Ayırt edebilme yeteneği

● 46. Hafta: Hayal gücü ve yeni beceriler
● 55. Hafta: Rutinleri öğrenme 

● 64. Hafta: Komutları anlama
● 75. Hafta: Sistemi anlama ve kavrama

Büyüme Ataklarında Ne Yapmalısınız?

Büyüme atağı haftaları, bebekleriniz de huzursuzluk hissiyatı oluşturabilir. Ebeveynler bebeklerinin ağlamasıyla beraber tedirgin olabilir. Anne ve baba bu dönemlerde yapmaları gereken davranışları doğru şekilde uygularlarsa hem bebek için hem de sizler için çok daha huzurlu haftalar geçirebilirsiniz. İlk olarak bebeğiniz ile ten temasını sıklaştırmalısınız. Bebeğinizin güvende hissetmesini sağlayacak ve yalnız olmadığını anlayacaktır. Bebeğinizi yürüyüşe çıkarabilirsiniz ve böylece rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Böylece hem doğayı keşfeder hem de canının sıkılmaması ile beraber ağlamayı unutacaktır. Bebeğinizin bulunduğu haftasına uygun becerilerini destekleyebilecek oyunlar oynayabilirsiniz. Ilık banyo yaptırarak yavaş yavaş masaj yaparak bebeğinizi rahatlatabilirsiniz. Huysuzluk yaptığı zamanlarda bebeğinizi sessiz ve loş bir ortama götürüp ona kucaklayarak yardımcı olabilirsiniz.

Bebeğinizin Büyüme Ataklarını Nasıl Anlarız?

Bu dönemlerde, bebeğinizin iştahı artabilir ya da azalabilir. Bebeğinizin iştahındaki değişimler bu atakların habercilerinden olabilir. Bebeğiniz çok daha fazla emmek isteyebilir. Beslenirken huzursuzluklar çıkarabilir. Beslenme esnasında hiçbir sebep olmadan ağlayabilir. Ayrıca bebekler bu dönemde daha fazla uyuma eğilimi gösterebilirler. Gündüz uykuları daha uzun sürebilir ve gece uykularından eskisine göre daha az uyanırlar. Araştırmalara göre; büyüme atağında ki bebekler neredeyse 2 gün boyunca 4,5 saat fazla uyuyabildikleri tespit edilmiştir. Tabi bunun tam tersini söylemek de mümkündür. Uyku düzenini tam ayarlamışken, geceleri sık sık uyanır ve gündüz uyumayabilirler. Davranışları da değişen bu dönemlerde bebeğiniz daha fazla ilgi isteyebilir. Önceden ağlamadığı şeyler için ağlayabilir. Uykusunun geldiği zaman diliminde daha huzurlu olması gerekirken, ağlayabilir ve ağlayarak bile uyuyabilirler. Bu dönemlerde annelere daha fazla düşkün olurlar ve hiç kopmak istemezler. Sürekli kucak ister ve kucağa alınmadığı zaman ağlayabilir. Bu dönemlerde bebek taşıyıcılar ile ten temasını sağlayarak bebeğinizin yanında olabilirsiniz. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top