Close

Bebeklerde Dönme

Bebekler dünyaya geldikleri andan itibaren ebeveynlerin aklında onlarca soru oluşur. Bebeğin ilk ne zaman emekleyeceği, ilk dişi ne zaman çıkaracağı, ilk kelimesini ne zaman söyleyeceği gibi örnekler çoğaltılabilir. Bu sorulardan biri de bebeğin ilk ne zaman döneceğidir. Anne ve babalar bebeklerinin ne zaman dönmeye başlayacağını merak ediyorlarsa cevaplar için doğru yerdeler:

Bebekler Kaç Aylıkken Döner?

Sağlıklı bir bebek, genelde 4. aya girişinden itibaren dönmek için hareketler yapmaya başlar. Bazı bebekler ise gerek kendi olağanüstü çabalarıyla gerekse anne ve babanın yardımıyla daha da erken dönebilir. Fakat bunlara ek olarak geç dönen bebekler de olabilir. Unutulmamalıdır ki her insan aynı değildir, haliyle her bebek de aynı değildir. Bu sebeple bebeğinizi diğer bebeklerle kıyaslamamalısınız.

Prematüre yani erken doğan bebeklerin kas sistemleri normal doğanlara göre daha az gelişir ve çok daha hassastır. Bu sebeple prematürelerin normal bebekler gibi 3 ya da 4. aydan itibaren dönmesini beklememelisiniz.

Dönmeyen Bebek Olur Mu?

Fiziksel olarak hiçbir problemi bulunmayan bebeğiniz 6. aya ulaşmasına rağmen hala dönmüyorsa bebeğinizin ayak hareketlerini takip etmelisiniz. Ayaklarıyla itme ya da tekme atma hareketleri yapıyorsa 1-2 hafta daha dönmesini bekleyebilirsiniz. Fakat bu ayak hareketlerini yapmıyorsa vakit kaybetmeden doktorunuzla iletişime geçmelisiniz.

Bebeklerin Dönmesine Nasıl Yardımcı Olunur?

Bebeğiniz 4. aya vardığı günden itibaren sağlıklı gelişimine bağlı olarak kilosunu kaldırabilecek duruma gelir. Bunda, baş ve boyun kontrolünü sağlaması etkin rol oynar. Yüzüstü yatan bebeklerin başlarını kaldırarak karşıya bakması ya da boynunu sağa sola kolayca çevirip kaldırabilmesi dönme evresinde ilk adım sayılabilir. İkinci adım olarak bebeğin kucakta dik pozisyonda tutulduğunda ya da oturtulduğunda başıyla vücudunu aynı hizada tutabilmesi vardır. Bebeklerin ilk dönme deneyimi sırt kısmına doğru dönmeleriyle başlar çünkü ağırlıklarının çoğu sırt kısmındadır ve yer çekiminin etkisiyle bu daha kolaydır.

  • Bebeğinizin dönmesine yardımcı olabilirsiniz. Uyanık olduğu zamanlarda bebeğinizi yüzüstü yatırın ve etrafındaki cisimleri ondan uzaklaştırın.
  • Bebeğinizi topuklarından yavaşça itmeniz ileriye doğru hareket edebildiğini anlamasını sağlar. Böylelikle daha fazla hareket etmek için kendinde cesaret bulabilir.
  • Bebeğinizin yuvarlanmasını istediğiniz yöne oturun ve en sevdiği oyuncağı tutarak onu kendinize çağırın. Size gelmek için yollar arayacaktır.
  • Bebeğiniz ileriye ya da yana doğru hareket ettiğinde onu alkışlamalısınız ya da ona gülmelisiniz. Bu hareketleriniz bebeğinizi cesaretlendirir.
  • Bebeğiniz ters bir hareket yapıp da kolunu büktüğünde ya da yüzünü yere vurduğunda daima onun yanında olun. Onu kucağınıza alarak güven verin. Size güvenirse ve sizin yanında olduğunu bilirse hareket etmekten korkmayacaktır.
  • Dönme işleminin bebeğinizin kaslarını geliştirmesiyle alakalı olduğunu biliyorsunuz. Bebeğiniz artık kollarını, bacaklarını, başını ve boynunu kontrol edebildiği için dönme işlemini gerçekleştirir. Bundan sonraki adımı daha sık oturmak olur. Bunu zaten hali hazırda yapıyorsa da bebeğiniz sürünerek ilerler ya da emeklemeye başlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top