Close

Yeni doğan sarılığı

yeni-dogan-sariligi

yeni-dogan-sariligi

Yeni doğan bebeğin, dünyaya geldiği ilk 28 günlük süreç çok önemlidir. Ve bu dönemdeki bu süreçteki bebeğe yeni doğan bebek denilir. Yeni doğan bebeklerin bedeni çok hassastır. Bu bebeklerin yüzde 60 kısımlık bir bölümü yeni doğan sarılığı yaşamaktadır. Lakin bebeklerde yeni doğan sarılığı erken teşhisi önemli bir konudur. Ne kadar erken teşhis edilir ise o kadar çabuk tedavi edilir ve tedavi süreci başarılı geçer.

Bebeğimin sarılık olduğunu nasıl anlarım?

Yeni doğan bebeklerin yüzde 60 kısımlık bir bölümü yeni doğan sarılığı yaşamaktadır. Fakat sarılık hafife alınacak bir hastalık değildir. Ve bebeğinizin sarılık olduğunu fark ettiğiniz veya bundan şüphe duyduğunuz anda en yakın sağlık birimine başvuruda bulunmanız oldukça önemlidir. Sarılık ilk etapta yüzde başlar ve bebeğinizin yüzüne bakarak aslında sarılık olup olmadığını anlayabilirsiniz. Bebeğiniz çok uyuyor ise ve az emmeye başladıysa bu da belirtiler arasındadır. Bebeğinizin cildine hafifçe parmağınızla baskı uygulayınız. Baskı uyguladığınız kısım önce beyaz daha sonrasında sarı oluyorsa bebeğiniz için sarılık söz konusu olabilir. Sarılık ilk etapta yüzde kendini belli eder. Daha sonra kollara atar. Kollardan bacaklara sıçrar. Ve daha sonrasında da göz akı dediğimiz bölgede sararmalar görülür. Sarılığın sebebi kandaki bilirubin seviyesinin yükselmesidir. Başvuracağınız bir sağlık kuruluşunda gerekli tetkikler yapılacak ve bebeğinizin kan değerlerine bakılacaktır.

Sarılık neden oluşur?

Bunun için fizyolojik sebepler ve diğer sebepler söz konusudur. Doğuştan gelen bazı enzim hastalıkları, idrar yolu enfeksiyonları da sebep olabilmektedir. Hatta anne sütündeki sarılık dahi sebep olabilmektedir. Özellikle diyabetli annelerin sarılık konusunda çok dikkatli olması gereklidir. Erken doğmuş bebekler de sarılık konusunda risk taşıyan grupta yer almaktadır.

Sarılık nasıl tedavi edilir?

Bebeğinizin sarılık olabileceğinden şüphelendiğinizde onu en yakın sağlık kuruluşuna götürmeniz gereklidir. Doktorunuza şüphelerinizi bir bir anlatmalı ve ondan yardım istemelisiniz. Evde veya çeşitli bitkisel ürünler ile çözülebilecek tedavi edilecek bir hastalık değildir. Özellikle yeni doğan bebeklerin bedenleri ve sindirim sistemleri oldukça hassastır bu nedenle bu tarz şüphe ve şikayetler halinde bir hekime başvurulmalıdır.

Hastalık teşhisi konduktan sonra fototerapi denilen florasan ışığı altında bebeğiniz ışık tedavisine tabi tutulacaktır. Bu bebeğinize zarar veren bir ışık değildir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top