Close

Doğum sırasında hangi işlemler uygulanır?

dogum-sirasinda-uygulanacak-tibbi-islemler

Doğum süreci yaklaşık 37. ve 40. gestasyon haftasında sona erer. Fizyolojik olarak tüm koşulları sağlayabilen anne adayları normal yolla doğumu gerçekleştirirken, riskli ya da vajinal açıklığı olması gerekenden az olan gebeler sezaryen yöntemi ile doğumu gerçekleştirir. Doğumda uygulanacak tıbbi işlemler seçilen doğum yöntemine göre değişkenlik gösterir.

Normal doğumda hangi işlemler uygulanır?

  • Kivi
  • Epizyotomi
  • Suni sancı
  • Fundal Bası
  • Forseps

Bu işlemlerin tanımları nelerdir?

Kivi: Vakum yoluyla bebeğin doğumunun kolayca sağlanmasıdır.

Epizyotomi: Amaç doğum sırasında perine olarak adlandırılan bölgeye küçük bir kesi atılmasıyla doğumun daha kolaylaştırılmasıdır.

Suni sancı: Doğumu başlamış fakat kasılması olmayan anne adaylarına uygulanan yöntemdir. Normal doğum eylemini sağlamak için sancı gereklidir. Doğal gerçekleşmeyen sancı, suni olarak gerçekleştirilir. Genellikle 1000ml 0.9 NaCl içine oksitosin eklenerek suni sancı elde edilir.

Fundal Bası: Uterusun fundus bölgesine bası yapılarak doğum süresini kısaltmayı amaçlayan tıbbi girişimdir. Anne ve bebek için riskli olduğu bildirilmiştir.

Sezaryen doğumda hangi işlemler uygulanır?

  • Antiseptik temizleme
  • Epidural/ Genel anestezi
  • Amniyon kesesinin açılması
  • Sonda takılması

Bu işlemlerin tanımları nelerdir?

Antiseptik temizleme: Kesi yapılacak bölge ve çevresinin baticon gibi asepsiyi sağlayacak ürünlerle temizlenmesi gereklidir.

Epidural anestezi: Anne adayı, tam uyutulmadan omurganın epidural aralığına anestezik solüsyonun gönderilmesi ve belden aşağısının uyuşturulmasıdır. Doğumu ağrısız gerçekleştirmek için kullanılır.

Amniyon kesesinin açılması: Amniyotik kesenin istemli şekilde dış güç tarafından yırtılmasıdır. Amniyotomi kancasıyla yırtma işlemi yapılır. Vajinal doğumu gerçekleştiremeyen gebelerde kullanılır.

Simpisis pubis kemiğinin iki parmak üstünden doğum kesisi: Doğumda için belirlenen kesi bölgesidir. Bebeğin çıkışını sağlamak için en uygun bölgedir.

Plasanta nedir?

Anne ile embriyo arasındaki madde alışverişini sağlar ve halk arasında bebeğin eşi olarak bilinir. Embriyonun, pasif bağışıklanmasında rol oynar. Doğum sırasında, bebek doğmadan eşin ayrılması ya da doğum sonrası plasentanın ayrılma süresinin uzaması tehlikelidir. Dikkat edilmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top