Close

Dış Gebelik Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Vücudunuzda bulunan yumurtanın döllenmesiyle gebelik süreciniz başlar. Normal bir gebelik sürecinde döllenmiş yumurta kendisini rahim duvarına ekler ve plasenta oluşmaya başlar. Dış gebelik ya da tıbbi ismiyle ektopik gebelik sırasında döllenmiş yumurta rahminizin dışında  herhangi bir yerinde gelişir. Nadir  olarak abdominal kaviste, rahim boynunda veya yumurtalıkta oluşan dış gebelik en çok yumurtaları yumurtalıktan rahme taşıyan fallop tüplerinde görülür. Dolayısıyla dış gebeliğin normal bir hamilelik gibi devam etmesi düşünülemez. Dış gebelik esnasında  döllenmiş yumurta kurtulamadığı için  büyüyen doku anneye ait çeşitli yapıları ortadan kaldırabilir.  Dış gebelik tedavi edilmediği takdirde ölüme neden olabilecek kanamalara yol açabilir. Dış gebeliği erken tedavi ettirdiğinizde ileride sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirebilirsiniz. 

Dış Gebeliğe Neden Olan Faktörler Nelerdir? 

Her 1000 hamileden 20’si dış gebelik yaşar. Dış gebeliğin pek çok etkeni bulunur. 

  • Daha önceden dış gebelik yaşadıysanız:
    Önceki hamileliklerinizde dış gebelik yaşadıysanız tekrar dış gebelik geçirme olasılığınız yüksektir. 
  • Rahimde ya da fallop tüplerinde iltihap olması:
    Rahimde veya fallop tüplerinde enfeksiyon olması dış gebelik olasılığını artırır. Bu organlardaki enfeksiyonlar sıklıkla bel soğukluğu ya da klamidya nedeniyle oluşur. 
  • Yapısal bozukluk:
    Yumurtalarınızı yumurtalıktan rahminize taşıyan tüplerinizde yapısal bir bozukluk bulunuyorsa dış gebelik yaşayabilirsiniz. Bunun yanı sıra daha önce olduğunuz bir ameliyat nedeniyle oluşan bir hasar da dış gebeliğin oluşma nedenleri arasında gösterilir. Fallop tüplerinizin onarılması için yapılacak bir cerrahi müdahale bile  dış gebelik olasılığını yükseltir. 
  • Doğum kontrol tercihi:
    Doğum kontrol tercihi olarak rahim içi araçları kullanıyorsanız gebelik gerçekleşse bile dış gebelik olur. 

Dış Gebelik Yaşadığınızı Nasıl Anlayabilirsiniz? 

Gebeliğiniz dış gebelik bile olsa karakteristik hamilelik belirtilerini yaşayabilirsiniz. Fakat sağlıklı gebelik ile dış gebelik arasında bazı değişiklikler bulunur. Eğer, hamile kaldığınızı düşünüyor ancak şu şikayetleriniz varsa;

  • Vajinal lekelenmeniz ya da kanamanız, 
  • Rahim bölgenizde oluşan bıçak saplanmasına benzeyen keskin ağrılar,
  • Karnınızın tek bir tarafında oluşan şiddetli ağrı,
  • Sindirim sisteminizin çalışma düzeninde bozukluklar,
  • Kilo kaybı,
  • Baş dönmesi ve bayılma,
  • Rektal basınç 

doktorunuzu bilgilendirmeniz gerekir. Eğer, düzenli bir şekilde sağlık kontrolünden geçmiyorsanız gebeliğinizin dış gebelik olduğu anlaşılmamış olabilir. Dolayısıyla, gebeliğinizin sonandırılmaması nedeniyle büyüyen döllenmiş yumurta fallop tüplerinizde yırtılmaya yol açar. Böylesi bir durumda karın boşluğunuza akan kan nedeniyle ağrılar  karnınız, pelvis bölgeniz ve kimi zaman  omuz ve boyunda da görülebilir. Eğer, bu tarz ağrılarınız oluyorsa hemen doktorunuza müracaat etmeniz şarttır. Dış gebeliğiniz hayati riske yol açmadan doktorunuz gebeliğinizi sonlandıracaktır.

Dış Gebelik Tedavisi Nasıl Yapılır? 

Rahminizde döllenmesi gereken yumurta rahminiz dışında bir yerde döllendiyse doğal olarak büyüyemez. Doktorunuz,  dış gebelik yaşadığınızı saptarsa, uyguladığı bir ilaçla hücre büyümesini önler ve büyümüş hücreleri ortadan kaldırır. Doktorunuz enjekte ettiği ilaçtan sonra sizden birtakım kan tahlilleri ister. Bu tahlillerde HCG seviyesini inceler. Eğer, doktorunuzun yaptığı tahlilde HCG değeri yüksek geldiyse, bir başka ilaç enjeksiyonuna gereksiniminiz var demektir. Enjeksiyonla tedavi edilemeyen dış gebelik laparoskopik cerrahi ile tedavi edilebilir. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top