İçindekiler
Bebeklerde diş çıkarma dönemi genel olarak doğumu takip eden 6 aylık sürenin sonunda başlar. Bu dönem her bebekte farklı etkiler yaratıp farklı belirtiler gösterebilir.
Bebeklerde Diş Çıkarma Sırası Nasıl Olur?
- Ön Kesici Dişler: Bebeğin ilk çıkan dişleri ön kesici dişler olarak adlandırılır. Bu dişler üst çene ve alt çenede ikişer tane olmak üzere toplamda 4 adettir. Ön kesici dişler genellikle ilk olarak üst çenede çıkmaya başlar. İsminden de anlaşılacağı üzere, ön kesici dişler ek gıda ile tanışma döneminde olan bebeklerin ,besinleri kolayca yemelerine yardımcı olur. Ön kesici dişler genel olarak 6 ay ila 12 ay arasında oluşumunu tamamlar. Ön kesici dişler, bebek ilkokul çağına geldiğinde dökülmeye başlar.
- Yan Kesici Dişler: Bebeğin ikinci olarak çıkan dişleri ise yan kesici dişler olarak adlandırılır. Yan kesici dişler görev itibarıyla ön kesici dişlerle aynı özelliklere sahiptir ancak ön kesici dişlere nazaran biraz daha geç çıkar. Toplamda 4 adet olan yan kesici dişlerin iki tanesi alt çenede diğer ikisi ise üst çenede yer alır. Bebeğin 9 aylık olmasıyla çıkmaya başlayan yan kesici dişler, bebek 16-17 aylık oluncaya kadar tamamlanır.
- Köpek Dişleri: Ön kesici ve yan kesici dişlere göre daha büyük olan köpek dişlerinin çıkma dönemi diğerlerine nazaran daha sancılı geçer. Bu dönemde bebeğin diş etlerinde ağrı ve vücudunda ısı artışı gözlemlenebilir. Besinlerin koparılmasına büyük ölçüde yardımcı olan köpek dişleri ağız içinde köşe kısımlarda bulunur. Yaklaşık 16 aylıkken çıkmaya başlayan köpek dişleri, bebek 2 yaşına gelmeden önce tamamlanmış olur. Köpek dişlerinin dökülme zamanı ise, çocuğun 9 ila 12 yaş aralığındaki dönemini kapsar.
- Küçük Azı Dişleri: Bebekte çiğneme fonksiyonlarının gelişmesi açısından oldukça önemli bir noktada konumlanan küçük azı dişleri de köpek dişleri gibi sancılı bir süreç sonunda çıkabilir. Bebeğin 1. yaşını tamamlamasının hemen ardından çıkmaya başlayan küçük azı dişlerinin gelişimi 19. aya kadar devam edebilir. Bebek 19 aylıkken oluşumunu tamamlayan küçük azı dişleri 9 yaş ila 11 yaş arasındaki dönemde dökülür.
- Büyük Azı Dişleri: Küçük azı dişleri gibi çiğneme görevini üstlenen büyük azı dişleri, bebek 2 yaşına yaklaşırken baş vermeye başlar ve gelişiminin tamamlanması 34 aya kadar sürer.
Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?
- Fazla miktarda salya akıtmak
- Fazla salya olmasından dolayı bebeğin yanaklarında görülen kızarıklık ve isilik tarzı lekelenmeler
- Ağız çevresinde kuruma ve döküntü
- Diş etinde oluşabilen iltihaplanmadan kaynaklı olarak ağrı
- Diş etlerinde kaşıntı ve bu kaşıntıya bağlı olarak sürekli kemirme ve ısırma isteği
- Vücutta ısı yükselmesi
- Ağrı ve ateşe bağlı olarak bebekte meydana gelen huy değişimlerinden kaynaklı gerginlik, huysuzluk ve sürekli ağlama durumu
- Bağırsak hareketlerinde değişimler, ishal
- İştahsızlık
Yukarıda saymış olduğumuz bu belirtiler her bebekte farklı şekillerde meydana gelebileceğinden, diş çıkarma döneminde dikkate almanız gereken tüm detayları doktorunuza danışmalı ve bu doğrultuda hareket etmelisiniz.