Close

Kanda Bulunan Anti TG

 

İnsan vücudunda bağışıklık sistemi eğer zarar görürse tiroglobulin üretimi de olumsuz etkilenir. Bağışıklık sisteminin insan vücudunda sağlıklı hücreleri fark ettiği ve zararlı olarak konumlandırdığı zaman savaşır ve antikor üretimini artırdığı için bağışıklık sistemi hastalıkları ortaya çıkabilir. Bağışıklık sisteminin tiroiti zararlı olarak görmesi sonucunda tiroglobülin zarar görür. Anti TG testiyle birlikte kanda bulunan tiroglobulin proteinine karşı antikorların ölçümü yapılır. 

Bağışıklık sistemi vücuda ait olmadığını düşündüğü maddeleri etkisizleştirmek ve yok etmek için antikor üretimi yapar. Bu antikorlar sayesinde vücut sağlıklı kalmayı başarır. Fakat bazı durumlarda bağışıklık sistemi sağlam hücreleri yanlış bir şekilde konumlandırabilir. Bu yüzden vücut kendi hücresine karşı antikor üretmiş olur.

Anti TG antikoru bağışıklık sisteminde bulunan diğer antikorlardan sadece biridir. Bu antikor bağışıklık sisteminin tiroglobulin proteinini yabancı maddeyle karıştırması sonucu üretilir. Kendi dokusuna saldırması sonrasında karşılaşılan hastalığa otoimmün hastalıklar denir.

Anti TG Değerleri Kaç Olmalıdır?

Tiroglobulin tiroid hormonu tarafından üretilen bir proteindir. Tiroid bezi tiroglobulin üretimi yapan tek organdır. Tüm tiroid hücreleri alındıktan sonra, tiroglobulin yani TG sıfıra yaklaşır. Anti tiroglobulin testi sonrası değerlerin ortalama olarak 116 IU/MD olması beklenir. Yapılan Anti TG Testinin yüksek olması demek pozitif olması demektir. Yani bu Anti TG antikorlarının olduğu anlamına gelir. Yüksek olmasının birçok sebebi olabilir.  Bu sebepler şunlardır:

>Haşimato Hastalığı: Vücut kendi tiroit bezini yabancı olarak görür ve yok etmek için çok fazla miktarda Anti TG antikoru üretir. Bu sebeple tiroit bezi küçülür. Bunun sonucunda hormon yetmezliği ortaya çıkar.
>Pernisiyöz anemi: Bağışıklık sisteminin midede bulunan hücrelere saldırması ve B12 vitaminin bağırsaklarda ki emilimin bozulmasıyla oluşur.
>Tiroid Kanserleri: Foliküler, Hurthle hücreli ve papiller tiroid kanserinde bu test yüksek görülmektedir. Tiroid kanserleri için takip amaçlı bu test yapılmalıdır. Tiroid kanserini geçirmiş olan kişilerin rutin kontrollerinde de Anti TG testi uygulanır.
>Graves Hastalığı: Bağışıklık sisteminin kendi dokularına saldırması ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu hastalık genelde tiroid bezi normalden daha fazla hormon ürettiği gözlemlenmiştir.
>De Quervain Tiroiditi: Genelde üst solunum enfeksiyonu sonucunda gelişen bir tiroid iltihabıdır. Tiroid bezinin ağrı ve hassasiyeti olur.
>Kronik Ürtiker: Kurdeşen olarak bilinen bu rahatsızlık, kaşıntıyı artıran bir Anti TG yükseklik durumudur.
>Lupus Hastalığı: Yüzde oluşan döküntü ile kendini gösteren ve genellikle genç kadınları etkileyen bir hastalıktır.
>Şeker Hastalığı: Tip 1 Diyabet rahatsızlığında da Anti TG değerinin yüksek ölçülmesi ile karşılaşılmaktadır.
>Hipertiroidizm: Tiroid bezinin aşırı hormon üretmesi sonucunda, Anti TG değeri beklenenden fazla çıkmaktadır.

Bunun haricinde Anti TG testinin olması beklenenin altında bir değerde olması bireyin bu antikorlarla ilgili hiçbir sıkıntısının olmadığı anlamına gelir. Bu değerin altında çıkan testler sorun oluşturmamaktadır.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top