İçindekiler
Bebeğiniz, doğumdan itibaren anne sütü ile beslenerek büyür. Belirli bir zamana kadar tek besin kaynağı bu süttür. 2 yaşından sonra, anne sütü yanında verilen ek gıdalar devreye girer. Tüm bu süreç boyunca ise bebeğinizde zaman zaman gaz sıkışmasından dolayı ağlama krizlerine rastlayabilirsiniz. Bu sorun, genellikle anne ve bebeğin beslenme şeklinde oluşan değişiklikler sebebiyle ortaya çıkar. Doğumdan itibaren belli bir yaşa gelene dek, neredeyse tüm bebekler bu sıkıntıyı bazı dönemlerde yaşarlar. Hatta kimilerinde bu durum o kadar sık tekrar eder ki ebeveynleri olarak, bebeğinizin küçük bir canavara dönüşmesini çaresizce izlersiniz. Yaşadığı rahatsızlıktan dolayı sürekli ağlayan, kızaran, ellerini ve ayaklarını savuran bebeğiniz için artık endişelenmenize gerek yok! Sizler için bebeklerde gaz sancısı problemine çözüm olabilecek önerileri sıraladık. Bebeğinizin ihtiyacına göre kendi yönteminizi belirleyerek kötü günleri geride bırakabilirsiniz.
Gaz Oluşumuna Sebep Olan Besinler
Gaz sıkışmasının en temel nedeni, bebeğin tükettiği gıdalardır. 2 yaşına kadar sadece anne sütüyle beslenen bebeklerde oluşan gazın sebebi annesinin beslenme şeklidir. Annenin, vücudunda gaz yapabilecek gıdalardan mümkün olduğunca uzak durması gerekir. Bu besinler doğrudan anne sütüne yansıdıklarından, süt içerisinde hava kabarcıklarının oluşmasına sebep olurlar. Bu kabarcıklar da bebeğinizin mide ve bağırsağında onu rahatsız edip ağlamasına sebep olacak sıkışmalara yol açar.
Peki, emziren annelerin vücutlarında gaz oluşturan temel gıdalar nelerdir? Bu gıdaları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Brüksel lahanası, lahana.
- Brokoli, karnabahar.
- Kuru baklagiller.
- Elma, almut, şeftali, erik, kuşkonmaz.
- İnek sütü ve süt ürünleri, krema.
- Sarımsak, soğan.
- Baharatlı besinler.
- Kepekli tahıllar, tam tahıllı buğday ekmeği.
- Çay, kahve, gazlı içecekler.
- Çikolata, sakız.
Bu besinleri diyetinizden çıkararak bebeğiniz üzerindeki etkiyi gözlemleyebilirsiniz. 2 yaşından itibaren anne sütünün yanında, ek gıdalar da bebeğe verilmeye başlanır. Listede sıralanan gıdaları bebeğinize doğrudan vermekten de kaçınmalısınız. Ek gıda olarak hazır mama kullanıyorsanız, mama içeriğindeki maddeleri kontrol etmeden çocuğunuza yedirmemelisiniz.
Gaz Oluşumunu Engelleyen Besinler
Bebeğinizde gaz oluşmaması için uzak durmanız gereken besinler de mevcuttur. Peki ya gaz oluşumunu önlemek için tüketilmesi gereken besinler nelerdir? Bunlar kendi içinde ikiye ayrılır. İlk olarak, annede oluşan gazı atmak için gerekli besin maddeleri:
- Bol su tüketimi, annede hem gaz oluşumunu önler hem de sancıya sebep olan vücuttaki gazın dışarı atılmasına yardımcı olur.
- İkinci uygulama ise kimyon tüketimidir. Doğru miktarda tüketilen kimyon ile yetişkinlerde gaz sorunun önüne geçilir.
Bebeğinizdeki gazın atılmasına yardımcı olan besinler ise şunlardır:
- Az miktarda rezene çayı, yoğun gaz sancısı çeken bebekleri rahatlatır.
- Zencefil ve nane karıştırılarak hazırlanan az miktarda çay da bebeğinizdeki rahatsızlığı hafifletebilir. Fakat bu karışım reflü sorunu olan bebeklere tavsiye edilmemektedir.
Diğer Tedbirler
Bebeğinizdeki gaz sancılarının önüne geçmenin başka yolları da bulunur. Bunlara örnek olarak şunlar gösterilebilir:
- Besleme sırasında mümkün olduğunca biberon kullanılmamalıdır. Bebek, anne sütünü doğrudan memeden almalıdır. Çünkü biberon kullanımında, besin haricinde bebeğiniz büyük ölçüde hava da yutar. Bu da, minik vücudunda istenmeyecek kadar çok gazın birikmesine sebep olur.
- Gaz sancısı sebebiyle huysuzlanan bebeğinizi omzunuza yatırarak, sırtına yapacağınız hafif vuruşlarla gazını atmasını sağlayabilirsiniz.
- Benzer şekilde, yavrunuzun karnına ılık yağ ile yapacağınız masaj, gaz atımını kolaylaştırır.
- Bebeğinizin sakinleşmesi için söyleyeceğiniz ninniler ve onu kucağınızda sallamanız da işe yarayacaktır.