Close

Bebeklerde Reflü

Annelerin en korktukları hastalıkların başında bebek reflüsü geliyor. Bebeklerdeki reflü iyi tedavi edildiğinde 1 yaşına kadar iyileşebilir. Bebek reflüsü olarak adlandırılan hastalık, sıklıkla 3 aylıktan küçük bebeklerde görülür. Tedavi edilebilen bir hastalık olan bebek reflüsü bebeklerin yediklerini tükürmesine neden olur. Bebek reflüsü hakkında geniş bilgi edinmek istiyorsanız yazıyı okuyarak bu hastalık hakkında ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz. 

Bebek Reflüsünün Nedenleri 

Bebek reflüsü en basit anlatımla bebeğinizin yediklerini tükürmesi olarak adlandırılabilir. Özellikle yeni doğan reflüsü ebeveynler için büyük bir sorun olarak ortaya çıkar. Yemek borusu ile mide arasında bir kas halkası bulunur. Bu kas halkası yalnızca bebeğiniz yutkunduğu zaman gevşeyip açılır. Diğer zamanlarda çok sıkı bir şekilde kapalıdır ve midenin içindekileri olması gerektiği yerde tutar. Bebeğinizde bulunan bu kas halkası olgunlaşıncaya kadar;

  • Bebeğinizin midesinin içindekiler yemek borusundan yukarı çıkar ve bebeğinizin ağzından dökülebilir. 
  • Kimi zaman bebeğinizin yemek borusundaki hava kabarcıkları sıvıları bebeğinizin ağzına geri gönderir ve dışarı çıkmasına yol açar. 
  • Kimi zaman da bebeğiniz fazla miktarda suyu ya da sütü fazla hızlı içebilir. 

İşte, bunların hepsi bebeğinizde reflüye neden olabilir. 

Bebek Reflüsünün Belirtileri Nelerdir? 

Bebeğinizde reflü sıklıkla 3 aylık olmadan önce 8 haftalık olduğu sırada başlayabilir. Bebek reflüsü 1 yaşına kadar iyileşir. Bebeğinize mamasını yedirdikten ya da emzirdikten sonra bir miktar kusma, belki aklınıza reflüyü getirebilir ama sadece kusma, reflü teşhisi koymak için yeterli olmaz. Doktorunuz bebeğinize reflü tanısı koymak için şu belirtileri arayacaktır; 

  • Bebeğinizi emzirirken ya da kısa bir süre sonra süt kusması
  • Bebeğinizi beslerken öksürmesi ya da hıçkırması,
  • Bebeğinizin yeterli beslenemediği için kilo alamaması,
  • Beslerken veya besledikten sonra huysuzlaşması,
  • Uykusunda huzursuzluk yaşaması,
  • Bebeğinizin çok sık kusması.

Bebeğiniz Bebek Reflüsü Tanısı Aldığında Ne Yapmalısınız? 

Doktorunuz bebeğinize bebek reflüsü tanısı koyduğunda size bazı öğütler verecektir. Doktorunuzun tavsiyeleri şu şekilde olabilir;

  • Öncelikle bebeğinizin beslenme şeklini ve çevre koşullarını iyileştirmeniz gerekir. 
  • Doktorunuz bebeğinize reflü tanısı koyduysa bebeğinizin yatak başını 30 derece kadar yükseltmeniz uygun olur. Özellikle bebeğinizi sol yan tarafta yatırmanız bebeğinizin reflüsünü azaltabilir. 
  • Bebeğinizi az miktarda ama sık sık beslemeniz reflünün etkilerinin azalmasına yardımcı olur. Her öğünden sonra bebeğinizin gazını çıkarmalısınız. 
  • Bebeğinize alacağınız bir yalancı emzik ile reflünün üstesinden gelebilirsiniz. Yalancı emzik bebeğinizin tükürük salgısını ve bağırsak hareketlerini artırır ve reflü ihtimalini yok edebilir. 
  • Bebeğinizi anne sütü ile beslediğinizde reflü olasılığını ortadan kaldırabilirsiniz. 
  • Bebeğinizin inek sütüne alerjisi olabilir. Böyle bir ihtimal varsa bebeğinizin beslenme rutininden inek sütünü çıkarmanız uygun olacaktır. 
  • Bebeğinizin karın içi basıncını azaltmak için çok sıkı kıyafetler giydirmemelisiniz. 

Bebek Reflüsünün Tedavisi Nasıl Yapılır? 

İlk aylarda oluşan bebek reflüsünü tedavi etmek basittir. Bebeğinizin yatağının baş kısmını yükseltebilirsiniz. Bebeğinizi emzirdikten ya da mamasını yedirdikten sonra hemen yatağına yatırmayarak dik bir şekilde kucağınızda tutabilirsiniz. Bebeğinizi sık sık ama az emzirebilir ya da mamasını yedirebilirsiniz. Daha koyu kıvamdaki mamaları tercih edebilirsiniz. Eğer, bütün bu önlemlerle reflü tedavi edilemiyorsa ilaç tedavisi düşünülür. Bebeğinize uygulanan ilaç tedavisi de yanıtsız kalırsa süt alerjisi akla gelen ilk ihtimaldir. Bebeğinizin inek sütüne alerjisi varsa kulak arkasında ve ağız çevresinde kızarıklıklar görülebilir. Böylesi bir durumda doktorunuzun önerdiği tedaviyi uygulamalısınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top