Close

Lezzetiyle Enfes, Kıtır Kıtır Baklava Tarifleri – Kolay, Gevrek ve Çıtır Çıtır Baklava Nasıl Yapılır?

Lezzetiyle Ağızlarda Tat Bırakan Baklava Çeşitleri

 

Türk mutfak kültürünün en önemli lezzetlerinden olan baklava, bırakın Türkiyede, dünya çapında da yoğun bir ilgi görmeyi başarmıştır. Osmanlıdan uzanan köklü geçmişiyle, günümüze kadar gelen, dikkatleri üzerine çeken, özellikle bayramlarda mutfağa ağırlığını koyan baklava, çeşitli tasvirleriyle, tadı damağınızda kalacak doyumsuz lezzetleriyle kişilere tatlı şöleni sunar. Kişinin damak tadı ve beğenisine göre ağızlarda biriken enfes şerbetiyle 200 den fazla, farklı özelliklere göre çıtır çıtır baklava seçenekleri vardır. Yaygın olarak cevizli, fıstıklı, bülbül yuvası, burma, sultan sarması veya fındıklı baklava, şekillerine göre ise rulo, kare, dikdörgen, havuç dilimli olarak yapılsa da farklı yörelere özgü, adını ilk defa duyacağınız değişik baklava çeşitleri de vardır. 

  • Midye Baklava : Alışılmışın dışında, irmik ve çikolatadan yapılan çeşitleri de bulunan, bol fıstıkla bütünleştirilen Gaziantepe özgü olan midye baklava, kişiye farklı lezzetler sunar. Az şekerli malzeme kullanılmasıyla sağlık açısından da ayrı bir yerde bulunan baklava, muhteşem kıvamıyla kişiyi mutlu eder.
  • Cimcik Baklava : Gaziantep yöresine ait, hamur ve fıstığın göze hitap eden birleşimiyle en tatlı yansımayı oluşturur. Kare biçiminde kesilip, elle şekil verilip hazırlanır. 
  • Milföy Baklava : Buzdolabınızın olmazsa olmazlarından olan milföy hamuru, baklava yapımında da kişiye kolaylık sağlar. Oldukça pratik olarak yapılan bu hamurdan çıtır çıtır baklavalar elde edeceksiniz.
  • Pekmezli Baklava : Erzuruma ait olan, dut pekmezinden yapılan pekmezli baklava ile farklı tatların kapılarını aralanır.
  • Lor Peynirli Baklava : Ege bölgesine ait olan bu baklava çeşidi, bal ve lor peynirinden yapılır. Çeşitli kuruyemişlerle süslenir.
  • Soğuk Baklava : Klasik baklavaya göre daha hafif ve az şekerlidir. Soğuk baklavaya ismini veren soğuk şerbetle servis edilmesidir. Süt ve çikolatadan yapılmasıyla sütlü tatlı sevenler içinde vazgeçilmezler arasına girmiştir. 
  • Kekli Baklava : İştah açıcısı görüntüsüyle tereyağ sevenler için, yumuşak bir tat oluşturur. Ceviz ve fındık yerine kekten yapılan bu çeşit ile yeniliklere açık olun. 
  • Mozaik Baklava : Osmanlının geleneksel lezzetlerinden biridir. Mozaik şekilde dilimlenmiştir. İsteğe göre, üzerine çikolata sosu dökülerek çikolatayı, şerbetli tatlıyla bütünleştirerek yeni lezzetlere merhaba diyebilirsiniz.
  • Mor Baklava : Diyabet ve şeker hastalarının tüketeceği, ahududu, böğürtlen gibi orman meyvelerinden oluşmuş bu çeşit “Mormiks Baklava” , olarak da bilinir. Baklava kültürüne yeni bir soluk getirmeyi başarmıştır. Sağlıklı ve özel lezzetiyle, tatlı ihtiyacını giderir. 

 

Türk vatandaşlarının evinde çok severek tükettiği baklava, yeteri kadar tüketildiğinde kişinin enerji ihtiyacını karşılayarak içinde fındık, fıstık, ceviz, barındırmasıyla iyi bir E vitamini kaynağı olabilir. 

 

Kolay Baklava Tarifi Ve Lezzetli Tatlı Önerileri

Baklava nasıl yapılır? Şerbetli tatlıların gözdesi olan baklava kültürünün korunup gelecek nesillere aktarılması yeni tarifleri de beraberinde getirmiştir. Kişinin damak tadına uygun, Osmanlıdan günümüze kadar uzanan, kişinin damak tadına göre bademli, tahinli, fındık ezmeli gibi çeşitli bulunan tatlılar, zengin bir seçenek oluşturur.   Ev hanımlarına özel kolay baklava tarifi sayesinde hazır tatlıları aratmayacak, birbirinden özel, tadı güzel tatlılar yapmak hiç de zor değil. Hazırdan ziyade, evinizde bilindik malzemelerle yapacağınız, internette ve yemek kitaplarında yer alan çıtır çıtır baklava tarifi ile kendi zevkinize göre, tasarladığınız ister üçgen dilimli, ister kare, ister dikdörtgen biçimde keseceğiniz baklavalar ile hayatın çatışmasını bir kenara bırakıp, mutlu dakikalar yaşayabilirsiniz. Emek ve hassasiyet gerektiren, bayram sofralarının olmazsa olmazları arasında yerini alan tatlılar, çeşit çeşit pratik bir şekilde yapacağınız tarif fikirleri sunar. Hamuru, üzeri ve şerbeti için ayrı ayrı oluşturulan malzemeleri dikkatli ve tarife uygun bir şekilde ekleyerek damak tadınıza uygun, sanat eseri tatlılarınızı gerçekleştirebilirsiniz. Şerbetle aşk yaşayan tatlının arasına koyacağınız buğday nişasta miktarını iyi ayarlayarak baklavadan gevrek, kıtır kıtır bir tat alabilirsiniz. Böylece, Baklava nasıl çıtır olur ?, sorusuna da net cevap olarak nişastanın varlığı yanıtı verilebilir. Hazır ve milföy hamurlarından pratik, ağızlarda dağılan baklavalar yapabilirsiniz. Karışık tatlar sevenler için  kadayıfla baklava ikilisinin bir araya geldiği çeşitleri ile lezzet bombasını oluşturur. Klasik baklava sunumlarını bir kenaraya bırakan estetik görünümüyle göz dolduran gül şekilli çeşidi, sofralara yenilik getirir. Geleneksel tatlarıyla, iddialarını ortaya koyan şerbetli tatlıların pratik ve az malzemeli tarifleriyle havanız değişecek misafirlerinize kıyır kıyır ev baklavası lezzetini tattıracaksınız. 

 

Baklava Tariflerinde Önemli Püf Noktalar Nelerdir?

Çıtır baklava nasıl yapılır? , sorusuna cevap olarak birçok ustanın farklı cevabı olsada ortak noktada kesiştikleri püf noktaları vardır. Baklava yapımının en önemli püf noktası hamurdur. Baklava hamuruna, klasik hamur hazırlarmış gibi kabartma tozu ve maya konulmaz. Sirke, buğday unu, yumurta, su, tereyağı, nişasta konulmalıdır. Hamurda oluşan köpükleri tereyağı ile alarak baklavanın gevrek olması için ne yapmalıyım sorusuna da cevap verilir. En güzel baklava hamuru elde etmek ayrı bir sanat ayrı bir deneyim gerektirir. O yüzden ilk başlayanların pes etmemesi gerekir. Deneme yanılma yöntemiyle ilerleyerek geçeceğiniz adımları, büyük bir sabırla atmalısınız. Olması gereken ince hamur açamıyorsanız kendinizi zorlamadan hazır yufka kullanabilirsiniz. Hazır yufkalarınızı, çıtır baklava tarifinde, kullabilir, kıtır kıtır lezzetler elde edebilirsiniz. Diğer önemli püf nokta, baklava ile bütünleşen şerbetin kullanımıdır. Baklavanın hamurlaşmaması için, baklavaya hemen şerbet ilave edilmemeli, baklava soğuduktan sonra şerbetin dökümü yapılmalıdır. Şerbet için su, limon ve şeker kullanılmalı, tadı güzel olsun diye şerbete ekstra malzeme ilave edilmemelidir. Tepsi ölçüsüne göre şerbet hazırlayarak, şerbet kıvamını ayarlayabilirsiniz. Baklavanın yanmaması için önemli bir püf nokta, baklava tepsisinin iyice yağlanmasıdır. Böylelikle, kuruma ve kolay yapışmayı engelleyebilirsiniz. Baklavanın yanında ayran içerek, dişlerinize temas eden şekerin yok olmasını sağlayabilir, midenizi rahatlatabilirsiniz. Tarife sadık kalarak uygun ölçü, doğal, taze kuruyemişlerle birbirinden lezzetli, ağızlarda eriyen tatlılarla mutfağınızı şenlendirebilirsiniz. 

 

Kıtır Baklava Nasıl Yapılır ?

Gelişen teknoloji, mutfağıda fazlasıyla etkilemiştir. İnternetin varlığı, ev hanımları için rahatlık oluştururken yeni tarifler denemek içinde fırsat yaratır. Yapmak istediğiniz tercihe göre internete gevrek baklava tarifi yazıp kolay bir şekilde birbirinden farklı tariflere erişilmesi mümkündür. Kıtır baklava nasıl yapılır? Tatlının pişme süresi kıyır kıyır olması için gerekli bir kriterdir. İlk sıcaklığı geçmesiyle dökülen şerbetin, hamurun içine çekmesi için yaklaşık 1 gün bekletilmelidir. Hamurun içine kıtırlığı etkileyen limon veya sirkenin konulmasının yanı sıra süt ve yoğurtta ilave edilerek lezzeti arttırabilirsiniz.Yufkanın kalın açılması, baklavanın hamurlaşmasına neden olduğundan ince yufka tercihinde bulunulmalıdır. Bu özelliklere uyarak, kolay bir şekilde çıtır baklavalar elde edebilirsiniz. Şekil verilmesi kolay, mis gibi tatlıların ilk kademeleri şu şekildedir :

  • Derin bir kaba unu koyarak orta kısmına  gerekli malzemeler ilave edilerek yavaşça karıştırılır.
  • Tereyağı hazırlanarak bir köşede tutulur.
  • Dinlenmiş hamuru parçalara ayrılılarak incecik yufka haline getirilir.
  • Aralarına nişasta serpilerek yufkalar üst üste konur.
  • Yufkanın aralarına tereyağı ile yağlanır.
  • Pişirilen tepsi de yağlandıktan sonra yufkalar tepsiye üst üste dizilir.
  • Kişinin tercihine göre şekiller verilir.
  • İstenilen kuruyemiş eşit olarak serpilir.
  • Tereyağı, üzerlerine sürülür.
  • Uygun sürede pişirilir.
  • Pişirildikten sonra, şerbet dökülerek soğuk servis edilir.

 

scroll to top