Close

Citoles

 

Bu yaygın olarak reçete edilen antidepresan türü, depresyonun üstesinden gelmenize yardımcı olabilir. Citoles’in ruh halini nasıl iyileştirdiğini ve hangi yan etkilere neden olabileceğini bilmeniz önemlidir. Citoles ve muadili ilaçlar, seratonin dengesini yeniden sağlamak için en sık reçete edilen antidepresanlardır. Orta ila şiddetli depresyon semptomlarını hafifletebilir, nispeten güvenlidir ve tipik olarak diğer antidepresan tiplerinden daha az yan etkiye sahiptir.

Citoles depresyonu beyindeki serotonin düzeylerini artırarak tedavi eder. Serotonin, beyin sinir hücreleri arasında sinyal taşıyan kimyasal habercilerden biridir. Citoles, serotoninin nöronlara yeniden emilimini bloke eder. Bu, nöronlar arasında mesaj iletimini geliştirmek için daha fazla serotonin sağlar. Citoles seçici olarak adlandırılır çünkü diğer nöron kimyalarını değil, esas olarak serotonini etkilerler. Citoles, anksiyete bozuklukları gibi depresyon dışındaki durumları tedavi etmek için de kullanılabilir.

Citoles Olası Yan Etkileri ve Uyarılar

Citoles çoğu kişide benzer yan etkilere neden olabilir. Tedavinin ilk birkaç haftasından sonra birçok yan etki ortadan kalkabilirken, diğerleri sizi ve doktorunuzu farklı bir ilacı denemeye yönlendirebilir. Fakat vücudun ilacı ne kadar çabuk ortadan kaldırdığı kişide kişiye farklılık gösterebilir. Citoles’in olası yan etkileri arasında şunlar olabilir:

  • Bulantı, kusma veya ishal
  • Baş ağrısı
  • Uyuşukluk
  • Kuru ağız
  • Uykusuzluk
  • Sinirlilik, ajitasyon veya huzursuzluk
  • Baş dönmesi
  • Cinsel istekte azalma, orgazma ulaşmada zorluk veya ereksiyonun sürdürülememesi gibi cinsel sorunlar
  • İştah üzerindeki etki, kilo kaybına veya kilo alımına yol açar.

İlacınızı gıda ile almak bulantı riskini azaltabilir. Ayrıca, ilacınız sizi uykudan uzak tutmazsa, yatmadan önce alarak bulantı etkisini azaltabilirsiniz. Hangi antidepresanın sizin için en faydalı ilaç olacağı, belirtileriniz ve sahip olabileceğiniz diğer sağlık durumları gibi birtakım sorunlara bağlıdır. Doktorunuza ve eczacınıza, Citoles için olası en yaygın yan etkiler hakkında bilgi alın ve reçeteyle birlikte gelen hasta ilaç kılavuzunu okuyun. Citoles genellikle çoğu insan için güvenlidir. Bununla birlikte, bazı durumlarda sorunlara neden olabilir. Örneğin, yüksek dozda anormal kalp ritimleri geliştirmenize sebep olabilir. Bu nedenle günde 40 miligramın (mg) üzerindeki dozlardan kaçınılmalıdır. Ayrıca, 60 yaşın üzerindeki insanlar için maksimum günlük 20 mg doz önerilir. Doktorunuz sizin için en uygun dozajı ayarlayacaktır.

Citoles Almadan Önce Doktorunuzla Görüşmeniz Gereken Konular

Bir antidepresan alırken, aldığınız diğer reçeteli veya reçetesiz satılan ilaçlar, otlar veya diğer takviyeleri doktorunuza bildirin. Bazı antidepresanlar diğer ilaçların etkinliğine müdahale edebilir ve bazıları, bazı ilaçlar veya bitkisel takviyelerle birleştirildiğinde tehlikeli reaksiyonlara neden olabilir. Örneğin, Citoles özellikle steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar (NSAID’ler), aspirin, varfarin (Coumadin, Jantoven) ve diğer kan incelticiler gibi kanama riskini artıran başka ilaçlar aldığınızda kanama riskinizi artırabilir.

Nadiren, vücudunuzda yüksek seviyelerde serotonin birikmesine neden olabilir. Serotonin sendromu çoğunlukla serotonin seviyesini yükselten iki ilaç birleştirildiğinde ortaya çıkar. Bunlar arasında diğer antidepresanlar, bazı ağrı veya baş ağrısı ilaçları ve bitkisel takviye bulunur.

Serotonin sendromunun belirti ve semptomları arasında anksiyete, ajitasyon, yüksek ateş, terleme, konfüzyon, titreme, huzursuzluk, koordinasyon eksikliği, kan basıncında büyük değişiklikler ve hızlı bir kalp ritmi bulunur. Bu belirtilerden veya semptomlardan herhangi birine sahipseniz derhal tıbbi yardım almanız gerekir.

Belirli antidepresan kullanmanın riskleri ve yararları hakkında doktorunuzla konuşmalısınız. Bazı antidepresanlar hamilelik sırasında veya emzirirken bebeğinize zarar verebilir. Bir antidepresan alıyorsanız ve hamile kalmayı düşünüyorsanız, olası riskler hakkında doktorunuzla konuşun. İlaç tedavisini önce doktorunuza başvurmadan almayı bırakmayın, çünkü ilacı aniden kesmek sizin için risk oluşturabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top