Close

Göz Kapağı Düşüklüğü

 

Çeşitli nedenlere bağlı olarak sonradan gelişebilen ya da tamamen doğuştan olabilen göz kapağı düşüklüğü, göz kapağının renkli kısmı bir milimetreden daha fazla örtecek şekilde düşük olmasıdır. Bazı durumlarda tek bir gözde görülürken, bazen de her iki gözde de olabilir. Göz kapağı düşüklüğünün kendisi bazen bir problem olabileceği gibi, bazen de altta yatan farklı bir soruna bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Görme yeteneğini kısıtlayan bu sorun, hem sağlık hem de estetik görünüş nedeniyle mutlaka tedavi edilmelidir.

Göz Kapağı Düşüklüğünün Nedeni Nedir?

Tıbbî olarak “pitozis” olarak adlandırılan göz kapağı düşüklüğü, altta yatan diğer sağlık sorununun türüne veya göz kaslarının durumuna bağlı olarak göz kısılması şeklinde olabileceği gibi, bazen de göz bebeğini kapatacak kadar ileri seviyede olabilir. Hemen her yaştan kişide görülebilen bu sorun doğuştan olabildiği gibi sonradan yaşanan psikolojik olaylar nedeniyle de meydana gelebilir.

Göz kapağı düşüklüğüne neden olabilecek pek çok sorun vardır. Genelde tek gözde meydana gelir ancak her iki gözde de oluşabilir. Her iki durumda göz kapağı düşüklüğünün görüldüğü durumlara tıp dilinde “bilateral pitosiz” denir. Tek gözde meydana gelirse belirli bir süre kendiliğinden geçmesi beklenir. Ancak iki gözde birden oluşmuşsa günlük yaşamı fazlası ile etkileyeceği için cerrahi olarak müdahale etmek gereklidir.

Göz kapağı düşüklüğünün doğuştan görüldüğü hastalarda, rahatsızlığın nedeni olarak göz kapaklarını tutan kasların anne karnında güçlenememesi neden olur. Doğumdan sonra bebeğin gözleri açıldığında bir gözün, diğerine oranla daha kısık kaldığının fark edilmesi üzerine hastalık fark edilir. Fakat kesin tanı konulması için uzman bir hekime danışılmalıdır.

Yaşamın ilerleyen dönemlerinde meydana gelen göz kapağı düşüklüklerinde, genellikle göz kapağını tutan kasların hasar görmesi ya da zayıflaması neden olur. Göz tümörleri gibi nedenler bu duruma sebep olabileceği gibi gözün darbe alması veya yaralanması da göz kapağı düşüklüğü yaratabilir. Bunların haricinde ilerleyen yaşlarda da göz kapağı düşüklüğü görülebilir. Özellikle birtakım göz problemlerinin giderilmesinde kullanılan yöntemler ile ilaçlar yan etki olarak göz kapağı düşüklüğüne de neden olabilir.

Göz Kapağı Düşüklüğünün Belirtileri Nelerdir?

Göz kapağı düşüklüğü problemini ilk belirtisi, göz kapaklarından birinin ya da ikisinin sarkık konumda olmasıdır. Bazen göz kapaklarındaki bu sarkıklık, çok yakından bakıldığında fark edilebilecek kadar hafif düzeyde olabilir. İlerlemiş olan rahatsızlıklarda ilk bakışta fark edilebilecek kadar ileri düzeydedir. Göz kapağı düşüklüğünün diğer belirtileri şunlardır:

  • Gözlerde kuruluk ya da aşırı yaşarma,
  • Görmeyi kolaylaştırmak için yapılan başı geri eğme, kaşları kaldırma ya da çene kaldırma,
  • Görmeyi kolaylaştırmak için yapılan hareketler nedeni ile oluşan bel, omurga ve boyun ağrıları,
  • Yüzde ve gözlerde donuk ve yorgun ifade

Göz kapağı düşüklüğü tedavi edilmezse ve ileri boyutlara taşınırsa, göz tembelliği problemine de yol açabilir. Bu nedenle problem ilerlemeden erken vadede tedavi edilmesi oldukça önemlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top