Yoga hareketleriyle doğumu bile daha kolay hale getirebilirsiniz. Yoga, anne adayları için hem bir rahatlama aracı olmakta hem de kasları gevşettiği için doğumu, bebeğin hareketlerini kolaylaştırmakta. Belli başlı yoga hareketlerini kullanarak nefesinizi düzenleyebilir ve kaslarınızı gevşetebilirsiniz. Böylece daha kolay bir doğum yapıp bebeğinize daha kolay kavuşabilirsiniz.
6 Yoga hareketi:
- Savaşçı duruşu I ( Virabhadrasana I): Savaşçı yoga hareketinin birinci hali ile üst vücudunuz gevşer ve bacaklarınız güçlenir. Omuriliği güçlendirmesi sayesinde bebeğin ağırlığına vücudu hazırlar.
– Öncelikle bir bacak geriye atılır ve diğer bacak önde, dizden kırık bir şekilde tutulur.
– Arkasından derin bir nefes alınıp kollar başın üstünde gergin bir şekilde tutulur.
Savaşçı duruşu II (Virabhadrasana II): Savaşçı yoga hareketinin ikinci hali olan bu duruş hem üst hem alt vücudu gevşetir. Omurilik ile birlikte beli de güçlendirerek doğum sırasında kasılmaların acısını minimuma kadar indirebilir.
– Birinci hareketten farklı olarak kollar başın üstünde gerilmez iki yana açılır.
- Yana yoğun esneme duruşu (Utthita Parsvakonasana): Hamilelik sırasında en çok tavsiye edilen yoga hareketlerinden biridir. Doğuma hazırlamanın yanı sıra ayaklardaki şişkinlikleri azaltır, kan dolaşımını iyileştirir.
– Savaşçı duruşlarındaki gibi bir bacak arkada gergin diğer bacak önde dizden kırık şekilde açılır.
– Kollar sırasıyla iki yana esnetilir.
- Üçgen duruşu (Trikonasana): Bu yoga hareketi bacakları güçlendirir ve kan dolaşımını düzenler. Beli esnetir ve vücudu hareketlendirir.
– Bir bacak arkada gergin dururken diğer bacak yana doğru açılır.
– Yana doğru açık olan bacağın bileği tutularak yana doğru esneme yapılır.
- Bağlı açı duruşu (Baddha Konasana): Birinci ve üçüncü trimesterde (üçüncü trimesterde bir uzman yardımı ile uygulanmalıdır) kullanılabilen bu yoga hareketi, doğum sırasında kadınların kalça bölgesinin açılmasına yardımcı olan duruşlardan birisidir.
-Duruşa başlarken dik bir şekilde oturulur. Sırtınızın ve omuzlarınızın dik olduğundan emin olmalısınız ama kendinizi kasmamaya da özen göstermelisiniz.
-Bacaklar kendinize doğru çekip ayak tabanları birbirine değdirilmeye çalışılır.
-Ellerle ayakları tutarak bacaklara destek olunur.
Rahatlama (Çocuk) duruşu: Bir, iki ve üçüncü trimesterde kullanıma uygundur. Karın bölgesine yük bindirmeyen bu yoga hareketi kadınların hem belini hem de zihnini rahatlatmaya yardımcıdır. Ayrıca kan dolaşımına da iyi gelir.
-Duruşa başlarken ayaklar birleştirilir. Ardından dizler bükülür ve ayaklarını üstü yere gelecek şekilde yavaşça dizinizin üzerine oturulur
-Daha sonra eller bacakların üzerine koyulur. Ellerden yardım alarak yavaşça öne eğilinir ve alın yere konur.
-Kollar bacakların yanına avuç içi yukarı bakacak şekilde konur ve iki ya da üç saniye bu şekilde vücut dinlendirilir.