Close

Hamilelikte Baş Ağrısı

hamilelikte-bas-agrisi

hamilelikte-bas-agrisi

Hamilelik heyecanlı bir bekleyiş olduğu kadar zor bir süreçtir. Hamilelik dolayısıyla ortaya çıkan bazı sorunlar vardır. Ruh halinde değişimler yaşanır. Daha agresif ve gergin bir döneme giriş yapılır. Gergin ve agresif ruh haliyle ortaya çıkan sorunlarla başa çıkmak da kadınları oldukça fazla zorlar. Bu nedenle çevredeki kişilerin özellikle baba adayının hamile kadına oldukça yardım etmesi gerekir. Hamilelikte sıklıkla yaşanan bir sorun olan baş ağrısı gebelik dönemini çekilmez kılabilir. Oldukça normal bir durum olarak karşılanan baş ağrısı bazı zamanlarda şiddetli olabilir. Hamilelikte baş ağrısı kendisini bazen kısa süreli gösterebilir. Bu tip durumlarda anne adayı için çok fazla sorun olmaz. Ancak baş ağrısı hamilelik dönemi boyunca düzenli olarak devam edebilmektedir. Bu gibi durumlarda doktorunuza başvurmak en iyi yöntemlerden biridir. Özellikle hamilelik döneminin ilk üç ayında baş ağrısına çok sık rastlanır. Bu dönemde bundan dolayı şikayette bulunan birçok kadın olduğu gözlemlenir.

Hamilelikte Oluşan Baş Ağrısının Nedenleri

Gebelik sürecinde yaşanan baş ağrılarının sıklığından söz ettik. Şimdi ise hamilelikte baş ağrısı neden olur? Ve bu baş ağrılarında bilinen gizli bir neden var mı hep beraber bakacağız…

Anne adaylarını ilk 3 ay fazlasıyla rahatsız eden baş ağrısı, bazı durumlarda hamilelik boyunca devam edebilir. Çeşitli hormonal değişimlerden dolayı baş ağrısı yaşanabilir. Bu hormonal değişimler ani bir şekilde gerçekleştiğinden vücut bir anda adapte olamayabilir. Aynı zamanda gebelik döneminde kan hacminde de artışlar yaşanır. Bu artışlar sebebiyle baş ağrısının şiddeti artabilir. Baş ağrılarının sonucu olarak baş dönmesi de sıklıkla karşılaşılan bir sorun olarak karşınıza çıkar. Aynı zamanda baş ağrısının bir sonucu olarak görme problemleri de ortaya çıkabilmektedir. Gözlerin kararması gibi sorunlarla doktora başvuran birçok hamile kadın olduğu biliniyor. Ancak bu sorunlar ani hormon değişikliğinden ve kan hacminin artmasından kaynaklandığından dolayı ilk üç ay oldukça normal kabul ediliyor. Baş ağrısı, vücudun değişikliklere gösterdiği bir tür tepki de denilebilir. Anne adayının hayatında birtakım değişikliklere gitmesi de baş ağrısının nedenleri arasında yer alır. Beslenme düzenini değiştirmesi buna örnek olarak verilebilir. Bağımlı olduğu bir şeyi vücudundan yoksun bırakması da baş ağrısına sebep olan faktörler arasında yer alır. Anne adayının yaşadığı mide bulantısı ve kusma da baş ağrısını tetikleyen etmenlerdendir.

Hamilelikte Baş Ağrısını Geçirmek için Yöntemler
Hamilelikte Baş Ağrısını Geçirmek için Yöntemler

Hamilelikte Baş Ağrısını Geçirmek için Yöntemler

Oldukça büyük bir sorun olan ve günlük rutinleri yapmayı engelleyen baş ağrısını geçirmek için çaba göstermek gerekir. Gelin şimdi hamilelikte baş ağrısı nasıl geçer? ve geçmesi için neler yapılabilir beraber göz atalım…

Baş ağrısı tam olarak geçmese de baş ağrısını azaltmak için yapabileceğiniz şeyler mevcuttur. Yapılabilecek en iyi şeyler şunlardır:

  • Su tüketimine fazlasıyla dikkat edilmelidir. Hamilelik döneminde su tüketimi oldukça önemlidir. Baş ağrısının azalması için de su tüketmek faydalı olur. Su tüketimi az olduğunda yaşanan baş ağrısının şiddeti de artabilir. Hamilelikte normal zamanda ihtiyacınız olan sudan daha fazla suya ihtiyacınız vardır. Buna göre hesaplayarak su tüketiminizi takip etmeniz oldukça yararlı olacaktır. Su tüketimini doğru bir şekilde yaptığınızda hamilelik süreciniz daha iyi geçer ve baş ağrılarınız azalır. Vücutta toplanan ödem hamilelik döneminde artar. Bu da baş ağrısını tetikleyen bir unsurdur. Su içmek vücuttan ödem atmanıza yardımcı olduğu için baş ağrınızı da azaltır.
  • Kan şekerine dikkat edilmelidir. Kan şekeri düştüğünde baş ağrılarınızda artma yaşanması olasıdır. Bu yüzden anne adayların aç kalmaması gerekir. Aç kaldıklarında hamilelik dönemleri riske girebilir ve baş ağrılarında artma gözlemlenebilir. Hamile kadınların sık sık ve azar azar yemeleri önerilir. Bu sayede aşırı kilo artışı yaşanmadığı gibi kan şekeri de dengede tutulur.
  • Aşırı alınan kiloların önüne geçilmelidir. Hamilelik döneminde ister istemez kilo alınır ve belli miktarda alınan kilolar gereklidir. Ancak aşırıya kaçıldığında bu durum baş ağrısına sebep olabilir. Sağlıksız bir yaşama da sürükleyebilir. Özellikle son dönemlerde kilo alımı artar. Bu nedenle rahat bir uyku imkansız olabilir. Pozisyon değiştirmek pek mümkün olmaz. Uykunun alınamaması da baş ağrısına neden olur. Doğru pozisyonu bularak verimli bir uyku uyumanız bunun için çok önemlidir.
  • Tuz tüketimine dikkat edilmelidir. Fazla tuz tüketimi vücuttaki ödemi artırır. Bu nedenle tuzun fazla tüketilmesi baş ağrısını tetikleyebilir. Kararında bir tuz tüketimi hamilelik dönemini en az baş ağrısıyla geçirmenize yardımcı olur.
  • Beslenme alışkanlıklarınızı düzenlemeniz gerekir. Zararlı ve yağlı gıdalardan uzak durmanız önemlidir. Aynı zamanda öğün atlamamanız ve aç kalmamanız oldukça yararlı olacaktır.
  • Bolca dinlenmeniz oldukça önemlidir. Hamilelik döneminde ağır kaldırmak ve yorulmak oldukça risklidir. Zihnen ve fiziksel anlamda yorulursanız baş ağrınız da artabilir. Bu nedenle dinlenmek hamilelik döneminde yapılması gereken en önemli şeylerden biridir.

Bunlara dikkat etmenize rağmen aşırı baş ağrısı yaşıyor iseniz doktora gitmeniz şiddetle tavsiye edilir. Hamilelik döneminde ilaç kullanımından da kaçınmalısınız. Ağrı kesici ilaçları doktor kontrolü olmadan kullanmanız oldukça büyük risk oluşturur. Özellikle ilk 3 ay ağrı kesicilerden uzak durmak gerektiği uzmanlar tarafından söylenmektedir. Bebeğinizin ve kendinizin sağlığı için düzenli doktor kontrolleri yaptırmanız gerekmektedir.

Hamilelik Kaygıları Baş Ağrılarını Artırır mı
Hamilelik Kaygıları Baş Ağrılarını Artırır mı

Hamilelik Kaygıları Baş Ağrılarını Artırır mı?

Hamilelik dönemiyle birlikte kaygılar ve korkular artabilir. Ruh halindeki değişimler de bunun üzerinde etkilidir. Gergin ve agresif bir yapıya bürünen hamile kadınların bebekle ilgili de korkuları oluşmaya başlayabilir. Bu nedenle baş ağrılarında artma gözlemlenmektedir. Migreni olan kadınlar hamile olduklarında daha sık atak yaşamaya başlarlar. Migreni olan ve planlı bir gebelik isteyen anne adaylarının önceden önlem alması işleri kolaylaştırabilir. Anne adayına ağrıları kesmeye yönelik botoks tedavisi uygulanarak baş ağrılarının hamilelik döneminde çok fazla artış göstermemesi sağlanır. Migreni olmayan kadınlarda ise normale göre baş ağrısı artmaktadır. Stres gebelik döneminde fazlasıyla artar. Stresten kaynaklı baş ağrıları oluşmaya başlar. Gerilim tipi baş ağrıları hamilelik dönemi boyunca kişiden kişiye değişen zaman aralıklarında görülebilir. Gerilim tipi baş ağrıları tüm kafayı saran bir ağrı türüdür. Çok şiddetli olmamasına rağmen kişiyi oldukça fazla rahatsız eder. Genelde akşama doğru ortaya çıkar. Eğer bu tip baş ağrısı çok sık yaşanıyorsa psikolojik bir yardım almak gerekebilir. Kilo alımı da hamile kadınların stresini artıran etkenlerden biri olarak görülür. Bu nedenle sağlıklı bir şekilde beslenmek ve düzenli kilo almak dolaylı olarak baş ağrılarını azaltmaktadır.

Gebelik Zehirlenmesi Sonucu Ortaya Çıkan Baş Ağrısı

Gebelik zehirlenmesi baş ağrısını tetikler mi? Öncelikle gebelik zehirlenmesi nedir, bu sorunun cevabını vermekle başlayalım. Gebelik zehirlenmesi, rahim yatağında bulunan ince kıvrık arter damarlarının daralması sonucunda plasentanın bebeği besleyememesi durumudur. Genetik olarak yatkınlığınız varsa yaşama olasılığınız daha yüksektir.

[custom-related-posts title=”Diğer Yazılarımız” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]

Geç yaşta hamile kalmış anne adaylarında daha sık yaşandığı gözlemlenmektedir. Bu yüzden hamilelik döneminde sıklıkla doktor kontrollerinizi yaptırmalısınız. Zehirlenme, oldukça ciddi sorunlara yol açabilir hatta anne ya da bebek ölümlerine sebep olabilir. Gebelik zehirlenmesi baş ağrısını tetikler. Ayrıca şiddetli baş ağrılarına yol açmaktadır. Bu yüzden sürekli olarak aşırı şiddetli baş ağrıları çekiyorsanız mutlaka gebelik zehirlenmesi için doktora gitmeniz gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top