Close

Hamileliğin En Zorlu Sorunu: Mide Bulantısı

hamileligin-en-zorlu-sorunu-mide-bulantisi

hamileligin-en-zorlu-sorunu-mide-bulantisi

Hamilelikte mide bulantısı; özellikle ilk aylarda anne adaylarının büyük bir çoğunluğunu etkileyen önemli sorunlardan biridir. Kimi zaman çok ciddi boyutlarda bulantı olabildiği gibi kimi zaman da ufak bulantılarla gebelik atlatılabilir. Genellikle mide bulantısı, hamileliğin ilk işareti olarak bilinir. Ancak çoğu zaman hamileliğin başlangıcında anne adayında mide bulantısı görülmeyebilir. Bulantının görülme zamanı anne adayından anne adayına değişiklik gösterir. Kimi anne adayı henüz daha hamileliğin başında yoğun mide bulantısı yaşarken kimi anne adayı da hamileliğin ortasında bile herhangi bir bulantı yaşamayabilir. Mide bulantısı genellikle anne adaylarının %80’ini olumsuz yönde etkiliyor. Mide bulantısı çoğu zaman bir hastalığın habercisidir. Fakat gebelikte mide bulantısı, genellikle normal olarak karşılanır. Fakat her bulantının da gebeliğe ait olduğunu düşünmemelisiniz. Gebelik döneminde bir doktor kontrolü altında olmanızda fayda var. Doktorunuz bulantılarınızın normal olup olmadığını hangi aylarda bulantıların artacağı ya da azalacağı hakkında sizlere daha detaylı bilgi verecektir. Anne adaylarının içini rahatlatacak bir bilgi de; mide bulantısı, genellikle gebeliğin sağlıklı bir şekilde ilerlediğine işarettir. Özellikle ilk bebeğini kucağına alacak anne adayları tarafından sıklıkla merak edilen “Mide bulantısı ne zaman başlar?” gibi soruların cevaplarını sizler için derledik…

Hamilelikte Neden Mide Bulantısı Olur?

Bebek beklemek şüphesiz ki her anne adayı için mucizevi bir dönemdir. Bir kadının hayatındaki en özel döneminin, güzel olduğu kadar çeşitli zorlukları da vardır.Anne adaylarının hemen hemen hepsini etkileyen en büyük sorunlardan biri mide bulantılarıdır. Her anne adayı, hamileliğin başında, ortasında ya da tümünde mide bulantısı yaşar. Bazen en sevdiğiniz yiyeceklerden bile sizleri uzak tutan bulantı nöbetlerinin neden olduğu anne adayları tarafından merak ediliyor. Mide bulantısı hamileliğin en can sıkıcı sorunlarından biri olsa da sağlıklı bir hamilelikte mide bulantısı olması normal olarak karşılanır. Bu dönemde hormonların bazıları gereğinden daha fazla artış gösterirken bazı hormonlar, gereğinden az seviyelerde seyreder. Bu artış ve azalmalar beraberinde mide bulantılarını getirir. Hamilelik hormonu olarak bilinen HCG oranının kanda artmasıyla anne adayı, bulantı nöbetleri yaşar. Genellikle 6 ile 8. ay arasında maksimum seviyeye ulaşır. Bu dönemlerde mide bulantıları da HCG seviyesi ile doğru orantılı olarak artar. Araştırmalara göre mide bulantıları, bebeğinizi zararlı gıdalardan uzak tutarak gelişiminin sağlıklı bir şekilde devam edebilmesini sağlıyor. Bu düşünceye sebep olan şey ise bulantıların genellikle bebek için sağlıksız sayılabilecek yiyeceklerin yenmesi ile birlikte daha yoğun yaşanıyor oluşudur. Alkol, sigara ve bozulmak üzere olan yiyecekler daha sık ve yoğun mide bulantısı oluşumuna sebep oluyor. Bazı anne adaylarında mide bulantısı az görülebilir ya da hiç görülmez. Bu bebeğin zararlı yiyecekler ile karşılaşmadığı anlamına gelmez. Bulantınız olsun ya da olmasın bebeğiniz için zararlı sayılabilecek şeylerden uzak durmalısınız.

Mide Bulantılarının Başlangıcı

Mide bulantısı ne zaman başlar sorusu özellikle anne adaylarının en çok merak ettiği soruların başında gelir. Hamilelik ebeveynler için başlangıcından, bebeğin dünyaya geldiği sürece kadar oldukça zor ve değerli bir zamandır. Psikolojik ve fiziksel birçok değişimin yaşandığı bu dönemde sık sık mide bulantıları yaşayabilirsiniz. Bulantıların başlangıcı her anne adayı için farklı dönemlerde yaşanır. Kimi anne adayları hamileliğin başlangıcından sonuna kadar mide bulantısı yaşarken, kimi anne adayları da hiç bulantı yaşamadan hamilelik dönemini geçirir. Genellikle 6. ile 8. haftada mide bulantıları sıklıkla yaşanır. Bu haftalarda hamilelik hormonu olan HCG, artış gösterir. Buna bağlı olarak da mide bulantıları daha yoğun ve sık olarak gözlenir. Hamileliğin başından sonuna kadar mide bulantısı yaşayabilirsiniz. Bulantıların özellikle sabah saatlerinde yoğun olarak yaşandığı düşüncesi genel olarak doğrudur. Fakat kimi anne adayları akşam saatlerinde ya da gün boyu yoğun bulantılar yaşayabilir. Bulantılar günün hangi saatinde olursa olsun, endişelenmenizi gerektirecek bir durum değildir.

Hamilelikte Mide Bulantısı Ne Zaman Geçer?
Hamilelikte Mide Bulantısı Ne Zaman Geçer?

Hamilelikte Mide Bulantısı Ne Zaman Geçer?

Hamilelikte mide bulantısı ne zaman geçer sorusunun yanıtı kişiden kişiye farklılık gösterir. Kimi anne adayı hamilelik dönemini bulantı bile yaşamadan atlatırken kimisi de yoğun mide bulantısı ve baş dönmesi gibi sorunlarla bu dönemi geride bırakır. Anne adaylarının % 80’inde mide bulantısı görülüyor. Genellikle 6 ile 8. haftalarda sıklıkla görülen mide bulantısı, gebeliğin 16. haftasından itibaren azalmaya başlar. Hormon seviyelerinin daha düzenli hale gelmesiyle birlikte bulantılar azalmaya başlar. Ancak mide bulantılarının birçok farklı nedeni olduğu için ve her bünyede seyrinin başka olmasından dolayı değişkenlik gösterir. Yağlı yiyecekler, ağır kokulu ortamlar, hızlı içecek tüketimleri gibi bir çok farklı nedenden dolayı bulantının artması mümkündür. Hamilelik öncesi mide hassasiyeti olanlar bu sorunla daha çok karşılaşabilirler. Çok nadir olarak görülse de kimi anne adayları hamilelik dönemi boyunca yoğun mide bulantıları yaşayabilir. Hamilelikte mide bulantısı, çoğu zaman hormon dengesizliklerinin azalmasıyla birlikte kendiliğinden son bulur. Mide bulantılarını; annenin beslenme şekli, uyuma süresi ve yatma pozisyonu etkileyebilir. Bulantıların daha hafif geçirilmesi ve azalması için evde yapabileceğiniz birçok öneri bulunur.

Hamilelikte Mide Bulantısını Azaltmak İçin Neler Yapabilirsiniz?

Hamilelikte mide bulantısı nasıl geçer, en aza indirgemek için  neler yapabilirsiniz tüm soruların yanıtlarını sizler için derledik. Hamilelikte mide bulantılarınızı en az seviyede tutabilmek için yapabileceğiniz bazı şeyler şunlardır:

  • Öğün sayısını arttırarak, gün içerisinde az ve sık yemek tüketin. Özellikle sabahları çok aç kalmamaya ve çok tok olmamaya özen gösterin.
  • Protein ve karbonhidrat içeren besinleri öğününüze mutlaka ekleyin.
  • Yağlı yiyecekler daha çok mide bulantısına sebep olduğundan, mümkün olduğu kadar yağlı yiyeceklerden uzak durun.
  • Doktorunuzun uygun görmesi halinde zencefil ve nane çayı içebilirsiniz. Bu içecekler midenizi rahatlatacak ve bulantılarınızı büyük ölçüde azaltacaktır.
  • Bir anda 1 bardak suyu içmeyin. Bunun yerine su ihtiyacınızı dakikalara yayarak yudum yudum su tüketin.
  • Sabahları uyandığınız zaman çok tuzlu olmayan bir kraker yemek, midenize iyi gelecektir.
  • Çok ağır kokan yiyecekleri evde pişirmemeye özen gösterin.
  • Bol bol meyve, sandviç ve salata tüketin. Bunlar oldukça hafif besinler olduğundan mide bulantısı yaşamamanızı sağlar.
  • Limonata içmek ve limon suyu koklamak, midenizdeki pH dengesini sağlar.
  • Ağır işler yapmamaya ve mümkün olduğunca fazla dinlenmeye özen gösterin.
  • Yoğurt ve peyniri bol miktarda tüketin. İçerisindeki probiyotikler midenize iyi gelecektir.
  • Bu dönemde stres seviyeniz bir miktar artabilceğinden, kendinizi çok fazla strese sokmamalı ve rahatlatıcı aktiviteler yapmalısınız.
  • Doktorunuza danışarak mide bulantısı için akupunktur yaptırabilirsiniz.
  • Donmuş meyvelerin buzunu emmek, mide bulantısına iyi gelebilir.
  • Hamilelik döneminde anne adayları çok daha fazla sıcaklar. Vücuttaki sıcaklık artışı mide bulantısına sebep olur. Bir klima ile vücudun sıcaklığını düşürebilir ve mide bulantılarının kolayca önüne geçebilirsiniz.
  • Yemek yedikten hemen sonra yatma pozisyonuna geçmemelisiniz. Yatakta biraz dik konumda oturarak yiyeceklerin sindirimini kolaylaştırabilirsiniz.
  • B6 vitamininin hamilelikte bulantılara iyi geldiği kanıtlanmıştır. Vitaminleri yemekle birlikte almanız daha faydalı olacaktır.

Yukarıdaki önerilerin yanı sıra, doktorunuzun takibiyle birlikte uzman görüşlerini de dikkate alarak hamileliğiniz boyunca mide bulantısını azaltabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top