Close

Hamilelikte Mide Yanması

hamilelikte-mide-yanmasi

hamilelikte-mide-yanmasi

Hamilelikte mide yanması gibi şikayetler oldukça sık görülür. Hamilelik süreci ilk gününden, doğum anına kadar çiftler için son derece heyecanlı ve uzun soluklu bir süreçtir. Bu süreçte bebeğin gelişmesiyle birlikte, anne adayı fiziksel birçok değişiklik yaşar. Anne adayları açısından gebelik haftaları süresince yaşanan gelişmeler sürekli değişkenlik göstermektedir. Her hafta yaşanan farklı etkiler aynı zamanda anne adayını hormonal olarak da etkiler. Hamilelik sürecinde duygusal ve fiziksel değişimlerin ne olduğunu bilmek, stresi azaltırken sağlıklı bir gebelik dönemi yaşanmasına yardımcı olacaktır. Anne adayı beslenme, uyku düzeni ve stres yönetimine çok dikkat etmelidir. Hamilelikte mide yanması kadınların sıkça yaşadığı problemler arasında yer alır. Bu durumda anne adayının ne yapması gerektiğini bilmesi, buna neden olan belirtilerin farkında olması ve bu süreçleri en iyi şekilde atlatabilmesi için bu konuda yeterli bilgiyi edinmesi gerekir. Bu yazımızda mide yanması konusunda bilinmesi gereken her şeyi sizler için ele aldık.

Hamilelikte Mide Yanması Neden Olur?

Kadınların hamilelik süresi boyunca yaşadığı ortak ve en yaygın semptomların başında mide yanması gelir. Sürekli değişen hormonlar ve vücuttaki değişimler mide yanmasına neden olur. Gebelik sürecinde mide yanması, genellikle hamilelikle birlikte salınan otakait salınımı ve bebeğin mideye yapmış olduğu ağırlıktan kaynaklanır. Gebelikle birlikte salgılanmaya başlayan hormonlar, metabolizmada sindirimi yavaşlatır. Bu durum besin değerlerinin kana karışması ve midenin boşalımı gecikebilir.

Gebelik Reflüsü Nedir?

İnsanlar “mide yanması” ve “gebelik reflüsü” terimlerinin aynı anlama geldiğini düşünerek kullanırlar.  Ancak belirtileri tamamen farklıdır:

Reflü hastalığı, asit başta olmak üzere mide içerisindeki maddelerin yutağa kaçması durumunda göğüs kemiği arkasında yukarı doğru çıkan yanma ve/veya ağıza acı ekşi su, gelmesi olarak tanımlanır. Hamilelik haricinde bu şikâyeti olmayan fakat hamilelikte nükseden bu hastalığa “Gebelik Reflüsü” denilmektedir. Reflü, hamilelik süresince uterus genişlediğinden mide üzerine bası yaparak, içindeki basıncın artması ile reflüye eğilimi arttırır. Mide yanması ise salınan hormonlardan ve bebeğin mideye yaptığı baskıdan kaynaklanmaktadır.

Hamilelikte Mide Yanması Ne Zaman Başlar?
Hamilelikte Mide Yanması Ne Zaman Başlar?

Hamilelikte Mide Yanması Ne Zaman Başlar?

Hamilelikte mide yanması ne zaman başlar, belirtileri ve nedenleri nelerdir gibi birçok soru kadınların merak ettiği konular arasında yer alır. Öncelikli nedenler arasında hormon değerlerinin değişmesi, yemek borusu kasının gevşemesi ve rahim genişlemesi yer alır.

Hormon Değerlerinin Değişmesi: Gebelik esnasında hormon seviyeleriniz değişir. Yemeklerin sindirimini etkileyen bu durum özellikle sindirim yavaşlamasına neden olur.  Yemekler daha yavaş hareket ederek şişkinliğe ve mide yanmasına neden olur.

Yemek Borusu Kasının Gevşemesi: Alt yemek borusu kasının gevşemesine  Hamilelik hormonu olarak bilinen progesteron neden olabilir. Mide asitleri yemek borunuza doğru hareket edebilir.

Rahim Genişlemesi:  Rahim büyüdükçe midenizi sıkıştırarak,  mide asitlerini yemek borunuza doğru itebilir. Bu sebeple hamileliğin son birkaç ayı olan üçüncü üç aylık dönemde mide yanması daha sık görülebilir.

Mide Yanması Nasıl Geçer?

  • Hamilelikte mide yanmasını artıracak en önemli nedenlerin başında beslenme gelir. Özellikle baharatlı yiyecekler, kızartma, çok yağlı yemekler, çikolata, kafein, işlenmiş gıdalar, gazlı içecekler, nane ve turunçgil tüketiminden kaçınmak gerekir.
  • Yiyecek ve içecekleri aynı anda çok fazla miktarda tüketmemek, hızlı yememek ve mideyi çok doldurmamak için küçük öğünler tüketmek önemlidir. İçecekleri mümkün olduğunca ara öğünlerde tüketmeye çalışmak bu konudaki rahatsızlıkları önleyici etkiye sahiptir.
  • Akşam yemeklerini yatmadan en az iki üç saat önce tüketmek, yatmadan önce yalnızca küçük atıştırmalıklar yemek fayda sağlar.
  • Küçük öğünler şeklinde azar azar ve sık sık yemek, yemekleri yavaş bir şekilde ve iyi çiğnemek de önemlidir.
  • Fazla kilo alımını önlemek için dengeli ve sağlıklı bir beslenme mide yanmasının olumsuz etkilerini azaltır.
  • Bol ve vücudu sıkmayan giysiler tercih etmek, midede oluşabilecek baskıyı en aza indirger.
  • Uzun sürecek olan gece uykularında yastığınızı yükseltmek, yemekten hemen sonra uyumamak ve fazla öne doğru eğilmekten kaçınmalısınız.
  • Sol tarafa dönerek yatmak mideyi yemek borusunun üzerinde tutmayacağı için reflü ve mide şikayetlerinin azalmasını destekler.
  • Sigara ve diğer zararlı maddeleri kullanmak genel olarak anne adayının ve bebeğin sağlığını bozar. Bu tarz kullanımlar mide için de zararlıdır.
  • Hazmı kolaylaştırmak için yemeklerden sonra şekersiz sakız çiğnemek aynı zamanda tükürük salgısını artırarak mide borusundaki asidi bastırır. Bu sayede mide yanması şikayetlerinin azaldığı görülür.
  • Besinleri çok sıcak ya da çok soğuk şekilde tüketmemek.
  • Yoğurt ve süt ürünlerini tüketmek mide problemlerini azaltmayı destekler.
  • Sizi stresten uzaklaştıracak yoga, meditasyon ya da bunlara benzer yöntemleri kullanarak mide asidini azaltmak.

Mide Yanması Hamilelik Belirtisi midir?

Mide yanması hamilelik belirtisi mi sorusu birçok kadın tarafından merak edilir.Her mide yanması hamilelik belirtisi değildir. İkinci kez hamile kalanlarda ve hamilelikten önce mide yanması yaşayanlarda daha sık görülmektedir. Her hamile kadında farklı sıklıklarda ve şiddette görülür.

Mide Yanmasına Karşı Yöntem ve Tedavi
Mide Yanmasına Karşı Yöntem ve Tedavi

Mide Yanmasına Karşı Yöntem ve Tedavi

Hamilelikte mide yanması sırasında ılık süt tüketebilirsiniz. Ilık süt mide yanmasını azaltmada yardımcı olabilir. Uzmanların da tavsiye ettiği gibi, lifli gıdalar mide yanmasına iyi gelebilir. Hamilelik süresince ağır yağlı ve katı yiyeceklerden uzak durmak ve öğünlerde yavaş yemek de oldukça önleyici olabilir. Beslenme dışında da fiziksel aktivitelere dikkat etmek gereklidir. Doktorunuzun önerebileceği ilaçlarda mide yanmasına karşı sizi koruyabilir. Kişiden kişiye değişen tedaviler için uzmanınıza danışabilirsiniz.

Hamilelik Sırasında Reçetesiz Satılan İlaç Kullanımı

Reçetesiz satılan mide yanması gidericiler daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir. Ancak ilaç almadan önce sağlık uzmanınızla görüşmeniz faydalı olacaktır. Su tutmanıza neden olabilecek yüksek sodyum seviyeleri içerebilirler. Bazılarında ayrıca hamilelik sırasında tüketilmesi güvenli olmayan alüminyum bulunur. Doktorunuzla görüşerek hamilelik sırasında güvenli olan bir ilaç kullanmanız daha faydalı olacaktır.

Mide Yanmasını Önlemenin Diğer Yöntemleri

Mide yanması semptomlarını azaltmak için bebeğinize zarar vermeden aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz:

Diyet değişiklikleri: Gün boyunca üç tam öğün yemek yerine, birkaç küçük öğün yiyebilirsiniz. Yemek yerken acele etmeden, yavaş yavaş çiğneyerek hareket etmeniz iyi bir önlem olarak tavsiye edilmektedir.

Sıvı Tüketimi: Sıvıları yemeklerle birlikte içmek yerine öğün aralarında içmeniz mide yanmasına karşı olumlu sonuçlar verecektir. Doğal olmayan ve kimyasal içerdiğini düşündüğünüz içeceklerden uzak durmalısınız. Kafein tüketiminden de kaçınmalısınız.

Bunların dışında yemek yerken dik oturmak, omuzlarınızın altına yastık koymak, mide asitlerinin göğsünüze yükselmesini önleyerek rahatlamanıza yardımcı olabilir.

Doktorunuza Danışmayı Unutmayın
Doktorunuza Danışmayı Unutmayın

Doktorunuza Danışmayı Unutmayın

Mide yanması uzun saatler ve sıklıkta gerçekleşiyorsa, uzman bir hekimle görüşebilirsiniz. Bu sayede size uygun bir tedavi belirlenmesi ve mide yanması konusunda hızlı çözümler elde edilmesi yararlı olur. Mide ekşimesi kalp krizine benzer semptomlara sahip olabilir. Daha önce hiç mide ekşimesi yaşamadıysanız ve göğüs ağrılarınız varsa bu durum farklı riskleri beraberinde getirir. Hamilelik sürecinde alınması uygun olan ilaçlar almanız büyük önem taşır. Aşağıdaki şikayetlere sahipseniz vakit kaybetmeden doktorunuza başvurabilirsiniz:

  • Geceleri sizi uyandıran mide yanması var ise,
  • Yutma güçlüğü çekiyorsanız,
  • Tükürükle beraber kan geliyorsa,
  • Dışkının siyah renkte olması,
  • Aşırı kilo verme durumunda.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top