Close

Hamileliğin İlk Haftası – 1 Haftalık Gebelik

Hamileliğin İlk Haftasında Yaşananlar

Hamileliğin İlk Haftasında Yaşananlar

Hamileliğin ilk haftasında henüz tam olarak hamile sayılmazsınız.  Son regl gününden 14. gün ise yumurtlama dönemi başlar. Adet döngünüzün süresine göre bu, daha erken ya da geç gerçekleşebilir. Yumurtlamadan sonraki birkaç gün içinde doğum kontrolü kullanmadan seks yaptıysanız yumurtanız sperm tarafından döllenir. Yumurtlamadan yaklaşık 5-6 gün sonra, döllenmiş yumurta rahmin astarına girer ve artık hamilelik başlar.

Hamilelikte İlk Haftasında Bebek Gelişimi

Hamileliğin ilk haftasında bebek henüz oluşmaya başlamamıştır. Milyonlarca sperm hücresinden sadece biri büyük yarışı kazanır ve yumurta hücresiyle buluşur ama diğerleri hala yarışa devam etmektedir. İşte bu nedenle yumurta hemen dış zarını kapatır ve beklenmedik tüm misafirleri dışarıda bırakır. Bu gebeliğin başlangıcıdır. Döllenmiş yumurtaya “zigot” adı verilir.

Kanınızda dolaşan östrojen ve progesteron miktarındaki artış, potansiyel döllenmiş yumurtaya zemin hazırlamak için verimli ve kan bakımından zengin bir duvarla kaplanmak üzere rahminizi harekete geçirir. Aynı zamanda yumurtalıklarınızdaki folikul adı verilen sıvı dolu keselerde yumurtalar olgunlaşmaya başlar. Bu haftanın başında (genelde 28 günlük döngünün 14. günü civarında) yumurtlama gerçekleşir. Yumurtalarınızdan biri folikülünden çıkar ve yumurtalığınızda ilerleyerek fallop tüpüne ulaşır.

Gelecek 12 – 24 saat süresince, partneriniz tarafından dışarı atılan 250 milyon spermden biri vajinaniz boyunca yüzerek serviksten geçip rahminize girmeyi ve fallop tüpüne ulaşıp yumurtayı döllemeyi dener. Başarabilirse bu yumurta döllenir. Bu yolculuk sırasında yaklaşık 400 sperm hayatta kalır ve yalnızca bir tanesi yumurtanın zarını delmeyi başarır. Bundan sonraki 30 saat boyunca, sperm ile yumurtanın hücre çekirdekleri genetik malzemeyi karıştırmak için birleşir. Eğer sperm bir Y kromozomu taşıyor ise bebeğiniz erkek; eğer X kromozomunu taşıyor ise bir kız çocuğunuz olur.

Yumurta kanalından rahme olan 3-4 günlük yolculuğunda döllenmiş yumurta -yani zigot- 16 özdeş hücreye bölünür. Rahme vardıktan sonra zigot, “morula” adını alır. 1-2 gün sonra rahminizde oluşan katmana yerleşerek inanılmaz gelişimini ve dönüşümünü devam ettirmeye başlar. Bu aşamada gelişmekte olan bebeğiniz, bilimsel olarak blastosist olarak tanımlanan küçük bir hücre topundan ibarettir. Blastosist, embriyoyu oluşturacak bir iç hücre kitlesi ve plasentayı oluşturacak bir dış hücre kitlesine sahiptir. İç hücre kitlesi amniotik keseyi oluşturacak sıvıyla dolu bir oyuk şeklindedir. Dış hücre kitlesi yaşamsal faaliyeti sağlayan oksijen ve besinleri bebeğinize ulaştıran ve atıkları bebeğinizden uzak tutacak organ olan plasentadır.

hamileligin-ilk-haftasi-1-haftalik-gebelik
hamileligin-ilk-haftasi-1-haftalik-gebelik

Hamileliğin İlk Haftasında Yaşananlar

Hamileliğin ilk haftasını anlamak için bir uzmandan destek almak daha kesin sonuçlara ulaşmanızı sağlayacaktır. Hamileliğin kesin olmayan belirtileri ile ilk haftanın nasıl geçtiğini anlamayabilirsiniz. Başlıca ilk belirtiler şunlardır:

  • Adet gecikmesi
  • Mide bulantısı
  • Kusma
  • baş ağrısı
  • Kramp
  • İştah değişikliği
  • Ruhsal değişiklikler

İlk hafta ile birlikte gaz, kabızlık, yorgunluk ve hormonal değişiklikler de kendini gösterecektir. Bazı uzmanlara göre gebelikte adetin gecikmesi ile başlayan hafta ilk hafta olarak kabul edilmeyerek ikinci hafta kabul edilmektedir. Bunun sebebi de döllenmenin ikinci hafta itibari ile gerçekleşmesidir. Uzmanlara göre ikinci hafta ile birlikte gebelik başlamaktadır.

Hamilelik aslında 38 hafta sürse de yumurta ve spermin birleştiği an tam olarak söylenemediği için doğum, son periyodunuzun başlangıcından 40 hafta sonrası olarak hesaplanıyor. Bu yüzden döllenme oluştuğunda 2 haftalık hamile sayılabiliyorsunuz.

Hamile kalabilmeniz için zamanlama gerçekten çok önemlidir. Şansınızın yüksek olması için yumurtlamadan önceki 72 saat ile yumurtladıktan sonraki 24 saat arasında cinsel ilişkiye girmelisiniz. Böylelikle spermin 72 saatlik ve yumurtanın 24 saatlik ömürlerini birbirlerine daha uyumlu hale getirmiş olursunuz. Bir aksaklık yaşamamak için partneriniz de ajandasını bu zaman aralığında vakit geçirebilmeniz için boşaltmalıdır.

1 Haftalık Hamilelik Nasıl Anlaşılır?

Hamileliğin ilk belirtileri birçok kadın tarafından merak edilmektedir. Bu sebeple 1 haftalık hamilelik nasıl anlaşılır sorusu ailelerin sıklıkla düşündüğü konulardandır. 7 günde hamilelik belirtilerinden bazıları görülebilmektedir. Bu belirtiler adet döneminde gecikme, sıklıkla idrar çıkma, kokulara karşı fazla duyarlı olma, yorgunluk hali gibi belirtilerdir.

 

Hamilelik Belirtileri İlk Hafta Nelerdir?

Düzenli cinsel hayatı olan ve adeti geciken her kadın hamile olmaktan şüphe duyar ve vücudunu dinlemeye başlar.Aslında hiçbir gebelik belirtisi hamileliği kesin olarak kanıtlamaz çünkü hamilelikten emin olmak için hamilelik testi yapılması gerekir. Hamileliğin ilk haftalarından başlayarak son günlere kadar ortaya çıkan hamilelik belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

Adet gecikmesi

Gebeliğin ilk belirtilerinden biri adet gecikmesidir. Ancak düzenli bir adet döngüsüne sahip değilseniz gebe olduğunuzdan şüphelenebileceğiniz başka belirtiler olabilir. Ayrıca her adet gecikmesi gebelik işareti olmayabilir. Stres, beslenme, iklim değişiklikleri gibi çevresel faktörler, ilaç kullanımı, kilo alımı ya da kilo kaybı gibi durumlar da bazen adet gecikmesine sebep olabilirler.

Mide bulantısı

Artan hcg (gebelik hormonu) ve östrojen hormon düzeyi, gebeliğin ilk zamanlarında özellikle sabah bulantılarına neden olabilir. Bazı gebelerde kusma, bulantılara eşlik edebilir. Ancak bulantı başka durumlarda da ortaya çıkabilir. Mide-bağırsak hastalıkları, kabızlık, reflü, gastrit, stres, vertigo gibi. Ayrıca artan östrojen hormon düzeyi gebelikte koku hassasiyetine neden olabilir. Özellikle yemek kokuları, parfüm ve sigara kokusu öğürme refleksine neden olup bulantıyı tetikleyebilir.

Yorgunluk, halsizlik ve uyku hali

Özellikle gebeliğin ilk 3 ayında artan progesteron hormonunun etkisiyle kendinizi yorgun hissedebilir, sürekli uyumak isteyebilirsiniz.

Kokulara karşı yoğun hassasiyet

Hormonların değişmesi yüzünden anne adayının yaşadığı değişikliklerden biri de kokulara karşı aşırı duyarlı hale gelmesidir. Bu dönemde anne adayı daha önce sevilen kokulardan tiksinebilir. Hiç hoşlanılmayan pek çok koku da sevilmeye başlanabilir.

Hafif kanama ve kas ağrısı

Hamileliğin ilk dönemlerinde zaman zaman hafif kanamalar, lekelenmeler ve kasık ağrıları görülmesi normaldir. Bu kanamalar adet kanaması gibi uzun soluklu kanamalar olmaz. Embriyonun anne adayının rahmine tutunmaya ve yerleşmeye çalışmasının neden olduğu bu kanamalar ve ağrılar da gebelik belirtileri arasında sayılır.

Kabızlık

Gebelik durumunda salgılanan progesteron hormonu sebebiyle sindirim sistemi problemleri yaşanabilir. Anne adayının sindirimi yavaşlar ve sindirim sistemindeki bu hormonsal değişim kabızlığa yol açar. Kabızlık durumunda anne adayının beslenme düzenine daha fazla dikkat etmesi gerekir.

Göğüslerde dolgunluk, hassasiyet

Erken gebelik belirtilerinden bir diğeri de göğüslerde oluşan değişikliklerdir. Artan hormonlar ve göğüslere gelen kan miktarının artışıyla birlikte göğüslerde büyüme ve büyümeye bağlı ağrı ve hassasiyet görülebilir. Ayrıca yine gebelikte artan bu hormonlar, meme başındaki renk değişimini sağlayan melanosit denilen hücreleri etkileyerek, meme başında koyulaşma ve areola dediğimiz meme başı bölgesinde genişleme yaparlar. Bu durumda yine erken gebelik belirtileri arasındadır.

Hafif kanama ve akıntı

Lekelenme şeklinde görülen vajinal kanama da gebeliğin erken belirtilerinden biri olabilir. Halk arasında ‘üstüne görme’ olarak bilinen bu durum, embriyonun rahime tutunmasından kaynaklanan implantasyon kanamasıdır. Adet kanamasından farkı miktarının az ve süresinin kısa olmasıdır ve bu kanama normal adet kanaması haline dönüşmez. Özellikle ağrı ile beraber olduğunda dış gebelik belirtisi de olabileceğinden, bu durumda kadın doğum muayenesi yapılması önemlidir.

Sık idrara çıkma                                                                                                               Döllenmeden sonraki ilk haftalarda artan hormon düzeylerinden dolayı sık idrar çıkma hissi olabilir. Gebeliğin ilerleyen dönemlerinde de bu şikayet sıkça görülür. Bunun nedeni büyüyen rahmin idrar torbasına yaptığı baskıdır. Ancak bazen idrar yollarındaki enfeksiyon durumlarından kaynaklanabilir. Özellikle yanma şikayetinin eşlik ettiği durumda mutlaka doktor kontrolü yapılmalıdır.

Vücut sıcaklığının artması

Gebelikte yine hormon düzeylerinin artmasına bağlı olarak vücut sıcaklığı yaklaşık 1 derece kadar yüksektir.

[custom-related-posts title=”Benzer Yazılarımız” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]

Kasık ağrısı

Yine gebeliğin erken dönemlerinde özellikle 4 ve 5. haftalarda embriyonun rahme yerleşmesine bağlı, şiddetli olmayan, genellikle batma tarzında hafif kasık ağrıları olabilir. Bu ağrılar çoğunlukla istirahatle geçer. Kanamanın eşlik ettiği şiddetli kasık ağrıları varsa mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Baş dönmesi ve ağrısı

Hormonların bir anda çoğalması, kan akışını etkilediği için tansiyon düşmesi ve tansiyon düşmesine bağlı baş dönmeleri, bayılmalar yaşanabilir.

Duygusal olarak hassaslaşma

Döllenme sonucunda yaşanan hormon artışı anne adayının sadece vücudunu etkileyen bir şey değildir. Hamilelik anne adayının ruhsal durumu üzerinde de ciddi etkiler bırakır. Hamile olan kadınlarda çok ani duygusal geçişler yaşanır. Mutlu ve keyifli görünen, kahkahalar atan bir anne adayı hiçbir sebep yokken bir anda öfkelenebilir, ağlayabilir, üzülebilir. Bu durumlarda anne adayının en büyük destekçisi baba adayı olmalıdır. Baba adayları, anne adayının bu değişimleri kasıtlı olarak yaşamadığını ve kontrol edemediğini unutmamalı, eşinin kötü hissettiği anlarda destekçisi olmalıdır.

Hamilelik İlk Günden Belli Olur Mu
Hamilelik İlk Günden Belli Olur Mu

Hamilelik İlk Günden Belli Olur Mu?

Hayır, hamileliğiniz ilk günden belli olmaz.

Hamilelik hesabı, son adet döneminizin ilk gününden itibaren yapılır. İlk 2 haftada vücudunuz yumurtlamaya (yumurtalıklarınızdan biri yumurta bırakmaya) hazırlanır. “Hamile kalma” zaman takviminiz şu şekildedir:

  • gün: Son adet döneminizin ilk günü
  • gün: Yumurtlama gerçekleşir. Yumurtalama zamanı adet döngünüzün süresine bağlı olarak bu zamandan erken ya da geç gerçekleşebilir.
  • Yumurtlamanın gerçekleşmesinden sonraki 24 saat içinde, son birkaç gün içerisinde doğum kontrolü kullanmadan cinsel birliktelik yaşadıysanız yumurta sperm tarafından döllenir.
  • Yumurtlama gerçekleştikten yaklaşık 5-6 gün sonra, döllenmiş yumurta rahmin astarına girer.

Artık hamilesiniz! Tebrikler.

1 Haftalık Hamilelikte Mide Bulantısı Olur Mu?

Evet, 1 haftalık hamilelikte mide bulantınız olabilir. Hamileliğinizin ilk haftasında uterustaki kramplar ve hormon seviyenizdeki değişiklikler sebebiyle mide bulantısı yaşayabilirsiniz.

Hamileliğin İlk Haftası Ağrı Olur Mu?

Evet, hamileliğinizin ilk haftasında ağrı, uterus kasılmaları dolayısıyla deneyimlenebilir. Bazı kadınlar yumurtlamanın gerçekleştiği tarafta da ağrılar hissedebilir. Ek olarak döllenmiş yumurtanın rahme doğru hareket etmesi de ağrılara sebebiyet verebilir.

Hamileliğin İlk Haftası Gaz Olur Mu?

Evet, hamileliğin ilk haftasında gaz görülmesi hamilelik belirtileri arasındadır. Progestoron düzeyindeki artış sebebiyle gaz artışı görülebilmektedir. Oluşan gaz şişkinliğe neden olabilir. Eğer gazlardan şikayetçiyseniz durumu hafifletmek için gaz oluşturan yiyeceklerden uzak durabilirsiniz. Doktorunuzun da kontrolüyle nohut, bezelye ve fasulye tüketiminizi sınırlandırabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top