Close

Hamilelikten Korunma Yolları: En Etkili Doğal ve Geleneksel Yöntemler

Pregnant woman with husband in the Studio

Pregnant woman with husband in the Studio

Doğum kontrol yöntemleri hakkındaki bilgi düzeyleri gün geçtikçe daha karmaşık bir hal almıştır. Etrafta binbir çeşit bilgi kirliliği varken bu konuda sağlıklı ve güvenilir bilgi edinebilmek oldukça zordur. Bu yazıda, yaşadığınız bilgi karışıklığını gidermek için net ve saf bir şekilde gebelikten korunma yöntemleri konusunu sizler için derledik. Üreme sağlığı, yetişkin her birey için fazlasıyla önem taşır. Sağlıklı kadın ve erkek için cinsel hayatın getirdiği sorumluluklarda büyük roller üstlenir. Korunma olmadan cinsel birliktelik sonrası hamile kalmak şüphesiz ki olağandır. Bu nedenle hamile kalmak istemeyen, cinsel hayatı aktif kişiler için doğal ve tıbbi alternatifler sunulmuştur. 

En İyi Korunma Yöntemleri 

Korunma yöntemleri, sadece kadınların değil erkeklerinde uygulaması gereken ikili etkileşim sonucu gerçekleştirilen yöntemlerdir. En iyi korunma yöntemleri denilince akla ilk gelen tıbbı yöntemlerden biri olan doğum kontrol haplarıdır. Düzenli olarak alınması sonucu yüzde 99 oranında pozitif etki gösterir. Kadınlık hormonu içeren doğum kontrol hapları, mutlaka doktor kontrolünde alınmalıdır. Yumurtanın oluşmasını engelleyerek spermin ana rahme ulaşmasını engeller. Cinsel ilişki olup olmaksızın her gün düzenli bir şekilde kullanılması gerekir. Doğum kontrol hapları, östrojen ve progesteron içeren, sadece progesteron içeren, ilişki sonrası çeşitli hormonlar içeren olmak üzere üç şekilde gruplandırılır. Yan etkisine karşı kişiye sağlık açısından da yararı vardır:

  • Kadınları, rahim ve yumurtalık kanserine karşı korur.
  • Adet kanamasında meydana gelen ağrı ve sızıyı dindirerek adet akışını düzenler. 
  • Olası gebeliklere karşı kişiyi korur.
  • Hormonal dengeyi korur.
  • Cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı prezervatif kullanımı ile birlikte üstün koruma sağlar.
  • Rahimde iltihap oluşumunu engeller.
  • Meme ve yumurtalıklarda kist bulunan kadınlarda, kist büyümesini engeller. 

 

Daha önce doğum yapmamış kadınlar rahatlıkla kullanabilir. Doğum kontrol haplarını kullanmayı bırakıldığında gebelik riski yine devam eder. Doğum kontrol hapları güvenli midir? , sorusuna gelince, doğum kontrol hapları kullanım sonrasında baş ağrısı, hafif kanama, mide bulantısı gibi yan etkiler yaratabilir, bu yan etkiler zamanla azalır. Fakat, doğum kontrol ilaçları, her kadına göre uyumlu olmayabilir. Bu yüzden mutlaka doktor kontrolünde bu ilaçlar kullanılmalıdır. 

Gebelikten Korunma Yolları: Medikal Yöntemler

Pregnant woman reading book in living room
Pregnant woman reading book in living room

Hamile kalmamak için ne yapmalıyım?” sorusuna cevap olarak çeşitli yöntemler sunulur. Buna karşıt olarak kişi kendi bedenine göre en iyi koruma yöntemini kendisi belirler.  En etkili koruma yöntemleri, spiral adı verilen çıkarılabilen rahim içi araçlar, vajinal diyafram, ertesi gün gibi acil korunma yöntemleri, tüp bağlanması, doğum kontrol hapları, aylık ve üç aylık olmak üzere enjekte edilen iğneler, kondomlar, deri altı implantlar, spermist gibi modern yöntemleri ve geri çekme, süt verme, takvim yöntemi gibi doğal koruma yöntemleri olarak ikiye ayrılır. 

  • Rahim içi Araç (RİA Spiral): Gebeliği önlemede en etkili tıbbi yöntemlerden biri olan RİA, oldukça güvenilir olup cinsel ilişkiyi etkilemez. Sağlık kuruluşlarında rahminize takılan spiral rahat bir şekilde çıkarılır.  Bu yöntem adet kanamanızı olduğundan daha fazla artırır. Adet döneminde ağrı yapabilir. 
  • İğneler: Modern koruma yöntemlerinden olan iğneler, aynı doğum kontrol hapları gibi içerisindeki hormon sayesinde gebelikten korur. Kas içine enjeksiyonla uygulanır. Emziren anneler için  üç aylık olan iğneler kullanılabilir. Enfeksiyon hastalıklarına karşı herhangi bir koruma sağlamaz.
  • Diyafram: İnce bir tabakadan ve plastikten oluşan bir kapaktır. Rahim ağzına yerleştirilir. Spermlerin rahme girmesini engeller. Birden fazla kullanılabilir. Doğru zamanda kullanılırsa oldukça etkilidir. 
  • Deri Altı İmplant: Lokal anestezi ile gerçekleştirilen deri altı yöntemi, yumurtlamayı engelleyerek bebeğin tutunmasını sağlayan rahim ağzı duvarının incelmesine sebep olur. Uzman kişi tarafından deri altına silikon takılmasıyla gerçekleşir. Kol altı korunma yöntemi olarak da karşınıza çıkabilen bu yöntem ile silikon çubuğu kolun iç kısmına yerleştirerek kadının yumurtlamasını engellemesini amaçlamıştır. Etkin bir koruma sağlar. Emziren kadınlarda da kullanıma uygundur. Bu uygulamadan sonra, adet düzensizliği, baş ağrısı, kilo değişikliği gibi şikayetler karşınıza çıkabilir. 
  • Kondomlar: En çok kullanılan korunma yöntemlerinden biridir. Bel soğukluğu, AIDS gibi bulaşıcı cinsel hastalıkları önlediği gibi erken boşalmayıda önler.
  • Spermist: Sperm yok ediciler olarak da bilinir. Filtre veya tablet şeklindedir. Erkeğin döl hücrelerini öldüren bu tabletleri vajinanın içine yerleştirerek koruma sağlanır. Vajinayı etkisiz hale getirir. Oldukça steril bir şekilde gerçekleşmesi gerekir. Uzman bir doktor tarafından önerilmesiyle bu yöntem tercih edilebilir. Cinsel yolla bulaşan bazı hastalıklara karşı koruyucu olabilir. Emziren kadınlar da rahatlıkla kullanabilir. Bebeğe herhangi bir zararı bulunmaz.
  • Tüp Ligasyonu: Kalıcı ve geri dönüşümü olmayan yöntem olan tüp ligasyonu bir başka deyişle kadınların tüplerini bağlatması en etkili koruma yöntemidir. Bu bağlatma ile yumurtalık ve rahim arasındaki köprü geçişleri kaldırılır.
  • Ertesi Gün Hapı: Cinsel ilişki sonrasında kullanımında 24-72 saat aktif koruma sağlar. Bu hap ne kadar erken alınırsa o kadar iyi koruma sağlar. Daha sonraki saatlerde alınan bu hapların hiçbir etkisi bulunmaz. 
  • Doğum Kontrol Hapı: Bu haplar, kadının yumurtlamasını engelleyerek gebelik riskini engeller. 
  • Erkekte Kanalların Bağlanması ( Vazektomi):  Çocuk sahibi olmak istemeyen çiftlerin döllenmelerini engelleyen kadın tüp ligasyonu dışında vazektomi yani erkeklerin sperm kanallarının bağlatması da en etkili koruyucu yöntemidir. Böylesi bir durumda döl hücreleri yani spermler boşalma sıvısına geçemez. En güçlü bariyer katmanlarını oluşturur. Bu yöntem, frengi, hepatit-B, bel soğukluğu gibi bulaşıcı hastalıklarından korumaz. 

Gebelikten Korunma Yolları: Doğal Yöntemler

Cinsel ilişkiden sonra hamile kalmamak için doğal yöntemler, geri çekilme, takvim yöntemi, emzirme ile korunma olarak sıralanabilir. 

  • Geri Çekilme: Boşalmayı kadın cinsel organının dışında gerçekleştirilen bir metottur. 
  • Takvim Yöntemi: Özellikle yeni evlenenlere korunma yöntemleri önerisinde bulunurken en çok dikkat çeken yöntem arasında yer alır. Bu yöntem ile, doğurganlık dönemi hesaplanarak o tarihte cinsel ilişkiden uzak durulması amaçlanır.
  • Emzirme İle Korunma: Doğumdan sonra sık sık bebeğinizi emzirirseniz ilk 6 ay süresince yumurtlama olasılığınız gerçekleşmez. Böylelikle gebelik riskini en aza indirmenize sebep olacaktır. 
  • Doğurganlık Belirtilerine Dayalı Yöntemler : “Hamile kalmamak için evde ne yapılır?” sorusuna istinaden kendi bedeninizi tanımak çok önemlidir. Rahimden gelen akıntı tipi, vücut sıcaklığındaki değişimler, sertlik ve hormonal değişiklikler size doğal yoldan ipucu verebilir. 

 

Sonuç olarak, “Hamile kalmamak için ne yapılır?” sorusuna yanıt olarak korunma yöntemleri, hormonal yöntemler, rahim içi araçlar, bariyer yöntemleri, doğal yöntemler, cerrahi yöntemler olmak üzere beş gruba ayrılır.

Bitkisel Besinlerle Gebelikten Korunma Yöntemleri Var mıdır?

Bazı besinler, içeriğindeki maddeler doğrultusunda rahimde kasılmaya ve kanamaya neden olabilir. Bu durum gebelik riskinin en aza indirilmesine neden olabilir. Kesin bir şey söyleyememekle birlikte, gebeliği önleyen doğal bitkiler, maydanoz, pelin otu, ökse otu, adaçayı, meyan kökü, yabani havuç tohumu, sedef çiçeği, lavanta, fesleğen, ahududu çayı, rezene, kekik, biberiye, karışık çay, yarpuz şeklinde sıralanabilir. Bu besinlerin kesin bir tıbbi geçerliliğinin olmadığı unutulmamalıdır. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top