Close

Hamileyken Cinsel İlişkiye Girmek

 

Toplumumuzda genel olarak hamileyken cinsel ilişkiye girmenin sakıncalı olduğu kanısı yaygındır. Oysaki gebelikte, düşük riskinin olduğu ilk 3 aylık dönem hariç, cinsel ilişkinin yaşanması hiçbir açıdan sorun teşkil etmez.

Hamilelik, kadının hormonal değişimlerinin had safhaya ulaştığı bir dönemdir. Bu süreçte eşiyle uzak kalması kendisini psikolojik olarak da etkiler. Gebeliğin ilk 3 ayı anne adayı için gebeliğe alışma süreci olarak nitelendirilir ve bu süreçte mide bulantısı, kokulara ve tatlara karşı hassasiyet ve benzeri birçok sıkıntı da beraberinde gelebilir. Hem bu sebeplerden dolayı hem de gebeliğin ilk 3 ayındaki düşük riskine karşı cinsel birliktelik önerilmez. Ancak sonrasında, doğuma kadar olan süreçte kadının kendini rahat hissedebileceği tüm pozisyonlarda ilişkiye girmesi sağlığı açısından da oldukça faydalıdır.

Kadınlar, her daim ilgi görmek isteyen varlıklardır ve bu istek, hamilelikte hormonların da değişim göstermesi ile doğal olarak yükselişe geçer. Cinsel birliktelik yaşamaları halinde eşinin ya da bebeğinin zarar göreceğini düşünüp eşinden uzak kalmaya çalışan erkek ya da tam tersi olarak, kendisinin ya da bebeğinin zarar göreceğini düşünen kadın, bu yanlış inanış yüzünden birbirleri arasına mesafe koyarak evliliklerinde de sorunlar oluşmasına sebep olabilir. Unutulmamalıdır ki bu durum sadece bir cinsel birleşmeden ibaret değildir. Önemli olan bu birliktelikle,çiftler arasındaki ten temasının sürekliliğini sağlamaktır.

Ancak çeşitli sebeplerden dolayı, gebelikte ilişki yaşaması sakıncalı olan ve bahsedilen bu konuların dışında tutulması gereken insanlar da yok değildir.

Hamilelik Sırasında Cinsel İlişki Yaşaması Riskli Olan Kişiler:

  • Daha önce birden fazla kez hamilelik yaşamış ve tüm bu hamileliklerinde tekrarlayan düşüklerle karşı karşıya kalmış kişiler,
  • Daha önce erken doğumla bebek dünyaya getiren kişiler,
  • O anki gebeliğinde, sadece ilk 3 ayda değil hamileliğinin tamamında düşük riski taşıyan kişiler,
  • Hamileliği boyunca vajinal kanama yaşayan kişiler,
  • Hamileliğinde idrar yolu enfeksiyonu yaşayan kişiler,
  • İkiz, üçüz ya da daha fazla bebek bekleyen kısacası çoğul gebeliği olan kişiler.

Yukarıda bahsedilen durumlar dışında kalan tüm anne adayları kendilerini iyi hissettikleri sürece cinsel ilişki yaşamaktan kaçınmamalıdır. Kadının orgazmı sırasında rahminde, hamileliğine bağlı olarak kasılmalar meydana gelebilir. Bu kasılmalar doğum yaklaştıkça artış gösterir ancak erken doğumu tetikleyen bir durum olmadığından dolayı endişe etmeye gerek yoktur.

Hamilelikte Cinsel İlişki Bebeğe Zarar Verir mi?

Bebeğiniz karnınızda, amniyotik kesenin sıvısı içerisinde yer almaktadır. Oldukça muhafazalı bir pozisyonda bulunduğundan dolayı, cinsel ilişki esnasında bebeğiniz kesinlikle zarar görmez.

Hamileyken Yaşanan Cinsel İlişkide Pozisyon Nasıl Olmalıdır?

Kendiniz için en iyi olanı elbette ki deneyimleyerek kendiniz tayin edersiniz ancak büyüyen karnınızla birlikte hareket özgürlüğünüz azalacağından, cinsel ilişki sırasında birtakım pozisyonlardan uzak durmanız gerekebilir.

Uzun süre sırt üstü şekilde yatmanız belinizi rahatsız edebilir ve ilişki sonrasında ağrı yaşayabilirsiniz. Bu yüzden eşinizin önünde ya da yanında pozisyon almanız sağlığınız ve rahatınız için çok daha iyi olacaktır. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top