Close

Doğuştan gelen kalp rahatsızlıkları nelerdir, nasıl anlaşılır?

cocuklarda-kalp-rahatsizlikleri-eniyikadin

Çocukluk döneminde görülen kalp rahatsızlıkların çoğu doğuştandır. Anne karnındaki bebeklerin kalp oluşumu 3. aydan itibaren başlar. Bu dönemde meydana gelebilecek herhangi bir sorun ileride kalp rahatsızlığına sebebiyet verebilir. Kalp odacıklarında delik oluşumu, kalp kapaklarında darlık, kalp yetmezliği bunlara örnek olarak verilebilir.

Çocuklarda kalp rahatsızlığının nedenleri

Tıp dilinde konjenital adı verilen doğuştan gelen kalp rahatsızlıklarının sebepleri çeşitlidir. Genetik bozukluk, anne adayının diyabet veya romatizma hastası olması, gebelik sürecinde anne adayının enfeksiyonel bir rahatsızlık geçirmiş olması, anne adayının gebelik sürecinde ilaç kullanması, geç yaşta hamilelik yaşanması gibi durumlar bebekte kalp rahatsızlığına neden olabilir. Aile içi evlilikler ise bu durumun yaşanma olasılığını arttıran başka bir etkendir.

Çocuklarda kalp rahatsızlığı belirtileri

Kalp rahatsızlığı görülen çocuklarda genelde bu durum doğuştan gelir fakat fark edilmez. Belirtileri olmakla bereber bazen bu belirtiler görülmeden de kalp rahatsızlığı yaşanabilir. Bebeğin nefes alımları sık sık ve güçlükle oluyorsa, meme emerken hemen zorlanıyorsa, kilo alımında sorun yaşıyorsa doktora gidilmesinde fayda vardır. Ayrıca tırnaklarının diplerinde, ağzının kenarlarında ve dilinde moraramalar oluşuyorsa ve sık sık akciğer rahatsızlıkları geçiriyorsa bu durumu hemen doktorunuzla paylaşmanız gerekmektedir. Kalp rahatsızlığı yaşıyor olma ihtimali oldukça yüksektir. Bu belirtilerin hepsinin yaşanması gibi bir durum söz konusu olmayabilir ayrıca hiçbir belirti yaşanmadan da kalp rahatsızlığı yaşanıyor olabilir.

Çocuklarda kalp rahatsızlığı tanısını koyacak testler

Bebeklerde veya çocuklarda kalpteki üfürümlerin bir rahatsızlık belirtisi olduğunu anlamak için steteskop yeterli değildir. Kalp rahatsızlığı ile üfürümlerin arasındaki fark bu şekilde anlaşılmaz. Bu nedenle çocuğa birtakım testler yapılır. Bunların başında EKO ve EKG gelir. EKO kalbin direkt olarak ultrasonunu çekmek anlamına gelir. EKG ise çocuğunuzun gövdesinde bazı yerlere elektrotlar yapıştırılır ve kalbin elektriksel aktivitesini ölçer. Bu süreçte EKG tamamen zararsızdır. Korkulması gereken bir şey yoktur. Ayrıca göğüs röntgeni çekilir ve egzersiz testleri yapılır.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top