Close

Dyt.Özge Demirelli: Kefir Mucizesi

Kefir, inek veya keçi sütüne kefir mayası eklenerek elde edilen fermente bir süt ürünüdür.Hazır kefir bulunmakla birlikte ev ortamında kefir üretmek çok kolaydır. Sütün içine kefir mayası eklendikten 24 saat sonra kefir mayasında bulunan mikroorganizmalar çoğalıp süt şekerini mayalayarak kefire dönüştürür. Kefir mayası, elde edilen kefirin içinden alınarak daha sonra tekrar kullanılmak üzere su ile yıkayıp üzerine su eklenerek ağzı kapalı bir kavanozda buzdolabı sıcaklığında saklanabilir.

Kefirin bağırsaklara faydası içerdiği 30 farklı tür mikroorganizmadan ileri gelir. Probiyotik olarak bilinen bu mikroorganizmalar sıcaklık ve basınç gibi dış etkenlere karşı daha hassas olduğu için mutlaka güneş görmeyen ve soğuk bir ortamda saklanmalı ve hızlıca tüketilmelidir.

1 su bardağı (200 ml) kefirde 132 kalori bulunmaktadır. Yaklaşık 7 gr protein, 7 gr karbonhidrat, 8 gr yağ bulunduran kefir; protein, karbonhidrat ve yağ içeriği yönünden dengelidir. Vücuda 240 mg kalsiyum, 180 mg fosfor, 300 mg potasyum, 106 mcg A vitamini, 26 mg magnezyum, 10 mcg folik asit, 2 mcg B12 vitamini de sağlamaktadır.

Günlük 1 su bardağı kefir tüketmek vücudun %30 kalsiyum ihtiyacını karşılamaktadır. Buna bağlı olarak özellikle ileri yaşlarda görülen osteoporoz görülme riskini azaltır. Ayrıca fosfor ve K vitamini içeriğiyle kemik sağlığını desteklemeye yardımcı olabilir.

Probiyotikler total kolesterol ve LDL kolesterol değerlerini azaltmaya yardımcı olur.

Kefir içeriğindeki protein sayesinde kan şekerinin yavaş yükselmesine yardımcı olarak tokluk hissinin uzun sürmesini sağlar. Aynı zamanda organ fonksiyonlarının düzenli çalışmasını sağlayarak kilo kontrolünde destek olur.

Sağlıklı bir sindirim sistemi açısından etkilidir. İshal, kabızlık ve emilim bozuklukları gibi sindirim sistemi sorunlarının görülme sıklığını azaltır. Kefirin laktoz içeriği süte göre düşük olduğundan laktoz intoleransı olan kişiler kefiri tercih edebilirler.

İçerdiği probiyotikler sayesinde cilt sağlığına faydalıdır. Egzama, deri döküntüsü, çatlak gibi deri rahatsızlıklarına da iyi gelir. Probiyotikler aynı zamanda vücutta bulunan virüs, bakteri gibi yabancı maddeleri yok ederek hastalıklara yakalanma riskini düşürür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top