Close

Emzirme ve Ek Gıdaya Geçiş

Emzirme ve Ek Gıdaya Geçiş

Emzirme ve Ek Gıdaya Geçiş

Bebeğini dünyaya getiren annelerin aklındaki sorulardan biri bebeğin beslenme düzenin nasıl olması gerektiği, nasıl emzireceğidir. Yeni doğan bebekler annenin emzirme konusunda herhangi bir sorunu yoksa genellikle ilk altı ay boyunca anne sütü ile beslenir. Anne sütünden ihtiyaçlarını karşılayabiliyorsa yeni doğanlar 6 ay boyunca sadece anne sütü ile beslenebilir. Yeterli olmadığı dönemlerde ise ek gıda verilebilir. Anne adaylarının ve çiçeği burnunda annelerin aklında olan sorular; bebeğe ilk ek gıda ne zaman verilmelidir, yenidoğan nasıl emzirilir gibi sorulardır. Genellikle 6. ay sonunda bebekler ek gıdalara başlayabilir. Bebeklerin beslenme süreci aylara göre farklılık gösterir. Her bebek aynı değildir. Bu nedenle bebeklerin 6 aydan daha uzun ya da kısa süre anne sütü ile beslenmesi normaldir.

Bebeğinizin beslenmesinde herhangi bir sorun olduğunu düşünüyorsanız bir doktora danışabilirsiniz. Ilk ek gıdaya geçiş döneminde bebeğinize alışması için zaman vermeniz gerekir. Anne sütü dışında farklı tatlara kolay alışması için anne sütü ile yapılan ek gıdalar kullanabilirsiniz. Emzirmeye başladığınız dönemde bebek emzirme tablosu kullanabilirsiniz. Bu bebeklerin ek gıdaya başlaması sürecinde de size yardımcı olur. Bebek emzirme tablosunun yanında emziren annenin ne yemesi ve ne yememesi gerektiğini gösteren diyet programlarından yararlanabilirsiniz. Böylece bebeğinizin de sağlığını korumuş olursunuz. Tüm bu emzirme tablosu ve diyet listesi için doktorunuza danışarak profesyonel destek almanız gerekir.

Bebeklerin Aylara Göre Beslenme Düzeni
Bebeklerin Aylara Göre Beslenme Düzeni

Bebeklerin Aylara Göre Beslenme Düzeni

Bebeklerin ilk 6 ayda sindirim sistemleri anne sütü dışındaki gıdalarda sorun yaşayabilir. Bu nedenle ilk ay boyunca yenidoğan emzirme düzeni oldukça önemlidir. 6. Ayda ek gıdaya geçiş sürecini başlatabilirsiniz. 6. Ayda bebeğin sindirim sistemi ek gıdaları sindirilebilecek gelişimi tamamlamış olur. Ilk 6 ay boyunca anne sütü ya da anne sütü ile yapılan mamalarla beslenen bebekler iyi bir şekilde ek gıdaya geçmeye hazırdır. 6 ay ek gıdaya geçiş sürecinde oldukça önemlidir. Bebeğiniz ihtiyacı olanları 6 sonunda anne sütünden alamaz. 6 ayda ek gıdaya geçiş sürecinde yoğurt, muhallebi, taze meyve ve sebze suları ve püreleri tüketilmeye başlanabilir. Altı aylık bebek ek gıdaları;

  • Püre kıvamında
  • Tuz, biber gibi baharat olmadan
  • Taze sebze ve meyvelerden yapılmalıdır.

Yumurta, eti tavuk ve bakla tarzı baklagillerin püreleri ise 7. Aydan itibaren beslenme düzenine eklenebilir. İlk 7 ay boyunca püre kıvamında tanesi olmayan besinler kullanan bebekler 8. Ve 9. Aydan sonra pütürlü gıdalara geçiş yapabilir. Bu dönemde bebekler evdeki diğer aile bireyleri ile birlikte yemeye oturabilir ve sindirim sistemi için uygun olan gıdaları tüketebilir. Ek gıdada ilk ne verilmeli sorusu 6. Ay sonunda birçok annenin aklında olur. Ek gıda geçiş sürecinde bebeklerin hangi besinlere alerjisi olduğunu anlayabilirsiniz. Bazı gıdaların ek beslenme sisteminde alerji yapması olası bir ihtimaldir. Bu gıdalar is genellikle;

  • Bal
  • İnek sütü
  • Çilek
  • Domates
  • Şarküteri ürünleri
  • Bakla
  • Patlıcan
  • Deniz ürünleri
  • Çikolata
  • Kakao
  • Kivi
  • Fıstık ezmesi
  • Kuruyemiş, patlamış mısır, sakız ve boğaza kaçma ihtimali olan tüm gıdalar.

Bu nedenle 6-12 aylık bebeklere bu besinler verilmemelidir.

Yeni Doğan Emzirme Nasıl Olmalıdır
Yeni Doğan Emzirme Nasıl Olmalıdır

Yeni Doğan Emzirme Nasıl Olmalıdır?

Yenidoğan emzirme oldukça önemlidir. Yeni doğanlar için en ideal besin kaynağı öncelikli olarak anne sütüdür. Anne sütü bebeğin sindirim sistemi için uygundur. Aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirir. İlk emzirme döneminde annelerin çoğunun aklında nasıl emzirilir sorusu bulunur. Yeni doğan bebek ne kadar emzirilir, hangi sıklıkla emzirilir, nasıl emzirilir gibi soruların cevabı yazımızın devamında. İlk emzirme döneminde anne tarafından salgılanan kolostrum adı verilen sıvı yeni doğanları dış enfeksiyonlara karşı koruma görevi görür. Bu nedenle anne sütü en steril ve bebeğin tamami ile tüketebileceği bir besindir. Kemik gelişimini destekler, anne ve bebek arasındaki bağın gelişmesine katkı sağlar.

Yeni doğan bebek nasıl emzirilir sorusunun cevabı oldukça basittir. Tüm bebekler dünyaya güçlü bir emme refleksi ile birlikte gelir. Bu nedenle yeni doğan nasıl emzirilir sorusunda en büyük yardımcısınız bebeğinizdir. Bebek emzirilmeden önce anne ellerini memesini steril etmelidir. Daha sonra bebeğin yüzü anneye bakacak şekilde kucağa alınmalı ve bebeğin en rahat edeceği pozisyon bulunmalıdır. Bebeğin başı dirsekler ile desteklenmeli ve daha sonra memenin koyu renkli kısmını bebeğin ağzın yerleştirebilirsiniz. Bu aşamadan sonra bebekler emmeye başlayacaktır. Doğru emzirme şekli ya da pozisyonu yoktur. Emzirme yöntemi anne ve bebek arasında zaman içerisinde bulunur. Bebek emerken diğer bir yandan anne memesini iki parmağı ile sıkarak yardımcı olabilir. Eğer anne sütü fazlaca geliyorsa bu işlemin yapılmasına gerek yoktur. Sütün geldiği durumda bu işlemi yapmak sütün bebeğe ulaşmasını engeller. Memenin koyu renkli kısmı tamamen bebeğin ağzında ve emerken çenesi memeye değiyorsa doğru şekilde emziriyorsunuz demektir.

  1. Ay Sonrası Ek Gıda Programı

Yeni anne olanların aklında anne sütü bebeğe dokunur mu gibi sorular vardır. Anne sütü bebek için en uygun besindir. Anne sütünün bebeğe dokunduğu durumlar oldukça nadirdir. Bu tip durumları doktorunuz ile görüşerek atlatabilirsiniz. Peki ek gıdaya başlarken ilk ne verilmeli? 6-8 ay arası bebekler ihtiyaçlarının yaklaşık olarak %70’ini anne sütünden karşılayabilir. 6 ay ek gıdaya geçiş öncesi ise tamamen anne sütü ile karşılayabilir. 6-8 aylık bebeklere 2 öğün katı gıda önerilir. Doktorunuz ile görüşerek 6. Aydan sonra ek gıda listesi oluşturabilirsiniz. Bebeklerde ilk ek gıda dönemi tamamlandıktan sonra takribi 9-12 ay arasında bu oran %50 anne sütü %50 katı gıda olarak güncellenmelidir. Ek gıda öğün sayısı ise 3’e çıkarılmalıdır. 1-2 yaş döneminde is bebeklerin anne sütüne olan ihtiyacı %40’a kadar düşer. İhtiyaçlarının %60’ını katı gıdadan karşılar. Ve günlük olarak 3-5 öğün katı gıda tüketebilir. Altı aylık bebeğe ek gıda ne verilir? Meyve ve sebze püreleri ek gıdalara geçiş listesinde mutlaka yer alır. Elma, şeftali püresi, pirinç unu ile hazırlanmış muhallebiler, yoğurt ile yapılan püreler ek gıda olarak ilk ne verilmeli sorusunun cevabıdır. Tüm bu besinleri hazırlarken anne sütünü de kullanabilirsiniz. Bu bebeğinizin sindirim sisteminin ek gıdaya alışma sürecini hızlandırır. Fakat 6 aydan sonra anne sütünün eski sıklığında verilmemesi gerekir. Bu nedenle direkt emzirme işlemi gün içerisinde 5’ten fazla olmamalıdır. Bebeğinizin karnı acıktığında ek gıdalar ve devam sütleri ile bu ihtiyacını giderebilirsiniz. Prematüre bebeklerde ek gıdaya geçiş diğer bebeklere nazaran daha uzun sürebilir. Bu aşamada doktorunuz ile görüşmeniz en doğrusu olacaktır.

Emzirmek ve Ek Gıda İle İlgili Sık Sorulan Sorular

Bebekler için ilk altı ayda en iyi besin anne sütüdür. Yeni doğan bebekler ne kadar emzirilmelidir sorusunun ortalama cevabı 6 aydır. Fakat yenidoğan bebek ne kadar emzirilmeli sorunun cevabı net değildir. Bebek ve anne arasında gelişen bir süreçtir. Yenidoğan bebek ne kadar sürede emzirilir sorunun uzun vadede cevabı 6 ayken günlük emzirme periyotlarını bebeğinizin ihtiyacına göre ayarlayabilirsiniz.

  • Peki emmeyen bebeklerin beslenmesi nasıl olur? Anne sütünü alamayan bebekler ise direkt olarak ek gıdaya başlayabilir.
  • 2 aylık bebeğe ek gıda verilir mi, sütü gelmeyen anneler ne yapmalı gibi sorular en sık sorulan sorulardır. Devam sütleri ile birlikte bebeğinizin ilk 6 aylık besin ihtiyacınızı giderebilirsiniz.
  • Anne sütü emmeyen bebek nasıl beslenmeli? Anne sütü alamayan bebekler anne sütüne en çok benzeyen gıda olan devam sütleri ve devam sütleri ile yapılan mamalar ile beslenebilir.
  • Bebekler ne zaman ek gıdaya başlar? Genellikle bebekler 6. Aydan sonra yavaş yavaş ek gıdaya başlayabilir.
  • Yeni doğan bebek ne kadar emzirilmeli? Bebekler dünyaya geldikten sonra besin ihtiyaçlarını karşılamak için günde 10-12 kez emer.
  • Yeni doğan bebekler kaç dakika emzirilmeli? Yenidoğan bebekler ortalama 15-20 dakika boyunca emer. Bu süreç bebekten bebeğe farklılık gösterebilir. Bu nedenle ortalama 15-20 dakika olan bu süre bazı bebeklerde 10 dakika ya da 25 dakika olabilir.
  • Peki, yeni doğan bebek kaç dakika emer? Yeni doğan bebekler ortalama 25 dakika emer. Eğer bebek daha fazla emmek isterse meme verilmelidir. Fakat yenidoğan ne kadar emzirilir sorusunun kesin bir cevabı yoktur.
  • Mama ile beslenen bebekler ne zaman ek gıdaya geçmeli? Bebekler mama ile beslendiğinde 4-5 aylıkken ek gıdaya geçebilir.
  • Bebekler ne zamana kadar emzirilmeli? 6 ay sonrasında yavaş yavaş anne sütünü bırakmak gerekir. Ortalama 1-1.5 yaşına kadar anne sütüne devam edilebilir.
  • Yenidoğan bebek nasıl emzirilir? Bebekleri ideal emzirme şekli bebeğin yüzü anneye bakacak şekilde kucakta kollar ile desteklenerek emzirmedir.
Emzirme Döneminden Ek Gıdaya Geçiş Dönemi
Emzirme Döneminden Ek Gıdaya Geçiş Dönemi

Emzirme Döneminden Ek Gıdaya Geçiş Dönemi

6 ay sonunda bebekler ek gıdaya geçer fakat anne sütüne olan ihtiyaç devam eder. Bebekler için her zaman en yararlı besin anne sütüdür. Ek gıdaya ortalama 6. ayda geçilebilirken 5 aylık bebek ek gıdaya geçiş de mümkündür. Bebeklere ilk ek gıda ne verilir diye bakıldığında genellikle yoğurt, sebze/meyve püreleri görülür. Altı aylık bebeğe ek gıda ne verilir sorusunun en doğru cevabını ise doktorunuza danışarak alabilirsiniz. Bebeğe ilk gıda verildikten sonra anne sütüne devam edilmesi gerekir. Bu nedenle anne beslenmesine bu dönemde de dikkat etmelidir. Emzirirken patlıcan yenir mi sorusu annelerin aklını karıştıran bir sorudur. Patlıcan içerdiği nikotinden kaynaklı olarak emzirme doneminde olan annelere önerilmemektedir. Emzirirken bakla yenir mi, fasulye yenir mi? gibi sorular da vardır. Bazı baklagiller gaz oluşturabilme ihtimali olduğu için emziren annelere ve bebeklere ilk ek gıda olarak önerilmemektedir.

Anne sütü emmeyen bebeklerde beslenme biraz daha farklı olabilir. Mama ile beslenen bebeklerin ek gıdaya geçiş dönemi de diğer bebeklerden farklıdır. Mama ile beslenen bebeklerde ek gıdaya geçiş pirinç, tahıl, yulaf gibi lapa yapılabilecek yiyecekler ile yapılmalıdır. Bu nedenle mama ile beslenen bebeklerde ek gıda geçiş dönemi anne sütü alan bebeklerde ek gıdaya geçiş döneminden çok daha kolay olur. Geçiş döneminde 6 aylık bebek ne kadar emer, gün içerisinde kaç kere emer, ne zaman bırakılmalıdır gibi sorular her annenin aklında vardır. 6 ay sonrasında ek gıdaya geçen bebekler günde ortalama 4-5 kez emer. Bu süreçte gün içerisinde emme süresini ve sıklığını azaltarak bebeğinizin zaman içerisinde anne sütünden kopmasını sağlayabilirsiniz. 7-8. aydan sonra bebeklerde genellikle meme bir alışkanlık haline gelir. Bu nedenle bebeğinizi 7-8. aydan sonra daha çok ek gıdaya yönlendirmeniz tavsiye edilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top