Close

Hamileliğin 3. Haftası – 3 Haftalık Gebelik

Hamileliğin 3. Haftası – 3 Haftalık Gebelik

Hamileliğin 3. Haftası – 3 Haftalık Gebelik

Hamileliğin üçüncü haftası, çoğu kişi için hiçbir şey ifade etmiyor olabilir. Her ne kadar böyle olsa da üçüncü hafta, sperm ve yumurtanın birleşiminin gerçekleştiğinin kanıtıdır. Üç haftalık süreç daha çok yeni olduğu için kimi anne hiçbir şey hissetmeyebilir. Bunun tam tersine, kimi anne ise hamilelik testi bu süreçte negatif çıksa dahi hamile olduğunu kolaylıkla sezebilir.  Bu hem sezgisel bir durumdur hem de bazı belirtilere göre değişiklik gösterebilir. Aslında genel olarak, siz henüz hamile olduğunuzdan bir haberken, içinizde çoktan bazı şeyler harekete geçmiştir. Siz fark edemeseniz de anne karnı bu zamanda oldukça hareketlidir. Hatta bir nevi içeride ciddi bir savaş vardır demek mümkündür.

Üçüncü hafta önemsiz gibi görünse de bebeğinizin gelecek günlere tutunup tutunamayacağı bu haftalarda kendinize dikkat etmenize göre şekillenecektir. Bebeğiniz henüz üçüncü haftada küçücük bir hücre topudur. Bir diğer adıyla embriyo olmuştur. Sizlerin bu zamanda yapacağı en doğru şey, kendinizi yormadan ve zorlamadan yaşantınıza devam etmektir. Vücudunuza fiziken ve ruhen yüklendiğiniz zaman, hayata tutunma aşamasında olan bebeğinize zarar verebileceğinizi unutmamanız gerekir.

Üç haftalık gebelik belirtileri, anne olup olamayacağınızın sinyallerini veren belirtilerdir. Bu süre zarfında birçok belirtiyi aynı anda yaşayabilirsiniz. İlk ve en önemli belirti olarak adetinizde yaşanan gecikme örnek gösterilebilir. Eğer düzenli bir adet takviminiz var ise, bir hafta on günü geçen adet gecikmeleriniz yüksek ihtimal hamile olduğunuzun göstergesidir. Bu sürede yaşayacağınız hafif mide bulantıları da belirtilere ek olarak gösterilebilir. Bunun yanı sıra  mide bulantısını çok ağır şekilde yaşayanlar da mevcuttur. Sıklıkla öğürmelere ve hatta kusmalara da yol açabilir. Çoğu kişi aynı zamanda çevresindeki her kokuya hassalaşabilir. Normal zamanda kendisini rahatsız etmeyen herhangi bir koku bu süreçte kişinin tiksinmesine ve hassasiyet duymasına sebep olabilir. Özellikle yemeklerden tiksinip, pek fazla yemek yiyememeye neden olur. Bazen ağızda metalik tat da hissedilebilir. Hafif baş dönmeleri yaşayabilirsiniz. Gün içerisinde çok çabuk duygu değişimi yaşıyor olabilir ve insanlara alışıldığın dışında davranır hale gelebilirsiniz. Bu, hormonlarınızda meydana gelen değişim yüzünden meydana gelir. Normalde gün içerisinde çıktığınızdan daha fazla idrara çıkma problemiyle de karşılaşabilirsiniz. Bunların yanında kendinizi normale göre daha halsiz hissedersiniz. Bu halsizlik size aynı zamanda sürekli uyuma isteği de getirecektir.

Hamilelik 3. Haftada Belli Olur mu?

Hamilelik üçüncü haftada belli olur mu tarzı şüpheyle yaklaşılan bazı durumlar vardır. Bu çoğu kişide belirsizlik yaratabilir ve hamile olup olmadığını sorgulatabilir. Eğer sabırsızlıkla hamile olduğunuzun haberini almayı bekliyorsanız işte tam haftası!

Üçüncü hafta, hamileliğin tam olarak gerçekleştiği hafta olarak bilinir. Eşinizin spermi ile sizin yumurtanız artık birleşmiştir ve nihayetinde döllenme meydana gelmiştir. Bu süreçte artık embriyonun süreçlerini izleyebilir ve gelişimini takip edebilirsiniz. Hamileliğinizin belli olabilmesi için embriyonun gelişmesi ve bu süre zarfında Beta HCG olarak bilinen gebelik hormonunuzun üretiminin başlaması gerekir. Her geçen gün büyüyen embriyo ve artan Beta HCG seviyeniz sizin hamile olduğunuzun göstergesi olacaktır. Üçüncü haftada siz, hamile olduğunuza dair herhangi bir şey anlamamış olabilirsiniz fakat gebelik hormonunuz her geçen gün yükseldiği için bu hamile olduğunuz anlamına gelir. Beta HCG değeri ilk olarak kana karıştığı için yaptıracağınız kan testinde yanılma payı hiç olmayacaktır. Bu hormon özellikle başlarda iki günde bir artış gösterirken belli bir döneme gelince stabilleşir. Bu değer üçüncü haftada 10-50 mlU/ml aralığında seyreder.

Çoğunuz üç haftalık gebelik testte çıkar mı diye acabaya düşmüş olabilirsiniz. Üçüncü hafta yumurta ve spermin döllenip embriyo haline gelmiş dönemidir. Bu aşamadan itibaren Beta HCG değeri kanınıza karışmaya başlar ve her geçen gün seviyesi artış gösterir. Beta HCG değeri hamile olduğunuzun kanıtı niteliğindeki hormondur. Bu hormonun üçüncü haftadaki değeri artık size hamile olduğunuzun sinyalini verir. Hamile olsanız bile bunun bilgisini doğru bir şekilde almak, yaptıracağınız testten teste göre değişiklik gösterir. Gebelik hormonu ilk olarak kana karışır ve kandaki değeri artmaya başlar. Üçüncü haftada kandan yaptıracağınız hamilelik testinde gebe olduğunuzu çok açık bir şekilde görebilirsiniz. Bu sonucun yanlış olma ihtimali oldukça düşüktür. İdrar testinde durum çok daha farklıdır. Beta HCG hormonu her zaman için kana karıştıktan sonra idrarınıza geçer. Öncelikle vücudunuza yayılması lazım ki sonrasında idrarınıza geçebilsin. Hamile olmanıza rağmen hormon idrara yansımadığı için testte görünmeyebilir. Kana geçen değerin idrarınızda da belli olabilmesi ortalama on ya da on dört günlük bir süreci kapsayabilir. Bu yüzden özellikle evde kendi başınıza yapacağınız hamilelik testlerinin sizlere yanlış sonuç vermesi çok olasıdır. 

3 Haftalık Bebek Anne Karnında Nasıl Olur
3 Haftalık Bebek Anne Karnında Nasıl Olur

3 Haftalık Bebek Anne Karnında Nasıl Olur?

Üç haftalık bebek anne karnında nasıl olur diye merak edip koştur koştur doktora gitmiş olabilirsiniz. Özellikle annelik sevincini ilk kez yaşayacak olanlar bebeğin anne  karnındaki görüntüsünü oldukça merak eder. Büyük ihtimal annenin doktor muayenesinde görmeyi beklediğiniz gebelik kesesi görünmeyecektir ve hayal kırıklığına uğrayacaksınızdır. Ultrason görüntüsü, karnınızda oluşma sürecinde olan bebeğiniz için henüz size istediğiniz görüntüyü vermeyecektir ve kese görünmeyecektir. Bebeğiniz daha bu haftada karnınızda hücre topu olarak yerini almış olacaktır. Tabiri caizse bebek, toplu iğne ucu büyüklüğünde olacaktır. Yani bu hafta, artık döllenmenin gerçekleşip bebeğinizin ilk hücre taslağının ortaya çıktığı haftadır. Özellikle ilk zamanlarda embriyo boyut olarak çok fazla gelişim ve değişim göstermez. Embriyo bu süreçte anne karnında bir sıvı içerisinde bulunur ve içinde bulunduğu bu sıvı yapı bebeğinizin çevresini sararak, sıvı olan amniyon kesesini meydana getirir. Bu kese bebeğinizin çevresini kaplayarak içerde yaşanan herhangi bir dış tehlikeye karşı koruma mekanizması geliştirir. Üçüncü haftada henüz çok küçük olan bebeğiniz sizin de karnınızda herhangi bir büyümeye ya da değişime neden olmaz. Görünüşünüz hala normal zamanlardaki halleriniz gibidir.

3 Haftalık Gebelik Kan Değeri ve Beta-HCG
3 Haftalık Gebelik Kan Değeri ve Beta-HCG

3 Haftalık Gebelik Kan Değeri ve Beta-HCG

Üç haftalık gebelik kan değeri karnınızdaki canlının oluşmuş olduğunun size nesnel verilerle aktarıldığı bir değeri ifade eder. Genel olarak bir tanımlama yapacak olursak, Beta HCG, Beta Human Koryonik Gonadotropin, insanın vücudunda salgıladığı farklı farklı hücrelerin açığa çıkardığı bir hormon çeşididir. Bu hormon, genellikle kadınlarda östrojen ve progesteron hormonlarının devamlılığını sağlarken aynı zamanda üreme sisteminin düzenlenmesine de yardımcı olacak fonksiyonlar barındırır. Beta HCG sadece gebelik durumunda vücudumuzda bulunmaz. Vücudumuzda hep mevcuttur fakat istisna durumlar dışında değerinin artması, kişinin apaçık hamile olduğunu gösterir. Bu sebeple, Beta HCG değerinin kandaki oranına gebelik testi denmektedir. Beta HCG değerinin kandaki seviyesine göre gebeliğin tanısı, gidişatı, durumu ve sağlıklı olup olmadığına dair yorumlar yapılabilir. Kan değerini hesaplayabilmek için kişinin kan numunesi vermesi gerekir. Bunun yanında eczane gibi güvenilir yerlerden aldığınız testler de Beta HCG değerinizi gösterebilir. Normal bir kişide bu hormon değeri ortalama 0-10 mlU/mL aralığındadır. Hamile kalan birinin gebelik hormonu değeri, döllenme gerçekleştikten on bir gün sonra artışa geçer. Üç haftalık gebe olan bir kadının ise Beta HCG değeri 5 ila 50 mlU/mL arasındadır.

3 Haftalık Gebelikte Kanama ve Akıntı Durumu

Hamileliğin üçüncü haftasında bebek gelişimi çok ilerlemiş bir hal içerisinde değildir. Asıl büyüme ve gelişme üçüncü haftadan itibaren fark edilir şekilde devam eder. Üçüncü

haftada vücut, kendini bebeğe tam olarak hazırlama safhasına erişmiştir denebilir. Bu haftada rahmin içi kalınlaşmasını tamamlayarak bebeğinize uygun bir yatak oluşturur. Bebeğiniz henüz hücre topu olarak isimlendirilir. Henüz o kadar küçüktür ki hamile olduğunuzu bile anlayamazsınız. Benzetme yapmak gerekirse mercimek tanesinden bile daha küçüktür. Bebeğin gelişimi özellikle ilk haftalarda çok gözle fark edilir derecede değildir. Bundan önceki haftalarda hayata tutunabilme savaşı vermiştir. Üçüncü hafta ise risklerin bir nebze daha aza indiği ve kendine annesinin rahminde yer bulduğu haftadır. Yani artık içinizde bir haftalık embriyo taşıyorsunuz denebilir. Çok küçük olduğundan bahsedilen embriyonuzun boyu ise ortalama 0.150 mm kadardır. Unutmamalısınız ki embriyonuzun gelişimini sağlayabilmesi için kendinize en dikkat etmeniz gereken haftalardasınız. Yapacağınız en ufak ters bir hareket hayata tutunmaya çalışan küçük bebeğinize risk olarak dönebilir.

Üç haftalık gebelikte kanama ise bebek sahibi olmaya çalışan her anneyi telaşlandıran nadir konulardan biridir. Her kadın böyle bir durumla karşılaştığında aklına ister istemez “düşük mü yaptım?” sorusunu getirir ve endişeye kapılır. Ne olursa olsun riskli bir haftada olduğunuzu unutmamalısınız. Üçüncü haftada döllenmiş yumurta rahim içerisine yerleşmek için oldukça çaba sarf edecektir. Bu çabalar sırasında zorlanarak kanama meydana getirebilir. Aslında bu kanama kılcal damarlarda meydana gelir. Bu sebepten ötürü ismi yerleşme kanaması olarak da bilinir. Kanamanın pembemsi ya da kahverengi tonlarında olması olasıdır. Bu yerleşme hemen gerçekleşebilen bir durum değildir. Bu yüzden kanama gibi bir duruma yol açması çok normal karşılanabilir. Genel olarak sebebi bu olsa da, bazı istisnalar da mevcuttur. Dikkat etmeden ve önemsemeden girdiğiniz cinsel ilişkiniz de kanamayla sonuçlanabilir. Bu duruma da oldukça dikkatli yaklaşmalısınız. Bazen size iyi geleceğini düşündüğünüz spor, egzersiz hareketleri ve pilates gibi aktiviteler farkında olmadan sizi zorlar. Bu zorlamanın sonucu da kanamayla sonuçlanabilir. Her kanama risk getirmese de kanama yaşamamaya dikkat etmenizde fayda vardır. Bunun için vajinal yıkama yapmamaya ve tampon gibi şeyler yerleştirmemeye de özen göstermelisiniz.

Üç haftalık gebelikte akıntı konusu da birçok kadını endişelendiren ve aynı zamanda rahatsız eden bir durumdur. Özellikle bazı kadınlar çok daha fazla vajinal akıntı yaşar. Bu aslında normaldir çünkü akıntı gebeliğin göstergelerinden biridir. Miktarı ve yoğunluğu kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilir. Kimi kadın az miktarda akıntıya maruz kalırken kimi kadın da bu haddinden fazladır. Genellikle beyaz, saydam ve kokusuz bir yapısı vardır. Bu beyaz akıntının tıptaki ismi lökorea diye bilinir. Bazı kişide bu akıntı iyice yoğun ve kokulu halde de olabilir. Üçüncü haftada böyle bir akıntı yaşamanızın asıl sebebi embriyonun yuvaya yerleşiyor olmasıdır. Embriyonun kendine uygun bir yer bulup oraya tutunması lazımdır. Tutunup yerleşme aşaması kolay bir süreç olmadığı için akıntı gibi belirtiler ortaya çıkarması da çok normaldir. Aynı zamanda bu süreçte hormonlarınız da değişime uğrar. Haliyle bu da akıntı yaşamanıza kapı aralar. Unutmamalısınız ki gebelik sürecinde vücudunuz başka bir biçime evrilir. O yüzden bu belirti ve etkileri genellikle normal karşılamanızda fayda vardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top