Close

Hamileliğin Dokuzuncu Haftası

Hamileliğin Dokuzuncu Haftası

Hamileliğin Dokuzuncu Haftası

Hamileliğin dokuzuncu haftası kadınlar için oldukça önem arz etmektedir. Tüm gebe kadınlar dokuz haftalık gebeliğin kendisindeki ve bebekteki değişimlerini merak eder. Sadece gebeler değil, eşleri ve yakınları da bu konuda bilgi sahibi olmalıdır.

Belirtilmelidir ki, anne adayını dokuzuncu haftada da pek çok değişiklik bekler. Bu dönem, hamilelik hormonunun en yüksek seviyeye ulaştığı dönemdir. Duygu değişimleri ve psikolojik dengesizlik yaşanılabilir. Bunlarla beraber bulantıların arttığı bir ay olduğunu da söylemek mümkündür. Fakat her şeye rağmen bebeğinizin gelişiminin en üst seviye de devam ettiği bir ayın başlangıç haftası olarak nitelenen dokuzuncu haftada gebeliğinizin 3. ayına girmişsiniz demektir

Dokuzuncu haftanın tamamlanmasıyla embriyonik dönem sonlanmış olur. Onuncu hafta itibariyle fetal dönem başlamış olur. Ancak, dokuzuncu haftayla beraber başlayan hamileliğin üçüncü ayının tamamlanmasına kadar devam eden süreç bittiğinde anne adayları rahat bir nefes alır.

Hamilelikte 3.Aya Geçiş
Hamilelikte 3.Aya Geçiş

Hamilelikte 3.Aya Geçiş

Dokuz haftalık bebek kaç aylıktır konusu herkesin kafasında bir soru işaretidir. Anne adayları başta olmak üzere sürekli hesaplanır ve tarihler şaşabilir. Hamileliğin dokuzuncu haftası aslında gebeliğin 3.ayına giriş haftasıdır. Yani bebeğiniz ikinci ayını doldurmuştur ve üçüncü ayına giriyordur. Bu aya giriş çok önemlidir. Bu yüzden hamileliğin dokuzuncu haftası araştırılmalı ve ihmal edilmemelidir. Anne ve çocuk sağlığı önemlidir. Beslenmeden uyku düzenine kadar her konuya özenle yaklaşılmalıdır.

Hamileliğin dokuzuncu haftası ile birlikte anne ve bebek sağlığı daha da önem kazanmaya başlar. Gebe anne ve bebeğin sağlığı açısından bilinmesi gereken pek çok şey vardır. Bunun için öncelikle gebelik nedir, sorusunun yanıtını vermek gerekir.

Gebelik Nedir ?

Gebelik evresi, bebeğin anne rahmine düşmesi anından doğum anına kadar olan süreyi kapsar. Bu süre anne ve baba adaylarına heyecan veren, güzel ve merak uyandıran bir süreçtir. Anlatımımız ve verdiğimiz tavsiyelerle dokuz haftalık gebelik sürecinizde yaşadığınız şeyleri daha kolay anlayacaksınız. Bebeğinizi ve kendinizi daha yakından öğreneceksiniz. Bu bilgiler daha kolay bir gebelik geçirmenizi sağlayacaktır.

Dokuz Haftalık Gebelik Belirtileri Nelerdir ?

Hamileliğin dokuzuncu haftasında en çok görülen gebelik belirtileri sıralayacağız, ancak hepsinin herkeste görünmesi olası değildir. Bu belirtilerin bir kısmı da sizde olabilir. Bu belirtiler şunlardır:  yorgunluk, mide bulantısı, değişken ruh hali, ağzınızda metalik bir tat hassas göğüsler, beyazımsı vajinal akıntı, vajinal lekelenme tarzı kanamalar, kramplar, ciltte koyulaşma, daha koyu ve parlak saçlar, şişkinlik hissi, baş ağrıları, değişen damak tatları, koku duyarlılığı. Özellikle dokuzuncu hafta da gebeler, kokuya karşı hassas olurlar ve bir çok koku midelerinde bulantıya sebep olur.

Bunların dışında farklı veya size garip gelen bir belirti olduğunda doktorunuza başvurmanızı öneririz.

Dokuz Haftalık Gebelikte Annedeki Değişimler

Dokuz haftalık gebelik belirtileri olarak, anne adaylarında bu hafta da  karın bölgesinde çok belirgin şişme görülmeyebilir. Anne adayının hamile olduğu dışardan belli olmaz. Fakat anne adayları hamileliğini kabul etmiş ve kendilerini anne olarak hissetmeye başlamıştır. Anne adayları bunu hem psikolojik hem de fiziksel olarak hisseder.

Dokuz haftalık gebelik itibariyle anne adayında yaşanan değişimler, bebekte yaşanan değişimlerle paralel ilerler. Bu süreçte, anne adaylarında dokuz haftalık gebelik boyunca süren bulantılar devam edebilir ve özellikle sabahları mideniz bulanabilir. Bununla beraber duygularınızda karmaşıklık ve dengesizlik fark edebilirsiniz. Anne adaylarının duygu değişimleri hamileliğin dokuzuncu haftasında yaygın görülen bir olgudur.

Hamileliğin dokuzuncu haftasında da, mide bulantılarınız, açlık ve kusma durumunuz devam ediyor olabilir. Bunlar dokuz haftalık gebelik belirtileri olarak bilinen ve gayet normal durumlardır. Dokuzuncu hafta itibariyle anne adayının şikayetleri kaldığı yerden devam edebilir. Endişe etmeye gerek yoktur. Dokuzuncu hafta bulantılarınızın devam ettiği bir haftadır. Bunun için size çözüm önerilerimiz var. Bunlara uyarak daha rahat bir hafta geçirebilirsiniz.

Açık havalarda yürüyüş yaparak bulantılarınızın azalmasını sağlayabilirsiniz. Hamileliğin dokuzuncu haftasında bebeğiniz biraz hareketli ve kıpır kıpır olabilir. Her duruma iyi gözle bakmanız ve sakin olmanız tavsiyemizdir. Sabırlı tavrınızla bebeğinizin de sizin de sağlığınızı koruyabilirsiniz. En güzel haber ise, hamileliğin en zor haftalarında son düzlüğe giriyorsunuz. Bu haftadan sonra her şey daha kolay olacaktır. Vereceğimiz tavsiyelere uyarak bu durumların üstesinden gelebilirsiniz. Kendinize ve bebeğinize inanın.

Dokuzuncu Haftada Neler Yapılmalı ?

Bebeğin gelişmesiyle beraber ağırlaşması da normaldir. Bu sebeple annelerin yükü artar. Kendilerini yorgun ve halsiz hissedebilirler. Bu durumlar normaldir. Yapılması gereken şeyler ; beslenme ve uyku düzenine önem vermektir. Dokuz haftalık gebelikte beslenme nasıl olmalıdır diye merak edenler için sırlayalım. Beslenme kuralları olarak hayatınızdan bu sürede çıkarmanız gereken yiyecekler ; dondurulmuş yiyecekler, çiğ et, kırmızı et ve tavuk eti, çiğ deniz ürünleri, pastörize edilmemiş süt ürünleri, yumuşak ya da yarı yumuşak peynirler, beyaz peynir, küflü peynir, yumuşak dondurma, kızarmış dondurma, hazır yiyecekler, şarküteri ürünleri, soğumuş veya saklanmış barbekü ürünleri, pasta ya da kek için alınmış hazır krema ve soslar, mayonez, az pişirilmiş yumurta, brokoli filizleri, özel fasulye filizleri, hazır salatalar( meyve salataları), işlem görmüş yiyecekler( salam, sosis) ve her türlü dışardan alınmış hazır yiyeceklerden uzak durulması gerekir. Abur cuburların sağlığa olan zararları bilinmektedir ve anne adaylarının bunlardan uzak durması gerekir.

Dokuz haftalık gebeyseniz, günlük almanız gereken mineral ve vitamin oranına dikkat etmelisiniz. Anne adayı dokuz haftalık gebelikte B6 vitaminine ihtiyaç duyar. Ayrıca C vitaminini günlük olarak tüketmelidir. C vitamini bir çok meyvede bulunur. Örneğin; çilek, kivi, portakal, portakal suyu gibi. Bebeğinizin gelişimi için demir çok önemlidir. Bu yüzden ciğer, yürek ve fasulye gibi besinleri almanızda fayda vardır. Bu yiyecekleri tüketmeniz gerekir.

Dokuz Haftalık Gebeler Nelere Dikkat Etmeli
Dokuz Haftalık Gebeler Nelere Dikkat Etmeli

Dokuz Haftalık Gebeler Nelere Dikkat Etmeli ?

Doktorunuza da danışarak beslenme düzeninizi uygulamanızda fayda var. Beslenme düzeni ve dinlenmenin hamilelikte önemi büyüktür. Özellikle anne dinlenmesine özen göstermelidir. Her fırsatı değerlendirip uyku süresini arttırmalıdır.

Hamileliğin dokuzuncu haftasında dikkat etmeniz gereken bir diğer husus sıcak ortamlardan kaçınmaktır. Bunlar sauna, sıcak su, kaplıcalar ve sıcak küvetler olabilir. Bu ortamlar bebeğin gelişimini olumsuz etkiler ve bebeğe zarar verebilir. Bebeğinizi riske atmak istemiyorsanız bunlara dikkat etmelisiniz. Kulağa ilginç geliyor olsa da eğer kış hamilesiyseniz elektrikli battaniyelerden de uzak durmanızda yarar var. Elektromanyetik alan, bebeğinize zarar verebilir.

Dokuz haftalık gebelik ile anne adaylarının belinde kalınlaşma meydana gelebilir. Bu yüzden hissettiğiniz ağırlık artar ve dengeniz bozulabilir. Bunun için düz ayakkabılar tercih etmeniz tavsiye edilir. Bu süreci doktorunuza danışarak D vitamini ile destekleyebilirsiniz. Ayrıca D vitamini almak açısından somon balığı, yağlı balıklar ve yumurta gibi besinleri tüketmek önemlidir. Özellikle yumurta sarısında bol miktarda D vitamini bulunur. Anne adaylarının beslenme şikayetlerini çözmek adına çok fazla yemek yememesi gerekir. Midelerini çok fazla doldurmak yerine az ama sık yemeyi tercih etmelidirler. Bu dönemde, birçok yiyecek anne adaylarının midesine dokunabilir. Bu yiyecekleri tüketmekten kaçınmaları gerekir.

Dokuzuncu haftada anne adayları rahat bir nefes almak istiyorsa doktorlarına danışarak egzersiz yapmalıdır. Ancak ağırlık kaldırmak anne ve bebeğe zarar verebileceğinden ağırlıklardan ve ağır sporlardan uzak durulmalıdır.

Hamileliğin Dokuzuncu Haftasında Bebek Gelişimi Nasıldır ?

Dokuz haftalık bebeğin kaç mm olduğu en çok merak edilen soruların başında gelir. Bebeğiniz, hamileliğin dokuzuncu haftasında yaklaşık iki cm uzunluğunda olur. Buna çilek boyutu da denir. Elleri ve ayakları yavaş yavaş şekillenmeye başlar. 10 parmak şeklinde bölümlenir. Kas ve kemikler gelişmeye devam eder. Dokuzuncu haftada bebeğinizin organları da şekillenmeye başlar. Ayrıca bebekte 3.aya girmekle beraber hareketlilikte artış olur. Her ne kadar anne adayı çok hareket etmese de bebek 9.hafta da daha fazla canlılık gösterir. Tabii ki bu hareketleri anneler henüz hissetmez. Fakat bebeğinizin geliştiğini ve aktif olmaya başladığını bilmenizde fayda vardır.

Dokuzuncu Haftada Bebek Nasıl Hareket Eder ?

Dokuz haftalık bebek hareket eder mi sorusunun cevabı sıklıkla merak edilmektedir ve bu sorunun cevabı evet şeklinde olacaktır. Peki nedir bu hareketler? Dokuz haftalık bebek, ellerini ve kollarını hareket ettirmeye başlar. Bununla beraber bacaklarını da hareket ettirebilir. Kafasını sağa ve sola oynatabilir. Hamileliğin 3.ayında bebek, ağzını açıp kapatabilir. Anne adaylarının bu bilgiler ışığında gebeliklerini sürdürmeleri önemlidir.

Hamileliğin 3. Ayının ilk haftası olan 9.haftanın bitimi ile bebeğe cenin ismi verilir. Bu süreçte de doktorunuzla sıkı bir biçimde irtibat halinde olmanız önemlidir. Dokuz haftalık bebek gelişiminde önemli olan bir diğer konu da bebeğinizin dişlerinin ve damak yapısının oluşmaya başlamasıdır. Damak yapısını oluşturacak bölümler tomurcuk şeklinde oluşmaya başlar. Aynı şekilde üreme sistemleri de şekillenmeye başlar.

Dokuz Haftalık Gebelik Ultrason Görüntüleri Nasıldır
Dokuz Haftalık Gebelik Ultrason Görüntüleri Nasıldır

Dokuz Haftalık Gebelik Ultrason Görüntüleri Nasıldır?

Hamileliğin dokuzuncu haftası ile beraber ebeveynler bebeklerinin görünüşünü merak eder. Gelişimini kontrol etmek için doktorlarına başvurur. Ultrason görüntüleri her zaman net olmasa da genellikle bu hafta da bebeklerin gözleri netleşir. Görüntülerde bunu fark etmem mümkündür. Dokuz haftalık bebek gelişimini, eğer bebeğiniz rahimde uygun bir pozisyonda ise ultrason ile hareketlerini gözlemlemeniz mümkündür. Vücut duruş şekilleri c harfini andırır. Baş bölgesi belirgin hale gelir. Kafatası yuvarlak şekil almaya başlar. Bu görüntüler, her anne baba için heyecan verici bir durumdur.

Hamileliğin dokuzuncu haftasında bebeğinizin baş ve vücut büyüklüğü hemen hemen aynıdır. Bunun sebebi beynin ve buna bağlı olarak kafatasının hızla büyümesidir. Beynin hızlı büyümesindeki sebep ise vücuttaki kontrol sisteminin devreye girmeye başlamasıdır. Bu dönemde bebeğin kol ve bacakları da vücuda göre kısadır. Tüm uzuvların orantılı bir hâle gelmesi 12. hafta ve sonrasında gerçekleşecektir.

Dokuz Haftalık Bebek Cinsiyeti Belli Olur Mu ?

Bebeğinizin üreme sistemi bu ayda ve bu haftada şekillenmeye başlar. Ancak cinsel organları gelişimini tamamlamış sayılmaz. Bu nedenle bebeğinizin cinsiyeti dokuzuncu haftada belli olmaz. Bu nedenle bebeğinizin cinsiyetini öğrenmeniz için biraz daha zamana ve sabıra ihtiyacınız vardır.

Tüm doktorlar dokuz haftalık bebek cinsiyeti belli olur mu sorusuna hayır yanıtını verir. Bu haftalarda oluşmaya başlayan cinsel organları, gebeliğinizin 13.haftasında tam olarak gelişir. Yani bebeğiniz 3 aylık olmuş olduğu vakit ultrasonda cinsiyeti tespit edilebilir hale gelir. Yine de bebeğinizin cinsiyetini öğrenmek için en uygun haftaların 16-17. Haftalar olduğunu söylememiz gerekir. Doktorunuzla iletişime geçerek bu konuda daha detaylı ve kişisel bilgilerinizi öğrenebilirsiniz.

Dokuz Haftada İkiz Gebelik Belli Olur Mu ?

Hamileliğin dokuzuncu haftasında anne adayları ve ebeveynler bebeklerinin ikiz olup olmayacağını merak edebilir. Hamileliğin 3.ayıyla beraber bebeğin ikiz olup olmadığı belli olur. Bunu doktorunuza danışarak öğrenebilirsiniz. Şayet iki kalp atışı duyuluyorsa ikiz bekliyorsunuz demektir. Kalp atışları çok hızlı gelebilir ama bu oldukça doğaldır. Hamileliğin ilerleyen haftalarında bebeğinizin tek yumurta ikizi mi çift yumurta ikizi mi olduğunu da öğrenebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top