Close

1-2 Yaş Bebeklerde Fiziksel Gelişim

1-2 Yaş Bebeklerde Fiziksel Gelişim

1-2 Yaş Bebeklerde Fiziksel Gelişim

1-2 yaş bebeklerde fiziksel gelişim belirgin bir hal almaya başlar. Bebeğiniz çok rahat bir şekilde hareket eder, oyuncaklarını zorlanmadan taşır ve refleks gelişiminin birçoğu 1-2 yaş döneminde tamamlanır. Refleks gelişimini hızlandırmak için bebeğinizle birlikte refleks oyunları oynamanız tavsiye edilir. Düzenli olarak oynanan refleks oyunları aynı zamanda bebeğinizin motor becerilerinin de gelişmesine yardımcı olur. Bu yüzden bu tür oyun aktivitelerini aksatmadan düzenli bir şekilde yaptırmanız bebeğinizin fiziksel gelişimini hızlandıracaktır. 1-2 yaş bebekler emekleme döneminden çıkarlar ve minik minik adımlarla yürümeye başlarlar. Bu yaş aralığına sahip bebekleri çok iyi bir biçimde gözlemlemek gereklidir. Zira 1-2 yaş dönemi bebekler için ekstra bir tehlike durumu yaratır. Bunun önüne geçebilmek için evde çeşitli önlemler alarak bebeğinizi kazalardan korumanız son derece önemlidir.

1-2 Yaş Bebeklerin Yürümesi İçin Yapılması Gerekenler

1-2 yaş bebeklerin yürümesi için acele etmemek ve bebeğinizi gözlemlemeye başlamak büyük bir önem arz eder. Genellikle bu yaş aralığındaki bebekler yavaş yavaş adım atmaya başlarlar. Elinden tutup minik minik adımlar attırarak ayak kaslarının güçlenmesini sağlamak mümkündür. Bu dönemde bebeğinizi başka bebeklerle kıyaslamamanız gerekir. Çünkü her bebeğin fiziksel gelişimi farklılık gösterir. Bebeğinizin ayak kaslarını güçlendirmek için bebek jimnastiği yaptırabilirsiniz. Bebek jimnastiği, kasların güçlenmesine yardımcı olarak bebeğinizin yürümesini kolaylaştırır. Jimnastik yaptırırken sert hareketlerden kaçınmanız gerekir. Zira bebeklerin kasları bu dönemde oldukça yumuşaktır dolayısıyla sert hareketler bebeğinizin kaslarının zedelenmesine neden olabilir. Bu yüzden dikkatli davranmanız oluşabilecek sakatlıkların önüne geçmenize yardımcı olur.

2 Yaş Bebeklerde Anneye Bağımlılık Süreci
2 Yaş Bebeklerde Anneye Bağımlılık Süreci

2 Yaş Bebeklerde Anneye Bağımlılık Süreci

Bebeklerde anne sevgisi doğumdan itibaren başlar. Bu sevgi bazı bebeklerde bağımlılık haline dönüşerek bağımlı anne sendromuna yol açar. Bu sendrom bebeklerin karakter özelliğine göre değişiklik gösterir. Bağımlı anne sendromuna sahip bebekler anne olmadan hareket edemezler. Bu sendromdan kurtulmanın birçok yolu mevcut olsa da en güzel çözümü bebeğinizi kendi haline bırakmaktır. Fazla müdahale etmeden onay verici cümleler ile bebeğinize yol gösterebilirsiniz. Bebeğinize bu dönemde ne kadar az müdahale ederseniz sendromu yorulmadan kolay bir şekilde atlatma olasılığınız da o kadar artar..

Fiziksel Gelişimi Destekleyen Oyunlar

Fiziksel gelişim oyunları bebeğin aylık gelişimine göre farklılık gösterir. Genellikle 1-2 yaş aralığına sahip bebekler için iç içe geçebilen oyuncaklar tercih edilir. İç içe geçebilen oyuncaklar sayesinde bebeğinizin motor kaslarının güçlenmesine yardımcı olabilirsiniz. Bu sayede bebeğinizin gelişimini destekleyerek sağlıklı bir şekilde büyümesine katkı sağlayabilirsiniz.

Fiziksel Gelişim Yavaş Yavaş Oturmaya Başlar
Fiziksel Gelişim Yavaş Yavaş Oturmaya Başlar

Fiziksel Gelişim Yavaş Yavaş Oturmaya Başlar

Fiziksel gelişimin özellikleri yaşa bağlı olarak değişir. 1-2 yaş aralığına sahip olan bebekler emekleyerek merdiven çıkabilir ya da çeşitli çizgiler çizerek boyama yapabilir. Bebeğiniz bu dönemde henüz yürümeye uygun değildir. Bebeğinizi bu dönemde tek başına bırakmak tehlikeli olacağı için onu çok iyi gözlememeniz gerekir. Merdiven çıkarken poposundan destek vererek ona yardımcı olabilirsiniz. Bu dönemde bebeğinizi asla tek bırakmanız gerekir. Aksi halde çok ciddi sakatlıklara neden olabilirsiniz.

Fiziksel gelişim yaşa göre ilerler ve ergenlik dönemine kadar fiziksel gelişim devam eder. Özel gereksinime sahip bebeklerde hastalığına bağlı olarak gelişim evreleri farklılık gösterir

Yürümeye Yardımcı Oyunlar İle Yürümeyi Öğretin

Yürümeye yardımcı oyunlar bebeğinizin adım atmasını kolaylaştırır, bebeğinize zıplama hareketleri yaptırarak bacaklarının güçlenmesini sağlayabilirsiniz. Sallanan bebek koltukları da bebeğinizin motor kaslarının güçlenmesi sağlar,çoğu anne bebeğine yürümeyi öğretmek için örümcek ( yürüteç) alırlar uzmanlara göre yürüteç kullanmak bebeğinizin yürümesini yavaşlatır bu yüzden uzmanlar yürüteç kullanmanızı uygun bulmazlar,yürüteç yerine sallanan bebek mobilyalarının tercih ederek bebeğinizin yürümesini sağlayabilirsiniz.

1-2 Yaş Bebeklerde Doğru Oyuncak Seçiminin Önemi

Bebeklerde oyuncak seçimi gelişimlerini etkileyen faktörler arasında yer alır. Uygun yaş grubuna ait oyuncak seçimi ile bebeğinizin gelişimine destek olömanız mümkündür. Yanlış oyuncak seçimi bebeğinizin sıkılmasına neden olur ve motor becerilerinin zayıflamasını sonuçlar. Bu yüzden oyuncak seçimi yaparken çok dikkatli olmanız gerekir. 1-2 yaş aralığına uygun oyuncaklar tercih edilirken kolay oynanabilen ve çok karmaşık olmayan oyuncaklar tercih edilmelidir. Buna örnek olarak aşağıdaki oyuncaklar gösterilebilir:

  • İç içe geçen oyuncaklar
  • Boyamaya uygun oyuncaklar
  • Az resimli boyama kitapları
  • Renkli objeler
  • Bebek yapbozları

Aşırı karmaşık şekiller bebeğinizin aklını karıştırarak gelişimini olumsuz yönde etkiler. Oyuncak seçimi yaparken bu maddeleri göz önüne alarak seçim yapmanız bebeğinizin fiziksel ve ruhsal sağlığının sağlıklı bir şekilde seyredebilmesi için oldukça önemlidir.

Bebeklerde İlk Adım Ayakkabısı Kullanımı

İlk adım ayakkabısı bebeklerin doğru adım atması için tasarlanmış ayaklanırlardır. Bebeğinizin zorlanmadan adım atabilmesi için ilk adım ayakkabısı kullanmanız hem ona hem de sizlere büyük bir kolaylık sağlar. Ayakkabı seçimi yaparken bebeğinizin tam ayak ölçüsüne uygun ayakkabıyı seçmeniz gerekir. Yanlış ayakkabı seçimi yürüme bozukluğuna ve şekil bozukluğuna neden olur.

1-2 Yaş Bebekler İçin Aktivite Önerileri
1-2 Yaş Bebekler İçin Aktivite Önerileri

1-2 Yaş Bebekler İçin Aktivite Önerileri

1-2 yaş bebek aktiviteleri genellikle basit etkinliklerden oluşur. 1-2 yaş bebekler için uygun olan aktivite türlerinden bazıları şunlardır:

  • Çizgi çizme
  • Resimli kitaplara bakma
  • Hareketli oyuncaklar ile oynama
  • Basit oyunlar

1-2 Yaş Bebekler İçin İdeal Masal Kitapları

1-2 yaş bebekler için resimli masal kitapları önerilir. Renkli ve büyük resimlere sahip kitaplar bebeğinizin ilgisinin daha çok çeker.Çok resimli kitaplar bebeğinizin masala odaklanmasını sağlar.

Aynı zamanda masal kitaplarını bebeğinize dil öğretmek için de kullanabilirsiniz. Farklı dillere sahip masal kitapları hem duyma hem de dil becerisini geliştirmek için harika bir yoldur. Siz de bu şekilde bebeğinize farklı diller öğretebilirsiniz.

Bebeğinizin hareketleri bulunduğu yaş aralığına göre değişir. Genellikle en zor dönem 1-2 yaş dönemi olarak kabul edilir. Hareketlerde değişiklikler başlar, huysuzluk ön plana çıkar ve size daha düşkün hale gelir.Bu durum biraz zor olsa da anlayışla çok kolay bir şekilde üstesinden gelebilirsiniz. 2 yaş sendromunu atlatmak için internet üzerinde birçok makale mevcuttur. Zorda kaldığınız zaman bu içeriklerden yola çıkarak bebeğinizi çok rahat bir şekilde eğitebilirsiniz.

1-2 Yaş Bebeklere Uygun Şarkılar

1-2 yaş için uygun şarkılar eğitici ve bilgi verici nitelikte olmalıdır. Bebeğiniz bu dönemde öğrenmeye daha istekli bir hale gelir dolayısıyla bu dönemde bebeğinizi eğitmeniz daha kolaydır. Genellikle işitsel yoldan alınan eğitim çocuklar üzerinde daha fazla etki bırakır bu yüzden şarkılar bebeklerin işitsel gelişimi için önemli bir yere sahiptir. Bebeğinize yeni alışkanlıklar kazandırmak istiyorsanız eğitici şarkılar eşliğinde öğretmeyi deneyebilirsiniz.

Bebekler 1-2 yaş döneminde eğitime daha fazla açık olurlar. Bebeğiniz bu yaşlarda öğrenmeye meraklıdır. Çevresine ilgi duyar kısa cümleler kurmaya çalışır. Bir şeyler öğrenmeye hevesli olur. Tuvalet eğitimi gibi hayati önem taşıyan eğitimleri vermek için en uygun zaman dilimidir. Bebeğinize bez eğitimini vermeye başlayabilirsiniz.

1-2 Yaş Bebeklerde Uyku

1-2 yaş bebeklerde uyku düzeninin tam oturmuş olması gerekiyor. Uyku düzensizlikleri büyüme hormonunun yavaşlamasına neden olarak geç büyümeye neden oluyor. Bu yüzden bebeğinizin uyku saatlerini çok iyi ayarlamanız gerekiyor. Mümkün oldukça bebeğinizi yanınızda değil odasında yatırın. Ağlarsa kucağınıza alıp müdahale etmeyin. Yavaş tondan ninni söyleyerek sakinleşmesini sağlayabilirsiniz. Eğer bebeğiniz tek yatmak istemiyorsa uyku arkadaşı alabilirsiniz.

1-2 Yaş Bebeklerde Zihinsel Ve Fiziksel Gelişim

Bebeklerde Zihinsel Gelişim:

Bebeklerde zihinsel gelişim 1-2 yaş döneminde tam anlamıyla gelişmeye başlar.  Bebeğinizin zihinsel gelişimine destek olacak oyunlar seçerek zihninin güçlenmesine yardımcı olabilirsiniz. Kart bulma oyunun zihinsel gelişim evresinde size oldukça fayda sağlar. Kartın arka yüzeyinde bulunan resimleri aynı resimle eşleştirme yaparken bebeğiniz düşüncesini kullanır bu sayesinde zihnini çalıştırmayı, net düşünmeyi öğrenir.

Bebeklerde Fiziksel Gelişimi :

Bebeklerde fiziksel gelişim doğumdan itibaren başlar. Yenidoğan bebeklerin henüz gözleri kapalıdır zaman geçtikçe gözleri açılmaya başlar ve bebeğiniz 1-2 yaş aralığına ulaştığı zaman fiziksel özelliklerinin birçoğu yerine oturmaya başlar.

  • Saçları uzar
  • Göz rengi ortaya çıkar
  • Vücut yapısı gelişmeyen başlar
  • Emekleyerek merdiven çıkar
  • Çizgi çizmeyi öğrenir
  • Basit oyunlar kurabilir
  • Tuvalet eğitimi verilir

Bebeğiniz 1-2 yaş döneminde ise bu maddeler bebeğinizde görmeye başlayabilirsiniz. Unutmayın ki her bebeğin gelişim özellikleri farklılık gösterir. Dolayısıyla bebeğiniz bu tepkileri erken verebileceği gibi geç de verebilir. Fiziksel ve zihinsel gelişim uzun yıllar devam eden bir süreçtir. Bebeğiniz 6 -7 yaşına gelene kadar çok hızlı gelişir sonra bu gelişim yavaşlayarak devam eder.

1-2 Yaş Bebeklerde Yeme Düzeni

Bebeklerin yeme düzeni artık düzene binmeye başlar. Bebeğinize anne sütünün yanında doktorunuzun gözetiminde yavaş yavaş ek gıda verebilirsiniz. Bu dönemde doktorlar tarafından tercih edilen ek gıdalar meyve ve sebze pürelerinden oluşmaktadır. Tam da bu sebeple doktorunuzun uygun görmesi halinde sizler de ebbeğinize çeşitli meyve ve sebzelerden hazırladığınız püreleri yedirebilir ve mineral ile vitamin bakımından zengin içerikli bir beslenme programı oluşturabilirsiniz. Ancak püre hazıfrlama sürecinde son derece dijkatli olunmalıdır. Zira kimi gıdalara bebeğiniz alerjik reaksiyon gösterebilir. Dolayısıyla doktorun tavsiye edeceği gıdalar tercih edilmeli ve bebek, herhangi bir alerjik reaksiyon gösterme olasılığına karşılık gözetim altında tutulmalıdır.

Ek gıda dönemi 6 aydan sonra başlar. Sütünüz yeterli ise ek gıdaya geçmek için bu dönemi beklemeniz tavsiye edilir.

Bebeklerde Anne Sütünün Fiziksel Gelişimde Önemi

Bebeklerde anne sütünün önemi fiziksel gelişimin en önemli mihenk taşlarından biridir. Sütünüz bebeğiniz için altın değeri taşır. Sütünüz antibiyotik içerdiği için ilk 6 ay mutlaka emzirmeniz tavsiye edilir. Bu dönemde annenin sütünün az olması halinde çocuk doktoru ile iletişime geçilmeli ve onun önerileri ile yola devam edilmelidir.

Bebekler için anne sütünün faydaları saymakla bitmez. Anne sütünde bebeğiniz için yararlı birçok madde bulunur. Yeni doğum yaptığınızda sütünüzün rengindeki sarımsı görüntü de sütün içerisinde yer alan antibiyotikten kaynaklanmaktadır. Antibiyotik etkili olan sütünüz, bebeğinizin sağlıklı bir şekilde  gelişmesine yardımcı olur. Bebeğinizi hastalıklara karşı koruyarak bağışıklık sistemini güçlendirir. Dolayısıyla imkanların elverdiği ölçüde anne bebeğini emzirmelidir. Eğer anne çalışıyor ise bu halde iş saatlerindeki müsaitlik durumlarında sütünü sağmalı ve gün içerisinde çocuğun emebilmesi için buzlukta bırakmalıdır.

Bebeklerin fiziksel gelişimi için uygulanacak yöntemler bunlarla sınırlı değildir. Her annenin bakım şekli farklıdır. Her bebek farklı özelliklere sahip doğarlar zaman içinde fiziksel gelişimleri değişir. Bir bebeğin fiziksel gelişim süreci 6 yılda tamamlanır. 6 yıldan sonra bebeğiniz çocukluk dönemine adım atarak bebeklik dönemini tamamlarlar. Bebeklik döneminin sonunda çocuklar işlerini kendi başlarına halledebilecek yetişkinliğe ulaşarak size daha az ihtiyaç duyarlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top