Close

Bebeklerde Ateşlenme

bebeklerde-ateslenme

bebeklerde-ateslenme

Anne babaların bebekleri için en çok korktukları rahatsızlıklardan biri şüphesiz ki ateş yükselmesidir. Ateşin yükselmesi bebekler için bazı durumlarda oldukça tehlikeli bir hal alabiliyor. Peki bebeklerde ateş kaç olmalı? Bebeklerde ateş kaç derece olmalı? Gelin birlikte bakalım…

Bebeklerde normal ateş derecesi bazen farklılık gösterse de genelde 36,4 derecedir. Eğer bu derecenin üstüne çıkıyorsa vücutta olağan dışı şeylerin olduğu düşünülmektedir. 38 derece ve üstünü yüksek ateş şeklinde adlandırabiliriz. Bu aşamada ateş iki biçimde ortaya çıkmaktadır; akut ya da kronik…

Akut ateş 14 günden kısa sürmektedir ve sürekli değil, geçicidir. Ancak ateş kronik hale geldiyse daha uzun bir zaman diliminde kendini gösterir. Bu yüzden bebeklerde çıkan ateş dikkate alınmalı ve uzman bir doktora gösterilmelidir. Ateş yüksekliği ve hastalığın ciddiliği arasında herhangi bir bağlantı bulunmamaktadır. Bazen herhangi bir virüsten ateş ciddi derecede yükselirken bazen de oldukça ciddi bir hastalıktan kaynaklı hafif ateş ortaya çıkabilir.

Bebeklerde Ateş Yükselmesinin Nedenleri

Bir hastalığı tedavi edebilmek için öncelikle altında yatan nedenleri tespit etmek gerekir. Bebeklerde ateş yükselmesinin farklı nedenleri bulunmaktadır.

  • Virüslere bağlı solunum yolu enfeksiyonları
  • Sindirim hastalıkları
  • Orta kulak enfeksiyonu
  • Zatürre
  • İdrar yolu enfeksiyonları gibi hastalıklar sonucunda ateş yükselmesi sıklıkla görülmektedir. Ateşin başlıca nedenlerinden biri viral enfeksiyonlar olarak karşınıza çıkar. Sürekli olarak görülen akut ateşin ise daha farklı nedenleri olabilir. Bu nedenlerin bazıları şunlardır:
  • Sinüzit: Sinüslerin enfeksiyon kapması sonucu işlevini yerine getiremediği bir tür hastalıktır. Solunum yolu enfeksiyonları ile benzerlik gösterir.
  • Hepatit: Hepatit virüsleri sonucu karaciğerin enfeksiyon kapması ile ortaya çıkar. Kandan kana ya da vücut sıvılarıyla bulaştığı bilinir.
  • Akciğerde meydana gelen enfeksiyonlar: Akciğerin belli virüs ve bakteriler sonucu enfeksiyon kapması ile akciğerde bazı bozukluklar meydana gelebilir.
  • Karnın içinde oluşan apseler: Özellikle mide ve bağırsakta bulunan bakteriler sonucunda karında apseler ortaya çıkar. Genelde karın içi ameliyatı sonrasında görülme olasılığı yüksektir.
  • Tüberküloz: Gece terlemesi, iştahsızlık, kilo kaybının yanında genelde akşam ateşlenme de görülmektedir.
  • Sindirim sisteminde meydana gelen enfeksiyonlar: Mide ve bağırsakta bulunan bakteriler sonucu sindirim sisteminde sorunlar oluşabilir. Bu sorunlar sonucunda da vücutta ateş görülmesi oldukça olağan bir durumdur.
  • Kanser türleri: Bazı kanser çeşitlerinde ateş yükselmesi görülebilir.
  • Kalp enfeksiyonları
  • Kemik enfeksiyonları

Bebeğinizde çıkan ateşin süresini ve derecesini belirledikten sonra hangi nedenden ortaya çıktığını anlamak için bir doktora görünmeniz şarttır. Bebekler doğumlarından itibaren ara ara aşı olurlar. Bu aşıların yan etkisi olarak da hafif ateş görülebilir. Bu oldukça olağan bir durumdur ve korkulacak bir sorun yoktur. Ayrıca bebekler diş çıkarma dönemlerine girdiklerinde de zaman zaman ateşleri yükselebilir. Eğer bu zamanlardan birini yaşıyorsanız endişelenmenize hiç gerek olmaz.

Bebeklerde Ateş Kaç Derece Olmalıdır
Bebeklerde Ateş Kaç Derece Olmalıdır

Bebeklerde Ateş Kaç Derece Olmalıdır?

Hem bebeklerde hem de çocuklarda ideal seviyelerde seyreden ateş ölçüsü 36,4’dür. Ancak yenidoğan bebeklerde bu durum farklılık gösterir. Peki yenidoğan bebek ateşi kaç olmalı? Bu sorunun cevabını okuyarak bebeğinizin sağlıklı olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Yenidoğan bebeğin ateşini ölçmek için mutlaka bir ateş ölçerden yardım almalısınız. Bebeğin vücudundaki farklı bölgelerin değişik ideal sıcaklıkları vardır. Bu sıcaklıkları inceleyerek bebeğinizin ateşini ölçebilirsiniz. İdeal sıcaklıklar şunlardır:

  • Popo: 36,5 – 37,5
  • Koltuk altı: 35,5 – 37,3
  • Ayak( Derinin ısısı): 35,5 – 36,5

Bu derecelere göre bebeğinizin ateşini ölçerek değerlendirebilirsiniz. Yenidoğan bir bebeğiniz varsa mutlaka bir ateş ölçer edinmelisiniz.

Bebeklerde Ateş Düşürmenin Yolları
Bebeklerde Ateş Düşürmenin Yolları

Bebeklerde Ateş Düşürmenin Yolları

Bebeğinizin ateşinin yükseldiğini fark ettiyseniz doktora gitmeden önce şu işlemleri bebeğinize uygulayabilirsiniz:

  • Bebeğinize ılık bir duş aldırmak oldukça doğal ve faydalı bir çözüm olacaktır.
  • Eğer duş aldıramayacaksanız ıslak bir bezle başını ve vücudunu hafifçe silmeniz de ateşin düşmesinde gayet etkili olabilir.
  • Bebeğinizin üzerini asla örtmemeniz gerekir.
  • Kalın giysiler giydirmemeye özen gösterin hatta olabildiğince ince şeyler giydirmeye dikkat edin.
  • Oda sıcaklığının aşırı sıcak ya da aşırı soğuk olmamasına özen gösterin. 21 – 22 derece oldukça ideal olarak görülmektedir.
  • Ateşlenmede sıvı kaybı yaşandığından bebeğe bol bol sıvı tükettirmek gerekir ya da bebek sıvı kaybından dolayı ateşlenmiş olacağından yeterli sıvı aldığında ateşi düşebilir.

Eğer hala ateşi düşmüyorsa ve 38 dereceden yüksekse mutlaka bir doktora danışın. Ayrıca yenidoğan bebeğinize ateş düşürücü ilaç vermeyin.

Bebeklerde Ateş Doğru Bir Şekilde Nasıl Ölçülmeli?

Bebekler oldukça hareketli olduğundan Ateş’in ölçülebileceği en iyi yer popo olarak bilinir. Bebeği kucağınıza alarak yüzüstü şekilde yatırdıktan sonra ateş ölçeri popoya yerleştirebilirsiniz. Popoya yerleştirdikten sonra en doğru sonucu almak için 2 dakika beklemeniz gerekir. Popo dışında farklı ateş ölçme şekilleri de mevcuttur. Peki hangi yöntem hangi yaş grubu için daha idealdir?

  • Kulaktan ölçme: 3 aydan küçük bebeklerde uygulama yapılması doğru olmaz. Ancak 3 aydan büyük bebeklerde rahatlıkla denenebilir. Kulak ateş ölçerin ucu hijyenik olması açısından sıklıkla değiştirilmelidir.
  • Ağızdan ateş ölçme: Ateş ölçer, dilin altına yerleştirilir. Küçük bebekler ve yenidoğan bebekler için asla uygun bir yöntem değildir. Ancak yetişkinler için ideal bir yöntem olarak bilinir.
  • Alından ateş ölçme: Uzaktan ve alına değmeden ölçülür. Daha çok toplu yerlerde ateş ölçmek için kullanılır. Ortamın sıcaklığını algılayarak yanlış sonuçlar da verebilir. 3 aylık ve daha küçük bebeklerde güvenilir değildir.
  • Koltuk altından ateş ölçme: Vücutta koltuk altı bölgesi diğer bölgelere göre daha nemlidir. Bu yüzden ateş genelde tam olarak doğru çıkmaz. Doktorlar da bu yolu önermediğinden en son kullanılacak olan yöntem olarak bilinir. Ancak en son çare olarak kullanılabilir.

Bebeklerde ateşin yanında nefes almada zorluk, uyuşukluk, halsizlik, sürekli hale gelen ağlama varsa mutlaka dikkatli olmalısınız ve uzman bir doktora başvurmalısınız.

Bebeklerde Yüksek Ateşin Doğurduğu Sonuçlar
Bebeklerde Yüksek Ateşin Doğurduğu Sonuçlar

Bebeklerde Yüksek Ateşin Doğurduğu Sonuçlar

Özellikle 38 derecenin üstündeki ateşin yükselme durumu oldukça kötü sonuçları beraberinde getirebilir. Terleme, halsizlik, üşüme, kabus görme, tepkisizlik gibi durumlarla karşı karşıya kalınabilir. Özellikle bebeklerde durdurulamayan ağlama meydana gelebilir. Bu da hem anne babanın hem de bebeğin huzursuz olmasına yol açar. Bebekler için uyku oldukça fazla bir öneme sahiptir. Ateşli oldukları günlerde uykularını alamadıklarından gelişimlerini tamamlayamayabilirler. Özellikle kronik ateşte sürekli ateş hali olduğundan uzun süreli uyumama gerçekleşir.

[custom-related-posts title=”Diğer Yazılarımız” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]

Hem ebeveyni hem de bebeği olumsuz etkileyen bu durum mutlaka doktor kontrolünde çözülmelidir. Bebekte soğuk algınlığı, ishal gibi semptomlar da ortaya çıktıysa hiç zaman harcamadan doktora gitmeniz şiddetle tavsiye edilir. Eğer bebekte ateş çıkmışsa ancak seslere ve görüntülere tepki veriyorsa, genel durumu iyiyse endişelenmeye pek de gerek yoktur. Evde yapılabilen yöntemlerle bebeğin ateşi rahatça düşürülebilir. Ancak yanında farklı semptomlar; kusma, şiddetli baş ağrısı, uyuşukluk, tepkisizlik, öksürme gibi belirtiler gösteriyorsa doktora görünmek şarttır. Erken teşhis hastalık fark etmeksizin her rahatsızlıkta önemlidir. Bu yüzden bebeğinizi erkenden hastaneye götürüp testlerini yaptırmak hem bebeğinizin hayatını kurtarır hem de içinizin rahatlamasını sağlar. Bebekler bu sebeple hastaneye götürüldüğünde genelde kan, idrar, kültür testleri ve akciğer röntgeni istenir. Bu özellikle 1 aya kadar olan bebekler için gerekli bir durumdur. Hastaneye yatırılma durumu ise genel hal durumuna göre değişiklik gösterebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top