Close

Bebeklerde Uyku Eğitimi Nasıl Olmalıdır?

bebeklerde-uyku-egitimi-nasil-olmalidir

bebeklerde-uyku-egitimi-nasil-olmalidir

Bebeklerde uyku eğitimi gelişimleri açısından çok önemlidir. Uyku sırasında büyüyüp  geliştikleri için ilerleyen yaşlarında sağlıklı olmalarında büyük rol oynar. Henüz dünyayla yeni tanışan bebekleriniz kimi zaman uyku problemi yaşayabilir. Bebeğinizin sağlıklı bir şekilde büyüyüp gelişebilmesi için gerekli olan uyku miktarı ay ay farklılık gösterir. Erken aylarda düzenli bir uyku alışkanlığı kazanamayan bebekler, ileriki yıllarda ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşabilir. Bu yüzden bebeklerde uyku eğitimi özellikle ilk aylarda oldukça önemlidir. Uyku rutini bozulan bebeklere, uyku eğitimi verilmesinin doğru olup olmadığı ebeveynler tarafından merak konusu haline geldi. Uyku eğitimine başlamak için belli bir yaş söylemek doğru değildir. Ancak zaman ilerledikçe bebekler için uyku düzeni alışkanlık haline geldiğinden uyku eğitimi için erken aylarda başlamak daha doğru olur. Çoğu bebekte 4. Ay itibariyle uyku düzeni oturmaya başlar. Bu aya kadar olan uyku düzensizlikleri ileriki aylarda daha büyük sorunlara yol açabilir Genellikle ebeveynler tarafından bebeğe uyku eğitimi vermenin anne ile bebek arasındaki bağı zayıflattığı düşünülüyor. Bu sebeple ebeveynler bebeklerine uyku eğitimi verip vermeme konusunda kararsız kalıyor. Peki gerçekten uyku eğitimi anne ile bebek arasındaki bağı zayıflatıyor mu? Bebeğinize uyku eğitimi verip vermemeniz ve eğitimi nasıl vereceğiniz konusunda kaygılı olmanıza gerek yok. Bebeklere “Uyku eğitimi nasıl verilir?” gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.

Uyku Eğitiminin Bebeğe Bir Zararı Olur mu?

Uyku eğitiminin bebeğe zararlı olduğu düşünülse de bilinenin aksine uyku eğitiminin bebek için herhangi bir zararı yoktur. Ancak belirli bir zamandan sonra bebeğin davranışları artık kalıplaşacağından uyku eğitimini bebeğinize erken aylarda vermeniz gerekir. Uyku eğitimi, en basit haliyle kucakta, ayakta sallanarak ya da gezdirilerek uyutulan bebeklerin bu alışkanlıklarından kurtulup, uyku rutininin düzene sokulmasına denir. Uyku pratiği sayesinde bebek zararlı uyku alışkanlıklarından kurtulacak ve sağlıklı bir uyku alışkanlığı edinecek. Uyku eğitiminin anne ile bebek arasındaki bağı zayıflattığı düşüncesi bazı aylar için doğrudur. Eğer bebeğinize uyku eğitimi verebilmek için doğru bir zamanı seçtiyseniz aranızdaki bağ zayıflar mı diye endişelenmenize gerek yok.

Bebeklerde Uyku eğitimine Ne Zaman Başlanmalıdır?
Bebeklerde Uyku eğitimine Ne Zaman Başlanmalıdır?

Bebeklerde Uyku eğitimine Ne Zaman Başlanmalıdır?

Bebeklerde uyku eğitimi verilebilmesi için ilk 3 ayın dolması beklenmelidir. 4. Ay ve sonrasında ufak ufak bebeğinizin uyku düzeni için çalışmalar yapabilirsiniz. Her yapmanız gereken şeyler farklıdır. Genellikle uyku eğitimi bebeğiniz 1 yaşında girene kadar verilmelidir. Adım adım uyku eğitimi nasıl olmalı? Sorusunun cevabını sizler için derledik:

Adım Adım Uyku Eğitimi

Bebeklerde uyku eğitimi nasıl verilir sorusu, tüm ebeveynlerin merak konusudur. Uyku eğitimi vermek demek onu tek başına  karanlık bir odada ağlamaya terk etmek değildir. Güven duygusu henüz daha erken yaşlarda kazanıldığından bebeğinizin güvenini sarsmadan dikkatlice uyku eğitimi vermelisiniz. Ay ay uyku eğitimi şu şekilde olmalıdır:

0-3 Ay Bebeklerde Uyku Eğitimi

  • 3 aylık bebek uyku eğitimi için henüz daha küçüktür. Aceleci davranmanız bebeğinizin size olan güvenini büyük ölçüde sarsacaktır. Bebeğiniz için doğru olan zamanı bekleyin.
  • Bu aylarda uyku düzensizlikleri sıklıkla görülür. Bebeğinizin düzenli uyumasını beklemeyin.
  • Henüz daha dünyayla yeni tanışan bebeğinize uyku eğitimi vermeye çalışmayın.
  • 0-3 aylık bebekler genellikle günde 17 ile 18 saat arasında uyur. Bu süre bebekten bebeğe değişiklik gösterebilir. Bu süreden daha az ya da daha fazla uyuyan bebeğiniz için endişelenmenize gerek yok.
  • Bebeğinize bu ayda vereceğiniz en iyi eğitim, onu kendinize güvendirecek şekilde davranmanızdır. Bebeğinizin uyumadığı zamanlarda onunla konuşmalı, ona kitap okumalı ya da onunla oynamalısınız.
  • ayın sonunda bebeğiniz artık hafif hafif uyku eğitimi için hazır olacaktır.

4-6 Ay Bebeklerde Uyku Eğitimi

  • Ay, bebeklerin uyku düzeninin sağlanması için uygun bir zamandır.
  • İlk 3 aya göre bebeğiniz bu dönemde uyku düzenini sağlamaya başlar. Bu sebeple bu dönemde sizin hareketleriniz, davranışlarınız ve ona vereceğiniz eğitim oldukça önemlidir.
  • Bebeğiniz normalden daha az uyuyorsa 4. Ay itibariyle bu sorunu çözmeye başlayabilirsiniz.
  • Bebeğiniz için belli uyuma saatleri belirlemek ve rutin olarak uygulayacağınız programlar yapmak, uyku düzeninin sağlanması açısından oldukça önemlidir.
9-12 Ay Bebeklerde Uyku Eğitimi
9-12 Ay Bebeklerde Uyku Eğitimi

9-12 Ay Bebeklerde Uyku Eğitimi

  • Özellikle bu dönemde bebeğiniz daha önce hiç olmadığı kadar ağlayabilir. Hatta geceleri ağlama krizlerine girebilir. Bu dönemde özellikle de geceleri, ebeveynler olarak onun yanında olmalısınız.
  • Rüyalar, kabuslar gören bebeğiniz için uykuya dalmak bu dönemde biraz daha zor olacaktır. Devamlı olarak sizin yanınızda olmasını isteyecek bebeklerinizi bu dönemde uykuya dalana kadar yalnız bırakmamalısınız.
  • 9 ile 12. Ay arası bebeğinizin diş çıkarma ayı olduğundan bu onu huzursuz edecektir. Bebeğinin diş çıkarma dönemini daha stressiz bir hâle getirmek için doktorunuzun önerdiği yöntemleri uygulayarak bebeğinizin daha rahat bir uyku yaşamasını sağlayabilirsiniz.

Bebeğinizin rahat bir şekilde uyumasına yardımcı olacak ve ona düzenli bir uyku alışkanlığı kazandıracak 3 yöntem şunlardır:

  • Sears Yöntemi

Dr. Sears, diğer uyku eğitim yöntemlerinin aksine oldukça yumuşak bir şekilde bebeğin rahat uyuyabileceği yöntemlerin üzerinde duruyor. Bebeği tek başına bırakarak uyumasını sağlama yöntemlerine karşı çıkan Sears, ağlamanın bebeklerde strese yol açtığını savunuyor.

  • Bebeğinizi gün içerisinde sık sık kucağınıza alarak streslenmesini önleyin.
  • Bebeğinizi yatırmadan önce rutin olarak belirleyeceğiniz şeyleri uygulayın. Banyo ve beslenme…
  • Bebeğiniz uykuya dalana kadar onun yanında olun. Bebeğinizi uyuduğunuz odada uyutmaya özen gösterin
  • Bebeğinizi uyutmadan önce karnının tok olduğuna emin olun.
  • Bebeğiniz uykuya daldıktan sonraki ilk 20 dakika uykusu oldukça hafiftir. Bebeğinizin yanından ayrılmak için 20 dakikanın geçmesini bekleyin.
  • Eğer bebeğiniz gece uyanırsa hafif hareketlerle sallayarak derin uykuya geçene kadar ona eşlik edin.
  • Tracy Hogg Yöntemi

Bebeklerin doğumuyla birlikte uyku düzenine ihtiyaç duyduğunu savunan Tracy Hogg, uzun yıllar uyku sorunu yaşayan bebeklere yardımcı olmuş bir bebek hemşiresidir. Bu yöntem bebeğe, annesinin daima onun yanında olduğunu fakat ayrı uyumaları gerektiğini öğretir. Tracy Hogg Yöntemi aşamaları şu şekildedir:

  • Bebeğinizi belirlediğiniz uyku saatinde yatağına bırakın.
  • Bebeğiniz eğer yataktayken ağlarsa onu kucağınıza alın. Fakat bebeğinizle konuşmayın ya da onu sallamayın.
  • Bu yöntemi ilk uygulamaya başladığınızda bu işlemleri defalarca yapmanız gerekebilir. Fakat bu yöntemi düzenli bir şekilde uygularsanız bebeğinizin uykuya dalma süresi her geçen gün azalacaktır.
  • Kim West Yöntemi

Sakin ve sabırlı olursanız, bebeğinizin uyku eğitimi için en etkili yöntemlerden biri Kim West yöntemidir. Uyku eğitimini bebeğiniz ağlamadan sonlandırabileceğiniz Kim West yöntemi adımları şu şekildedir:

  • Düzenli olarak bebeğinizi uykulu fakat uyanık bir hâlde yatağına yatırın.
  • Bebeğiniz ağlamaklı gibi olursa sakinleştirmek için onu sevin ve okşayın. Gözleri kapanacak gibi olursa hareket hızınızı yavaş yavaş azaltarak bebeğinizle teması kesin.
  • Bebeğinizin beşiğinin hemen yanına bir sandalye koyun ve oturun. İlk günler sandalyeyi yerinden oynatmadan hep aynı yere oturun. Her geçen gün sandalyeyi bir adım daha geriye götürerek bebeğinizden, kendi başına uyuması için uzaklaşın.
  • Bebeğiniz çok fazla ağladığında onu kucağınıza alarak sakinleştirdikten sonra tekrar yatağına bırakın.
scroll to top